Coronamaatregelen in Valencia

Onderwerpen

Op deze pagina lees je welke coronaregels er momenteel gelden in Valencia rondom COVID-19, zodat je veilig, gezond en geïnformeerd kunt genieten van een mooi verblijf in Spanje.

Mondkapjes

In Spanje is het vanaf 8 februari 2022 verplicht om een mondkapje te dragen in de volgende situaties:

  • In overdekte publieke ruimtes (winkels, hotels, kerken, musea, trein- en metrostations, etc.) en gedeelde ruimtes in bijvoorbeeld appartementengebouwen;
  • Bij grote evenementen waar het publiek staat, maar ook wanneer het publiek zit en geen 1,5 meter afstand kan houden;
  • In vliegtuigen, treinen, bussen, metro’s, taxi’s, ferry’s en andere vormen van publiek transport.

Covidtoegangsbewijs

Sinds 1 maart 2022 is het Covidtoegangsbewijs niet meer verplicht in Valencia en kun je dus zonder een QR-code te laten scannen entree krijgen in bijvoorbeeld cafés, restaurants, bioscopen en discotheken!

1,5 meter afstand

In Valencia geldt de 1,5-meter maatregel nog steeds. In de praktijk merk je hier niet heel veel van, maar het betekent wel dat cafés, barretjes en restaurants niet altijd hun volledige capaciteit kunnen gebruiken. Het is dus vaak aan te bevelen om even te reserveren als je zeker wilt zijn van een plekje bij je gekozen restaurant!

Coronatest (PCR, antigeentest, etc.) afnemen in Valencia

Wil je een PCR, antigeentest of een andere coronatest laten doen? Je kan terecht bij onder andere IMED en Universidad Católica de Valencia. In Valencia kun je de QR-code van een PCR-testresultaat 72 uur gebruiken en van een antigeentestresultaat 48 uur, bijvoorbeeld als Covidtoegangsbewijs.

Wil je een zelftest aanschaffen? Deze kun je kopen bij de ‘farmacias’, vaak aangegeven met een groen verlicht uithangbord in de vorm van een kruis. In het Spaans kun je vragen om een ‘autotest Covid’ of ‘autotest rápido de antígenos’. Dit zijn verschillende termen voor hetzelfde product: een zelftest. Het resultaat van een zelftest is niet geldig als Covidtoegangsbewijs!

Wat als ik symptomen heb en/of positief test in Valencia?

Krijg je symptomen van Covid-19, test je positief of heb je een andere reden om te denken dat je Covid-19 hebt? Zodra je positief bent of denkt te zijn, isoleer jezelf natuurlijk meteen. Daarna kun je bellen naar het telefoonnummer van de regionale gezondheidszorg. In Valencia is dit +34 900 300 555. Op deze manier krijg je direct het beste advies van een betrouwbare bron en is de overheid op de hoogte van jouw geval. Zo wordt je het best geholpen.

Als je gevraagd wordt om langs een kliniek of een ziekenhuis te gaan, neem dan je Europese gezondheidskaart (EHIC) mee. Hiermee hoef je eventuele kosten niet zelf te betalen. Heb je de EHIC-kaart per ongeluk niet bij, dan heb je kans dat je wel zelf een rekening moet betalen. Deze kun je later declareren bij je Nederlandse zorgverzekering.

Reizen naar Valencia: gezondheidsverklaring en QR-codes

Naast de ‘standaard’ Europese QR-code die je krijgt als je volledig gevaccineerd, hersteld, of recent getest bent, is het niet meer verplicht om een formulier in te vullen om Spanje binnen te komen. Reis je vanuit een land buiten de EU? Dan is dit formulier wel verplicht. Je kunt de gezondheidsverklaring hier invullen (pagina in het Engels).

Reizen naar Nederland vanaf Valencia: gezondheidsverklaring

Dit is een formulier met een aantal vragen over je gezondheidstoestand. Geen zorgen, je kunt de gezondheidsverklaring hier downloaden. Iedere reiziger is verplicht een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich te dragen.  Je kunt gevraagd worden deze te laten zien op het vliegveld in Nederland, in het vliegtuig of op het vliegveld van je bestemming.

Verrassend Valencia is vanwege de vele veranderingen in regelgeving niet verantwoordelijk voor eventuele onjuiste berichtgeving. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.