Metro

Onderwerpen

Of je nu alleen reist, met z’n tweeën of met een groep… Op deze pagina van Verrassend Valencia kun je per reisgezelschap handige informatie en tips vinden over het reizen met de metro door Valencia.

Vanaf het vliegveld en terug

De makkelijkste en goedkoopste manier om vanaf het vliegveld (Aeroport) van Valencia naar het centrum te komen, is met de metro. Het metrostation bevindt zich onder het vliegveld. Wanneer je de aankomsthal uitloopt, vind je aan jouw linkerhand de roltrap naar beneden. Er rijden twee metrolijnen (de rode lijn 3 en de groene lijn 5) vanaf het vliegveld richting het centrum.

Doordeweeks rijdt lijn 3 zijn volledige route tussen 5.40 en 22.45 uur en lijn 5 rijdt tussen 6.34 en 22.49 uur. In principe kun je naar het centrum zowel de rode als de groene lijn pakken. Kom je pas laat aan op het vliegveld? De metro richting Machado rijdt tot 0.10 uur nog naar het centrum (dus niet de volledige route, naar buiten het centrum).

In het weekend en op feestdagen zijn de vertrektijden van de metro iets anders. Op zaterdag rijdt lijn 3 de volledige route tussen 6.00 en 22.40 uur en lijn 5 tussen 7.07 en 23.07 uur. De metrolijn naar Machado rijdt tot 0.40 uur nog naar het centrum. Op zondagen en feestdagen rijdt lijn 3 de volledige route tussen 7.20 en 23.00 uur en lijn 5 tussen 7.47 en 22.27 uur. De metrolijn naar Machado rijdt tot 0.15 uur nog naar het centrum.

Kijk hier voor de meest actuele informatie over de metrotijden. De reistijd van het vliegveld naar het centrum van de stad bedraagt ongeveer 20 minuten. De meest centrale stations zijn Xàtiva en Colón. Je kunt jouw kaartje uit een automaat halen of bij de verkooploketten. Naast de verkooploketten vind je ook een balie waar je een plattegrond van de stad kunt halen en een metrolijnenkaart.

Reis je alleen?

Een enkel kaartje van het vliegveld naar het centrum (station Colón) kost €4,90. Een retourtje (€8,40) is iets goedkoper dan twee enkeltjes, maar geldt alleen voor 24 uur. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld iemand gaat ophalen van het vliegveld en zelf terug gaat. Verblijf je in Valencia voor vakantie? Dan kun je een enkeltje kopen bij aankomst en bij vertrek. Je ontvangt een kartonnen kaartje (€1,00) of een plastic kaart (€2,00): deze kun je beide opnieuw opladen.
– Enkeltje: €4,90 (€3,90 + €1,00 eenmalig voor de kaart)
– Retourtje: €8,40 (€7,40 + €1,00 eenmalig voor de kaart)
– Op het apparaat: Tarifa Aeroport

Reis je met zijn tweeën?

Je kunt er voor kiezen om twee tickets op één kaart te kopen om van het vliegveld naar het centrum te reizen. Je komt dan uit op een bedrag van €8,80. Je kunt ook twee retourtjes kopen voor een totaal van €16,60, maar deze kun je enkel gebruiken op dezelfde dag!
– Of €8,80 voor twee tickets Aeroport
– Of €16,60 voor twee retourtjes Aeroport (let op: enkel te gebruiken op dezelfde dag als de heenreis!)

Reis je met meer dan twee personen?

Wanneer je met meer dan twee personen reist, is een tienrittenkaart (“bonometro”) voor Zona ABCD het voordeligst. Je kunt dan met maximaal vijf personen reizen, wanneer je de kaart uitsluitend voor heen en weer naar het vliegveld gebruikt. Een tienrittenkaart kost €21,00. Dit scheelt uiteindelijk zo’n 50% ten opzichte van een normaal kaartje. Met vijf personen betaal je dus per ritje €2,10. Je kunt natuurlijk ook met minder personen gebruik van de kaart maken.
– €21,00 (€20,00 + €1,00 eenmalig voor de kaart)
– Op het apparaat: 10 Journey Travel Card Zona ABCD

Reis je met een grote groep?

Wanneer je met een grote groep van het vliegveld naar je accommodatie gaat, kun je kiezen voor een TuiN Card. Je koopt dit kaartje en zet er minimaal €10,00 op. Een enkeltje vanaf of naar het vliegveld kost €2,00 en er kunnen maximaal 60 personen tegelijk mee op deze kaart. Het is de bedoeling dat je bij de metro de kaart doorgeeft wanneer je door de poortjes gaat. Handig is wanneer één persoon de kaart scant en de rest om en om de poortjes door gaat. De persoon die de kaartjes scande, gaat als laatst de poort door.
– Minimaal €10,00 (per rit €2,00)
– Op het apparaat: TuiN Card, Aeroport

In het centrum (+ strand)

Tijdens jouw verblijf in Valencia hoef je eigenlijk alleen maar gebruik te maken van zone A. Hieronder valt het centrum, maar ook het strand. Houd wel in gedachten dat Valencia ontdekken prima te voet te doen is! Ook met de fiets of de bus zijn handige opties. Wanneer je besluit verder te willen reizen, bijvoorbeeld naar het strand, kan de metro wel handig zijn (afhankelijk van de locatie van jouw accommodatie). Meer tips voor Valencia krijg je te horen tijdens de stadstour.

BannerCAC

Reis je alleen?

Wanneer je alleen reist en van plan bent wat vaker met de metro te reizen, kun je ervoor kiezen een tienrittenkaart (“bonometro”) aan te schaffen. Deze kaart kost €8,00 en je kunt hiermee heel zone A door reizen. Wil je maar heel af en toe van de metro gebruik maken? Dan kun je beter per keer een kaartje kopen. Een kaartje kost €1,50. De eerste keer met de metro ben je €1,00 extra kwijt aan een metrokaart (karton) of €2,00 voor een plastic metrokaart. Vervolgens kun je steeds jouw ritten op deze kaart laden. Denk je meer dan tien ritten te maken? Dan is de tienrittenkaart dus voordeliger. Dan ben je €0,80 per rit kwijt.
– 10 Journey Travel Card Zona A: €8,00 (€7,00 + €1,00 voor de kaart)
– Per rit betalen: €2,50 (€1,50 + €1,00 eenmalig voor de kaart en daarna €1,50 per rit)

Reis je met zijn tweeën?

Wanneer je met zijn tweeën door de stad wilt reizen met de metro, is de tienrittenkaart aan te raden. Deze kaart kost €8,00 en hiermee reis je heel zone A door. Je kunt één kaart aanschaffen. Je kunt namelijk met meerdere mensen op een kaart reizen.
– 10 Journey Travel Card Zona A: €8,00 (€7,00 + €1,00 voor de kaart)
– Per rit betalen: €2,50 (€1,50 + €1,00 eenmalig voor de kaart en daarna €1,50 per rit)

Reis je met meer dan twee personen?

Met meer dan twee personen in Valencia? Dan is het ook aan te raden de tienrittenkaart aan te schaffen. Deze kaart kost €8,00 en geldt voor zone A. Je kunt met meerdere personen gebruik maken van één kaart. Je betaalt dan €0,80 per rit. Zijn de tien ritten op? Dan kun je opnieuw tien ritten op jouw oude kaart laden. Dan betaal je €7,00. Je betaalt dan namelijk niet meer voor de kaart.
– 10 Journey Travel Card Zona A: €8,00 (€7,00 + €1,00 voor de kaart)

Reis je met een grote groep?

Wanneer je met een grote groep reist, kun je kiezen voor een TuiN Card. Je koopt dit kaartje en zet er minimaal €5,00 op. Een enkel ritje in Zona A kost €0,80 en er kunnen maximaal 60 personen tegelijk mee op deze kaart. Het is de bedoeling dat je bij de metro de kaart doorgeeft wanneer je door de poortjes gaat. Handig is wanneer één persoon de kaart scant en de rest om en om de poortjes door gaat. De persoon die de kaartjes scande, gaat als laatst de poort door.
– Minimaal €5,00 (per rit €0,80)
– Op het apparaat: TuiN Card, Zona A

Nieuwe metrolijn 10

De werkzaamheden voor deze lijn lagen jaren stil en het heeft zo’n 50 miljoen gekost, maar op 16 mei 2022 is het dan eindelijk zo ver: metrolijn 10 is te gebruiken voor passagiers! Lijn 10 is de enige metrolijn die naar het bekende Ciudad de las Artes y las Ciencias gaat. Hoewel het ook goed bereikbaar is te voet, met de fiets of de bus, is deze extra optie natuurlijk wel heel fijn! Je kunt opstappen bij Alacant en via de halte Russafa richting het CAC reizen. Van de ene naar de andere kant ben je zo’n 16 minuten onderweg.

Tijden

De metro’s rijden ongeveer van 5.30 tot 22.30 uur

Plattegrond

Je kunt een plattegrond vragen bij het loket van een metrostation of bij een vestiging van de toeristeninformatie. Daarnaast kun je de plattegrond online vinden. Vervolgens klik je op de opties bij ‘documentos generales’ en kiest voor ‘Plano de la Red’. Druk op ‘Descargar’ en de plattegrond wordt gedownload.

Er is ook een mobiele app die je kunt downloaden, namelijk ‘Metro Valencia’. Op deze app vind je een plattegrond, maar ook de precieze vertek- en aankomsttijden van de metro’s!

Tips

  • Wanneer je een kaartje koopt op het apparaat, kun je ook “Engels” aanklikken.
  • Indien jouw accommodatie in het centrum is gelegen en je mogelijk alleen één keer richting het strand wilt gaan en één keer naar de Ciudad de las Artes y las Ciencias, dan kan het handiger/goedkoper zijn om een buskaart te nemen.
  • Indien je met vier personen reist, kan het zijn dat taxi’s soms voordeliger zijn.
  • Gooi jouw kartonnen metro kaartje niet direct weg bij aankomst, deze kun je namelijk weer opwaarderen.
  • Neem voor de zekerheid contant geld mee; je kunt niet bij elk automaat pinnen (wel met creditcard!)
  • Overstappen kost geen extra rit!