Medische hulp en gezondheidszorg in Valencia

Onderwerpen

Het kan spannend zijn om in het buitenland gebruik te maken van medische hulp. Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen om in spoedgevallen of niet-spoedeisende gevallen de juiste keuze te maken en goede medische hulp en gezondheidszorg in Valencia te ontvangen.

In geval van nood

Het alarmnummer in Spanje is 112. Bel dit nummer als jij of iemand in je buurt spoedeisende hulp nodig heeft. In de provincies Valencia, Castellón en Alicante kan de alarmcentrale je ook in het Engels, Duits of Frans helpen.

Gezondheidszorg in Spanje

Het Spaanse zorgstelsel is internationaal bekend voor haar hoge kwaliteit. Een groot deel van het overheidsbudget gaat naar het publieke Nationale Socialezekerheidsstelsel. Naast publieke huisartsenposten en ziekenhuizen bestaat er ook een privaat zorgsysteem. Het private systeem is duurder, maar werkt over het algemeen sneller in het geval van niet-spoedeisende hulp. Houd er rekening mee dat de European Health Insurance Card (EHIC) niet voor gratis hulp zorgt bij een private instelling (behalve noodhulp).

Huisartsenposten in Valencia

Elke wijk heeft een of meerdere huisartsenposten. Sommige huisartsenposten zijn vrij klein en worden een ‘consultorio’ genoemd. Andere zijn bedoeld voor grotere wijken of bevolkingsgroepen en heten ‘centro de salud’ of ‘centro de asistencia primaria’. Bij al deze locaties kun je als toerist geholpen worden met niet-spoedeisende medische vragen. Als je in Valencia woont en ingeschreven bent bij de Seguridad Social krijg je een huisartsenpost in de buurt aan je gekoppeld. Dit is dan jouw primaire aanspreekpunt voor medische hulp en gezondheidszorg in Valencia.

Ziekenhuizen in Valencia

Als je in een noodgeval naar het ziekenhuis gaat, vraag dan naar de afdeling ‘urgencias’. Om een niet-spoedeisende behandeling te krijgen in een ziekenhuis zul je over het algemeen eerst via een huisartsenpost een verwijzing moeten krijgen. Het beste ziekenhuis in Valencia is Hospital Universitari i Politècnic La Fe. Dit ziekenhuis stond in 2019 op nummer acht van de tien beste ziekenhuizen van Spanje.

Hospital La Fe
Avinguda de Fernando Abril Martorell 106
46026 Valencia

Apotheken in Valencia

Als je bij een huisartsenpost of in een ziekenhuis een recept hebt gekregen
voor medicijnen, kun je met dat papier naar een ‘farmacia’ gaan. Deze apotheken
kun je herkennen aan de verlichte groene kruizen aan de gevel. Houd er rekening
mee dat apotheken vaak sluiten tussen 14.00 en 17.00 uur in verband met de
middagpauze. Om toch buiten de normale openingstijden bij een apotheek geholpen
te worden moet je naar de 24-uursapotheek gaan. Vrijwel elke apotheek heeft op
het raam of de deur een papier hangen met de contactgegevens en locatie van de
dichtstbijzijnde ‘farmacia de guardia’, ofwel de 24-uursapotheek.

Ook met een recept wordt er vaak een bedrag in rekening gebracht voor
medicijnen. Als je ingeschreven staat in Spanje en een Spaanse gezondheidskaart
hebt is dit bedrag over het algemeen wat lager.

Tandartsen in Valencia

Voor noodgevallen hebben de meeste ziekenhuizen een tandarts beschikbaar. Noodhulp van deze tandarts is gratis. Voor normale tandartsbezoeken zul je een private tandartspraktijk moeten zoeken. De tandarts valt namelijk niet onder het publieke zorgsysteem in Spanje. De enige uitzonderingen hierop zijn kinderen van zes tot vijftien jaar oud die geregistreerd zijn bij het Spaanse zorgsysteem.

Zorgverzekering in Spanje

Als je relatief kort in Spanje verblijft als toerist, student, of voor een andere reden, kun je de European Health Insurance Card (EHIC) gebruiken om geholpen te worden in geval van nood. Ook voor niet-spoedeisende hulp in publieke huisartsenpraktijken kun je de EHIC gebruiken. Voor de zekerheid is het altijd een goed idee om even contact op te nemen met je zorgverzekeraar in Nederland om te vragen naar bepaalde voorwaarden. Zo voorkom je onverwachte kosten.

– Informatie van de Rijksoverheid over gezondheidszorg tijdens vakanties
– Gedetailleerde informatie van de Europese Commissie over het Spaanse Nationale Socialezekerheidsstelsel (Engelstalig)

Inschrijven bij de Seguridad Social

Als je in Spanje woont en verzekerd wilt worden in het publieke Nationale Socialezekerheidsstelsel, moet je je inschrijven bij de Seguridad Social. Hiervoor heb je het Número de Identidad de Extranjeros (NIE; uitgegeven door de politie) en een bewijs van ‘empadronamiento’ of inschrijving in de burgerlijke stand (uitgegeven door de gemeente) nodig. Met deze documenten en je paspoort/ID kun je naar het kantoor van de Seguridad Social gaan en je inschrijven. Als je dit gedaan hebt, krijg je een Spaans Burgerservicenummer waarmee je naar je lokale huisartsenpost kunt gaan en je in kunt schrijven voor gratis hulpverlening. Als bewijs hiervan krijg je de ‘tarjeta sanitaria’, een pasje waarop onder andere je Spaanse BSN en persoonlijke dokter opstaat. Deze kaart kun je gebruiken om gratis geholpen te worden bij alle publieke zorginstanties.

Let op: op enkele uitzonderingen na, kun je alleen gebruik maken van gratis medische hulp en gezondheidszorg in Valencia als je:

– woont in Spanje en bijdraagt aan de Seguridad Social (via belastingen in Spanje);
– woont in Spanje en een Spaanse overheidsuitkering ontvangt;
– zwanger bent en in Spanje woont;
– AOW’er bent en in Spanje woont; of
– de European Health Insurance Card gebruikt.

Seguridad Social in Valencia
Carrer de Colón 60
46004 Valencia

Private zorgverzekering

Je kunt er ook voor kiezen om een Spaanse private zorgverzekering te nemen. Dit is over het algemeen niet heel duur. Met een private zorgverzekering kun je naar de private zorginstellingen gaan waarmee je zorgverzekeringsmaatschappij een overeenkomst heeft. Kijk dus goed of dit gunstig uitkomt voor jou of niet! Vaak kun je via private zorginstellingen sneller geholpen worden voor niet-spoedeisende hulp dan bij publieke zorginstellingen.

Handige Spaanse zinnen en woorden

Het kan lastig zijn om te communiceren met Valencianen over wat voor medische hulp je nodig hebt. Hier vind je een paar woorden en zinnen die je op weg kunnen helpen. Je kunt natuurlijk ook apps zoals Google Translate gebruiken!

  • Ik wil een dokter/tandarts spreken. Me gustaría ver un doctor/dentista.
  • Ik heb een ambulance nodig. Necesito una ambulancia.
  • Ik moet naar een ziekenhuis gaan. Tengo que ir al hospital.
  • Het is een noodgeval. Es una urgencia.
  • Ik heb… Tengo…
  • Pijn Dolor
  • Duizeligheid Mareos
  • Misselijkheid Náuseas
  • Een wond Una herida