America’s Cup

Onderwerpen

De America’s Cup is een zeilwedstrijd vanuit Amerika. Nu kun je je misschien afvragen… Wat heeft dit dan te maken met Valencia? De wedstrijd werd voor het eerst gezeild in 1851 en vond in de jaren daarna steeds plaats in Amerika. Pas in 2003 werd besloten de volgende wedstrijd in het land van de cupwinnaar te houden. Een Zwitser won de wedstrijd, maar er is geen water rondom Zwitserland. Als oplossing werd er besloten om een soort wedstrijd uit te zetten waarbij de winnaar de volgende America’s Cup mocht organiseren. En nu kun je het misschien al raden, Valencia kwam als winnaar uit de bus. Speciaal hiervoor werd een architectonisch hoogstandje gebouwd, genaamd Veles e Vents. Door velen wordt deze nog steeds trots ‘Casa de la America’s Cup’ genoemd.

Wat, waarom & wanneer?

Het leek een goed plan om de zeilwedstrijd te houden in het land van de winnaar. Dit viel echter gelijk in het water toen in 2003 de Zwitsers de America’s Cup wonnen. Eigenlijk zou dus het zeilevenement in hun land worden gehouden, maar helaas kon dit niet omdat Zwitserland geen meren of zeeën heeft. Er werd besloten een wedstrijd uit te zetten om te kunnen bepalen welke stad van welk land de America’s Cup mocht organiseren. De vier finalisten waren Lissabon, Marseille, Napels en Valencia. In november 2003 werd besloten de America’s Cup in Valencia plaats te laten vinden. Valencia heeft namelijk het meest gunstige en stabiele klimaat van deze vier.

Zeilen en Winden

Valencia heeft voor dit evenement vlakbij het strand van Valencia een heel complex gebouwd dat aan alle gemakken voldeed voor deze zeilreis. Het gebouw, Veles e Vents, was ontworpen door David Chipperfield en betekent Zeilen en Winden. De Voor het gemak wordt dit gebouw vaak ‘de America’s Cup’ genoemd. Het gebouw was de basis voor alle America’s Cup teams en in 2007 vond hier de competitie plaats. In 2010 vond dit evenement nog eens plaats in Valencia, maar tegenwoordig wordt deze zeilreis niet meer in Valencia gehouden. Misschien best zonde van het complex… maar er zijn nu vele restaurants en bars waar je kunt genieten van heerlijk eten en drinken. En natuurlijk het prachtige uitzicht over de haven!

Eten, drinken en loungen in de America’s Cup

In het gebouw Veles e vents zijn tegenwoordig enkele restaurantjes gevestigd waarvan de meesten een heerlijk terras hebben. In de zomer is het hier goed vertoeven. Denk aan smakelijke paella’s, verse vis en ook voor de vleesliefhebbers is er keuze. In het geval van een voorgerecht, is de Tomate Valenciano een aanrader! Een typische Valenciaanse tomaat met tonijn, stukjes kaas, olijven, ham en versgebakken brood! Op de terrassen zijn loungebanken te vinden waar je ’s zomers lekker van een drankje of versnapering kunt genieten.

Hoe kom je bij de America’s Cup?

De America’s Cup ligt heel dicht bij het strand van Valencia. Als je in een andere buurt van Valencia verblijft kun je er voor kiezen om met de taxi te gaan. Dit is namelijk een stuk goedkoper dan in Nederland en een ritje vanaf het centrum naar de haven zal zo’n €7,50 zijn. De bus stopt ook in de buurt van de America’s Cup. Je kunt bijvoorbeeld buslijn 32 nemen en uitstappen bij halte Eugènia Viñes. Met de metro neem je lijn 5 richting Marítim – Serrería en stapt uit bij de gelijknamige halte Marítim – Serrería. Heb je liever de haren door de wind? Huur dan een fiets om bij de haven te komen!