Merienda

Als je rond 17.30 uur door Valencia loopt valt het je misschien op dat veel mensen aan de koffie met iets zoets zitten. Dit eetmoment wordt de merienda genoemd, wat letterlijk ‘tussendoortje’ betekent. Wil je helemaal opgaan in de Spaanse eetgewoontes en ben je benieuwd waar je terecht kan voor een lekkere merienda? Lees snel verder!

Tussen de Spaanse lunch om 14.00 uur, siësta en cena (avondeten) om 22.00 uur zit behoorlijk wat tijd. Om de lekkere trek in de tussentijd een beetje te stillen bestaat de merienda: een eetmoment tussen 17.00 en 18.00 waar je iets zoets eet. Wat er precies gegeten wordt verschilt per regio, maar je moet denken aan churros, macarons, petitfours of bizcochos, of een zoet drankje zoals Horchata.

Verschil per regio

Voor het eten van een tussendoortje bestaan er verschillende tradities en regels. In Valencia drinken ze op hete zomerdagen het liefst een horchata (met een farton), maar in Mallorca zijn ensaïmadas weer populair. Een ensaïmada is een zoet deegbroodje met veel poederzuiker. Veel mensen dopen dit in hun thee of koffie. De tijden van de merienda kan ook verschillen. In Valencia vindt dit eetmoment rond 17.30 plaats.

De lekkerste merienda in Valencia

Het wemelt in Valencia van de café’s waar je kan aanschuiven voor een hapje of drankje. Op bijna elke hoek van de straat in verschillende wijken, zoals El Carmen en Ruzafa, kan je wel een lekkere merienda vinden van churros tot horchata en van taartjes tot ijs en meer. Hieronder lees je onze favorieten!

Horchateria Daniel

Horchata is een drankje dat veel gedronken wordt tijdens de merienda, vooral op hete zomerdagen. Horchata is ontstaan in Valencia, maar wordt door heel Spanje gedronken. Je kunt op veel plekken in de stad Horchata bestellen, maar bij Horchata Daniel heb je de lekkerste.  

Horchateria Daniel is een hele goede zaak waar je originele, huisgemaakte horchata kan proeven. Sinds 1949 is Horchateria Daniel al bezig met het maken van horchata en tien jaar later openden zij hun eerste vestiging. Ze verkopen per zomer ruim 130.000 liter aan horchata en hebben in Valencia maar liefst drie vestigingen! Veel lokaler en authentieker dan dit zul je het niet snel vinden. De horchata wordt meestal gedronken samen met een farton (zoete broodstengel met poedersuiker) die je in het drankje dipt. 

TIP: je hoeft het natuurlijk niet bij alleen een horchata te houden, je kan hier ook heerlijke ijsjes eten. 

Locatie
Mercado de Colon, Carrer de Jorge Juan 19
46004 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 22.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 18.00 uur

Chocolatería Valor

Chocolaterie Valor zit op drie verschillende plekken in de stad, bijvoorbeeld op het mooie Plaza de la Reina.  Door de schattige vintage inrichting voel je je gelijk thuis en voelt het net alsof je op de koffie gaat bij je grootouders. Hier strijk je neer voor je lekkerste chocolade bonbons, churros en verschillende soorten (ijs)koffie.

Vaak kun je op het menu een milkshake geïnspireerd op een bekende snack terugvinden, zo hebben ze onlangs nog een nieuwe versie uitgebracht die geïnspireerd is op de chocoladebar Huesito. Leuk om te proberen: de ‘Esencia de Naranja’, dat is pure chocolade met sinaasappel. Maar ook de de ‘Bombón Oliva’ (met olijfolie en tomaat) is een aanrader.

Kun je niet kiezen? Snappen we. Het is ook mogelijk om een proeverij te doen bij Chocolatería Valor. Vraag ernaar bij de chocolatería!

Locatie
Plaza de la Reina 20
46003 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m donderdag: 09.00 – 21.00 uur
Vrijdag t/m zondag: 09.00 – 23.00 uur

Locatie
Carrer del Pintor Maella 37
46023 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 09.00 – 21.00 uur 
Zondag: 11.00 – 21.00 uur

Locatie
Carrer d’En Sanc 2
46001 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 09.00 – 21.00 uur

Dulce de Leche

Het leuke aan Dulce de Leche is dat het tegenwoordig in iedere reisgids over Valencia te vinden is, maar dat de locals er ook nog steeds heel graag komen! Zéker voor de merienda. Dulce de Leche zit op verschillende plekken in de stad. Dat is fijn, want deze heerlijke hotspot is ontzettend populair. De vitrine ligt vol lekkernijen, van hartige pizzabroodjes tot croissants doordrenkt met dulce de leche. Hier kun je ook een volledige verjaardagstaart kopen en ook de koffie is heerlijk. Het hart van een merienda liefhebber gaat hier zeker sneller van kloppen, want voor de zoetekauwen is de keuze reuze!

Locatie
Carrer del Pintor Gisbert 2
46006 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 09:00 – 21:30 uur

Locatie
Carrer de Jesus 71
46007 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 08.00 – 21.00 uur

Locatie
Carrer de Sant Vicent Màrtir 52
46002 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 08.00 – 21.30 uur

Locatie
Av. de França 8
46023 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 08.30 – 21.00 uur

La Petite Brioche

De naam doet het al vermoeden: dit is een heel schattige bakkerij. De inrichting is rustiek en een beetje industrieel, met een bakstenen muur, groot krijtbord en stalen plafond. Pas op dat je niet over de vitrine kwijlt, want met alle lekkere taarten, muffins en belegde broodjes die je hierin kan zien, is dit wel een risico.

Heb je toch meer zin in hartig eten? Ze maken en verkopen hier ook verschillende quiches met bijvoorbeeld spinazie, ham en kaas. Bestel er een lekkere smoothie of milkshake bij en je kunt nog even door tot het avondeten om 22.00 uur!

Locatie
Carrer de Sorni 28
46004 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 20.00 uur
Zaterdag en zondag: 09.00 – 13.30 / 17.00 – 20.00 uur

Locatie
Carrer de Cuenca 31
46007 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 8.00 – 20.00 uur

Rogel (wijk: Arrancapins)

Bij deze leuke, ongedwongen zaak in de wijk Arrancapins kun je van ‘s ochtends tot ‘s avonds terecht voor lekkere koffie, shakes, zoetigheid en lekkere broodjes. Maar hun specialiteit: de Rogel! Een stapel pannenkoeken met tussen elke pannenkoek een dikke laag chocoladepasta en meringue bovenop. Let op, deze zaak is niet geschikt voor mensen die niet kunnen kiezen!

Locatie
Carrer de Sant Francesc de Borja 13
46007 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 8.00 – 21.00 uur

Fika

In Scandinavië hebben zo ook een soort merienda, alleen heet het daar ‘fika’. Fika betekent zo ongeveer ‘een koffietje doen’ of ‘koffiepauze’, maar het is veel meer dan dat. Het is echt een moment op de dag om sociaal te zijn met collega’s, vrienden of familie. In Valencia kun je ook op zijn scandinavisch aan de merienda! Lees hieronder bij welke leuke Scandinavische zaakjes je kan aanschuiven voor de merienda (of fika).

FAV Coffee

Bij dit elegante en ook echt scandinavisch ingerichte café kun je naast zoetigheden zoals koeken, cake en croissantjes ook een lekkere yoghurt bowl bestellen. Dit maakt het toch weer net wat gezonder en de Scandinaviërs geven hier een voorkeur aan tijdens hun Fika. Natuurrepen en andere dingen zijn ook van de partij en een lekker kopje koffie kan niet ontbreken. Let wel op, in het weekend sluit FAV Coffee al om 15.00 uur.

Locatie
Carrer del Cronista Carrerres 1
46003 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08.00 – 18.00 uur
Zaterdag en zondag: 10.00 – 15.00 uur

Chök

Chök is gelegen in hartje centrum en ook hier kan je terecht voor een Scandinavische merienda. Er zijn een paar tafeltjes maar je kan het ook meenemen en op het Plaza Ayuntamiento of Plaza de la Reina opsmikkelen. Je kan hier echt van alles vinden als het gaat om lekkere zoetigheden die jouw merienda helemaal perfect maken. Denk bijvoorbeeld aan gevulde donuts met een lekkere glazuur erop, een oreo taart waarbij je je vingers af wilt likken, een bijzondere red velvet cupcake of stukken chocolade met vele ingrediënten.

Locatie
Carrer de Sant Vicent Martir 36
46002 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 08.30 – 21.00 uur

Juliet

Als je op zoek bent naar een zoete snack, dan ben je bij Juliet zeker aan het juiste adres! Ze hebben hier de lekkerste zoetigheden die ook nog eens allemaal homemade zijn. Ze hebben heerlijke gevulde koekjes in verschillende smaken. Ga jij voor de oreo, lotus of toch de red velvet? Buiten de koekjes om hebben ze ook cheesecake, kaneelbroodjes en brownies.Lastig kiezen als je dit zo leest hé?! Ze serveren verschillende koffies bij Juliet, zo kan je kiezen tussen een normale koffie of juist de iced variant. Je vindt Juliet in de buurt van Colon. 

Locatie
C/ de Bonaire 22
46003 Valencia 
Website

Openingstijden 
Woensdag t/m zaterdag: 12.00 – 20.00 uur 
Zondag: 12.00 – 19.30 uur 

Tips

  • Ben je zoek naar een leuk spot om na jouw merienda te dineren? Blijf in de Spaanse sferen door naar een tapas bar te gaan.
  • Een ijsje is ook top voor een merienda op warme zomerdagen. Kijk voor de lekkerste ijszaken in Valencia op de Top 5 ijszaken in Valencia. 
  • Wil je liever iets zoets met een lekkere koffie erbij wat je al kent ? Valencia heeft ook een Starbucks en Dunkin Donuts waar je terecht kunt voor een merienda.
  • Benieuwd wat er te doen is tijdens jouw verblijf in Valencia? Neem dan eens een kijkje in onze actuele agenda.

Comments are closed.