Coronamaatregelen in Valencia

Op deze pagina lees je welke coronaregels er momenteel gelden in Valencia rondom COVID-19, zodat je veilig, gezond en geïnformeerd kunt genieten van een mooi verblijf in Spanje.

Mondkapjes

In Spanje is het vanaf 24 december 2021 verplicht om een mondkapje te dragen in alle gevallen, met uitzondering van de volgende situaties:

  • Op het platteland of in natuurgebieden;
  • Tijdens het buiten sporten, tenzij het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren;
  • Als je alleen of met één andere persoon een wandeling maakt en 1,5 meter afstand houdt;
  • Als je met huisgenoten/gezinsleden bijeen bent.

Covidtoegangsbewijs

Vanaf december 2021 wordt in Valencia het Covidtoegangsbewijs (Spaans: ‘pasaporte covid’) gevraagd als je bijvoorbeeld uit eten gaat. Het toegangsbewijs is verplicht in onder andere de horeca, bioscopen, sportscholen, en alle andere gelegenheden waar je het mondkapje (even) niet gebruikt.

Het Covidtoegangsbewijs is de Europese QR-code die je krijgt als je volledig gevaccineerd bent, of recent hersteld of getest bent (een PCR mag maximaal 72 uur oud zijn; een antigeentest maximaal 48 uur). Je kunt dus ook gewoon de QR-code uit de Nederlandse CoronaCheck-app gebruiken hiervoor.

Heb je geen geldige QR-code meer, bijvoorbeeld omdat je antigeentest al ouder dan 48 uur is? In dat geval kun je een nieuwe test laten afnemen en krijg je een nieuwe QR-code toegestuurd. Lees hier meer over waar je een nieuwe PCR-test of antigeentest kunt laten doen.

Soms wordt er bij het scannen van je toegangsbewijs ook om je naam gevraagd (Spaans: ‘nombre’) of je ID/paspoort (Spaans: ‘DNI’ of ‘identificación’) om te controleren dat het wel echt jouw toegangsbewijs is.

1,5 meter afstand

In Valencia geldt de 1,5-meter maatregel nog steeds. In de praktijk merk je hier niet heel veel van, maar het betekent wel dat cafés, barretjes en restaurants niet hun volledige capaciteit kunnen gebruiken. Het is dus vaak aan te bevelen om even te reserveren als je zeker wilt zijn van een plekje bij je gekozen restaurant!

Coronatest (PCR, antigeentest, etc.) afnemen in Valencia

Wil je een PCR, antigeentest of een andere coronatest laten doen? Onder aan deze pagina van de Oficina de Turismo (pagina in het Engels) van Valencia vind je een overzicht van testlocaties, prijzen en waar je kunt reserveren. In Valencia kun je de QR-code van een PCR-testresultaat 72 uur gebruiken en van een antigeentestresultaat 48 uur, bijvoorbeeld als Covidtoegangsbewijs.

Wil je een zelftest aanschaffen? Deze kun je kopen bij de ‘farmacias’, vaak aangegeven met een groen verlicht uithangbord in de vorm van een kruis. In het Spaans kun je vragen om een ‘autotest Covid’ of ‘autotest rápido de antígenos’. Dit zijn verschillende termen voor hetzelfde product: een zelftest. Het resultaat van een zelftest is niet geldig als Covidtoegangsbewijs!

Wat als ik symptomen heb en/of positief test in Valencia?

Krijg je symptomen van Covid-19, test je positief of heb je een andere reden om te denken dat je Covid-19 hebt? Zodra je positief bent of denkt te zijn, isoleer jezelf natuurlijk meteen. Daarna kun je bellen naar het telefoonnummer van de regionale gezondheidszorg. In Valencia is dit +34 900 300 555. Op deze manier krijg je direct het beste advies van een betrouwbare bron en is de overheid op de hoogte van jouw geval. Zo wordt je het best geholpen.

Als je gevraagd wordt om langs een kliniek of een ziekenhuis te gaan, neem dan je Europese gezondheidskaart (EHIC) mee. Hiermee hoef je eventuele kosten niet zelf te betalen. Heb je de EHIC-kaart per ongeluk niet bij, dan heb je kans dat je wel zelf een rekening moet betalen. Deze kun je later declareren bij je Nederlandse zorgverzekering.

Reizen naar Valencia: gezondheidsverklaring en QR-codes

Naast de ‘standaard’ Europese QR-code die je krijgt als je volledig gevaccineerd, hersteld, of recent getest bent, is het verplicht om nog een formulier in te vullen om Spanje binnen te komen. Als bevestiging van het invullen van deze Spaanse gezondheidsverklaring krijg je een tweede QR-code die je moet laten zien bij aankomst. Je kunt deze gezondheidsverklaring hier invullen (pagina in het Engels).

Let op: je hebt dus twee QR-codes nodig om Spanje binnen te komen! Eén QR-code is de Europese QR-code op bijvoorbeeld je vaccinatie-, herstel- of testbewijs(een PCR mag maximaal 72 uur oud zijn; een antigeentest maximaal 48 uur). De andere is de QR-code die bewijst dat je de Spaanse gezondheidsverklaring hebt ingevuld.

Reizen naar Nederland vanaf Valencia: gezondheidsverklaring

Dit is een formulier met een aantal vragen over je gezondheidstoestand. Geen zorgen, je kunt de gezondheidsverklaring hier downloaden. Iedere reiziger is verplicht een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich te dragen.  Je kunt gevraagd worden deze te laten zien op het vliegveld in Nederland, in het vliegtuig of op het vliegveld van je bestemming.

Verrassend Valencia is vanwege de vele veranderingen in regelgeving niet verantwoordelijk voor eventuele onjuiste berichtgeving. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

Comments are closed.