L’Hemisfèric

Onderwerpen

Een bijzonder gebouw uit de Ciudad de las Artes y las Ciencias is het L’Hemisfèric. Dit gebouw is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en hier kan je terecht voor films.

Ontwerp

Het L’Hemisfèric is het eerste gebouw uit de Stad van Kunst en Wetenschap dat geopend werd voor het publiek (1998). Het is een ontwerp van Santiago Calatrava. In het gebouw is veel glas gebruikt. en het meest interessante aan het L’Hemisfèric is de vorm. Het gebouw is omringd door water. Op een goede dag kun je een prachtige weerspiegeling zien in dit water. Dit gebeurt ook ‘s avonds in de schemering en later, wanneer het L’Hemisfèric verlicht is.

Elk onderdeel van het L’Hemisfèric heeft een eigen naam. De buitenste ring van het gebouw is vernoemd naar Carl Sagan. Het is een eerbetoon aan de Amerikaanse astronoom en kosmoloog. Hij maakte de sterrenkunde populair in de jaren ’70 tot ’90. Hij is ook bekend door zijn rol in de serie Cosmos uit 1980. Dit gedeelte wordt voornamelijk gebruikt voor evenementen. Dit kan makkelijk, want de ruimte heeft een oppervlak van 24.000 m².

Het middelste deel van het L’Hemisfèric wordt gebruikt als bioscoop. Het is de grootste bioscoop in deze vorm van Spanje. Het heeft drie projectiesystemen en er is een scherm van 900 m². Er worden voornamelijk IMAX en 3D films afgespeeld, vooral documentaires. De stoelen in de bioscoop zijn erg comfortabel en je ligt als het ware een beetje onderuit. Je krijgt (afhankelijk van de film) een headset en bril mee. Het is ook niet zomaar een scherm waar je naar kijkt; het scherm loopt helemaal over de zaal heen. In de zaal is plek voor 300 bezoekers.

Filmpje pakken

De films die zich in het L’Hemisfèric afspelen, zijn vaak documentaires. Desalniettemin zijn de films voor iedereen leuk, leerzaam én is het natuurlijk een ervaring om het L’Hemisfèric van binnen te bekijken. De films die zich in eerdere jaren hebben afgespeeld, zijn onder andere:
– Miljard zonnen (Mil millones soles)
– Verborgen heelal (Universo oculto)
– De laatste rif (El último arrecife)
– Egypte: Geheimen van de mummies (Egipto: Secretos de las Momias)
– Schildpadden 3D + Het prinsje 3D (Tortugas 3D + El Principito 3D) – vooral leuk voor de kids
– Kijkend naar het onzichtbare (Mirando lo invisible)

De films zijn beschikbaar in het Spaans, Italiaans, Frans en Engels. De films zijn niet geschikt voor kinderen onder de 4 jaar. Houd er ook rekening mee dat wanneer je de zaal verlaat, je de zaal niet meer terug in mag.

BannerCAC

Prijs

€8,70 (volwassenen)
€6,70 (kinderen van 4-12 jaar en 65+)

Tijden

De bioscoop is elke dag vanaf 10.00 uur geopend. De draaitijden van de films verschillen per maand. Bekijk via deze pagina voor het overzicht van deze maand.

Tips

  • Wil je nóg meer interessante informatie horen over het L’Hemisfèric en de andere gebouwen in de Stad van Kunst en Wetenschap? Boek dan de Verrassend Valencia CAC rondleiding!