Wielrennen in Valencia

Onderwerpen

Ben jij een wielrenner in hart en nieren? Of heb je zin om het eens uit te proberen en te kijken of het iets voor jou is? Dan vind je hier alle informatie die je nodig hebt om te wielrennen in Valencia en te genieten van al het moois wat je al fietsend kunt ontdekken in Valencia en omstreken!

Routes voor wielrennen in Valencia

Op zoek naar een traject om te wielrennen in Valencia? We hebben hier een aantal routes voor je op een rijtje gezet. De eerste routes gaan naar het noorden, richting het gebergte van de Sierra Calderona. De route Dos Aguas gaat landinwaarts, terwijl de laatste routes de kust volgen richting het zuiden.

Routes Cuatro Puertos en Entre Dos Sierras

Deze routes gaan beiden richting het noorden en delen het eerste en laatste deel, waarbij je door het schitterende natuurgebied van de Sierra Calderona heen fietst. De langere van de twee, Cuatro Puertos (in het Engels Four Mountain Passes), is ruim 160 kilometer lang en gaat een flink stuk de provincie Castellón in. Deze prachtige route is aanbevolen voor ervaren fietsers in goede conditie.

Als je dat toch wat teveel vindt, kun je ook kiezen voor de route Entre Dos Sierras (in het Engels Between Two Mountain Ranges). Deze route komt net onder de 120 kilometer uit en volgt dezelfde wegen als de vorige, tot het dorpje Segorbe. Vanaf daar fiets je direct door naar Serra, vanaf waar beide routes weer samenvallen richting Valencia. Deze route is geschikt voor redelijk ervaren wielrenners en bied prachtige uitzichten over het Valenciaanse gebergte.

Route Coronando el Garbi por la Frontera

Wil je wel het gebergte van de Sierra Calderona in, maar heb je geen zin om meer dan honderd kilometer te fietsen? Dan is deze route door de uitlopers van de Sierra Calderona een goede match voor jou! Met een kleine zeventig kilometer begin je rustig aan, maar wordt je vooral flink uitgedaagd op de hellingen van de noordelijke grens van de provincie Valencia. Let op: de website is Spaanstalig!

Route Dos Aguas

Deze route van bijna 115 kilometer neemt je mee het Valenciaanse binnenland in. Vanaf de stad Valencia rijd je in zuidwestelijke richting naar de bergachtige omgeving van het dorpje Dos Aguas, langs de vele olijf- en amandelboomgaarden. Dos Aguas staat in Valencia vooral bekend vanwege het prachtige paleis van diezelfde naam dat in het oude stadscentrum terug te vinden is. De route is perfect voor liefhebbers van flinke hoogteverschillen en snelle afdalingen!

Routes La Magia de la Dehesa en El Azul del Mediterráneo

Ook richting het zuiden vind je een prachtig traject perfect voor de wielrenner. Net ten zuiden van Valencia ligt La Albufera, een groot meer waar omheen de rijst voor de Paella Valenciana geteeld wordt. Dit natuurpark biedt ook onderdak aan zeldzame vogelsoorten en ander wildleven. Aan het einde van de route La Magia de la Dehesa kom je aan in het dorpje El Palmar. Volgens de traditie is het bekende paellagerecht hier ontstaan, en je kunt dan ook heerlijk eten bij één van de vele authentieke paellarestaurants.

Ben je bij La Albufera of in El Palmar en heb je zin in een langere route, of is het nog geen lunchtijd? Fiets dan door naar het zuiden op de route El Azul del Meditarráneo. Uiteindelijk doemt in de verte een grote heuvel aan de kust op met grote witte Hollywood-achtige letters aan de landzijde: Cullera! Dit kuststadje is een leuke plek om met zomers weer even de zee in te rennen, of om met de fiets de heuvel te beklimmen naar het middeleeuwse kasteel. Hier heb je een prachtig uitzicht over de baai van Valencia!

Op zoek naar een racefiets in Valencia?

Wil je gaan wielrennen in Valencia en heb je geen fiets? Afhankelijk van je situatie kun je kiezen om een racefiets te huren of te kopen. Als er iets mankeert aan je fiets kunnen wij je ook een fietsenmaker aanbevelen!

Een racefiets huren in Valencia

Voor het huren van een racefiets kun je in Valencia terecht bij DOYOUBIKE en Startbikevalencia. DOYOUBIKE heeft twee locaties, waarvan je er één in het stadscentrum vindt en de andere halverwege de Avinguda del Port. Startbikevalencia vind je in het centrum van Valencia vlakbij Plaza Ayuntamiento. Op hun websites kun je alle details van de beschikbare fietsen terugvinden zodat je goed weet waar je de weg mee op gaat!

Een racefiets kopen in Valencia

Als je een racefiets, onderdelen of accessoires wilt aanschaffen heb je verschillende opties. Als je een nieuwe fiets wilt en er hoge eisen aanstelt, kun je het best naar een specialist stappen, bijvoorbeeld IbemBike in de wijk Ruzafa. Je kunt ook naar sportzaken zoals de Decathlon gaan voor een wat algemener aanbod, inclusief opties die meer budgetgericht zijn.

Wil je liever een tweedehands racefiets aanschaffen? Dan zijn Wallapop.com en Milanuncios.com goede plekken om je zoektocht te beginnen. Deze websites zijn erg populair in Spanje voor het kopen en verkopen van tweedehands items. Houd er wel rekening mee dat deze websites volledig Spaanstalig zijn! Een andere optie is de winkel Monbike in Calle Centelles 19, in Ruzafa. Zij verkopen veel tweedehands fietsen, waar ook regelmatig racemodellen bij zitten.

Een racefiets repareren in Valencia

Heb je problemen met je fiets die je zelf niet aan kunt? Dan is het tijd voor de fietsenmaker. Het is wel handig dat je van tevoren een inschatting kunt maken van hoeveel een beurt aan je fiets zal kosten. Gelukkig zijn er enkele fietsenmakers in Valencia bij wie je online de verschillende tarieven kunt inzien.

De fietsenspecialist TodoBici vind je vlakbij de haven. Via hun website kun je meteen een reservering maken om je fiets na te laten kijken. Let op dat hun prijslijst in het Spaans is! Het al eerder genoemde DOYOUBIKE biedt naast verhuur van racefietsen ook reparatieservices aan in beide fietswinkels. Je kunt op hun website een Engelstalige prijslijst vinden voor verschillende reparatie- of onderhoudsbeurten.

Verkeersregels voor fietsers

In de Valenciaanse verkeersverordening zijn een aantal regels voor fietsers vastgelegd die afwijken van wat wij in de Lage Landen gewend zijn of waarvan het goed is om ze even opnieuw te zien. Ook als je gaat wielrennen in Valencia en omstreken is het goed om deze basisregels te kennen!

Wat is verboden in Valencia?

Het is goed om te beginnen bij wat er niet mag: het is in Valencia verboden om op de stoep te fietsen. Ook mag je als fietser geen gebruik maken van de bus- of taxibaan (de busbaan wordt soms aangegeven met EMT). Ten slotte is het in de stad niet toegestaan om met de fiets door tunnels op de rijbaan te fietsen. Gelukkig is dit laatste maar weinig het geval in het vlakke Valencia!

Let er trouwens ook op dat het gebruik van je telefoon, koptelefoons of oortjes niet is toegestaan voor weggebruikers!

Maximum snelheid en positie op de weg

Waar mag je dan wel fietsen? Natuurlijk op de fietspaden, en als deze er niet zijn, op de rijbaan. Dit laatste is natuurlijk zeker buiten de stad van toepassing. Let er zeker met je racefiets goed op dat je op de Valenciaanse fietspaden niet harder dan 20 kilometer per uur mag rijden! Ga je harder dan dat, maak dan gebruik van de rijbaan. Daar mag je juist niet zacht fietsen, maar ga natuurlijk ook niet boven de maximum snelheid voor auto’s uit!

Fiets je op het fietspad? Houd dan altijd rechts aan, want fietspaden hebben bijna altijd tweerichtingsverkeer! Let goed op als je op de rijbaan fietst binnen de stad! De regel is hier namelijk flink anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Hier wordt er van je verwacht dat je op het midden van de rijbaan fietst, zodat je goed zichtbaar bent voor ander verkeer!

Buiten de stad zijn verkeersregels wat minder specifiek, maar in de praktijk fietsen wielrenners op de doorgaande wegen vaak aan de zijkant van de rijbaan en achter elkaar. Als je gaat wielrennen in Valencia raden wij je aan om deze gewoonte ook aan te houden. Spaanse weggebruikers hebben gelukkig vaak de fijne gewoonte om fietsers met een ruime boog in te halen!

Waar parkeer ik mijn fiets?

Tijd voor een pauze? Binnen de bebouwde kom wordt er van je verwacht dat je je fiets parkeert en vastmaakt aan fietsbeugels, als die er zijn. Het is in principe verboden om de fiets aan bomen, hekken, bankjes of lantaarnpalen vast te maken. In kleinere dorpjes zijn fietsbeugels niet altijd beschikbaar. In dat geval zoek je een plek op waar hij niet in de weg staat. Vraag het eventueel even aan een local!

Tips voor het wielrennen in Valencia

  • Ben je langere tijd in Valencia en zoek je een wielervereniging om je bij aan te sluiten voor het wielrennen in Valencia en omstreken? Misschien is Bici-Club Valencia wat voor jou! Je kunt ook een wat informelere groep zoeken via de website Amigosvalencia.