Mercado de Ruzafa

Onderwerpen

In Valencia zijn een paar overdekte markthallen. De meest bekende daarvan is de Mercado Central, die in het historische centrum van de stad gelegen is. Deze wordt drukbezocht door zowel locals als reizigers. Er is een andere markt die eigenlijk vrijwel alleen door locals bezocht wordt, minstens net zo gezellig is en een must-see als je lekker wil opgaan tussen de locals! Dat is de Mercado de Ruzafa (Mercat de Russafa in het Valenciaans), gelegen in de leuke wijk Ruzafa.

1954 – heden

In 1954 werd door de Valenciaanse gemeente besloten dat de wijk Ruzafa een eigen markt zou krijgen. Het werd een project van Julio Bellot Senet en er zou uiteindelijk drie jaar aan de markt gewerkt worden. In mei ’57 was het zo ver; de markt was af! Deze werd in het hart van Ruzafa gebouwd, naast de barokke kerk San Valero. Het is hiermee één van de nieuwste markten van de stad.

Kenmerken van de Mercado de Ruzafa

De markt is 4.780 m2 groot en verdeeld in drie delen: een administratief gedeelte, de vismarkt en de markt zelf. Erg fijn wanneer je geen visliefhebber bent; zo kun je het visgedeelte gewoon overslaan. Over de twee voedselgedeelten zijn zo’n 160 kraampjes verdeeld, van vlees, tot groenten en kruiden. Leuk aan de Mercado de Ruzafa is dat het een opvallend punt is in de wijk. De vier zijden van de markt zijn namelijk vrolijk gekleurd in blauw, groen, oranje/geel en bruin. Elke kleur staat voor een bepaald gedeelte van de markt. Zo staat de blauwe zijde bijvoorbeeld voor de vismarkt. Hiermee is de markt (en de bijbehorende kleuren) een goed oriëntatiepunt.

De geur van net gebakken brood, pure kleurrijke groenten & kakelverse eieren

In de Mercado Ruzafa kun je goed winkelen wanneer je op zoek bent naar de meest verse producten. Wanneer je er even snel doorheen wandelt, kun je bijvoorbeeld wat vers fruit kopen of een zoete snack bij een van de bakkertjes. Er is één bar in de Mercado Ruzafa waar de locals graag komen voor een kop koffie en om bij te kletsen, die je vanzelf tegen zal komen. Ben je van plan om tijdens je verblijf in Valencia te koken? Haal dan groenten, vlees, etc. bij een van de kramen. Handig om te weten, is dat er aan de buitenkant van de markt ook kraampjes gevestigd zijn. Hier vind je onder andere een bloemist, een kraam met eieren, een fietsenmaker en een kledingwinkel. Eén van de ‘buitenkramen’ is een bakkertje, waar je terecht kunt voor heerlijke empanada’s.

Mercado Ruzafa vs. Mercado Central

Er zijn dus een aantal overdekte markten in Valencia waarvan de Mercado Ruzafa en de Mercado Central de twee grootste zijn. Maar welke van de twee ga je bezoeken? Wanneer je tijd genoeg hebt, is het een aanrader om beide markten te gaan bekijken. De Mercado Central is in het centrum gelegen en is een stuk groter en qua bouwstijl indrukwekkender dan de markt in Ruzafa. Dit betekent ook dat de markt een stuk toeristischer is en dat het op sommige momenten erg druk is. Een pluspunt bij deze markt is de look. Binnen, in het midden van de markt vind je een prachtige koepel. De Mercado Ruzafa is kleiner en de bouwstijl is minder de moeite waard, maar de reden om hier juist wel heen te gaan is dat er bijna alleen locals komen. Doordat het wat rustiger is, kan er zo maar een praatje aangeknoopt worden met de marktlieden of met andere bezoekers.

Praktische informatie

  • Plaça Baró de Cortés (zonder nummer)
  • Website
  • Openingstijden:
    Maandag t/m zaterdag: 07.00 – 15.00 uur
    Zondag: gesloten

Tips

  • Wil je meer van de wijk Ruzafa ontdekken? Neem dan de Wandelroute Ruzafa en Canovas mee! Tijdens deze digitale wandelroute kom je onder andere langs de Mercado Ruzafa, unieke winkels, coole barretjes en nog veel meer.
  • Wanneer je op maandagochtend de markt bezoekt, is de kans groot dat je tegen nóg een marktje aanloopt… Elke maandag wordt namelijk van ongeveer 9.00 – 14.00 uur een wijkmarkt georganiseerd, rondom de Mercado Ruzafa en door verschillende straten in de wijk. Hier vind je kleding en sieraden, maar ook huishoudelijke producten.
  • Is je accommodatie in de buurt van de Mercado de Ruzafa gelegen en beschik je over een auto? Dan zal je erachter komen dat parkeren in de wijk Ruzafa pittig is. Er bevinden zich zones waar je als niet-bewoner je auto niet neer mag zetten. Voor meer info kun je eens op de pagina ‘Parkeren‘ kijken. Geen zin om te zoeken? Onder de markt is een parkeergarage gelegen waar je tegen betaling je auto kunt stallen.