Kerst

Breng je rond de kerstdagen in 2020 een bezoekje aan Valencia? Het wordt in Valencia hoogstwaarschijnlijk geen witte Kerst, maar je komt ook hier ongetwijfeld in de kerstsfeer. Met een beetje geluk kun je overdag nog heerlijk in de zon op een terrasje zitten. De Spanjaarden hebben meerdere bijzondere tradities en ook zij houden van heerlijk eten…

Kerstsfeer

Je kunt de kerstsfeer door heel Valencia voelen. De straten hangen vol lampjes en verspreid door de stad staan kerstmarkten en –stalletjes. Op meerdere plaatsen kun je daarnaast schaatsen op kunstijsbanen, onder andere midden in het winkelcentrum Aqua, bij de Stad van de Kunst en Wetenschap en op het gemeentehuisplein (Plaza Ayuntamiento). Dit plein is geheel versierd in kerstsfeer met kinderdraaimolen en al. Er staat een grote (neppe) kerstboom, hangen verlichte kerststerren en de palmbomen hebben ook lampjes.

Een herkenbare geur in Valencia rond de kerstperiode, is die van geroosterde kastanjes (castañas asadas). In de wintermaanden vind je op bijna elke hoek van de straat een standje waar geroosterde kastanjes en amandelen worden verkocht. Niet te missen!

Eten & drinken

Tijdens de kerstdagen wordt er meestal niet ‘normaal’ gegeten, ook in Spanje niet. Goed om te weten is dat ze in Spanje niet aan Tweede Kerstdag doen. Op kerstavond is het voor de Spanjaarden traditie om thuis met de familie te eten. Gelukkig voor ons zijn er genoeg restaurants in Valencia waar je tijdens de kerstdagen heerlijk uitgebreid kunt dineren! Veel Valencianen smullen op Eerste Kerstdag van een kerstmenu in een restaurant. Een zoetigheid wat niet kan ontbreken tijdens de feestdagen is turrón. De supermarkten liggen barstensvol met deze lekkernij.

¡Wintermagazine 2020/2021!

In ons wintermagazine vind je de actuele agenda van de winter in Valencia, de beste restaurants tijdens Kerst, bruisende uitgaansspots voor Oud & Nieuw en al het andere dat Valencia te bieden heeft tijdens de winter.

Momenteel is ons wintermagazine niet beschikbaar. Het programma voor winter 2020 wordt meestal in november bekend gemaakt. Wil je een mailtje ontvangen van ons zodra de gids beschikbaar is? Stuur een mailtje naar info@verrassendvalencia.nl

Spaanse tradities tijdens kerst

Gedurende de kerstperiode in Valencia zijn er vele kerststalletjes, oftewel ‘Beléns’ te zien. In winkeletalages, kerken, scholen, maar ook mensen thuis hebben hun Belén al opgesteld. Belén betekent Bethlehem en ieder maakt zo zijn eigen samenstelling. Op vele kerstmarktjes kunnen verschillende attributen worden gekocht, zoals onder andere Maria, Jozef, kindje Jezus, de ezel en natuurlijk de kerststal zelf. Sommigen zetten enkel de hoofdfiguren bij elkaar in de kerststal, maar er zijn ook Belén’s die een heel spektakel zijn, met van alles erop en eraan. Op Oudejaarsavond drinken veel mensen een glaasje cava om te proosten op het nieuwe jaar. In de supermarkten zijn rond deze periode ook vele merken cava in de aanbieding. Een fles cava kun je in de bekende supermarkten al vanaf €1,60 kopen.

Kerstloterij

Net voor de Kerst is er de ‘Lotería de Navidad’. In heel Spanje doen onwijs veel mensen mee aan deze kerstloterij. In een groot deel van de winkels, restaurants en bars kun je kerstloten kopen. In de ochtend van 22 december wordt de loterij op televisie uitgezonden en in kroegen en winkels staat dan de televisie of radio aan. In het geval dat je in Valencia bent gedurende de kersttijd en zeker als je op 22 december in Valencia bent, kan het bijvoorbeeld leuk zijn om voor 20 euro één tiende deel van een lot te kopen in een bar. Dan kun je met nog vele anderen in de kroeg vol spanning wachten op de trekking.

Tips

  • Houd er rekening mee dat indien je gedurende de kerst Valencia bezoekt veel restaurants en bars gesloten kunnen zijn
  • Ben je op zoek naar een hotel, B&B, hostel of appartement in Valencia rondom kerst en tussen kerst en Oud & Nieuw? Kijk dan eens op onze accommodatie pagina
  • Ben jij niet alleen tijdens de Kerst in Valencia maar ook tijdens Oud & Nieuw? Lees dan meer op onze pagina over Oud & Nieuw.

Comments are closed.