Plaza Redonda

Een verstopt pleintje, tussen de pleinen Plaza Ayuntamiento en Plaza de la Reina in, is Plaza Redonda. Je zou het zo maar voorbij kunnen lopen! Je herkent het pleintje aan de fontein in het midden en de kraampjes eromheen.

Toen de stad Valencia werd gebouwd, was de locatie van Plaza Redonda het geometrische centrum van de stad. Door het uitbreiden van de stad, is dit inmiddels ergens anders in Valencia.

Verschillende namen

Door de jaren heen heeft het Plaza Redonda verschillende namen gehad. Zo heette het El Clot (het gat, begrijpelijk wanneer je bedenkt dat de huizen in een rondje zijn gebouwd waardoor het lijkt dat het plein in een gat gelegen is), Plaza Nueva, Plaza Circular, Plaza de la Regencia, Plaza del Cid en tot slot werd het plein Plaza Redonda (rond plein) genoemd.

Geschiedenis in 1 minuutje

Het plein werd in 1837 ontworpen door Salvador Escrig Melchor. Zijn idee was om het plein een centrale plek te laten worden waar vis en vleeswaren verkocht werden. Een straatje dat naar het Plaza Redonda toe leidt, heet dan ook Carrer de la Pescateria, oftewel de Visstraat.

Het plein

Plaza Redonda heeft vier ingangen die onder de huizen door gaan. Dit heeft Salvador Escrig Melchor expres gedaan, zodat bezoekers elkaar niet in de weg zouden lopen met maar één ingang. Het idee van vis en vlees hield niet lang stand. Tegenwoordig worden er vooral souvenirs en ambachtelijke werkjes en producten verkocht. De huizen eromheen bestaan uit drie verdiepingen. Bij de meeste huizen vind je op de begane grond winkeltjes. Hier worden voornamelijk souvenirs verkocht. De winkeltjes waar handwerk materialen worden verkocht (onder andere lint, kant, borduurdraad etc.), sluiten tussen 14.00 en 16.00 uur hun deuren. Sommige souvenirswinkeltjes blijven tussen de middag open (tussen 14.00 en 16.00 uur) en andere sluiten.

De fontein

In het midden van het plein zie je een fontein die in 1850 geplaatst is. In de fontein staat een pilaar op een zuil. Op elke zijde zie je een gezicht van brons waaruit het water van de fontein komt.

Renovaties

Tussen 2008 en 2010 werd het Plaza Redonda gerenoveerd. De huizen die het plein omringden, werden schoongemaakt en naar de originele kleur teruggebracht. Een tweede renovatie gebeurde in 2011 en 2012. De kraampjes uit 1916 werden vervangen door een modernere variant. Ook werd er een nieuwe overkapping geplaatst over het plein waar zonneluifels met afstandsbediening kunnen worden bediend. Door de moderne uitstraling na de laatste renovaties vinden veel locals dat dit pleintje haar charme een beetje heeft verloren.

Tips

– Leuk om te weten, is dat je op het pleintje naast Plaza Redonda, Plaza Lope de la Vega, het smalste huisje van Valencia vindt. Let goed op! Je kan dit donkerrode pand zo voorbij lopen!
– Regelmatig kan je in de ochtend verschillende dames (en soms ook een heer) zien zitten die bezig zijn met handwerk, kantklossen, borduren, etc.

Comments are closed.