Reisverzekering

Onderwerpen

Ga je op vakantie naar Valencia en wil je tijdens jouw reis goed verzekerd zijn? Dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Op deze pagina vind je meer informatie over reisverzekeringen en ook verschillende reisverzekering aanbieders.

Reisverzekering afsluiten

Voordat je een reisverzekering afsluit, is het verstandig na te denken over of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering wilt. Een kortlopende reisverzekering is specifiek voor jouw vakantieperiode. Een doorlopende reisverzekering is interessant indien je vaker in 1 jaar tijd op vakantie wilt gaan voor langere periodes. Deze reisverzekering geldt namelijk een heel jaar. Om te bepalen welke verzekering het meest geschikt is voor jouw situatie, kun je als uitgaanspunt nemen dat een doorlopende verzekering waarschijnlijk het meest voordelig is als de periode dat je op reis gaat drie weken of meer is en je ook vaker dan drie keer op vakantie gaat per jaar.

Dekking reisverzekering

Eigen risico

Net zoals bij een zorgverzekering heb je bij een reisverzekering ook vaak een eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per aanbieder van reisverzekeringen.

Basisreisverzekering

Normaal gesproken kun je bij het afsluiten van een reisverzekering kiezen voor alleen de basisverzekering of voor een extra aanvullende reisverzekering. De volgende onderdelen zijn vaak gedekt bij een basis reisverzekering (lees overigens eerst wel goed de algemene voorwaarden door voordat je een reisverzekering afsluit):

 • Schade aan vakantieverblijf
  Als je per ongeluk schade maakt in jouw vakantieverblijf (hotel, appartement, hostel et cetera.)
 • Bagage
  Indien jouw bagage wordt gestolen, bij verlies of bij schade van jouw bagage. Spullen die bijvoorbeeld onder de dekking vallen, zijn onder andere een mobiele telefoon, een fototoestel, zonnebril et cetera.
 • Telefoonkosten
  In het geval dat je meer telefoonkosten hebt door bijvoorbeeld een ongeval.
 • Vervangend vervoer of vervangend verblijf
  Vaak wordt er ook een bepaald bedrag vergoed indien je door bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk meer kosten hebt. Je kunt hierbij denken aan vervangend vervoer of vervangend verblijf.
 • Medische kosten & hulpverlening
  Hoogstwaarschijnlijk heb je al een zorgverzekering in Nederland. Een reisverzekering is aanvullend op een zorgverzekering. Bepaalde zaken die gedekt kunnen worden, zijn onder andere vervoer van een overledene, maar ook ziekenvervoer of medicijnen die verzonden dienen te worden.

Aanvullende reisverzekering

Er zijn verschillende zaken die je aanvullend kunt verzekeren, naast een basisverzekering. Hieronder vallen zaken als:

 • Wintersport
  Vaak vallen skiën en snowboarden niet binnen de basisdekking van een reisverzekering.
 • Sport- en hobbyuitrustingen
  Indien je dure sport uitrustingen zoals golf- of duikuitrusting wilt meenemen en je wilt deze verzekeren, dan dien je deze aanvullend te verzekeren. Dit geldt ook voor hele dure fototoestellen of videocamera’s.
 • Ongevallen
  Mocht je blijvend invalide raken door een ongeluk tijdens jouw reis, dan krijg je een bepaald bedrag van de verzekeraar. De hoogte van het bedrag kun je vinden in de algemene voorwaarden. Ook als je zou komen te overlijden als gevolg van een ongeluk, krijgen jouw nabestaanden een vastgesteld bedrag uitgekeerd.
 • Hulpvervoermiddel
  Indien je pech krijgt of bijvoorbeeld door een ongeluk niet meer van jouw auto, scooter, motor of kamper gebruik kan maken dan zijn de kosten van de reparatie gedekt of van eventueel vervangend vervoer.
 • Rechtsbijstand
  Je kunt jezelf voor rechtsbijstand tijdens jouw vakantie aanvullend verzekeren.
 • Gevaarlijke sporten
  Als je van plan bent om te gaan raften, bergbeklimmen, abseilen of een andere gevaarlijke sport te doen, dan kun je deze aanvullend verzekeren. Deze zijn namelijk niet gedekt in een basis reisverzekering.

Dekkingsgebied

In het geval je een reisverzekering wilt gaan afsluiten, dien je te bepalen welk dekkingsgebied voor jou van toepassing is. Houd daarbij in de gaten dat als je een doorlopende reisverzekering afsluit en meerdere reisplannen hebt gedurende het jaar, alle bestemmingen binnen het dekkingsgebied vallen. Dus als je naast jouw vakantie naar Valencia bijvoorbeeld een reis gaat maken naar Indonesië, dan kun je het beste kiezen voor een werelddekking. Indien je naast jouw reis naar Valencia alleen reizen gaat maken naar Europa et cetera, dan kun je beter kiezen voor de Europa dekking.
Vaak zijn er twee mogelijke dekkingsgebieden, namelijk:
1. Europa, inclusief Turkije, Rusland en landen rondom de Middellandse Zee, zoals Marokko, Egypte en Tunesië
2. De hele wereld

Suggesties reisverzekeringen

Ditzo.nl

Bij Ditzo.nl kun je niet alleen jouw premie in slechts een paar stappen berekenen, ook kun je gebruik maken van de dubbel dekking checker. Zo wordt gecheckt of je niet al bent verzekerd, want dubbel verzekerd zijn, betekent extra kosten. Kijk hier om naar de website van Ditzo te gaan.

FBTO

Indien je een doorlopende reisverzekering afsluit bij FBTO krijg je het eerste jaar een korting van 50%. Verder kun je jouw eigen reisverzekering samenstellen en biedt FBTO 24 uur, 7 dagen per week hulp via de FBTO alarmcentrale. Voor meer informatie, ga naar de website van FBTO.

OHRA

OHRA geeft duidelijk per type reisverzekering weer wat jouw voordelen zijn. Een tijdelijke reisverzekering kun je al vanaf €4,40 per week afsluiten. Een permanente reisverzekering kun je vanaf €3,50 per maand afsluiten. Voor meer informatie zie website van OHRA

Tips

 • Je dient de aankoopbonnen van de spullen die je mee op vakantie neemt goed te bewaren, zodat je in geval van een aangifte bij de verzekeraar kunt aantonen dat je die spullen daadwerkelijk bij je had. Sommige verzekeraars kunnen hier naar vragen.
 • Het is zeker aan te raden om de algemene voorwaarden heel goed te bestuderen van diverse verzekeraars. In deze voorwaarden kunnen bijvoorbeeld enorm strenge eisen staan waaraan voldaan dient te worden voordat aanbieders van reisverzekeringen mogelijk willen uitkeren.
 • In het geval dat bijvoorbeeld jouw bagage gestolen wordt, is het belangrijk dat je aangifte doet bij de politie ter plaatse. Regelmatig vragen aanbieders van reisverzekeringen naar een bewijs van aangifte als je jouw gestolen eigendommen wilt declareren.
 • Probeer van te voren vast te stellen wat voor jou van belang is dat tijdens een reis verzekerd dient te zijn. Zo kun je makkelijker de voorwaarden van verzekeraars met elkaar vergelijken.