Plaza de la Virgen

Onderwerpen

Een plein dat je zeker zal zien tijdens je trip naar Valencia, is het Plaza de la Virgen. Dit plein is achter de bekende kathedraal van Valencia gelegen en is vooral te herkennen aan de grote fontein in het midden van het plein en de basiliek (met de typerend blauwe koepel). Ook de gezellige terrasjes rondom het plein zijn kenmerkend voor het Plaza de la Virgen.

Geschiedenis in 1 minuutje

Het plein Plaza de la Virgen is in het centrum te vinden. Om precies te zijn in de wijk La Seu. De oorsprong van het plein dateert uit de Romeinse tijd. Nu is het een fijn plein met in het midden een opvallende fontein. Deze fontein (officieel Fuente Del Agua de la Acequia) komt uit 1976 en werd gemaakt door de beeldhouwer Manuel Silvestre Montesinos. Velen denken dat dit een beeld van Neptunes is, maar hier wordt de Turia rivier weergeven met daaromheen acht naakte vrouwen die staan voor de belangrijkste irrigatiekanalen uit de provincie Valencia. Water en irrigatie zijn erg belangrijk voor Valencia!

Het Watertribunaal

Elke donderdag om 12.00 uur komt een Watertribunaal (Tribunal de las Aguas) bijeen op het Plaza de la Virgen. Dit is het oudste tribunaal van Europa en staat ook op de lijst van UNESCO. In het geval dat er een conflict is gerelateerd aan de waterkanalen/irrigatie kunnen boeren hier naar het tribunaal komen. Het Watertribunaal kan dan een uitspraak doen, deze is bindend en men kan niet in hoger beroep gaan. Deze bijeenkomst vindt plaats voor de deur Puerta de los Apóstoles (gotische ingang) van de kathedraal. Verschillende bronnen vertellen dat het Watertribunaal uit 960 na Christus stamt! Anderen zeggen dat er pas bronnen uit de achttiende eeuw zijn gevonden over het bestaan van het Watertribunaal. In ieder geval is het Watertribunaal een bijzondere traditie en een uniek gezicht op het Plaza de la Virgen.

plazadelavirgen

Must sees

Er is een aantal bezienswaardigheden rondom en vlakbij het Plaza de la Virgen die je niet mag missen!

Kathedraal

De kathedraal is een must see van Valencia. Het imposante gebouw heeft resten uit de zesde eeuw na Christus. Twee eeuwen later stond er op deze plek een grote moskee, de moskee van ‘Balansiya’. Toen viel Valencia namelijk onder Arabische handen. Toen de Arabieren werden verslagen, werd de eerste steen voor de huidige kathedraal in 1262 gelegd. Je kunt verschillende bouwstijlen ontdekken in deze kathedraal. Leuk om te weten, is dat de kathedraal van Valencia meerdere keren door de paus bezocht is.

Basílica de la Virgen de los Desamparados

Naast de kathedraal vind je de Basílica de la Virgen de los Desamparados, oftewel de Basiliek van de Maagd van de Hulpbehoevenden. Deze basiliek werd tussen 1652 en 1667 gebouwd. De basiliek is toegewijd aan de Virgen de los Desamparados. Dit is de beschermheilige van de stad Valencia. Voordat de basiliek gebouwd werd, werd de Virgen de los Desmparados ook al vereerd. Volgens velen gaat de verering terug tot het jaar 1409. Het precieze verhaal hierachter lees je in de Wandelroute Cultuur Historisch.

L’Almoina

Valencia is in 138 voor Christus door de Romeinen gesticht. Hier zijn nog steeds resten van! Zo bevindt zich ruim tien meter onder de grond een Romeins badhuis. Meer uit het Romeinse tijdperk kan je bewonderen in het archeologisch museum, het L’Almoina. De ingang van het L’Almoina ligt achter de basiliek.

Terrasje pakken?

Behalve dat het Plaza de la Virgen veel geschiedenis en cultuur kent, is het ook een heel gezellig plein! In een hoek vind je een klein parkje met sinaasappel- en citroenbomen, een heel leuk gezicht! Verder kan je hier van het zonnetje genieten bij één van de terrasjes bij en rondom het plein.

Saona

Een succesvol café met meerdere vestigingen in Valencia is Saona. Dit Mediterrane restaurant heeft een beachy uitstraling met een hoop heerlijke gerechten op de kaart. Vooral het lunchmenu voor € 10,95 is een aanrader. Het beste is om van tevoren te reserveren, dat kun je hier doen!

  • Plaça de la Verge 8
  • Website
  • Maandag t/m zondag: 09.00 – 12.00 en 13.00 – 19.30 en 20.00 – 23.00 uur

Terrassen in de zon

Plaza de la Virgen is, zeker in de wintermaanden, een perfecte plek om heerlijk van de zon te genieten. Twee zaken waar je gegarandeerd een heerlijk plekje in de zon scoort zijn Beso Plaza en Café & Tapas. Op zoek naar nog meer leuke terrassen? Neem dan eens een kijkje op onze pagina met de mooiste terrassen.

Tips!

  • Nog meer gedetailleerde informatie weten over het Plaza de la Virgen en de omringende gebouwen? Bestel dan onze Wandeling Cultuur Historisch!