Museo d’Historia

Onderwerpen

Meer dan alleen veldslagen, beroemde mensen en overwinningen… Dat is het Museo d’Historia de Valencia. In dit museum wordt de geschiedenis van de stad Valencia uitgebreid behandeld. Het museum nodigt je uit de geschiedenis van binnenuit te ontdekken en meer te leren over de bewoners door de jaren heen.

In een watertank

Het gebouw waar het museum in is gevestigd, is een oude watertank. Het is een ruimte van 2600m2 en er kan ruim 9000m3 water in. Het was de bedoeling dat deze tank het water uit de Turia rivier zou opslaan. Lange tijd werd de tank niet gebruikt, want in de jaren ’50 werd de rivier drooggelegd. De rivier stroomde namelijk keer op keer over. De overstroming van ’57 was de druppel. Er was zo veel schade dat de rivier ze de rivier drooglegden. De tank had toen geen functie meer. In de jaren ’80 werd van de rivier een groene zone gemaakt en in de jaren ’90 werd de watertank gerestaureerd. Het museum en het gebouw zijn nu een van de opmerkelijkste voorbeelden van de Valenciaanse industriële architectuur.

Vaste collectie

De vaste collectie van het Museo d’Historia de Valencia is gewijd aan de geschiedenis van de stad. Het is onderverdeeld in acht blokken. In deze blokken zijn verschillende verzamelingen van voorwerpen, documenten en kunstwerken te vinden. In het museum zijn de volgende acht blokken te vinden:

Valentia & Visigoten (138 v.Chr. – 711)

In 138 voor Christus werd de stad ‘Valentia’ (Valencia) gesticht. Dit is een van de oudste Romeinse steden van ‘Hispania’. Het was een strategische locatie en vol met soldaten van het leger. Het was een snel bloeiende stad.

Balansiya (711 – 1238)

In 711 begon Valencia aan een nieuwe periode. Toen werd de stad namelijk beïnvloed door de islamitische cultuur. De Moren (een Arabisch Noord-Afrikaans volk) overheersten eeuwenlang.

Valencia en la Edad Media (1238 – 1519)

Het islamitische tijdperk kwam aan zijn einde door de verovering van de stad door Jaime I. Het Koninkrijk Valencia ontstond in deze periode. Tijdens de 300 komende jaren kende Valencia verschillende tegenslagen, maar ook veel bloeiperiodes. In de vijftiende eeuw steeg de economie dynamiek. Dit was de Gouden Eeuw voor de stad. Helaas eindigde dit blok met weer vele economische tegenslagen.

De las Germanías a la Nueva Planta (1519 – 1707)

Dit blok staat bekend om de opstanden tegen de adel en de kerkelijke hiërarchie. Tussen 1519 en 1520 werd Valencia eindelijk goed gecontroleerd. Het einde van dit blok kende een ernstige economische crisis en de plaag. Al deze gebeurtenissen hadden een gevolg: de Spaanse Successieoorlog.

Municipio Borbónico (1707 – 1833)

Deze periode was de eeuw van de Verlichting. Ook werd de strijd tegen Frankrijk (Napoleon) aangegaan, de onafhankelijkheidsoorlog. Voorheen hoorde beide rijken namelijk bij elkaar. Tijdens dit conflict werd de eerste Spaanse liberale grondwet opgesteld.

La Ciudad del Vapor (1833 – 1917)

De negentiende eeuw was een eeuw van veranderingen voor Valencia. Het werd een burgerlijke een industriële stad. In het midden van deze eeuw werden vele infrastructurele verbeteringen doorgevoerd, zoals een haven en wegen. De stad groeide enorm. In 1865 sloopten ze de stadsmuren. Op enkele plekken in de stad zie je tegenwoordig nog wat resten van de muur.

La Modernidad Truncada (1917 – 1975)

De twintigste eeuw begon niet goed voor Valencia. Er was een algemene staking en de stad kreeg een nieuwe leider: Franco. Hij was een dictator en voerde veel veranderingen in. De dood van Franco in 1975 opende de deur naar democratie.

La Valencia Vivida (1975 – 2003)

Na 1975 veranderde Valencia ontzettend. Toen de dictatuur was afgeschaft, werden taal en cultuur weer hersteld. In de laatste twee decennia werden verschillende projecten gestart en afgerond: de Turia rivier, een botanische tuin, het Palau de la Música, het metronetwerk en de Ciudad de las Artes y de las Ciencias. Valencia groeide snel uit tot een moderne, open en multiculturele stad.

Andere tentoonstellingen

Er zijn in het Museo d’Historia de Valencia wisselende exposities. Een voorbeeld is het transportnetwerk van Valencia tussen 1994 – 2014. De tijdelijke exposities zijn altijd onderwerpen die met de stad Valencia te maken hebben. Een andere collectie is ‘Valencia y su gente’ dat ‘Valencia en zijn mensen’ betekent. Dit zijn beelden van mannen en vrouwen die in Valencia zijn opgegroeid. Op plasma schermen is een archief van foto’s te bekijken.

Praktische informatie

 • Carrer Valencia 42
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zaterdag: 9.30–19.00 uur
  Zondag en feestdagen: 10.00–14.00 uur
  Gesloten op maandag
 • Gratis entree
 • Metro (lijn 3), Bus (7, 3, 70, 81, 20, 17, 29 en 95)

Tips

 • De audiovisuele onderdelen in het museum zijn beschikbaar in het Spaans, Valenciaans, Frans en Engels. De informatiebordjes zijn echter alleen in het Spaans en het Valenciaans. Vraag daarom bij de ingang om het informatieboekje in het Engels.
 • Het museum is ontzettend uitgebreid. Wanneer je weinig tijd hebt, zal je niet in één keer alles kunnen bekijken. Kies daarom een of twee tijdsperioden uit of trek een langere tijd voor het museum uit.
 • De garderobeservice van het museum is gratis.
 • Let op dat je geen foto’s met flits maakt in het Museo d’Historia de Valencia!
 • Ben je benieuwd geworden naar andere musea? Klik dan eens hier.