Villajoyosa

Onderwerpen

Een leuke plaats op 1,5 uur rijden van Valencia en op 32 kilometer afstand van Alicante is Villajoyosa. In de afgelopen jaren is het badplaatsje Villajoyosa zo gegroeid dat je het amper een dorpje meer kunt noemen en deze groei is niet zonder reden gebeurd. Het is namelijk een mooi plaatsje wat het bezoeken zeker waard is. 

Van vroeger tot het heden

In het Valenciaans wordt Villajoyosa ook wel La Vila Joiosa genoemd en het is de hoofdstad van de regio Marina Baja. Door Villajoyosa loopt de rivier Amadòrio. Het vissersdorpje ontstond in de Bronstijd en de heuvel waar de oude stad is gelegen, was een Iberische nederzetting. Vroeger werd Villajoyosa ook wel ‘Alonis’ genoemd en in het centrum waren er verschillende badhuizen.
In de middeleeuwen werd de stad die toen ‘Alonis’ genoemd werd overgenomen door koning Jaime I en werd een christelijk dorp. De naam werd veranderd in de Valenciaanse naam ‘La Vila Joiosa (Dit betekent ook wel ‘de vrolijke stad’).

Tijdens de zeventiende eeuw speelde Villajoyosa een belangrijke rol in het verdedigen van de kustlijn van de provincie Alicante tegen de talrijke Barbarijse zeerovers. Koning Felipe II heeft gezorgd voor nieuwe stadsmuren en vele uitkijktorens/wachttorens. In de late zeventiende eeuw waren deze aanvallen door de Barbarijse zeerovers eindelijk voorbij en dit was gelijk het begin van een stedelijke groei. Villajoyosa bezit nu meer dan 30.000 inwoners. Het dorpje heeft een lange zeevaarttraditie en is momenteel erg bekend met zijn heerlijke chocolade-industrie!

Bezienswaardigheden

Oude centrum

In het oude centrum kan je de muren uit de Renaissance nog steeds bewonderen en de kerk l’Assumpció die de Catalaanse gotiek uitstraalt.

De vele torens

Zoals al eerder verteld, speelde dit stadje een belangrijke rol in het verdedigen van de kust. Hiervoor werden er verschillende uitkijktorens gebouwd en deze zijn nog steeds te bezichtigen. Zoals de Torre Simeón, Torre del Aguiló en Torre del Charco die gebouwd zijn in de zestiende eeuw.

Het strand

Villajoyosa is direct gelegen aan de zee en heeft een 3,5 kilometer lang strand! Op sommige plekken is de breedte van het strand wel bijna 100 meter! Dit en het feit dat het niet een super toeristisch stadje is, zorgt ervoor dat je niet snel ‘hutjemutje’ op het strand ligt en lekker de ruimte hebt. Het meest karakteristiekste aan het strand, en eigenlijk ook aan Villajoyosa zelf, zijn de typische en vrolijke gekleurde vissershuisjes langs het strand van het stadje. Deze huisjes zijn geschilderd met deze vrolijke en felle kleuren zodat de vissers via deze manier vanaf zee precies konden zien waar zij heen moesten om naar het thuisfront te gaan.

Mmmm… Chocolate!

Ben jij een liefhebber van chocolade? Dan ben jij hier helemaal op je plek! In Villajoyosa vind je namelijk twee chocoladefabrieken die geopend zijn voor het publiek om een kijkje te nemen. Hier bevindt zich de fabrieken van het bekende Valenciaanse merk Valor, Chocolates Clavíleño en Chocolates Perez. Dit zijn combinaties van een winkel en de fabriek. Je kunt bij Valor genieten van allerlei lekkernijen in de tearoom, zo kun je hier de populaire churros con Chocolate bestellen!

Museo del Chocolate Valor

Leer meer over de chocolade zelf, geschiedenis van Valor die terugloopt tot zijn opening in 1881 en over de kunst van het maken van chocolade in de chocolade fabriek van het bekende merk Valor. De entree is gratis!

 • Carrer Pianista Gonzalo Soriano 13
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 20.00 uur
  Zaterdag: 10.00 – 14.00 uur
  Zondag: gesloten

Museo del Chocolate Clavileño

Ontdek de oude technieken en hulpmiddelen die het bedrijf in zijn traditie heeft gebruikt bij het produceren van hun chocolade. Dit bedrijf begon in 1880, maar is pas echt het merk geworden wat we nu kennen vanaf 1960. Het bedrijf is altijd een familiebedrijf geweest en is nu alweer in handen van de vierde generatie.

 • Carrer de Colón 187
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 08.00 – 13.30 uur
  Zaterdag en zondag: gesloten

Chocolates Perez

Ook dit is een familiebedrijf die de fabriek tot een leuk museum hebben omgetoverd! Het is wat kleinschaliger dan Valor, maar ook erg leuk om eens een kijkje te nemen als je in Villajoyosa bent. Je kunt hier terecht voor gratis rondleidingen, die vaak worden gegeven door de leden van de Perez familie zelf, en eindigt in een winkeltje waar je de Perez chocolade kunt kopen.

 • Avinguda de Finestrat 78
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 13.00 uur en 17.00 – 19.00 uur
  Zaterdag: 10.00 – 13.00 uur
  Zondag: 13.30 – 16.00 uur

Overnachten

En, ben je al overtuigd van dit mooie stadje? Dan is het misschien een idee om hier te overnachten en wat langer te genieten van Villajoyosa.

Servigroup Montíboli

Prachtige locatie en ontspanning, dat vind je in dit hotel zeker! Het hotel is ook niet voor niets bekroond met vijf sterren. Het heeft een prachtige locatie doordat het op een klif gelegen is. Hierdoor heb je prachtig uitzicht vanuit een groot deel van het hotel op de Middellandse Zee. Vanuit het hotel heb je ook een directe toegang tot het strand L’Esparrelló. Het hotel beschikt over twee buitenzwembaden, een spa, fitnessruimte en een binnenzwembad voor de koudere dagen van het jaar. Voor meer informatie, actuele prijzen en online boekingen kun je kijken op Hotel Servigroup Montíboli.

Prijs: Vanaf €170,00 per nacht (voor 2 personen)    Aantal sterren: ★★★★★   Hotelbeoordeling: 9.0+

HAPPYVILA Apartments

HAPPYVILA beschikt over ruime en lichte appartementen. Het is gelegen in de oude binnenstad van Villajoyosa en ook dit appartementencomplex biedt uitzicht over de zee en het strand Playa Centro. De appartementen beschikken over airconditioning, een flatscreen-tv met internationale kanalen en een volledig uitgeruste keuken. Ook is er een gemeenschappelijk terras aanwezig. Helaas is dit appartementencomplex niet geschikt voor mindervaliden, de appartementen bevinden zich namelijk op de tweede en derde verdieping van het gebouw zonder lift. Voor meer informatie, actuele prijzen en online boekingen kun je kijken op HAPPYVILA .

Prijs: Vanaf €61,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★     Hotelbeoordeling: 9.0+

Allon Mediterrania

Dit viersterrenhotel ligt direct aan de boulevard. Het hotel biedt moderne kamers met airconditioning, een balkon met uitzicht op zee en een badkamer. Het hotel zelf beschikt over een buitenzwembad, fitnessruimte, een lobbybar met livemuziek en een buffetrestaurant. Heb je een auto mee? Dan is dit geen enkel probleem, er is namelijk een eigen parkeergelegenheid van het hotel. Voor meer informatie, actuele prijzen en online boekingen kun je kijken op Hotel Allon Mediterrania.

Prijs: Vanaf €104,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★     Hotelbeoordeling: 8.1+

Hapje & Drankje

Casa Elordi

Voor Spaanse gerechtjes met soms een vernieuwende touch kun je heel goed terecht bij Casa Elordi. Je kunt natuurlijk kiezen voor een leuk menu, maar wat ook echt een aanrader is, is om wat verschillende tapas te bestellen en die met elkaar te delen. Let op, bestel niet te veel! Het is beter om met maar een paar gerechtjes te starten en je kan natuurlijk altijd meer bestellen.

 • Avinguda Juan Carlos I 3
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag en dinsdag: gesloten
  Woensdag en donderdag: 13.30 – 16.00 uur
  Vrijdag en zaterdag: 13.30 – 16.00 uur en van 20.30 – 22.30 uur
  Zondag: 13.30 – 16.00 uur

Tip!

 • Villajoyosa ligt slecht op 10 kilometer afstand van de plaats Benidorm waar veel Nederlanders en Engelsen overwinteren. Lees hier meer over Benidorm.