Turia park

Onderwerpen

Een van de highlights van Valencia is het Turia park. Deze groene strook vind je ten noorden van het historisch centrum en een bezoek aan dit park mag eigenlijk niet ontbreken wanneer je in Valencia bent. Een populaire spot onder de locals en dit heeft redenen genoeg.

Grijze geschiedenis

Het Turia park heeft er niet altijd groen bijgelegen. Voorheen was dit namelijk de rivier de Turia. Maar in het jaar 1957 vond een van de meest tragische gebeurtenissen uit de Valenciaanse geschiedenis plaats. Op 14 oktober van dat jaar stroomde de rivier de stad binnen en dit heeft vele mensenlevens gekost. Op diverse plekken in de stad kan je tegenwoordig zien tot hoe hoog het water in de straten kwam (zo’n 2 à 3 meter hoog!) De Spaanse regering en de gemeente van Valencia besloten toen dat de rivier omgeleid zou worden en deels drooggelegd zou worden. Het idee was dat op deze drooggelegde plek een snelweg zou komen. Gelukkig kwamen de burgers in opstand en werd besloten er een groene zone van te maken. In 1986 werd het Turia park officieel geopend.

Groene toekomst

Verschillende architecten hebben meegewerkt aan het ontwerp van het Turia park waaronder de Catalaanse architect Ricardo Bofill (heeft ook onder andere het Burgemeester De Monchyplein in Den Haag ontwerpen). De wegen kwamen er ook wel, maar aan de beide zijkanten van het park. Ook werden er ‘tunnels’ gemaakt, waardoor de overlast van auto’s minimaal zou zijn. Boven de tunnels zijn de bruggen te zien, er zijn er een aantal die het centrum van Valencia met de buitenwijken verbinden. Een aantal bekende bruggen is de Puente Nueve de Octubre, Puente de la Exposición (beide ontworpen door Santiago Calatrava), Puente de las Flores, Puente del Mar en de Puente de Aragón.

Wat te doen in het park?

Voor de eerste keer in Valencia? Ga dan zeker wandelen of fietsen in het park. Het park in Valencia is ruim 9 kilometer lang en er is genoeg te zien en beleven onderweg. Sportvelden waar de locals een potje voetbal spelen, skateboardende jongeren, het grote klimtoestel Gulliver (leuk voor kids!), een midgetgolfbaan… en de andere highlight van Valencia: de Stad van Kunst en Wetenschap. Het Turia park eindigt bij deze moderne stad. Aan de hele andere kant van het park vind je de dierentuin Bioparc en een wat kleiner parkje, namelijk Parque de Cabecera. In het Turiapark zijn weinig spots voor een hapje en drankje. Leuker is eigenlijk ook om een eigen picknickpakketje mee te nemen en in het zonnetje daarvan te genieten!

Fietsen door het park

Fietsen door het Turia park is een aanrader. Fijn om te weten, is dat er een fietspad is aangelegd in het park. Vind je het leuk om niet alleen te fietsen, maar ook nog interessante info en verstopte spots over de stad te horen? Ga dan mee op onze Fietstour. Een enthousiaste Nederlandse gids vertelt vol passie over Valencia en tijdens de tour hoor je unieke weetjes en verhalen die je zonder de tour zult missen. Daarbij kun je smullen van een proefverrassing die bij de tour is inbegrepen. Even bijkomen van het fietsen? Tijdens de tour stop je bij een gezellig terras voor een verfrissend drankje.

Fijne spots

Een lekker plekje in het Turia park is voor het Palau de la Música. Voor dit concertgebouw (waar regelmatig concerten, maar ook exposities plaatsvinden) vind je een vijver met fonteinen. Locals genieten hier vaak van het zonnetje, kids rennen rond en hondjes spelen met hun eigenaar. Eigenlijk kan je overal in het Turia park wel een (groen) plekje uitzoeken waar je fijn kunt zitten. Kleedje mee, een boek en het zonnetje. Goed om te weten is dat het Turia park vanaf het centrum in principe te belopen is. In ongeveer 15 minuutjes kan je in het park komen vanaf het Plaza Ayuntamiento!

Evenementen

Handig om te weten, is dat er in het Turia park af en toe evenementen worden georganiseerd. Eens in de zoveel tijd is er een (gastronomisch) marktje. Gezellig wat tapas en wijntjes tijdens het ‘Mostra de vins i aliments’ festival, lekkere hapjes tijdens een cool food truck festival, noem het maar op! Tijdens feestdagen dient het Turia park ook als decor. Tijdens Las Fallas worden de vuurwerkshows rondom het park georganiseerd. Dit is ook het geval tijdens de jaarlijkse feestdag Día de la Comunidad Valenciana op 9 oktober. Tijdens het gezellige Feria de Julio (de julifeesten) wordt een kermis opgebouwd in het Turia park.

Turia tips

  • Ontdek het Turia park aan de hand van de Verrassend Valencia Fietsroute! Je komt hierbij onder andere ook langs de Stad van Kunst en Wetenschap en het strand.
  • Ergens in het Turia park is een levensgrote versie van het Valenciaanse stadswapen verstopt…