Feestdagen

Onderwerpen

In Valencia zijn veel nationale en lokale feestdagen. Het is erg leuk om een feestdag in Valencia mee te maken. Bij de veel feestdagen gaat deze dag gepaard met muziek, dans en parades. Houd wel even in de gaten dat op de Spaanse feestdagen de winkels gesloten zijn. Op deze pagina vind je een overzicht van de feestdagen in Valencia in 2024.

¡Tip! Is het je eerste keer in Valencia? Ga dan met ons mee op fietstour! Onze enthousiaste Nederlandstalige gidsen kunnen je alles vertellen over de feestdagen in Valencia. Of huur een fiets en ga zelf op pad!

Nationale feestdagen in Spanje in 2024

De officiële nationale feestdagen zijn de feestdagen die in heel Spanje worden gevierd, dus ook in Valencia. Tijdens deze feestdagen zijn de winkels meestal gesloten. De nationale feestdagen vallen jaarlijks op dezelfde dag, met uitzondering van Goede Vrijdag. Wanneer een feestdag op een zondag valt, wordt de vrije dag regelmatig naar de maandag verplaatst.

1 januari – Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)
6 januari – Día de Reyes (Driekoningen)
7 april – Viernos Santo (Goede Vrijdag)
10 april – Lunes Pascua (Paasmaandag)
1 mei – Día de los Trabajadores (Dag van de Arbeiders)
24 juni – San Juan (ter ere van de heilige Johannes de Doper, wordt vaak gevierd in de nacht van 23 op 24 juni)
15 augustus – Asunción de María (Maria Hemelvaart)
12 oktober – Fiesta Nacional de España (Nationale feestdag van Spanje)
1 november – Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen)
6 december – Día de la Constitución (Dag van de Grondwet)
8 december – La Inmaculada Concepción (Onbevlekte ontvangenis van Maria)
25 december – Navidad (Kerst)

Regionale feestdagen in Valencia in 2024

19 maart – San José (ter ere van de heilige José)
17 april – San Vicente Ferrer (ter ere van de heilige Vinente Ferrer)
9 oktober – Día de la Comunidad Valenciana (de dag van Valencia)

Lokale feestdagen in Valencia in 2024

22 januari – San Vicente Mártir (Ter ere van de heilige Vicente Mártir)
14 mei – Virgen de los Desamparados (beschermheilige stad Valencia)

Iets meer informatie over een aantal feestdagen…

Asunción de la Virgen

De Asunción de la Virgen of Asunción de María is een katholieke feestdag op 15 augustus waarop de hemelvaart van Maria wordt gevierd. In Spanje is deze feestdag ook een vrije dag. Op deze dag zijn er twee processies met een beeld van Maria in de omgeving van de kathedraal. Lees voor meer informatie de pagina over de Asunción de María.

Corpus Christi

Corpus Christi is een feestdag die vaak in mei of juni plaatsvindt. De benaming van de feestdag staat voor de belichaming van Jezus Christus en is een katholieke feestdag. In Valencia wordt de dag niet uitgebreid gevierd. Geïnteresseerd? Kijk dan voor meer informatie op de pagina Corpus Christi.

Día de la Comunidad Valenciana

Jaarlijks vindt op 9 oktober de feestdag Día de la Comunidad Valenciana. Op deze dag wordt de oprichting van de stad gevierd. De dag gaat gepaard met parades en vuurwerk. Meer informatie en het programma vind je op de pagina Día de la Comunidad Valenciana.

Día de la Constitución

Spanje is een lange tijd een dictatuur geweest. Pas in de jaren ’80 werd het land een democratie. Toen de grondwet werd gewijzigd, was het land weer vrij. Deze grondwetswijziging gebeurde op 6 december, op deze dag wordt dan ook jaarlijks Día de la Constitución gevierd.

Día de los Trabajadores

In de 19e en 20e eeuw vochten arbeiders over de hele wereld voor betere arbeidsrechten, bijvoorbeeld het recht op een werkdag van maximaal acht uur. Op 1 mei wordt de Dag van de Arbeiders gevierd, waarbij alle successen van de socialistische beweging op dit gebied gevierd worden. In Spanje is deze dag sinds 1977 een nationale feestdag: de Día de los Trabajadores.

Día de Reyes

Wanneer in Nederland en België de feestdagen voorbij zijn, is er in Spanje nóg een belangrijke feestdag: Día de Reyes. Er wordt gevierd dat de Drie Wijzen Spanje bezoeken en cadeaus meenemen voor de kinderen. Meer informtie over deze feestdag vind je op de pagina Día de Reyes.

Fiesta de Todos los Santos

Jaarlijks wordt op 1 november Fiesta de Todos los Santos gevierd, oftewel Allerheiligen. Hierbij worden de heilgen geëerd en de doden herdacht.

Fiesta Nacional de España

De eerste stappen van Columbus op het onontdekte land Amerika wordt jaarlijks gevierd op 12 oktober, ook in Valencia. Dit gebeurt tijdens Fiesta Nacional de España.

La Inmaculada Concepción

Jaarlijks wordt op 8 december La Inmaculada Concepción gevierd, de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Deze feestdag vindt vlak achter de Dag van de Grondwet plaats. Vaak maken de Valencianen er een lang weekend van!

San Juan

Een regionale feestdag is San Juan. Hierbij wordt het begin van de zomer gevierd. Op veel kustplekken van Spanje gebeurt dit met veel muziek, gezelligheid en warmte… Kijk voor meer informatie op de pagina San Juan.

San Vicente Ferrer

Op de tweede maandag na Pasen wordt de feestdag van San Vicente Ferrer gevierd, de beschermheilige van Valencia. Er vindt op deze feestdag niet heel veel plaats, maar wanneer je geïnteresseerd bent in de achtergrond van deze heilige en wat er wel op deze dag gedaan wordt, kun je een kijkje nemen op de pagina San Vicente Ferrer.

San Vicente Mártir

Een andere beschermheilige van de stad is San Vicente Mártir. Zijn dag wordt gevierd op 22 januari. Meer informatie over deze dag vind je hier.

Virgen de los Desamparados

De Heilige Maagd van de Hulpbehoevenden, oftewel de Virgen de los Desamparados: nóg een beschermheilige van Valencia. De dag vindt altijd plaats op de tweede zondag van mei. Meer informatie over deze feestdag kun je op deze pagina vinden.

Tips

  • Huur je een appartement in Valencia tijdens één van de feestdagen in Valencia en ben je vergeten boodschappen te doen? Geen probleem, want je kunt bij de Carrefour Express nog boodschappen doen. Carrefour is 365 dagen per jaar geopend!
  • Houd er rekening mee dat ook musea op sommige feestdagen gesloten zijn of slechts een dagdeel zijn geopend.