Fietsverkeersregels in Valencia

Onderwerpen

Valencia is de ideale fietsstad. De stad beschikt over vele fietspaden, uitgestrekte parken en is bijna helemaal vlak. Fietsen is ook nog eens goed voor de gezondheid én natuurlijk beter voor het milieu. Maar voordat je op de fiets stapt, is het natuurlijk wel belangrijk de fietsverkeersregels, die in Valencia gelden, te kennen! Neem de volgende punten even door en je bent er helemaal klaar voor!

Vamos en bici!

Misschien denk je wanneer je de fiets pakt in Valencia, die regels ken ik allemaal wel. Stoppen bij rood licht, voetgangers over laten steken bij een zebrapad en niet op de stoep fietsen… Toch is het handig onderstaande fietsverkeersregels en tips nog even door te nemen wanneer je bijvoorbeeld fietsen huurt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je trip door Valencia!

Let op!

  • De fietspaden in Valencia zijn smal en bijna altijd voor tweerichtingsverkeer (ook in het Turia park). Het is dus verstandig om achter elkaar te fietsen en altijd voorbereid te zijn op eventuele tegenliggers.
  • Wees alert op plotseling overstekende voetgangers. Zij hebben soms niet door dat er naast de stoep ook nog een fietspad is of soms schieten ze onverwachts tussen geparkeerde auto’s door.
  • Let op de voorrangsdriehoeken op het fietspad. Deze staan soms voorafgaand aan oversteekplaatsen voor voetgangers, zebrapaden en bij bushaltes direct aan het fietspad. Voetgangers gaan er hier vanuit dat jij ze de voorrang geeft waar ze recht op hebben.
  • Het gebruik van een koptelefoon/oortjes of een mobiele telefoon op de fiets is verboden! Als je van je telefoon gebruik wilt maken voor bijvoorbeeld navigatie is het aan te raden een telefoonhouder te huren.
  • Vanaf zes personen is het verplicht dat iemand in de groep kennis heeft van de fietsverkeersregels en het fietspadennetwerk in Valencia. Is dit niet het geval, dan moet de groep opsplitsen en minimaal vijftig meter van elkaar fietsen.

Waar mag ik fietsen?

  • Op de rode fietspaden, al zijn ze heel soms groen, en op de apart aangegeven fietspaden naast de rijbaan (meestal door betonblokjes van de weg gescheiden).
  • Op speciale fietsstraten, aangeduid met een bordje ‘ciclocalle’. In dit geval deel je de weg met de aanwezige auto’s.
  • Het is ook toegestaan op de rijbaan te fietsen als er geen rode fietspaden of fietsstraten zijn. Rijd in dit geval altijd op de rechterbaan, behalve als dit een busbaan is. Dan rijd je op de baan links naast de busbaan. Het is verplicht om in het midden van de rijbaan te fietsen, zodat andere weggebruikers duidelijk zien dat jij gebruik maakt van de rijbaan.

Waar mag ik niet fietsen?

  • Het is absoluut verboden op de stoep te fietsen, behalve als op de stoep natuurlijk een fietsstrook is aangegeven.
  • Het is verboden op de bus-/taxibaan (aangegeven met de letters EMT) te fietsen.
  • Indien je op de rijbaan fietst en een tunnel tegenkomt zul je een andere route moeten kiezen, aangezien het niet toegestaan is op de weg te fietsen in autotunnels.

De fiets parkeren

  • Fietsen mogen alleen worden geparkeerd aan metalen beugels die je in het straatbeeld ziet (‘fietsnietjes’). Maak hier gebruik van en zet de fiets zorgvuldig op slot met alle sloten.
  • De fiets mag niet los op de stoep worden neergezet. Ook meerdere fietsen mogen niet aan elkaar worden vastgezet op de stoep, als deze niet minimaal aan één fietsbeugel staan.
  • Je mag je fiets niet vastmaken aan bomen, hekken, bankjes of lantaarnpalen. De gemeente heeft in dit geval het recht de fiets weg te halen en dit zou een teleurstellend einde zijn van je gezellige dagje fietsen.

Overige tips en handige weetjes

  • Zowel op de rijbaan als op fietspaden moeten verkeersborden en andere signalen worden gerespecteerd. Waarschuw voorafgaand met handgebaren wanneer je een bepaalde richting opgaat. Voorspelbaar zijn helpt je veiligheid te waarborgen en andere weggebruikers kun je op deze manier laten weten welke kant je precies opgaat. Wanneer je de stad niet goed kent, is het handig je route van te voren uit te stippelen. En als je twijfelt of de weg kwijtraakt, is het handig iemand de weg te vragen voordat je een riskante beslissing neemt.
  • Het is aan te raden een helm te dragen wanneer je op de fiets stapt. Fietsers buiten de bebouwde kom op autowegen zijn verplicht een helm te dragen. Voor jongeren tot en met 15 jaar is het verplicht een helm te drage. Houd daarom rekening met deze fietsverkeersregels en ga veilig op pad.
  • Houd er rekening mee dat het bij Playa Malvarossa en Playa las Arenas verboden is om op de boulevard te fietsen. Net achter de boulevard is een speciaal fietspad aangelegd voor fietsers.
  • Op doordeweekse dagen mogen fietsen niet mee in de ondergrondse metro. Bevindt het metrostation zich boven de grond, dan mogen fietsen wél mee de metro in. Op zaterdag, zondagen en feestdagen (m.u.v. Fallas en San Juan) mogen fietsen ook onder de grond mee. In de streektreinen (‘cercanías’) mag je altijd een fiets meenemen. Vraag bij gebrek aan ruimte eventueel aan de conducteur wat de beste plek is om je fiets te zetten. Zowel in de metro als in de trein geldt er geen toeslag voor het meenemen van een fiets.

Met deze tips en fietsverkeersregels ga je veilig op pad en kun je ultiem genieten van Valencia, een ideale stad om je per fiets te verplaatsen!

Lijkt het je fijn om een eerste indruk op de fiets te krijgen onder begeleiding van een Nederlandssprekende enthousiaste gids? Dan is onze fietstour met proefverrassing misschien een leuke start van je verblijf.