Día Comunidad Valenciana

Op 9 oktober wordt de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. Ben je op dat moment in Valencia en wil je weten wat deze dag inhoudt? Op deze pagina van Verrassend Valencia vind je meer informatie over deze feestdag.

Wat

Elk jaar wordt er op 9 oktober de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. De stad Valencia bestaat sinds 1238. De oprichting van de stad wordt op deze dag gevierd en het gaat om de regionale trots. Op 9 oktober 1238 werd Valencia veroverd door de Christenen, onder leiding van Jaime I, nadat hier vijf eeuwen lang de Arabieren heersten.

Hoe

Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd in Valencia op 9 oktober. Elk jaar wordt er een processie gehouden waarin de burgemeester, het kabinet, de geestelijkheid, het leger etc. meelopen. De “senyera” wordt gedragen, de oorspronkelijke Valencia vlag die gedragen is door Koning Jaime. Deze vlag wordt normaal gesproken in het Stadhuis bewaard als relikwie. De stoet vervolgt naar de Kathedraal. Daarna wordt er bij het standbeeld van Koning Jaime gestopt en hier worden bloemen gelegd. Hij veroverde namelijk de stad na de overheersing van de Arabieren. Hierna werd het Valencia van nu gesticht. De processie eindigt bij Plaza Ayuntamiento waar de mascletas het evenement beëindigen (een mascleta is ontzettend hard knalvuurwerk).

Programma 2020

Het programma van 2020 is nog niet bekend. Hieronder vind je het programma van 2019, zodat je een idee krijgt hoe deze feestdag (en de dagen ervoor) er in Valencia uitziet.

Maandag 7 oktober 2019
11:00 Opening middeleeuws marktje dicht bij Torres de Serranos (puente de Serranos)

Dinsdag 8 oktober 2019
10.00 – 00.00 Middeleeuws marktje bij puente de Serranos
19.30 Traditionele Valenciaanse muziek en dans op Plaza Ayuntamiento
23:30 Muziek op Plaza de Manises
00:00 Vuurwerk spektakel door Caballer FX Global Foc in het Turia Park tussen de Puente de las Flores en de Puente de la Exposición

Woensdag 9 oktober 2019
10.00 – 00.00 Middeleeuws marktje bij puente de Serranos
12:00 Civiele processie met bloemen offer aan Jaime I. De route gaat als volgt:

Plaça de l’Ajuntament, Calle de Sant Vicent, Plaça de la Reina, Calle de la Pau naar Plaça de Alfons el Magnànim (daar worden de bloemen als offer neergelegd bij het standbeeld van Jaume I), daarna vervolgt de route door Calle del Pintor Sorolla en Calle de las Barcas en eindigt weer op Plaça de l’Ajuntament. Aansluitend zal hier op Plaça de l’Ajuntament een mascleta (knalvuurwerk) plaatsvinden door Pirotecnia Aitana de Bèlgida.

17:00 Processie ‘Moren en Christenen’ die door de stad lopen in typische klederdracht vol kleur. De route gaat als volgt:

De optocht begint bij Glorieta Paz, Calle de la Paz, vervolgens door Calle San Vicente Martir naar Plaza Ayuntamiento en eindigt bij Calle Marqués de Sotelo.

Vuurwerk

Valencia is een echte vuurwerkstad. Dit wordt dan ook duidelijk op Día de la Comunidad Valenciana. Na de optocht, wordt er op Plaza Ayuntamiento een mascleta afgestoken. Het is knalvuurwerk dat je misschien kent van Las Fallas. Het is geen siervuurwerk, het gaat hierbij om de harde knallen. Het is heel intens en je weet niet wat je hoort. De maslecta wordt soms wel omschreven als een orkest van vuurwerk. Ook de avond van te voren, op 8 oktober wordt er vuurwerk afgestoken. Dat is het siervuurwerk in het Turía park.

Mocaorà

Niet alleen wordt er op 9 oktober de dag van de Valenciaanse gemeenschap gevierd, maar ook het feest van San Dionisio. Dit is de heilige van de geliefden. Het kenmerkt deze dag dat mannen een geknoopte zijden sjaal met daarin marsepein geven aan hun geliefden. Deze traditie wordt in de volksmond Mocaorà genoemd, afgeleid van Mocadorà, wat sjaaltje betekent. Deze traditie gaat ver terug in de Spaanse geschiedenis. Het marsepein staat voor de vruchtbaarheid van Valencia. Het is de bedoeling dat de man elk jaar een sjaaltje met marsepein geeft aan zijn geliefde. De vrouw bewaart deze zakdoeken om aan te geven hoelang de liefde tussen de twee al duurt. Mocaorà is vergelijkbaar met Valentijnsdag.

Comments are closed.