Musea

Onderwerpen

Ga je op vakantie naar Valencia en wil je één of meerdere musea bezoeken? Op Verrassend Valencia vind je meer informatie over de verschillende musea in Valencia.

Almudín

Het Almudín was vroeger in gebruik als graanschuur en deze staat er nog steeds sinds de Arabische overheersing. Toen voorzag deze opslagplaats de inwoners van Valencia van graan. Tegenwoordig is het een expositieruimte. Er is veel gotische architectuur te vinden. Ook interessant om te bekijken, zijn de prachtige fresco’s aan de muren. Kijk op de pagina Almudín voor meer informatie over het gebouw en het museum.

Casa Museo Benlliure

De familie Benlliure is voornamelijk bekend vanwege de kunstenaars in de familie, waaronder: José Benlliure Gil, José Benlliure Ortiz en Mariano Benlliure Gil. De meeste kunstenaars waren schilders en/of beeldhouwers. In het huis worden meubilair, boeken, collectie-items, foto’s et cetera tentoongesteld. Ook verschillende kunstwerken die door leden van de familie zijn gemaakt en werk van Joaquin Sorolla kunnen hier worden bekeken. De bijbehorende tuin is een bijzonder plaatje. Kijk voor meer informatie, openingstijden, de locatie en entree op de pagina Casa Museo Benlliure.

Casa-Museo Blasco Ibáñez

Dit is een gereconstrueerde villa van de Valenciaanse schrijver Vicente Blasco Ibáñez, gelegen bij het Malvarrosa strand. Het is de thuisbasis van zijn herinneringen, persoonlijke en literaire werken. Daarnaast zijn er veel meubels en persoonlijke voorwerpen van de familie Blasco Ibáñez terug te vinden in dit museum. Kijk op de pagina Casa-Museo Blasco Ibáñez voor meer informatie over dit museum.

Casa Museo Concha Piquer

In een simpel maar stijlvol huis met een voor Valencia unieke bakstenen gevel vind je het Casa Museo Concha Piquer. In dit huis groeide deze internationaal bekende zangeres en actrice op in een simpel arbeidersgezin, totdat haar talent ontdekt werd en ze naar New York verhuisde waar ze internationaal beroemd werd. Het huismuseum vertelt het verhaal van Concha’s leven, stelt veel van haar persoonlijke eigendommen tentoon en laat je luisteren naar haar muziek!

Centro Cultural La Beneficencia

Dit centrum bestaat uit twee delen: het Prehistorisch Museum (1927) en het Museum Volkenkunde (1982). De eerste mensen worden er “tentoongesteld”. Ook wordt de geschiedenis van onder andere de bronstijd, Romeinse tijd en de romantisering van Valencia verteld. In het Volkenkunde museum wordt het publiek etnologie en antropologie uitgelegd. Ook wordt men bewust gemaakt van de culturele diversiteit van Valencia. Kijk voor meer informatie over beide musea en het culturele centrum op de pagina Centro Cultural La Beneficencia.

Centro de Arte Hortensia Herrero

Ontdek de veelzijdigheid aan kunst in het Centro de Arte Hortensia Herrero museum. Je kunt hier genieten van 3500 vierkante meter aan hedendaagse kunst, verdeeld over 17 ruimtes. Zowel de collecties, als het gebouw van et museum zelf hebben een bijzonder verhaal. Alle informatie over dit museum kun je vinden op de pagina Centro de Arte Hortensia Herrero.

Centro de Artesanía de La Comunidad Valenciana

Dit museum heeft een permanente tentoonstelling van traditionele lokale ambachten, zoals het Valenciaanse keramiek, waaiers, ambachtelijk gemaakte meubels en meer. Naast dit museum zit nog een ambachtelijke opleidingsschool met verschillende gildes. In dit museum probeert men de creativiteit van de bezoekers te stimuleren en biedt een kennismaking met de verschillende ambachten in deze regio. Kijk op de pagina Centro de Artesanía de La Comunidad Valenciana voor meer informatie.

Centro del Carmen

Het Centro del Carmen is een voormalig klooster uit 1281 en is gelegen in de binnenstad van Valencia naast de ‘Iglesia del Carmen’. Het is nu een centrum voor verschillende uitingen van kunst en er zijn dan ook regelmatig allerlei interessante exposities te vinden. Ook als er geen exposities zijn, dan is het nog steeds de moeite waard om een kijkje te nemen in dit gebouw met onder andere twee indrukwekkende patio’s. Meer informatie over de collectie en openingstijden vind je op onze pagina over het Centro del Carmen.

Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM)

Voor de liefhebber van moderne kunst is het IVAM een leuk idee voor een uitje. Dit museum bestaat sinds 1989 en is opgericht om de moderne kunst in Spanje te ondersteunen en te promoten. In dit museum vind je een grote collectie van onder andere foto’s, moderne installaties en schilderijen uit de 20e eeuw. Er worden werken tentoongesteld van bijvoorbeeld Julio González, Picasso en Jasper Johns. Dit museum ligt in het centrum van Valencia en is dus eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, taxi of fiets. Op de pagina IVAM vind je meer informatie over de vaste – en tijdelijke collecties, de openingstijden en de prijzen van dit museum.

Keramiekmuseum

Valencia is beroemd om zijn keramiek en in de regio Valencia zijn dan ook verschillende grote keramiekbedrijven gevestigd. In het museum kun je de nationale keramiek tentoonstelling bekijken met keramiek uit het stenen tijdperk tot aan Picasso en meer. De keramiek collectie is gehuisvest in het ‘Palacio del Marques de Dos Aguas’, oftewel het paleis van de markies van de twee wateren. In dit paleis kun je verschillende vertrekken bekijken, waaronder de balzaal, de rookkamer, de eetkamer, een slaapkamer en nog veel meer ruimtes. Op deze pagina kun je meer lezen over de collectie, openingstijden en entree van dit museum.

L’Almoina Centro Arqueológico

Het Almoina is een archeologisch centrum. Op de plek van dit museum werd 138 jaar voor Christus een begin gemaakt met de bouw van de stad van Valencia. In dit museum kan deze opgraving beter worden bekeken. Ook vanaf het plein kun je dit goed zien, achter glas. Zo krijg je een aardige indruk van 21 eeuwen ontwikkeling. Je ziet hoe een Romeinse nederzetting was opgebouwd. Verder zijn er resten van de Visigotische, Moorse en middeleeuwse beschaving te zien. Het archeologische centrum houdt zich overigens ook bezig met alle andere opgravingen in de stad. De opgravingen vonden plaats tussen 1985 en 2005 en zijn nu te bewonderen in L’Almoina.

Museo Casa de las Rocas

Corpus Christi is het derde grootste feest in Valencia, naast Fallas en Pasen. Ook dit feest heeft een eigen museum: museo Casa de las Rocas. Dit museum beschikt over alle ‘rocas’. Dit zijn de lange ceremoniële rijtuigen die getrokken worden door paarden tijdens Corpus Christi. Op de muren vind je een uitleg hoe dit feest jaarlijks gevierd wordt. Ook zie je er enkele foto’s van het Corpus Christi feest.

Museo de Bellas Artes

Voor de kunstliefhebber is het Museo de Bellas Artes (Museum van de Schone Kunsten) een echte aanrader. Hier huist een belangrijkste kunstcollectie met vele invloedrijke werken uit de Spaanse geschiedenis. Zo zijn er schilderijen van Valenciaanse grootmeester, zoals Francisco Ribalta, te vinden, maar ook internationale kunstenaars als Velázquez en Van Dyck hebben er een plaats. De kunst aan de muren is niet het enige bijzondere aan dit museum. Het pand zelf is ook een echte bezienswaardigheid. Met de beeldschone helblauwe koepel, een prachtige patio uit de Renaissance en een tentoonstelling van archeologische vondsten is dit museum een echte aanrader. En een bezoek is geheel gratis! Lees meer over het Museo de Bellas Artes.

Museo Ciencias Naturales Valencia

In Valencia zijn heel wat bijzondere vondsten te bewonderen uit verschillende werelddelen, met verschillende geschiedenissen. Deze worden tentoon gespreid in het Museo Ciencias Naturales Valencia. Ontdek bijzondere, eeuwenoude fossielen en skeletten in dit natuurwetenschapsmuseum en kom meer te weten over de geschiedenis van de menselijke evolutie! Ook is er een echt dino-skelet te aanschouwen en kun je leren over alle verschillende dieren in die in het Valenciaanse ecosysteem leven en geleegd hebben!

Museo del Arroz

Valencia staat natuurlijk bekend om haar heerlijke paella! Daarom zijn er in de omgeving van deze stad een heleboel rijstvelden te vinden, bijvoorbeeld in Albufera. Vroeger werd de rijst verbouwd en geoogst met behulp van industriële apparaten. Lijkt het je leuk om deze een keertje te zien of meer te leren de over de paella historie? Neem dan een kijkje in het rijstmuseum!

Museu d’Història de València

De permanente tentoonstelling in dit museum is gewijd aan de geschiedenis van Valencia, verdeeld in acht blokken, onder andere het Valencia in de Middeleeuwen en het Valencia van nu. In elk blok is een verzameling van voorwerpen, documenten en kunstwerken die de periode vertegenwoordigen. Er zijn ook verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk alle informatie over de locatie, openingstijden, entree en meer achtergrondinformatie via Museo d’Història de València.

Museo de la Seda

Valencia kent een lange geschiedenis. Zijde speelt hier een belangrijke rol in. Zo ken je misschien de zijdebeurs La Lonja in de stad, maar er is nog een ander zijdegebouw: Museo de la Seda, het Zijdemuseum. Je vindt hier keramiek, muurschilderingen en natuurlijk zijde.

Museo de los Soldaditos de Plomo

In de jaren ’80 begon Álvaro Noguera Giménez met zijn project: het creëren van historische miniaturen, vooral soldaatjes. Het oude speelgoed bewaarde hij vanaf zijn jeugd en hij verzamelde dit zijn leven lang. Het zijn meer dan een miljoen stukken die nu terug te vinden zijn in het museum. Het is dan ook een speelgoed soldaat museum. Dit museum opende zijn deuren in 2007, een jaar na het overlijden van Noguera Giménez. Het museum stelt nu zo’n 85.000 stukken tentoon en dit aantal groeit elke dag. Lees via Museo de los Soldaditos de Plomo meer.

Museo del Patriarca

‘Museo del Patriarca’ is gehuisvest in het ‘Real Colegio de Corpus Christi’ (patriarch). Dit museum bevat een waardevolle collectie van schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw, waaronder werk van El Greco, Juan de Juanes, Fernando Yanez en Ribalta. Velen hiervan behoren tot de collectie van San Juan de Ribera. San Juan de Ribera was een groot figuur uit de Contrareformatie in de zestiende eeuw en stichtte het ‘Real Colegio de Corpus Christi’ om jongens tot priester op te leiden. De patio in Renaissance stijl met een beeld van San Juan de Ribera is ook de moeite waard om te bekijken. Een leuk detail is dat de bel (direct bij binnenkomst op de patio) nog gebruikt wordt om priesters op te roepen. Er zijn ook andere waardevolle voorwerpen te bewonderen, zoals documenten, boeken en textiel. In dit museum zijn alleen vaste tentoonstellingen. Tip: Vergeet vooral niet om even een kijkje te nemen in de opgeknapte kapel (na het door de deur verlaten van de patio voor de kaartverkoop aan je linkerhand) en een kijkje in de kerk. Lees er alles over via de pagina Museo del Patriarca.

Museo Fallero

De maand maart staat in Valencia in het teken van Las Fallas, het grootste jaarlijks terugkerende feest in Valencia. Tijdens de Fallas zie je overal in Valencia enorm grote gekleurde piepschuim beelden staan. Deze ninots/fallas worden aan het eind van het Fallas feest verbrand. Eén ninot, blijft slechts bewaard. Deze is terug te zien in het Fallero museum. Wil je een indruk krijgen van de ninots/fallas? Dan is een bezoekje aan het Museo Fallero zeker aan te raden.

Museo Gremio de Artistas Falleros

Als je geen genoeg kan krijgen van de indrukwekkende Fallas beelden die tijdens het grootste feest van het jaar – Las Fallas –  de show stelen, dan kun je ze van dichtbij bekijken in Museo Gremio De Artistas Falleros. Jaarlijks werken kunstenaars van jong en oud zich in het zweet om de mooiste poppen (ninots) te creëren. Een waardevol en onmisbaar bezoek aan je verblijf in Valencia!

Museo Histórico Militar

De Valenciaanse militairen hebben veel gestreden voor de stad en het land en daarom is dit museum opgericht ter ere van hen. Als je geïnteresseerd bent in wapens, voorwerpen en de geschiedenis van het Spaanse Leger is Museo Histórico Militar zeker een aanrader om te bezoeken.

Museo Histórico Municipal

Dit museum bevindt zich in het stadhuis van Valencia. Je vindt de ingang van het museum links van de ingang van het stadhuis, wanneer je met jouw rug naar het Plaza Ayuntamiento staat. Het museum is in verschillende kamers ingedeeld. In de eerste kamer vind je kaarten van Valencia per tijdsperiode. Je kunt zien hoe de stad is ontwikkeld qua grootte en opbouw. In de tweede kamer zijn schilderijen te vinden uit de 18e en 19e eeuw. De laatste kamer is erg interessant. Er zijn vele relikwieën te vinden. Een van de belangrijkste objecten uit het museum is de Real Senyara, de oudste vlag van de stad Valencia. Ook is hier het zwaard van Koning Jaime te bewonderen. Bekijk de pagina Museo Histórico Municipal.

Museo Lladró

Valencia is naast sinaasappels ook bekend om de keramiek en porselein. Net buiten Valencia vind je een fabriek die je kunt bezoeken. Kijk voor meer informatie op de pagina Museo Lladró.

Museo Semana Santa Marinera

Semana Santa, ook wel Heilige week genoemd, is het Spaanse Paasfeest. Omdat Spanje een Katholiek land is, wordt Pasen in Valencia een stuk uitgebreider gevierd dan in Nederland. Een hele week zijn er processies en andere activiteiten te zien! Het bijbelse feest is zelfs zo belangrijk, dat de gemeente een museum over Semana Santa heeft opgericht. Alle informatie over het museum, openingstijden en prijzen vind je via Museo Semana Santa Marinera.

Museo Taurino

Je leert in het Museo Taurino over de geschiedenis en de symbolen van een stierengevecht. Het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan de Plaza de Toros (de stierenvechtersarena) om de architectuur en indeling van dit monument te bezichtigen. Door de stierenvechtersarena worden namelijk tours met audio guides georganiseerd. Kijk voor meer informatie over de prijzen en de openingstijden van deze activiteiten op de pagina Museo Taurino.

MUVIM Museu Valencià de La Illustració I de la Modernitat

In dit museum worden er in groepsverband (maximaal 20 personen) rondleidingen gegeven. Tours worden gegeven in het Spaans, Engels en Frans. Om het halfuur zijn er tours en deze permanente tentoonstelling, is genaamd ‘The Adventure of Thought’. Het is een tour vanaf de Middeleeuwen tot het heden. Met de nieuwste technieken wordt de samenleving van toen tot nu tentoongesteld. Lees meer over het MuVIM op onze speciale pagina!