Plaza Redonda

Onderwerpen

Een verstopt pleintje, tussen de pleinen Plaza Ayuntamiento en Plaza de la Reina in, is Plaza Redonda. Je zou het zo maar voorbij kunnen lopen! Je herkent het pleintje aan de fontein in het midden en de kraampjes eromheen.

Toen de stad Valencia werd gebouwd, was de locatie van Plaza Redonda het geometrische centrum van de stad. Door het uitbreiden van de stad, is dit inmiddels ergens anders in Valencia.

Verschillende namen

Door de jaren heen heeft het Plaza Redonda verschillende namen gehad. Het werd El Clot (het gat) genoemd, begrijpelijk wanneer je bedenkt dat de huizen in een rondje zijn gebouwd waardoor het lijkt dat het plein in een gat ligt. Andere namen voor het plein waren Plaza Nueva, Plaza Circular, Plaza de la Regencia en Plaza del Cid. Uiteindelijk kreeg het plein de naam Plaza Redonda (rond plein).

Geschiedenis in 1 minuutje

Het plein werd in 1837 ontworpen door Salvador Escrig Melchor. Zijn idee was om het plein een centrale plek te laten worden waar vis en vleeswaren verkocht werden. Een straatje dat naar het Plaza Redonda toe leidt, heet dan ook Carrer de la Pescateria, oftewel de Visstraat.

Het plein

Plaza Redonda heeft vier ingangen die onder de huizen door gaan. Dit heeft Salvador Escrig Melchor expres gedaan, zodat bezoekers elkaar niet in de weg zouden lopen met maar één ingang. Het idee van vis en vlees hield niet lang stand, waardoor de mensen tegenwoordig vooral souvenirs en ambachtelijke werkjes en producten verkopen. De huizen eromheen bestaan uit drie verdiepingen. Bij de meeste huizen vind je op de begane grond winkeltjes. Hier worden voornamelijk souvenirs verkocht. De winkeltjes waar handwerk materialen worden verkocht (onder andere lint, kant, borduurdraad etc.), sluiten tussen 14.00 en 16.00 uur hun deuren. Sommige souvenirswinkeltjes blijven tussen de middag open (tussen 14.00 en 16.00 uur) en andere sluiten.

De fontein

In het midden van het plein zie je een fontein die in 1850 geplaatst is. In de fontein staat een pilaar op een zuil. Op elke zijde zie je een gezicht van brons waaruit het water van de fontein komt.

Renovaties

Tussen 2008 en 2010 renoveerde men Plaza Redonda. Ze reinigden en herstelden de huizen die het plein omringden naar hun originele kleur. In 2011 en 2012 voerde men een tweede renovatie uit, waarbij een modernere variant de kraampjes uit 1916 verving. Ook plaatste men een nieuwe overkapping over het plein waar zonneluifels met afstandsbediening bediend kunnen worden. Veel locals merken op dat dit pleintje een beetje van haar charme heeft verloren door de moderne uitstraling na de laatste renovaties.

Tips!

  • Leuk om te weten, is dat je op het pleintje naast Plaza Redonda, Plaza Lope de la Vega, het smalste huisje van Valencia vindt. Let goed op! Je kan dit donkerrode pand zo voorbij lopen!
  • Regelmatig kun je in de ochtend verschillende dames, en soms ook een heer, zien zitten die bezig zijn met werken zoals handwerk, kantklossen, borduren, etc.
  • Als je ook opzoek bent naar verse producten is het leuk om een bezoekje te brengen aan Mercado Central.