Museo Gremio de Artistas Falleros

Onderwerpen

De adembenemende, kleurrijke en artistieke beelden die tijdens het Las Fallas festival de stad vullen, zijn een lust voor het oog! Wil je deze Valenciaanse ontwerpen niet missen, maar kun je helaas niet bij het Las Fallas festival zijn? Breng dan een bezoekje aan het Museo Gremio de Artistas Falleros.

Fascinerend Fallas!

Bij het bezoeken van het grootste festival van Valencia vallen ze je meteen op: de indrukwekkende, levensgrote Fallas beelden die de stad tijdens dit feest vullen. Las Fallas is één van de meest populaire feesten van Spanje en Valencia en staat bekend om haar prachtige kunstwerken. Tientallen Valenciaanse kunstenaars zwoegen ieder jaar opnieuw door om de tot in de puntjes uitgewerkte creaties op tijd af te krijgen.

Museum en een gilde

Het Museo Gremio de Artistas Falleros is behalve een museum ook een gilde. Leden en kunstenaars die aangesloten zijn bij het museum creëren niet alleen kunstwerken voor Las Fallas. Artiesten van dit museum droegen bij aan grote kunstprojecten voor publieke locaties zoals het Gulliver park, de enorme speelplek voor kinderen in het bekende Turia park. Maar ze maken ook kunstwerken op maat, voor bijvoorbeeld privé-evenementen, zoals bruiloften. Zelfs de entertainmentbranche kan de Valenciaanse kunstenaars goed gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld veel creatief werk verricht aan het Warner Bros themapark in Madrid.

Strijd om de ninot

Elk Fallas beeld bestaat uit kleinere poppen, ook wel ‘ninots’ genoemd. Ieder jaar wordt dezelfde traditie uitgevoerd: alle Fallas kunstwerken worden verbrand aan het einde van het festival, tijdens de nacht van ‘La Crema’. Voorafgaand aan de verbranding worden een grote en een kleine ninot uitgekozen die niet worden verbrand. Zowel Valencianen als bezoekers kunnen op de ninots stemmen waarvan zij willen dat ze bewaard blijven. Alle ninots worden voor en tijdens Las Fallas tentoongesteld in het Wetenschapsmuseum in de Stad van Kunst en Wetenschap. Voor ‘La Crema’ wordt bekend gemaakt welke ninots gewonnen hebben, en dus gered worden van de vlammen. Alle bewaarde ninots zijn te bewonderen in het Museo Fallero.

Verrassende kunst

Museo Gremio de Artistas Falleros ligt een stukje van het centrum, in de zogeheten ‘Stad van de Valse Kunstenaar’, maar het is zeker een reisje waard! Het gildemuseum zet zich al sinds de inhuldiging in 1993 in voor de belangen van de kunstenaars en de financiering voor de verenigingen die de Fallas-feesten organiseren.  Maar liefst 160 mensen zijn een trots lid van het gilde. Schilders en timmerlieden sloten zich hier aan, maar ook grafisch designers, beeldhouwers en tekenaars.  Het is ook een plek om te leren: studenten kunnen hier les volgen van de echte professionals in het creëren en beeldhouwen. Deze professionals geven ook workshops om kunstenaars in spé de fijne kneepjes van het vak te leren, bijvoorbeeld over kunstwerk decors en het opzetten van een muziekspektakel.

In het museum worden niet alleen de beelden van piepschuim, hout, plamuur en papier-maché tentoongesteld. Ook andere creaties, zoals schilderijen, borduurwerkjes en andere creatieve stukken kun je hier bewonderen.

Praktische informatie

 • Avinguda de Sant Josep Artesà 17
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 14.00 uur en 16.00 – 19.00 uur
  Zaterdag: 10.00 – 14.00 uur
  Zond- en feestdagen: gesloten
 • Toegangsprijzen:
  €4,00 voor volwassenen
  €3,00 voor kinderen ouder dan 12 jaar, studenten en groepen volwassenen
  €2,50 voor kinderen jonger dan 12 jaar en gepensioneerden
 • Bus (12 en 28)

Tip!

 • Wil je de echte betekenis van de Fallas beelden graag te weten komen, het prachtige siervuurwerk zien en de stad gevuld zien worden door alle kunstwerken? Kom in maart naar Valencia en mis de echte Fallas experience dan zeker niet. Neem een kijkje naar de Verrassend Valencia Fallas rondleiding. De enthousiaste Verrassend Valencia gidsen nemen je graag mee naar dit onvergetelijke culturele evenement en vertellen je meer over de achtergrond ervan!