Museo de Bellas Artes

In het geval dat je op vakantie gaat naar Valencia kun je het ‘Museo de Bellas Artes’, oftewel het museum van schone kunsten bezoeken. Niet alleen zijn er prachtige kunstwerken te bezichtigen uit de periode 14e tot de 19e eeuw, maar ook het gebouw is een kunstwerk op zich. Je vindt hier alles over de collectie, openingstijden en entreeprijzen.

Geschiedenis van het museum

Het Museo de Bellas Artes is een van de belangrijkste musea van Spanje. Het kent een lange geschiedenis en zowel de collectie als het gebouw zijn van groot historisch belang. Al in 1768 werd dit museum opgericht. De collectie bestond toen uit slechts een aantal werken die geschonken werden door Valenciaanse meesters. Tijdens de Franse overheersing werd het museum volgehangen met Franse kunst. Na deze bezetting verhuisde het museum naar een oud klooster in het centrum van de stad. Deze locatie werd echter tijdens de Spaanse Burgeroorlog beschadigd, waardoor het museum in 1837 naar de huidige locatie verhuisde.

Architectonisch hoogstandje

Je kunt het museum herkennen aan de blauwe glanzende koepel. Zodra je via de indrukwekkende barokke deur de hal van het “Museo de Bellas Artes” binnenkomt, kun je direct een aantal zeer grote schilderijen bewonderen. Maar vergeet ook vooral niet even omhoog te kijken naar de schildering aan de binnenkant van de koepel! Een ander pareltje van dit museum is de ‘Patio Embajador Vich’. Deze patio in prachtige Renaissance stijl is zeker een bezoekje waard. Het werd gebouwd in 1525, maar 1859 van zijn originele bouwplaats verwijderd. De belangrijkste onderdelen bleven bewaard en uiteindelijk is het in 2007 volledig gerenoveerd en hier in het museum geplaatst.

Schilderkunst en gotische werken

Het ‘Museo de Bellas Artes’ in Valencia beschikt over een vaste kunstcollectie, waaronder veel schilderijen, maar ook over tijdelijke exposities. De permanente collectie van het ‘Museo de Bellas Artes’ bestaat onder andere uit werk van vele belangrijke Valenciaanse schilders, zoals Francisco Ribalta en José de Ribera. Daarnaast zijn er ook werken te bewonderen van bijvoorbeeld Diego Velázquez, Antoon van Dyck, en Francisco de Goya y Lucientes. Ook de grote collectie van gotische panelen en de tentoonstelling van archeologische vondsten zijn erg bijzonder. Mocht je naar Valencia op vakantie gaan en je wilt graag weten wat de tijdelijke expositie van het ‘Museo de Bellas Artes’ op dat moment is, kun je een kijkje nemen op de website.

Hapje & drankje

Mocht je wat willen drinken of een hapje eten, dan is er een café in het museum aanwezig in de patio. Tevens is er een museumwinkel, waarin je verschillende souvenirs zoals kaarten en posters kunt kopen met daarop afbeeldingen van kunstwerken in het museum. Zowel het café als de winkel zijn open totdat het museum ook sluit.

Praktische informatie

Het museum bevindt zich ten noorden van het centrum, naast het Turia-park ter hoogte van Puente Trinidad en de voetbalvelden. Er is geen metrostation direct bij het museum, maar wanneer je bij station Alameda uitstapt, dan is het een leuke wandeling van zo’n 10 tot 15 minuten door het Turia-park heen.

Locatie
Museo de Bellas Artes
San Pío V 9
46010 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zondag: 10.00–20.00 uur
Gesloten op 1 januari en 25 december

Prijs
Gratis

Tips

– Handig om in gedachten te houden is dat dit museum als een van de weinige toeristische attracties ook op maandagmiddag geopend is!
– Naast het museum ligt het park Jardines del Real. Je kunt hier heerlijk rondwandelen, op het gras relaxen of misschien zelf even picknicken! Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de pagina Jardines del Real.
– Er bevinden zich in het museum kluisjes om je tas of andere spullen op te bergen.

Comments are closed.