Plaza Ayuntamiento

Onderwerpen

Een van de bekendste pleinen van Valencia is het Plaza Ayuntamiento. Letterlijk betekent dit het gemeentehuisplein. Dat is logisch, want het Valenciaanse gemeentehuis (ayuntamiento) is gelegen aan dit plein. Het is een centrale plek in het historisch centrum en een plein waar je hoogstwaarschijnlijk langs zal komen als je Valencia bezoekt.

Geschiedenis

De meerderheid van de gebouwen op dit plein zijn in eclectische of modernistische stijl gebouwd. In enkele gebouwen zie je de barokstijl terug. Het plein heeft niet altijd Plaza Ayuntamiento geheten. Tijdens verschillende fasen heette het plein anders, bijvoorbeeld het Plaza del Caudillo toen Spanje een dictatuur onder Franco was. Sinds 1987 heet het plein Plaza Ayuntamiento.

Plaza Ayuntamiento

Het Valenciaanse Plaza Ayuntamiento is niet een pittoresk pleintje of het meest gezellige plein. Het is vooral vrij leeg. Kenmerkend zijn de bloemenkraampjes rondom het plein. Er worden hier prachtige bloemen en bloemstukjes verkocht. Naast het plein ligt een mooie fontein die in de avond regelmatig wordt verlicht.

PlazaAyuntamientoValencia

Evenementen op het plein

Behalve Las Fallas vinden er ook andere evenementen plaats op het plein. Rond de kerstdagen verandert het plein in Winter Wonderland. Er komt een mooie kerstboom, met creatieve invulling, te staan en twee ijsbanen. Gezellig! Verder komen processies vaak uit op het plein, zoals de processie van christenen en moren waarmee de geschiedenis van Valencia wordt uitgebeeld, tijdens de dag van Valencia.

Must sees

Er zijn veel mooie gebouwen die je kan bewonderen vanaf het Plaza Ayuntamiento. Hierbij onze aanraders:

Gemeentehuis (Ayuntamiento)

Het gemeentehuis van Valencia zal je direct opvallen wanneer je op het plein staat. Het werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw door architecten Fransisco Mora Berenguer en Carlos Carbonell. Toen was het nog geen gemeentehuis, maar een kerk en daarna een kostschool voor meisjes. Er zijn ontzettend veel details te zien in dit gemeentehuis en er schuilt ook een verhaal achter het wapen van Valencia, dat je op het gemeentehuis ziet. Dit kun je allemaal lezen in de Wandelroute Cultuur Historisch.

Postkantoor (Palacio de Correos y Telégrafos)

Het postkantoor is een plaatje van zowel binnen als buiten. Misschien valt je direct de hoge metalen toren op. Dit is een replica van een telecommunicatie toren. Een aanrader is om zeker even binnen een kijkje te nemen. Lees op de pagina Palacio Correos y Telégrafos meer over het postkantoor van Valencia.

Museo Histórico Municipal

In het gemeentehuis is een museum gevestigd. Hier vind je de geschiedenis van de stad Valencia, bijvoorbeeld de oudst bestaande vlag van de stad en de sleutels van de stad. Lees er meer over op de pagina Museo Histórico Municipal.

Valencia CF Megastore

Aan het Plaza Ayuntamiento vind je de shop van voetbalclub FC Valencia (Valencia CF in het Spaans). Het is een megastore en je zal direct merken waarom. Twee verdiepingen vol voetbalshirtjes (ze kunnen er ter plekke namen op drukken), schoenen, accessoires en nog zoveel meer. Je kunt hier ook terecht om kaartjes te kopen voor wedstrijden van FC Valencia.

Tips

  • Koop een ijsje of frozen yoghurt bij een van de vele shops rondom het Plaza Ayuntamieno (bijvoorbeeld bij llaollao) en eet dit op in het zonnetje op een van de bankjes van het plein.
  • Nog meer weten van het Plaza Ayuntamiento? Ook tijdens de Wandelroute Centrum kom je langs het plein en krijg je meer verrassende weetjes mee.