Basílica de la Virgen de los Desamparados

Het plein ‘Plaza de la Virgen’ in Valencia biedt mooie bezienswaardigheden, waaronder de prachtige Basílica de la Virgen de los Desamparados. Het wordt de Basiliek van de Maagd van de Hulpbehoevenden genoemd. Benieuwd waarom een bezoekje aan de Basílica de la Virgen de los Desamparados in Valencia zeker de moeite waard is? Wij vertellen je het!

Virgen de los Desamparados

Tussen 1652 en 1667 is de basiliek gebouwd door Diego Martínez Ponce de Urruana. De basiliek is gewijd aan de Maagd van de Hulpbehoevenden (in het Spaans: Virgen de los Desamparados) en is gevestigd op het plein Plaza de la Virgen.

Nadat de pestplaag Valencia trof in 1647, werd de heilige maagd gevraagd om bescherming te bieden en werd de basiliek gebouwd om haar een vaste plek in de stad te geven. In 1885 ontving zij van de paus de officiële titel als patroonheilige van Valencia en in 1921 kreeg haar beeld officieel een kroon. De Virgen betekent heel veel voor de Valencianen, zo is er jaarlijks een feestdag om haar te eren.

De verering van de Virgen de los Desamparados

De tweede zondag in mei vindt de viering van de Virgen de los Desamparados plaats. Maar de festiviteiten beginnen al op zaterdag. Zo vindt er een concert en dansoptreden plaats op Plaza de la Virgen en is er een vuurwerkshow in het Turia Park. Maar zondag is echt dé dag.

Op goed geluk

Zondagochtend zijn de Valencianen alweer vroeg uit de veren. Om vijf uur in de ochtend vindt de eerste mis plaats en dan vindt aan het einde van de ochtend hét hoogtepunt plaats: de verplaatsing van het beeld van de Virgen van de basiliek naar de kathedraal. Er zijn ieder jaar weer duizenden mensen die haar cape willen aanraken en haar vragen om goede gezondheid, geluk bij het vinden van werk, et cetera. Zelfs baby’s worden de drukte mee ingenomen en de ouders hopen dat een voetje of een handje haar cape raakt. In de middag is er nog een mascleta (knalvuurwerkshow) op Plaza Ayuntamiento en aan het begin van de avond een processie.

Besamanos de la Virgen de los Desamparados

Tien dagen na de tweede zondag van mei vindt de ‘Besamanos de la Virgen de los Desamparados’ plaats in de basiliek. De 30.000 bezoekers die deze dag langs het beeld komen, mogen haar hand kussen. Dit is een teken van geluk. De deuren van de basiliek openen om 07.00 uur ’s ochtends en sluiten wanneer de laatste bezoeker is langs geweest. Dat is meestal pas laat in de nacht!

Een mantel van anjers tijdens Las Fallas

Maar ook tijdens Las Fallas – het grootste evenement in Valencia – wordt de Virgen groots vereerd! Er wordt dan een gigantisch houten beeld van de maagd op Plaza de la Virgen neergezet. Uit alle wijken komen verschillende falla verenigingen in traditionele klederdracht om de Virgen te eren. Zij nemen anjers mee die worden gebruikt om de jurk van het houten beeld van de maagd te vullen. Vaak zijn dit de gebruikelijke kleuren zoals wit, roze en rood. Elk jaar krijgt de maagd een andere mantel van anjers. De bevolking van Valencia komt massaal naar het houten beeld toe om het te ‘aanbidden’. Hoe eerder je bij het beeld komt, hoe beter, want de Plaza de la Virgen ruikt erg lekker naar bloemen tijdens de eerste dagen!

Een basiliek met vijf deuren en een schuine koepel

Normaal gesproken heeft een basiliek een koepel in het midden. De Basílica de la Virgen de los Desamparados heeft de koepel echter aan de zijkant. Daarnaast heeft de basiliek maar liefst vijf deuren! Aan de voorkant van de basiliek vind je drie van de vijf deuren. Aan het begin van de 20e eeuw is de deur links afgesloten. Het was een handige deur die veel werd bezocht door gelovige Valencianen, omdat deze deur namelijk direct leidde naar de kamer van de heilige maagd. De gelovigen hoefden dan niet door de basiliek te lopen. De andere twee deuren aan de voorkant zijn ingangen om de basiliek binnen te komen. De vierde deur vind je aan de achterkant van de basiliek en is de uitgang. De vijfde deur verbindt de Basílica de la Virgen de los Desamparados met de kathedraal.

Iedere maand een speciale internationale mis

Sinds april 2018 is er in de basiliek een nieuw project gestart. Eén keer in de maand wordt een andere mis georganiseerd dan de Valencianen gewend zijn. Het is een internationale mis, speciaal gewijd aan plaatsen in de wereld waar mensen in nood verkeren. De eerste mis was in het Arabisch en was met name gericht op de christelijke gemeenschappen van Syrië tot Irak. Met deze speciale mis laat de basiliek aan alle ‘broeders’, van wie vele dakloos zijn, weten dat ze voor hen in Valencia bidden.

Wist je dat…

  • …de bijnaam van de Virgen ‘La Geperudeta’ is? Haar beeld leunt een beetje naar voren, vandaar dat de Valencianen haar liefkozend ‘de gebochelde’ noemen.
  • …de Virgen een speciaal voor haar gemaakte auto heeft, om zo haar beeld te kunnen vervoeren wanneer nodig?
  • …de stad en provincie Valencia naast de Virgen de los Desamparados nog twee beschermheiligen kent? Dit zijn San Vicente Ferrer en San Vicente Mártir.

Locatie
Plaza de la Virgen
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 07.00-14.00 uur en 16.30-21.00 uur

Prijs
Gratis entree

Tips

  • Lijkt het je leuk om meer bezienswaardigheden in Valencia te ontdekken. Neem dan een kijkje op de Top 10 bezienswaardigheden in Valencia.

Comments are closed.