Día de la Comunidad Valenciana

Op 9 oktober wordt de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. Ben je op dat moment in Valencia en wil je weten wat deze dag inhoudt? Op deze pagina van Verrassend Valencia vind je meer informatie over deze feestdag.

Wat

Elk jaar vieren de Valencianen de Día de la Comunidad Valenciana op 9 oktober. In het jaar 711 werd Valencia ingenomen door de islamitisch Moren. Vijf eeuwen later, op 9 oktober 1238, werd Valencia veroverd door een christelijk leger onder leiding van Jaime I de Veroveraar. Deze koning maakte van Valencia een koninkrijk dat tot 1707 bleef bestaan. De grenzen van het huidige Autonome Regio Valencia vallen grotendeels samen met die van het oude koninkrijk van Valencia. Op de Día de la Comunidad Valenciana wordt de verovering en de stichting van het Valenciaanse koninkrijk gevierd, en staat de regionale trots dus centraal!

Hoe

Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd in Valencia op 9 oktober. Elk jaar wordt er een processie gehouden waarin de burgemeester, het kabinet, de geestelijkheid, het leger etc. meelopen. De “senyera” wordt gedragen, de oorspronkelijke Valencia vlag die gedragen is door Koning Jaime. Deze vlag wordt normaal gesproken in het Stadhuis bewaard als relikwie. De stoet vervolgt naar de Kathedraal. Daarna wordt er bij het standbeeld van Koning Jaime gestopt en hier worden bloemen gelegd. Hij veroverde namelijk de stad na de overheersing van de Arabieren. Hierna werd het Valencia van nu gesticht. De processie eindigt bij Plaza Ayuntamiento waar de mascletas het evenement beëindigen (een mascleta is ontzettend hard knalvuurwerk).

Programma 2021

Het programma van 2022 is nog niet bekend. Hieronder vind je het programma van 2021 om een beeld te geven hoe deze feestdag (en de dagen ervoor) er in Valencia uitziet.

Donderdag 7 – dinsdag 12 oktober 2021
In het Turiapark tussen de Puente de las Flores en de Puente de la exposición (tussen de twee bruggen) vindt een middeleeuwse markt plaats.

Vrijdag 8 oktober 2021
16:00 – 21:00 uur – Real Senyera geeft een tentoonstelling in de Kristallen Zaal van het Stadhuis (laatste toegang om 20:30)
20:00 uur – Groepen van de Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana geeft show met Valenciaanse dansen, liederen en muziek op de Plaza del Ayuntamiento
22:00 uur – Twee mascletà´s (vuurwerkshows) in Camins al Grau en in Campanar
23:00 uur – Twee mascletà´s (vuurwerkshows) naast de Ciudad del Artista Fallero en in de Lot van de Campus van de Universiteit van Valencia

Zaterdag 9 oktober 2021
11:30 uur – Ontvangst van alle gasten en autoriteiten
11:45 uur – Lezing en overhandiging van de Senyera aan het gemeentearchief
12:00 uur – Civiele processie met bloemen offer aan JaimeI in de Parterre
De route gaat van start aan San Vincente en terug via de Parterre via Colón en Lauria
14:00 uur – Twee mascletà´s (vuurwerkshows) in Camins al Grau en op de plaats van Maestro Rodrigo
17:00 uur – De grote Moorse en Christelijke Intocht
23:00 uur – Mascletà´s (vuurwerkshows) in de buurt van ¨het strand van¨ Las Arenas en ook in de haven door Ricardo Caballer (TIP: bekijk het vanaf de American Cup bij Veles e Vents).

Mascletà

Valencia is een echte vuurwerkstad. Dit wordt dan ook duidelijk op Día de la Comunidad Valenciana. Na de optocht, wordt er op Plaza Ayuntamiento een mascletà afgestoken. Het is knalvuurwerk dat je misschien kent van Las Fallas. De maslectà is geen siervuurwerk, het gaat hierbij om de harde knallen. Het is heel intens en je weet niet wat je hoort. De maslectà wordt soms wel omschreven als een orkest van vuurwerk. Ook de avond van te voren, op 8 oktober wordt er vuurwerk afgestoken. Dat is het siervuurwerk in het Turía park.

Mocaorà

9 oktober is niet alleen dedag van de Valenciaanse gemeenschap , maar ook het feest van San Dionisio. Dit is de heilige van de geliefden. Het kenmerkt deze dag dat mannen een geknoopte zijden sjaal met daarin marsepein geven aan hun geliefden. Deze traditie wordt in de volksmond Mocaorà genoemd, afgeleid van Mocadorà, wat sjaaltje betekent. Deze traditie gaat ver terug in de Spaanse geschiedenis. Het marsepein staat voor de vruchtbaarheid van Valencia. Het is de bedoeling dat de man elk jaar een sjaaltje met marsepein geeft aan zijn geliefde. De vrouw bewaart de zakdoeken. Hiermee geeft zij aan hoelang de liefde tussen de twee al duurt. Mocaorà is vergelijkbaar met Valentijnsdag.

Comments are closed.