Museo de Bellas Artes

Onderwerpen

Een immense blauwe koepel torent er bovenuit, met uitzicht over het Turia park: het Museo de Bellas Artes de Valencia, oftewel het Valenciaanse Museum van Schone Kunsten. Je kunt dit eeuwenoude museum gratis bezoeken om te genieten van prachtige kunstwerken uit de periode van de 14e tot de 19e eeuw!

Geschiedenis van het Museo de Bellas Artes

Het Museo de Bellas Artes is een van de belangrijkste musea van Spanje. Het kent een lange geschiedenis en zowel de collectie als het gebouw zelf zijn van groot historisch belang. In 1768 richtte koning Carlos III een speciale kunstacademie op, samen met bijbehorend museum. De collectie bestond toen uit slechts een aantal werken die geschonken werden door Valenciaanse meester-kunstenaars en hun studenten. Zowel de academie als het museum werden ondergebracht in een oud klooster, het huidige Centro del Carmen.

Tijdens de oorlog met Napoleon kwam Valencia een korte tijd onder Frans bewind. In deze periode probeerde de Franse gouverneur van de stad, maarschalk Suchet, de Valenciaanse maatschappij over te winnen door private kunststukken van verschillende kloosters in beslag te nemen en publiekelijk ten toon te stellen. Na de oorlog werden de hele collectie weer teruggegeven aan deze kloosters. Zo’n 20 jaar later dwong de Spaanse overheid echter alle kloosters te sluiten. Hun kunst werd opnieuw overgedragen aan het Museo de Bellas Artes, wat gelijk ook onafhankelijk werd van de kunstacademie van koning Carlos III.

Ruim een eeuw later, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, raakte het oude klooster waarin het museum zat beschadigd. De kunststukken werden tijdelijk ondergebracht in Madrid, onder andere in het Prado Museum. Na de Burgeroorlog kon het museum het grootste gedeelte van de collectie weer terugkrijgen, maar vanwege de beschadiging van de museumhallen is het museum verplaatst naar haar huidige locatie.

Een nieuwe oude locatie

Ook het nieuwe gebouw was van oorsprong een klooster, deze keer een voormalige onderwijsinstelling van de kerk. Dit Colegio Seminario de San Pío V was gebouwd aan het einde van de 17e eeuw. Bijna tweehonderd jaar lang ontvingen priesters hier hun opleiding.

De architect, Juan Bautista Pérez Castiel, was een goede vriend van de Valenciaanse kerk en had al veel kerken helpen ontwerpen. Zo was hij onder andere bezig geweest met een deel van de Kathedraal van Valencia. Door de eeuwen heen had dit oude kloostergebouw verschillende functies. Het is onder andere gebruikt als militaire academie voor officiersopleidingen, liefdadigheidshuis, militaire opslag en ten slotte als militair ziekenhuis tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In 1946 nam het Museo de Bellas Artes het in gebruik als nieuwe vestiging.

Het klooster bestond uit twee gedeeltes: het college waar priesters hun opleiding ontvingen en de kerk. Deze kerk had een achthoekige constructie met een grote blauw betegelde koepel erboven. Deze kerk werd gesloopt in 1925 omdat de constructie niet meer veilig geacht werd. In de jaren 90 is deze kerk herbouwd volgens het originele ontwerp, maar met flink wat moderne aanpassingen om te voorkomen dat het weer onveilig zou worden. Tegenwoordig is dit gedeelte, inclusief de immense blauwe koepel, de hoofdingang van het museum! 

Naast de kerk is het voormalige collegegebouw te vinden, met twee torens op beide hoeken. Dit onderdeel geeft een beetje de indruk van een fort of kasteel, wat typisch is voor Valenciaanse kloosters en paleizen gebouwd rond de 17e eeuw. De afgelopen eeuw zijn er om het oude klooster heen moderne zalen gebouwd om het museum meer ruimte te geven.

Architectonisch hoogstandje

Je kunt het museum herkennen aan de blauwe glanzende koepel. Zodra je via de indrukwekkende barokke deur de hal van het Museo de Bellas Artes binnenkomt, kun je direct een aantal zeer grote schilderijen bewonderen. Maar vergeet ook vooral niet even omhoog te kijken naar de schildering aan de binnenkant van de koepel! Een ander pareltje van dit museum is de ‘Patio del Embajador Vich’. Deze patio in prachtige Renaissance stijl is zeker een bezoekje waard. Het vormde onderdeel van een paleis dat in het centrum van Valencia te vinden was in de 16e eeuw, maar wat later gesloopt werd. De belangrijkste marmeren onderdelen van deze patio bleven bewaard en uiteindelijk is het in 2007 volledig gerenoveerd en hier in het museum geplaatst.

Schilderkunst en gotische werken

Het Museo de Bellas Artes in Valencia beschikt over een vaste kunstcollectie, waaronder veel schilderijen, maar ook over tijdelijke exposities. De permanente collectie van het Museo de Bellas Artes bestaat onder andere uit werk van vele belangrijke Valenciaanse schilders, zoals Joaquín Sorolla en José de Ribera. Daarnaast zijn er ook werken te bewonderen van bijvoorbeeld Diego Velázquez, Antoon van Dyck, en Francisco de Goya y Lucientes.

De belangrijkste collecties van het Museo de Bellas Artes betreffen die van de internationale gotiek, de Valenciaanse renaissance, vroege barok, neoclassicisme en het impressionisme. Mocht je naar Valencia op vakantie gaan en je wilt graag weten wat de tijdelijke expositie van het ‘Museo de Bellas Artes’ op dat moment is, kun je een kijkje nemen op de website.

Hapje & drankje in het Museo de Bellas Artes

Mocht je wat willen drinken of een hapje eten, dan is er een café in het museum aanwezig in de patio. Tevens is er een museumwinkel, waarin je verschillende souvenirs zoals kaarten en posters kunt kopen met daarop afbeeldingen van kunstwerken in het museum. Zowel het café als de winkel zijn open totdat het museum ook sluit.

Praktische informatie

Het museum bevindt zich ten noorden van het centrum, naast het Turia-park ter hoogte van Puente Trinidad en de voetbalvelden. Er is geen metrostation direct bij het museum, maar wanneer je bij station Alameda uitstapt, dan is het een leuke wandeling van zo’n 10 tot 15 minuten door het Turia-park heen.

 • San Pío V 9
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zondag: 10.00–20.00 uur
  Gesloten op 1 januari en 25 december
 • Gratis toegang

Tips

 • Naast het museum ligt het park Jardines del Real. Je kunt hier heerlijk rondwandelen, op het gras relaxen of misschien zelf even picknicken! Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de pagina Jardines del Real.
 • Er bevinden zich in het museum kluisjes om je tas of andere spullen op te bergen.