Día de la Comunidad Valenciana

Op 9 oktober wordt de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. Ben je op dat moment in Valencia en wil je weten wat deze dag inhoudt? Op deze pagina van Verrassend Valencia vind je meer informatie over deze feestdag.

Wat

Elk jaar vieren de Valencianen de Día de la Comunidad Valenciana op 9 oktober. In het jaar 711 werd Valencia ingenomen door de islamitisch Moren. Vijf eeuwen later, op 9 oktober 1238, werd Valencia veroverd door een christelijk leger onder leiding van Jaime I de Veroveraar. Deze koning maakte van Valencia een koninkrijk dat tot 1707 bleef bestaan. De grenzen van het huidige Autonome Regio Valencia vallen grotendeels samen met die van het oude koninkrijk van Valencia. Op de Día de la Comunidad Valenciana wordt de verovering en de stichting van het Valenciaanse koninkrijk gevierd, en staat de regionale trots dus centraal!

Hoe

Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd in Valencia op 9 oktober. Elk jaar wordt er een processie gehouden waarin de burgemeester, het kabinet, de geestelijkheid, het leger etc. meelopen. De “senyera” wordt gedragen, de oorspronkelijke Valencia vlag die gedragen is door Koning Jaime. Deze vlag wordt normaal gesproken in het Stadhuis bewaard als relikwie. De stoet vervolgt naar de Kathedraal. Daarna wordt er bij het standbeeld van Koning Jaime gestopt en hier worden bloemen gelegd. Hij veroverde namelijk de stad na de overheersing van de Arabieren. Hierna werd het Valencia van nu gesticht. De processie eindigt bij Plaza Ayuntamiento waar de mascletas het evenement beëindigen (een mascleta is ontzettend hard knalvuurwerk).

Om alvast een indruk te krijgen van wat er allemaal te doen is op deze feestdag, kan je een kijkje nemen in het programma van 2022. Zodra het programma van 2023 bekend is zal het hier worden geüpdatet.

Programma 2022

Hieronder vind je het programma van 2022 om een beeld te geven hoe deze feestdag (en de dagen ervoor) er in Valencia uitziet.

Vrijdag 7 – woensdag 12 oktober 2022
In het Turiapark tussen de Puente de las Flores en de Puente de la exposición (tussen de twee bruggen) vindt een middeleeuwse markt plaats. De markt is open van 10.30 tot 00.00 uur. Op de markt vind je ambachtelijke producten, muziek, kinderattracties en lekkere hapjes en drankjes.

Zaterdag 8 oktober 2022
20.00 uur – Theatrale representatie van de verovering van Valencia door Jaume I op het Plaza de los Fueros
23:00 uur – Vuurwerkshow op de parkeerplaats van de Avenida Tarongers

Zondag 9 oktober 2022
11:30 uur – Ontvangst van alle gasten en autoriteiten
11:45 uur – Lezing en overhandiging van de Senyera aan het gemeentearchief
12:00 uur – Civiele processie met bloemen offer aan JaimeI in de Parterre
De route gaat van start aan San Vincente en terug via de Parterre via Colón en Lauria
14:00 uur – Mascletà (oor verdovende, knalvuurwerkshow) op Plaza del Ayuntamiento
17:00 uur – De grote Moorse en Christelijke Intocht gaat door calle de la Paz, San Vicente, Plaza de Ayuntamiento en Marques de Sotelo.

Mascletà

Valencia is een echte vuurwerkstad. Dit wordt dan ook duidelijk op 9 oktober de Día de la Comunidad Valenciana. Na de optocht, wordt er op Plaza Ayuntamiento een mascletà afgestoken. Het is knalvuurwerk dat je misschien kent van Las Fallas. De maslectà is geen siervuurwerk, het gaat hierbij om de harde knallen. Het is heel intens en je weet niet wat je hoort. De maslectà wordt soms wel omschreven als een orkest van vuurwerk. Ook de avond van te voren, op 8 oktober om 23.00 uur wordt er vuurwerk afgestoken. Dat is het siervuurwerk op de parkeerplaats van de Avenida Tarongers.

Mocaorà

9 oktober is niet alleen de dag van de Valenciaanse gemeenschap , maar ook het feest van San Dionisio. Dit is de heilige van de geliefden. Het kenmerkt deze dag dat mannen een geknoopte zijden zakdoek met daarin marsepein geven aan hun geliefden. Deze traditie wordt in de volksmond Mocaorà genoemd, afgeleid van Mocadorà, wat zakdoek betekent. Deze traditie gaat ver terug in de Spaanse geschiedenis. Het marsepein staat voor de vruchtbaarheid van Valencia. Het is de bedoeling dat de man elk jaar een zakdoek met marsepein geeft aan zijn geliefde. De vrouw bewaart de zakdoeken. Hiermee geeft zij aan hoelang de liefde tussen de twee al duurt. Mocaorà is vergelijkbaar met Valentijnsdag.

Comments are closed.