Día Comunidad Valenciana

Op 9 oktober wordt de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. Ben je op dat moment in Valencia en wil je weten wat deze dag inhoudt? Op deze pagina van Verrassend Valencia vind je meer informatie over deze feestdag.

Wat

Elk jaar wordt er op 9 oktober de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. De stad Valencia bestaat sinds 1238. De oprichting van de stad wordt op deze dag gevierd en het gaat om de regionale trots. Op 9 oktober 1238 werd Valencia veroverd door de Christenen, onder leiding van Jaime I, nadat hier vijf eeuwen lang de Arabieren heersten.

Hoe

Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd in Valencia op 9 oktober. Elk jaar wordt er een processie gehouden waarin de burgemeester, het kabinet, de geestelijkheid, het leger etc. meelopen. De “senyera” wordt gedragen, de oorspronkelijke Valencia vlag die gedragen is door Koning Jaime. Deze vlag wordt normaal gesproken in het Stadhuis bewaard als relikwie. De stoet vervolgt naar de Kathedraal. Daarna wordt er bij het standbeeld van Koning Jaime gestopt en hier worden bloemen gelegd. Hij veroverde namelijk de stad na de overheersing van de Arabieren. Hierna werd het Valencia van nu gesticht. De processie eindigt bij Plaza Ayuntamiento waar de mascletas het evenement beëindigen (een mascleta is ontzettend hard knalvuurwerk).

Programma 2018

Het programma van 2018 is nog niet bekend, maar zal niet veel verschillen van het programma uit 2017, wat je hieronder kunt zien.

8 oktober 2017
18:00 Gratis concert op het Plaza de la Virgen
19:00 Traditionele dans & muziek op Plaza Ayuntamiento
19:30 Concert in het Palau de la Música onder leiding van het Orkest van Valencia
00:00 Vuurwerkshow in het Turía park tussen Puente “Brug” de la Exposición en Puente de las Flores

9 oktober 2017
12:00 Het uithangen van de Valenciaanse vlag bij het Gemeentehuis op Plaza del Ayuntamiento. Hierna begint de processie:

Vanaf Plaza del Ayuntamiento wordt er door San Vicente Martir naar Plaza de la Reina gelopen. De processie vervolgt bij Puerta de los Hierros, “IJzeren poort” van de Kathedraal en gaat verder door de andere ingang van de Kathedraal, bij Plaza de la Almoina. Daarna gaat de processie verder door calle Barchilla, Plaza de la Reina en Calle de la Paz naar El Parterre. Vervolgens worden er bloemen aangeboden bij het standbeeld van Koning Jaime I op Plaza de Alfonso el Magnanimo. Daarna wordt de processie hervat en gaat men langs de straten Calle Pintor Sorolla en Calle de las Barcas tot het Plaza del Ayuntamiento. Als afsluiting van de processie wordt er op het plein een mascleta afgestoken (knalvuurwerk).

17:00 Día de la Comunidad Valenciana wordt afgesloten met de aankomst van de Moren en Christenen die door de stad lopen in typische klederdracht en vol kleur. Deze route gaat als volgt:

De optocht begint bij Glorieta Paz, calle de la Paz, vervolgens door calle San Vicente Martir naar Plaza Ayuntamiento en eindigt bij calle Marqués de Sotelo.

Vuurwerk

Valencia is een echte vuurwerkstad. Dit wordt dan ook duidelijk op Día de la Comunidad Valenciana. Na de optocht, wordt er op Plaza Ayuntamiento een mascleta afgestoken. Het is knalvuurwerk dat je misschien kent van Las Fallas. Het is geen siervuurwerk, het gaat hierbij om de harde knallen. Het is heel intens en je weet niet wat je hoort. De maslecta wordt soms wel omschreven als een orkest van vuurwerk. Ook de avond van te voren, op 8 oktober wordt er vuurwerk afgestoken. Dat is het siervuurwerk in het Turía park.

Mocaorà

Niet alleen wordt er op 9 oktober de dag van de Valenciaanse gemeenschap gevierd, maar ook het feest van San Dionisio. Dit is de heilige van de geliefden. Het kenmerkt deze dag dat mannen een geknoopte zijden sjaal met daarin marsepein geven aan hun geliefden. Deze traditie wordt in de volksmond Mocaorà genoemd, afgeleid van Mocadorà, wat sjaaltje betekent. Deze traditie gaat ver terug in de Spaanse geschiedenis. Het marsepein staat voor de vruchtbaarheid van Valencia. Het is de bedoeling dat de man elk jaar een sjaaltje met marsepein geeft aan zijn geliefde. De vrouw bewaart deze zakdoeken om aan te geven hoelang de liefde tussen de twee al duurt. Mocaorà is vergelijkbaar met Valentijnsdag.

Comments are closed.