Mercado de Colón

Onderwerpen

Eén van de mooiste overdekte markten van Valencia en geheel onterecht een minder bekende. We hebben het over de Mercado de Colón. Deze markt, net buiten het centrum is geen traditionele voedselmarkt, maar je kunt er wel goed terecht voor een hapje en/of een drankje!

Geschiedenis in 1 minuutje

De Mercado de Colón is gelegen in de wijk Pla del Remei, grenzend aan de zuidkant van het centrum van Valencia. Op deze plek was vroeger een gasfabriek gevestigd. De markt werd ontworpen in 1914 door Francisco Mora Berenguer (1875 – 1961). Hij had architectuur gestudeerd in Barcelona en kwam zo in contact met het Catalaanse modernisme en vooral met het werk van de bekende Gaudí. Het duurde nog even voordat de bouw mocht beginnen. De gemeente moest ervan worden overtuigd dat ook in deze wijk een markt moest komen, zodat bewoners niet ‘helemaal’ naar de Mercado Central hoefden.

Uiteindelijk werd de gemeente overgehaald en kon de bouw beginnen. Op Kerstavond in 1916 was de spectaculaire opening. Er vond een stoet plaats van het Plaza de Toros tot de Mercado met de koopmannen en veel gezellige muziek. Eind twintigste eeuw verslechterde de markt helaas. Koopmannen die een plekje gehuurd hadden, gingen met pensioen of sloten hun kraam. Ook werd het onderhoud van de Mercado de Colón niet meer bijgehouden, waardoor klanten werden weggejaagd…

Heropening Mercado de Colón

Gelukkig werd de Mercado de Colón gerestaureerd. In 2003 was versie 2.0 van de Mercado de Colón af. Het werd niet meer gebruikt als traditionele markt, maar als markt met barretjes en cafeetjes. Er zijn twee verdiepingen, beide met horeca. Het is de plek waar de Valenciaan graag komt voor ontbijt, koffie, een horchata of voor de borrel!

Pareltje

De markt is een pareltje om te zien. Het heeft een oppervlakte van 3.500 m2. Wat eigenlijk meer bijzonder is, zijn de super hoge plafonds. Let ook vooral op de details. Aan één kant van de Mercado Colon (aan de kant van Carrer de Jorge Juan) zie je prachtige afbeeldingen, gemaakt van mozaïek. Zie je ook de typisch Valenciaanse sinaasappeltjes? Je zal ook pilaren zien met tegeltjes, waarvan je misschien zou denken dat het mozaïek is. Dit is echter trencadís, een andere mozaïekvorm. Hierbij worden tegels kapot geslagen en de stukjes tegels tegen elkaar aangezet, maar veel minder precies zoals dat bij de traditionele mozaïek gaat.

Onze aanraders in de Mercado de Colón

Tegenwoordig is de Mercado de Colón dus voornamelijk een plek om samen te komen, wat te eten en te drinken en gezellig te kletsen. Door sommigen wordt het gebruikt voor vergaderingen. Één ding is zeker: het is een levendige plek. Wij hebben een aantal leuke spots voor je op een rijtje gezet.

Bocados

Bij Bocados voelt het alsof je thuis bent. Als je neerploft in een van de lekkere stoelen, voelt het alsof je in een woonkamer zit! Kies voor een lekker broodje jamón (ham) met een smoothie. Ook de zoetigheden van Bocados zijn het proberen waard. Ben je van plan om nog naar andere Spaanse steden te gaan? Je vindt Bocados ook in Madrid, Barcelona en Palma de Mallorca.

 • Mercat de Colón, Carrer de Jorge Juan (zonder nummer)
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m donderdag: 07.30 – 21.00 uur
  Vrijdag t/m zondag: 08.00 – 23.00 uur

Turia

In het voorjaar van 1935 kwam een groep vrienden bij elkaar, allen met een passie voor bier. Tijdens deze meeting werd Cervezas El Turia geboren. Het merk moest even stoppen tijdens de oorlog, maar kwam keihard terug met haar eerste producten in 1947. Decennialang drinken velen dit Valenciaanse biertje graag. Turia heeft nu ook een vestiging in de Mercado de Colón. Je kan hier natuurlijk terecht voor het biertje, maar ook voor een lekker hapje!

 • Mercat de Colón, Carrer de Jorge Juan (zonder nummer)
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m donderdag: 07.30 – 02.00 uur (‘s nachts)
  Vrijdag en zaterdag: 07.30 – 03.00 uur (‘s nachts)

Ook leuk…

In de Mercado de Colón vindt vaak op zondagmiddag om 12.00 uur een concert plaats. Dit is gratis! Dus ben je in de buurt; neem vooral een kijkje! Ook leuk om te weten is dat er vaak productlanceringen plaatsvinden in de markt. De ene keer wordt een sportieve auto gepresenteerd, een andere keer vindt er een benefietconcert plaats.

Wil je meer weten over de Mercado de Colón en de omliggende wijken? Bestel dan de Wandelroute Ruzafa & Canovas met meer verrassende informatie, leuke eet- & drinkspots en de hotspots van deze twee wijken.