De artisjok in Valencia

Onderwerpen

Misschien is artisjok niet het eerste waar je aan dacht bij de Valenciaanse keuken, maar je komt deze groente toch overal in Valencia tegen! De artisjok is erg populair en wordt dan ook op veel verschillende manieren klaargemaakt in de Valenciaanse restaurants, de ene nog lekkerder dan de andere!

De artisjok is een populair ingrediënt in de keukens van de Valenciaanse Gemeenschap. De plant wordt veel gekweekt aan het meest noordelijke stukje kust van de provincie Castellón, aan de grens met Catalonië. Vooral de plaatsen Benicarló, Peñiscola, Calíg en Vinaroz staan bekend om hun artisjokken.

De artisjok is zo typisch voor deze zone dat de plant zelfs in het stadswapen van Benicarló terug te vinden is. Die wordt daar al verbouwd sinds ten minste de 13e eeuw. De plant is echter al veel langer bekend; de klassieke Grieken schreven er al over in de 8e eeuw voor Christus! Sinds de jaren 40 van de vorige eeuw wordt de artisjok grootschalig verbouwd rondom Benicarló, omdat toen de handel in artisjokken flink groeide en er veel vraag naar kwam.

De artisjok van Benicarló

Al zo’n twintig jaar heeft de artisjok van Benicarló een zogenaamde Beschermde Oorsprongsbenaming. Dit is een Europees keurmerk die het imiteren van streekproducten probeert te voorkomen. Ook wijnen en kazen kunnen een Beschermde Oorsprongsbenaming krijgen, bijvoorbeeld Edammer en Goudse kaas. De artisjok van Benicarló staat in hetzelfde rijtje en is daarmee dus echt uniek!

De officiële naam van de groente is Alcachofa de Benicarló. Het is nu de beroemdste artisjok van Spanje. Om de kwaliteit en het unieke karakter van de groente te waarborgen, is er een strenge controle op de teelt, oogst, selectie en alle logistieke processen daar omheen.

De artisjok van Benicarló wordt gekweekt van oktober tot juni. Deze specifieke artisjok kun je herkennen aan de bovenkant van de vrucht. De puntjes van de bladeren komen namelijk niet helemaal bij elkaar bovenaan, wat wel vaak bij andere artisjokken gebeurt. In plaats daarvan zit er een soort kuiltje of gaatje in de artisjok.

Een gezonde groente!

De artisjok van Benicarló bevat weinig calorieën en bestaat voor precies twaalf procent uit koolhydraten, waarvan één zesde een speciale soort suiker is, inuline. Deze suiker is namelijk minder belastend voor mensen met suikerziekte! Daarnaast wordt er ook gezegd dat de groente goed is voor je lever- en nierfunctie, maar hier is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor.

Het feest van de Artisjok in Valencia

Elk jaar in januari vieren ze in Benicarló la Fiesta de la Alcachofa, oftewel het feest van de artisjok. Tijdens dit feest organiseren ze een grote artisjokbarbecue en kun je ook speciale pinchos met artisjok proeven! In dezelfde periodes verzorgen veel restaurants in de omgeving verschillende gerechten met artisjok als ingrediënt bij uitstek. Zo kan iedereen volop van zijn of haar favoriete variant van een artisjokgerecht genieten!

Bereidingswijzen van de artisjok in Valencia

In Valenciaanse restaurants kun je de artisjok vaak ‘a la plancha’ oftewel gegrild terugvinden op het menu. Je kunt artisjokken ook frituren met wat bloem om het een heerlijk knapperige snack te maken. Weer een ander recept is de alcachofa confitada, waarbij het onderste gedeeltes van de artisjok, de artisjokhartjes, met olijfolie op een laag vuurtje langzaam worden bereid. Ook de Paella Valenciana kan met artisjokken worden gemaakt. In de provincie Castellón, waar de beroemde artisjok van Benicarló vandaan komt, is de paella met artisjok en kleine stukjes rode paprika de traditionele variant van de Paella Valenciana.

Heb jij al trek gekregen?

Mooi zo, want wij kunnen jou vertellen waar je de lekkerste artisjok gerechtjes in Valencia kunt vinden!

Zacarías (Gran Vía)

Zacarías is een restaurant in de gezellige wijk Canovas, waar de Valencianen graag komen, met heerlijke mediterrane gerechten en een goede selectie van wijn, cava en likeur. Vooral veel verse vis en verse groenten worden op de grilplaat met een scheutje olijfolie en wat zout klaargemaakt, heel simpel, maar pure smaken proef je zo. Wij raden je de alcachofas a la plancha de temporada aan als tapa! Dit zijn artisjokken van de grilplaat.

  • Carrer de Ciscar 16
  • Website
  • Dinsdag t/m zaterdag: 12.30 – 16.30 en 20.30 – 00.00 uur

Bodegas Gargallo (Gran Vía)

Bodegas Gargallo is eigenlijk een winkel met restaurant in één. Je kan hier vooral erg goed terecht voor een varieteit van goede kwaliteit kazen en vleeswaren zoals typisch Spaanse ham ‘Jamon iberico de bellota’, ‘Salchichon’ (soort salami) en ‘Chorizo’. Daarnaast bieden ze een groot aantal kleine gerechtjes aan die gemaakt zijn van Spaanse kwaliteitsproducten, waaronder een unieke tapa: alcachofas con turrón de Jijona y foie. ¡Que aproveche!

  • Carrer del Almirante Cadarso 3
  • Website
  • Maandag t/m zaterdag: 08.30 – 23.30 uur