Duurzame Restaurants

Onderwerpen

Ben je op vakantie in Valencia en wil je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden, óók tijdens de lunch, borrel en diner? Wij hebben de beste duurzame restaurants voor je op een rijtje gezet zodat je lekker én ethisch verantwoord uit eten kan in Valencia.

Hieronder vind je een selectie van duurzame restaurants die niet alleen rekening houden met wáár het eten vandaan komt, maar ook onder welke omstandigheden het verbouwd en verkregen is. Eerlijke handel van boer tot bord. Deze duurzame restaurants houden zich ook bezig met recyclen, het verminderen van hun gebruik in plastic en ze gaan actief voedselverspilling tegen, bijvoorbeeld in de vorm van het conserveren van overgebleven voedsel. Uit eten zonder schuldgevoel dus!

Casa Montaña (Wijk: Cabanyal)

Het restaurant Casa Montaña, gelegen in het hart van de wijk Cabanyal, is het eerste Spaanse restaurant dat het nieuwe duurzaamheidscertificaat voor toerisme van het Spaanse Instituut voor Toerisme Kwaliteit (ICTE) heeft ontvangen, als erkenning voor de vermindering van hun milieu-impact. Het restaurant is sinds 2021 bijvoorbeeld volledig neutraal wat betreft de uitstoot van koolstof, door dit volledig te compenseren via herbebossingsprojecten.

Als sinds 2012 is Casa Montaña aangesloten bij het Global Compact voor de verwezenlijking van de Sustainable Development Goals (SDG´s) en de klimaatdoelen die in 2030 gehaald moeten zijn volgens de Verenigde Naties. Eén van de belangrijkste doelstellingen is duurzaam toerisme. Dat betekent respect voor de omgeving, maar ook voor het welzijn van de werknemers en de lokale welvaart.

Het familierestaurant bestaat al sinds 1836 en het lijkt alsof er sinds die tijd niets veranderd is. Door de jaren heen is het vaak van eigenaar veranderd maar altijd is dezelfde sfeer blijven hangen. De wijnkaart is bijna net zo indrukwekkend als de eetkaart. Vooral de ansjovis en Valenciaanse mosselen zijn populair, maar ook de Iberico ham en patatas bravas zijn om je vingers bij af te likken. Wel vooraf reserveren!

 • Carrer de Josep Benlliure 69
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag tot vrijdag: 13.00 – 16.00 uur en 19.30 – 23.30 uur.
  Zaterdag: 12.30 – 16.00 uur en 19.30 – 23.30 uur.
  Zondag: 12.30 – 16.00 uur

Ricard Camarena Restaurant (Wijk: Marxalenes)

Naast maar liefst twee Michelinsterren heeft dit restaurant van Ricard Camarena de zogenaamde ‘groene Michelinster’. De groene Michelinster bekroont restaurants en chefs die ethiek en milieu in alle facetten van hun bedrijf doorvoeren. Chef Ricard Camarena werkt al tien jaar samen met boer Toni, die een landbouwgrond zo groot als een voetbalveld heeft, op zo’n dertig minuten rijden van Valencia. Hier komt het overgrote deel van de groenten en producten die Camarena gebruikt voor zijn vijf restaurants, dagelijks vandaan. 

Camarena zegt zichzelf aan te passen aan de natuur en met de producten kookt die het land hem geven, in plaats van andersom. Op deze manier komt het platteland en de boer niet in dienst van de keuken te staan, maar de keuken in dienst van het land. Ook conserveert Camarena veel van het overgebleven voedsel, om ervoor te zorgen dat niets verloren gaat. Zo maakte hij dit jaar kombucha van sinaasappelschillen. Kortom, hier kun je écht een avond onbezorgd genieten.

 • Avenida de Burjassot 54
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 13.30 – 15.00 uur en 20.00 – 21.30 uur

Malmö (Wijk: Ruzafa)

Restaurant Malmö is van dezelfde eigenaren als restaurant Copenhagen en restaurant Oslo, alledrie vegetarische restaurants. Hier gebruiken ze enkel biologische en lokale producten en schenken onder andere veel lokaal gebrouwen biertjes. De menukaart is een mix tussen de Japanse en Mediterrane keuken, je kunt hier goed en verrassende veganistische gerechten eten en ze experimenten ook graag met rauwkost. Duurzaam én hip uit eten, want het interieur is super Scandinavisch!

 • Carrer de Sueca 46
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 20.30 – 23.30 uur
  Zaterdag en zondag: 13.30 – 16.00 uur en 20.30 – 23.30 uur

Leuk om te weten:

 • Valencia houdt de ecologische voetafdruk van toeristen nauwlettend in de gaten. De stad streeft ernaar hun toerisme in 2025 volledig klimaatneutraal te laten zijn. Meer weten over duurzaamheid in Valencia? Kijk eens op de pagina Eco Y Mas.
 • In Valencia eet je al snel duurzaam en lokaal. In de provincie wordt veel verbouwd, zoals tomaten, artisjokken, sinaasappels, olijven, rijst en wijn. Ook het vlees en de vis hoeft maar kort te reizen voordat het op jouw bord belandt. 
 • Heb jij een veganistische leefstijl en eet je graag plantaardig? Kijk eens op onze pagina Veganistische Restaurants.