Fietsverkeersregels in Valencia

Valencia is een ideale fietsstad. De stad beschikt over vele fietspaden, uitgestrekte parken en is heel vlak. Fietsen is ook nog eens goed voor de gezondheid én natuurlijk beter voor het milieu. Maar voordat je op de fiets stapt, is het natuurlijk wel belangrijk de fietsverkeersregels te kennen die gelden in Valencia. Neem de volgende punten even door en je bent ready to go!

Vamos en bici!

Misschien denk je wanneer je de fiets pakt in Valencia, die regels ken ik allemaal wel. Stoppen bij rood licht, voetgangers over laten steken bij een zebrapad en niet op de stoep fietsen… Toch is het handig onderstaande fietsverkeersregels en tips nog even door te nemen wanneer je bijvoorbeeld fietsen huurt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je trip door Valencia!

– Fietsers in Valencia dienen zich te verplaatsen op de fietspaden die speciaal zijn aangelegd voor fietsers. Bij afwezigheid van fietspaden is het de bedoeling op de rijbaan naast de rest van de voertuigen te fietsen. In dit geval kun je het beste de rijstrook kiezen die het dichtst naast het voetpad is gelegen, waarbij het handig is om te kiezen voor de rijbaan die het beste uitkomt. Het is aan te raden om op het midden van de rijstrook te rijden, dit helpt de fietser zijn ruimte op de weg te houden en gerespecteerd te worden door andere weggebruikers.

– Wanneer je gebruik maakt van de rijbaan kun je alleen in dezelfde richting rijden als de rest van de voertuigen. Alleen wanneer specifiek anders is aangegeven, kun je in tegenovergestelde richting fietsen.

– Het is aan te raden extra oplettend te zijn op kruispunten, met name wanneer fietsstroken kruisen met een rijbaan.

– Een andere fietsverkeersregel is dat je zichtbaar moet zijn, vooral ’s nachts is het nodig om goedgekeurde lichten op de voor- en achterkant van de fiets te gebruiken.

– Houd er voor je eigen veiligheid en die van anderen rekening mee dat het niet is toegestaan om te fietsen met een koptelefoon op of gebruik te maken van mobiele apparaten.

– Het is verboden om op de stoep te fietsen, tenzij er een speciale fietsstrook is aangelegd of het uitdrukkelijk wordt aangegeven. In deze gevallen mag de snelheid niet hoger zijn dan 15 km/h. In voetgangerszones of straten, wanneer er geen verbodsteken is en er een vrije doorgang van meer dan 3 meter is, mag er gefietst worden. Wel moet er altijd rekening worden gehouden met de voorkeur van de voetganger, met een afstand van 1 meter. Ook moet er altijd een gematigde snelheid worden aangehouden gelijk aan of minder dan 10 km/uur.

– Zowel op de rijbaan als op fietspaden moeten verkeersborden en andere signalen worden gerespecteerd. Waarschuw voorafgaand met handgebaren wanneer je een bepaalde richting opgaat. Voorspelbaar zijn helpt je veiligheid te waarborgen en andere weggebruikers kun je zo laten weten welke kant je precies opgaat. Wanneer je de stad niet goed kent, is het handig je route van te voren uit te stippelen. En als je twijfelt of de weg kwijtraakt, is het handig iemand de weg te vragen voordat je een riskante beslissing neemt.

– Om de fiets te parkeren zijn er speciale parkeerplaatsen geïnstalleerd door de hele stad. In het geval je geen parkeerplaats kunt vinden op minder dan 50 meter afstand van je bestemming, of als alle plekken bezet zijn, kun je de fiets ergens anders aan vastzetten (behalve bomen, lantaarnpalen en elementen bevestigd aan gevels). Ook is het belangrijk altijd 1,5 meter vrij te laten voor voetgangers.

– Het is aan te raden een helm te dragen wanneer je op de fiets stapt. Fietsers buiten de bebouwde kom op autowegen zijn verplicht een helm te dragen. Voor jongeren onder de 16 jaar is het verplicht een helm te dragen voor eigen veiligheid. Houd daarom rekening met deze fietsverkeersregels en ga veilig op pad.

– Houd er rekening mee dat het bij Playa Malvarossa en Playa las Arenas verboden is om op de boulevard te fietsen. Net achter de boulevard is een speciaal fietspad aangelegd voor fietsers.

– Op doordeweekse dagen mogen fietsen niet mee in de ondergrondse metro. Bevindt het metrostation zich boven de grond, dan mogen fietsen wél mee de metro in. Op zaterdag, zondagen en feestdagen (m.u.v. Fallas en San Juan) mogen fietsen ook onder de grond mee. In de streektreinen (‘cercanías’) mag je altijd een fiets meenemen. Vraag bij gebrek aan ruimte eventueel aan de conducteur wat de beste plek is om je fiets te zetten. Zowel in de metro als in de trein geldt er geen toeslag voor het meenemen van een fiets.

Met deze tips ga je veilig op pad en kun je ultiem genieten van Valencia, een ideale stad om je per fiets te verplaatsen!

Lijkt het je fijn om een eerste indruk op de fiets te krijgen onder begeleiding van een Nederlandssprekende enthousiaste gids? Dan is onze fietstour met proefverrassing misschien een leuke start van je verblijf.

Comments are closed.