Día de la Comunidad Valenciana

Onderwerpen

Op 9 oktober wordt de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. Ben je op dat moment in Valencia en wil je weten wat deze dag inhoudt? Op deze pagina van Verrassend Valencia vind je meer informatie over deze feestdag.

Wat

Elk jaar vieren de Valencianen de Día de la Comunidad Valenciana op 9 oktober. In het jaar 711 werd Valencia ingenomen door de islamitisch Moren. Vijf eeuwen later, op 9 oktober 1238, werd Valencia veroverd door een christelijk leger onder leiding van Jaime I de Veroveraar. Deze koning maakte van Valencia een koninkrijk dat tot 1707 bleef bestaan. De grenzen van het huidige Autonome Regio Valencia vallen grotendeels samen met die van het oude koninkrijk van Valencia. Op de Día de la Comunidad Valenciana wordt de verovering en de stichting van het Valenciaanse koninkrijk gevierd, en staat de regionale trots dus centraal!

Hoe

Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd in Valencia op 9 oktober. Elk jaar wordt er een processie gehouden waarin de burgemeester, het kabinet, de geestelijkheid, het leger etc. meelopen. De “senyera” wordt gedragen, de oorspronkelijke Valencia vlag die gedragen is door Koning Jaime. Deze vlag wordt normaal gesproken in het Stadhuis bewaard als relikwie. De stoet vervolgt naar de Kathedraal. Daarna wordt er bij het standbeeld van Koning Jaime gestopt en hier worden bloemen gelegd. Hij veroverde namelijk de stad na de overheersing van de Arabieren. Hierna werd het Valencia van nu gesticht. De processie eindigt bij Plaza Ayuntamiento waar de mascletas het evenement beëindigen (een mascleta is ontzettend hard knalvuurwerk).

Programma 2023

Hieronder vind je het programma van 2023 om een beeld te geven hoe deze feestdag (en de dagen ervoor) er in Valencia uitziet.

zaterdag 7 – donderdag 12 oktober 2023
In het Turiapark tussen de Puente de las Flores en de Puente de la exposición (tussen de twee bruggen) vindt een middeleeuwse markt plaats. De markt is open van 10.30 tot 00.00 uur. Op de markt vind je ambachtelijke producten, muziek, kinderattracties en lekkere hapjes en drankjes.

Vrijdag 6 oktober 2023
19:30 uur – Concert door het Orquesta de València als eerbetoon aan Maestro Serrano in de Sala Iturbi van het Palau de la Música

Zaterdag 7 oktober 2023
20:00 uur – Theatrale representatie van de verovering van Valencia door Jaume I op het Plaza de los Fueros

Zondag 8 oktober 2023
11:30 uur – Concert door de Valencia Municipal Symphonic band in het Palau de la Música
11:45 uur – Lezing en overhandiging van de Senyera (de officiële Valenciaanse vlag) aan het gemeentearchief (de vlag is van 10:00 uur tot 21:00 uur te zien in de expositie in het Stadhuis)
12:00 uur – Civiele processie met bloemen offer aan Jaime I in de Parterre
17:00 uur – De grote Moorse en Christelijke Intocht gaat door calle de la Paz, San Vicente, Plaza de Ayuntamiento en Marques de Sotelo
19:00 uur – Vertoning van Valenciaanse dansen en volksliederen op Plaza del Ayuntamiento
23:00 uur – Vuurwerkshow bij het metrostation Alameda

Maandag 9 oktober 2023
11:30 uur – Ontvangst van alle gasten en autoriteiten
11:45 uur – Lezing en overhandiging van de Senyera aan het gemeentearchief
12:00 uur – Civiele processie met bloemen offer aan Jaime I in de Parterre
14:00 uur – Mascletà (oorverdovende knallen) op het Plaza Ayuntamiento
17:00 uur – De grote Moorse en Christelijke Intocht gaat door calle de la Paz naar het Plaza de la Reina, waar de historische vlag de kathedraal zal binnentreden

Mascletà

Valencia is een echte vuurwerkstad. Dit wordt dan ook duidelijk op 9 oktober de Día de la Comunidad Valenciana. Na de optocht, wordt er op Plaza Ayuntamiento een mascletà afgestoken. Het is knalvuurwerk dat je misschien kent van Las Fallas. De maslectà is geen siervuurwerk, het gaat hierbij om de harde knallen. Het is heel intens en je weet niet wat je hoort. De maslectà wordt soms wel omschreven als een orkest van vuurwerk. Ook de avond van te voren, op 8 oktober om 23.00 uur wordt er vuurwerk afgestoken. Dat is het siervuurwerk op de parkeerplaats van de Avenida Tarongers.

Mocaorà

9 oktober is niet alleen de dag van de Valenciaanse gemeenschap , maar ook het feest van San Dionisio. Dit is de heilige van de geliefden. Het kenmerkt deze dag dat mannen een geknoopte zijden zakdoek met daarin marsepein geven aan hun geliefden. Deze traditie wordt in de volksmond Mocaorà genoemd, afgeleid van Mocadorà, wat zakdoek betekent. Deze traditie gaat ver terug in de Spaanse geschiedenis. Het marsepein staat voor de vruchtbaarheid van Valencia. Het is de bedoeling dat de man elk jaar een zakdoek met marsepein geeft aan zijn geliefde. De vrouw bewaart de zakdoeken. Hiermee geeft zij aan hoelang de liefde tussen de twee al duurt. Mocaorà is vergelijkbaar met Valentijnsdag.