Fietsen in Valencia

Onderwerpen

Lijkt het je leuk om Valencia per fiets te ontdekken? Dan is het alvast handig om een beetje in te lezen waar je dat het leukst in de stad kunt doen. Valencia is redelijk compact en het centrum is bijvoorbeeld prima te voet te ontdekken. Wil je naar het strand? Dan kun je weer gemakkelijk de fiets pakken. Een idee is ook om de omgeving van Valencia op de fiets te bekijken. Onderstaand vind je tips & tricks om te fietsen in Valencia.

Fietsen in Valencia

Hoewel het voor Nederlanders en Vlamingen erg gebruikelijk is om de fiets te pakken, is deze manier van voortbewegen in Valencia (en de rest van Spanje) nog niet erg populair. Beetje bij beetje begint hier verandering in te komen. Er komen steeds meer fietspaden in Valencia, maar kijk niet gek op wanneer een fietspad opeens ophoudt en 100 meter verderop weer verder gaat. Fijn aan fietsen in Valencia is dat er (in tegenstelling tot andere Spaanse steden) geen tot nauwelijks hoogteverschil is. Je kunt dus lekker fietsen, zonder het de volgende dag in de kuiten te voelen.

Regels

Hoewel de weggebruikers in Valencia zich niet altijd aan de regeltjes houden, betekent het niet dat deze er niet zijn. Het is juist handig om ze in het achterhoofd te hebben én altijd goed op te letten wanneer je door Valencia fietst. De negen belangrijke regels (en tips) bij fietsen in Valencia, opgesteld door de Valenciaanse gemeente:

 • Wanneer er fietspaden zijn, dien je hierop te fietsen. Zijn deze er niet? Dan dien je op de autoweg te fietsen.
 • In Valencia zijn veel straten eenrichtingsverkeer. Ook op de fiets dien je je aan deze regel te houden.
 • Wees extra voorzichtig bij kruispunten. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in Spanje wordt er nog al eens vergeten de richtingaanwijzers te gebruiken.
 • Wees altijd goed zichtbaar, vooral ’s nachts. De fiets dient een voor- en achterlicht te hebben.
 • Het is niet toegestaan om tijdens het fietsen een koptelefoon of je mobiel te gebruiken.
 • Het niet toegestaan om op de stoep te fietsen. Indien er geen fietspad is en je het niet fijn vindt om op de autoweg te fietsen, kun je de fiets op de stoep aan de hand nemen.
 • Geef je richting aan tijdens het fietsen.
 • Er zijn plekken aangegeven in de stad waar je de fiets kunt parkeren. Zet hier de fiets neer. Is er binnen 50 meter geen fietsenstalling of aangegeven plek om je fiets te zetten? Dan kan je fiets aan een hek/paal zetten (geen bomen of lantaarnpalen).
 • Fietsen met kids: een belangrijke regel is dat kinderen tot 16 in zowel de stad als daarbuiten verplicht zijn een helm te dragen tijdens het fietsen.

Wij vullen deze lijst aan met de tip om ook in het Turia park bewust te zijn van waar je fietst. Er zijn namelijk speciale hardloop- en fietspaden. Over het algemeen liggen de hardlooppaden in het midden van het park en zijn de de fietspaden aan de zijkanten aangegeven met een afgebeelde fiets.

Fietstour met Benjamin, Leonard, Joeska, Annick, Sanne of Madelief van Verrassend Valencia

Lijkt het je leuk om Valencia (stad) per fiets te ontdekken, maar heb je geen zin om “maar ergens heen” te fietsen? Dan kun je je aansluiten bij de fietstour van Verrassend Valencia. Samen met de Nederlandse Benjamin, Leonard, Joeska, Annick, Sanne, Madelief of een van onze andere enthousiaste Nederlandstalige gidsen stap je op de fiets en zie je een andere kant van Valencia. Tussendoor krijg je tips op maat en stop je bij een terrasje voor een lekker drankje. Je kunt tijdens de tour alles aan hen vragen en daarnaast heeft de gids nog wat extra’s voor jullie, namelijk een proefverrassing… Lees op de pagina Fietstour verder!

Fietsen in de stad

Het centrum van Valencia is compact en kun je eigenlijk prima zonder fiets ontdekken. Daarbij zijn er geen fietspaden in het centrum en mag je in principe niet over de stoep fietsen. Het handigst is om de highlights in het centrum te voet te bekijken. Leuk om wel op de fiets te doen, is het Turia park. Dit park is bijna 10 kilometer lang en heeft overal een fietspad. Sommigen noemen het ook wel het Valenciaanse Central Park. Het park loopt om het noordelijke deel van het centrum. Vroeger stroomde hier de Turia rivier, maar door heftige overstromingen werd de rivier omgeleid en werd dit gedeelte drooggelegd. Het park begint bij het Bioparc, de Valenciaanse dierentuin. Van links naar rechts gezien (vanaf een plattegrond) kom je langs verschillende sportvelden, (in de zomer) langs de kermis, het Palau de la Música, kinderspeelpark Gulliver, een skatepark en eindig je bij de indrukwekkende Stad van Kunst en Wetenschap. Ook zijn er achttien bruggen waar je onderdoor fietst, de een nog mooier dan de ander.

Ook een idee is om naar het strand van Valencia te fietsen. Wanneer je vanaf het centrum komt fietsen, langs de haven van Valencia, de America’s Cup en het begin van het strand Las Arenas. Wat erg fijn is, is dat je hier een grote fietsenstalling vindt.

Fietsverhuur in Valencia

Verrassend Valencia heeft in de straat Carrer de Cuba 34 in de wijk Ruzafa een Tours & Bike rental Shop waar je comfortabele stadsfietsen uit Nederland van het merk Cortina kunt huren. Je kunt kiezen voor een witte stadsfiets met of zonder sinaasappelkistje voorop. Ook elektrisch fietsen is mogelijk. Onze enthousiaste shopmedewerkers staan je in het Nederlands te woord! Kijk voor meer informatie, prijzen en reserveringen op onze pagina fietsenverhuur Valencia.

Fietsen in de omgeving

Leuk om naartoe te fietsen, zijn Alboraya (in het noorden) en El Palmar (in het zuiden), langs het natuurgebied Albufera. Ga je echt op fietsvakantie? Dan ben je in de regio Valencia ook op de juiste plek. Er zijn veel pittoreske dorpjes waar je langs kunt en wanneer je wat ervaring hebt, kun je ook prachtig fietsen door de bergen van de regio. Leuk om te weten, is dat er een speciale Bici + Metro Route is. “Bici” is de afkorting van “bicicleta” (fiets), dus drie keer raden wat je met de metro kunt combineren… Zo kom je gemakkelijk in mooie natuurgebieden of kleine dorpjes. Kijk voor meer informatie op Bici + Metro.

Tips

 • Blijf je voor langere tijd in Valencia om er bijvoorbeeld te werken of studeren? Dan is het een idee om een Valenbisi abonnement af te sluiten.
 • Let op! Wanneer het in Valencia regent, kunnen de fietspaden erg glad zijn.