Hardlopen in Valencia

Woon je in Valencia en wil je graag weten waar je het best tot rust kunt komen door een rondje hard te lopen? Of ben je in Valencia en wil je even wat tapa’s en liters sangria eraf trainen? Dan zijn er in de stad gelukkig genoeg plekken waar je kunt hardlopen. Wist je dat er ook jaarlijks een grote marathon plaatsvindt? Op deze pagina vind je alle in’s & out’s over hardlopen in Valencia.

Hardlopen in Valencia

Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje. In grote steden verwacht je misschien niet dat je er kunt hardlopen. Veel verkeer, hoge gebouwen, drukte op de weg, maar… niets is minder waar! Aan de noordzijde van het centrum van de stad loopt namelijk een heerlijk park, het Turia park. Dagelijks vind je hier talloze Valencianen die even een rondje doen. De locals zijn over het algemeen best sportief. Even naar de gym, een rondje hardlopen, yoga in het park; noem het maar op!

hardlopen-valencia

Fijn aan hardlopen in Valencia is dat er eigenlijk geen tot weinig hoogteverschil is in de stad. Andere Spaanse steden kennen dat juist wel, waardoor je sneller de kuiten voelt. Mocht je trainen voor een wedstrijd zonder hoogteverschil? Dan kun je dat prima in Valencia doen! Train je bijvoorbeeld voor de Zevenheuvelenloop? Dan is Valencia misschien niet de juiste plek daarvoor.

Parken

Valencia heeft een aantal parken waar je in je hardloopschoenen naartoe rent. De bekendste hiervan zal het Turia park zijn, maar er zijn nog meer spots waar je lekker kunt trainen!

Turia park

Het Turia park is kilometers lang en loopt van de dierentuin Bioparc tot de Ciudad de las Artes y las Ciencias. In 2015 is er een hardlooppad van 5 kilometer aangelegd. Hierdoor zitten wandelaars, hardlopers, fietsers, honden en het toeristentreintje elkaar niet in de weg. Hardlopend kom je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals het Palau de la Música, het Museo de Bellas Artes en bijzondere bruggen, zoals Puente del Mar en Puente de la Exposición. Zo ben je niet alleen met je gezondheid bezig, maar ook met cultuur snuiven! Fijn om te weten: om de zoveel meter vind je een kraan met drinkwater.

Jardines del Real (Jardines de Viveros)

Misschien een iets minder bekend park, maar zeker een aanrader om een rondje te lopen. Het park ligt ten noordoosten van het centrum. Tijdens het hardlopen zal je langs verschillende fonteinen komen. Misschien wel het meest bijzonder in de Jardines del Real is de rozentuin (bijna 6.000 rozen!). Let wel even op dat er geen evenement wordt georganiseerd in dit park. Jaarlijks vinden er een aantal food(truck) evenementen plaats. Niet alleen rent dit wat onhandig, misschien word je ook wel verleid door al dat lekkers…

hardlopen-valencia-strand

Strand

Een andere hele fijne spot om te hardlopen in Valencia is het strand. Je kunt ervoor kiezen om op de boulevard te rennen, maar je kunt het ook nog wat zwaarder maken door voor de kustlijn te kiezen. Is het hartje zomer en is het tijd voor de lunch? Kijk niet gek op dat je wat Valencianen ziet hardlopen in de hitte, dit komt vaak voor in de stad. Het handige van hardlopen aan het strand is natuurlijk dat je na afloop een verkoelende duik in zee kunt nemen.

Marathons & overige wedstrijden

Eén van de jaarlijkse sportieve hoogtepunten in Valencia is de marathon. Deze begint en eindigt in de Stad van Kunst en Wetenschap wat het daardoor een magisch tintje geeft. Maar, er zijn ook andere hardloopwedstrijden waaraan je kunt deelnemen in Valencia!

Maratón (marathon)

42,195 kilometer in een prachtige stad als Valencia. De Valenciaanse marathon (Maratón Valencia Trinidad Alfonso) klinkt toch als een droom? Jaarlijks vindt de marathon in november plaats. Hierdoor zijn de weersomstandigheden vaak redelijk goed. Elk jaar doen er rond de 17.000 lopers mee. De start en finish is in de Stad van Kunst en Wetenschap en tijdens de wedstrijd kom je door het historisch centrum. Zo loop je bijvoorbeeld langs het Plaza de Toros en het treinstation.

Geen zin om de hele marathon te lopen? Op dezelfde dag wordt ook een 10 kilometer loop (10K Valencia Trinidad Alfonso) georganiseerd. Hierbij kunnen 8.500 lopers meedoen. Ook hierbij is de start en de finish in de Stad van Kunst en Wetenschap. Voor zowel de hele marathon als de 10K kun je op deze pagina je inschrijven.

marathon-valencia

Medio Maratón (halve marathon)

Een maand voor de hele marathon wordt in Valencia de halve marathon georganiseerd. De afstand is 21,097 meter en gaat langs de haven van de stad en het historisch centrum. Zo’n 13.000 lopers doen jaarlijks mee aan deze hardloopwedstrijd. Hier kun je je inschrijven voor de halve marathon.

Valencia Triatlón (triathlon)

Wil je niet alleen aan een hardloopwedstrijd deelnemen, maar ook fietsen en zwemmen? In Valencia vindt ook jaarlijks een triathlon plaats. In oktober wordt dit georganiseerd. Het hardlopen, fietsen en zwemmen gebeurt rondom de America’s Cup bij de haven en het strand van Valencia.

Overige hardloopwedstrijden

Regelmatig vinden er overige hardloopwedstrijden plaats in Valencia. In het voorjaar wordt de Carrera de la Mujer georganiseerd, wat vergelijkbaar is met de Ladies Run in Nederland. Een bijzondere hardloopwedstrijd, in juni, is de 15K Nocturna Valencia waarbij je ’s avonds in het donker loopt, langs onder andere de Stad van Kunst en Wetenschap, het historisch centrum en het strand.

Tips

– Naar Valencia voor een hardloopwedstrijd? Onderschat het weer niet! Zelfs in het najaar kan de temperatuur nog hoog oplopen. Ook in de zomer kan het ontzettend warm zijn om te gaan hardlopen. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat zijn dan goede momenten om te gaan.
– Wil je gaan hardlopen in Valencia in je vrije tijd en ben je je hardloopschoenen vergeten? Er zijn verschillende sportschoenenzaken in de stad. In het centrum heb je bijvoorbeeld een Nike Store (Calle Xativa 30) en buiten het centrum de grote sportzaak Decathlon (Avenida de Tirso de Molina 16).
– Geen zin om een park op te zoeken om te gaan hardlopen in Valencia? Hardlopen in de stad kan natuurlijk ook, maar is misschien minder praktisch door de drukte, verkeerslichten, etc.
– Vind je het niet fijn om in je eentje te lopen in Valencia? Er zijn verschillende hardloopgroepen waarbij je je kunt aansluiten, bijvoorbeeld C.D. Never Stop Running en Run+ Valencia.

Comments are closed.