IVAM

Het IVAM, “Instituto Valenciano de Arte Moderno”, oftewel het Museum van Moderne kunst in Valencia is zeker een bezoekje waard, indien je open staat voor uiteenlopende moderne kunst. Je vindt hier alle informatie qua openingstijden, prijzen en collecties van het museum.

IVAM

Ontstaan

Het IVAM werd in het jaar 1989 gesticht met als doel om de karakteristieken van de moderne en contemporaine kunst te belichten. De collectie bestaat uit meer dan 10.600 werken die de fundamentele expressies illustreren uit de 20e eeuw. Er is ook speciale aandacht voor de origine van moderne kunst. Mixen van stijlen als kubisme, surrealisme en Popart kun je hier aanschouwen. Het IVAM beschikt over een vaste collectie moderne kunst, maar ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

Vaste collectie

Het gebouw bestaat uit twee delen met in totaal 8 zalen. In het Julio González gedeelte kun je de permanente collectie bekijken. De permanente collectie bestaat o.a. uit werken van de Spaanse beeldhouwer Julio González en de Valenciaanse schilder Ignacio Pinazo. Julio González wordt gezien als de grondlegger van de beeldhouwkunst met staal. Ignacio Pinazo leefde eind 19e eeuw en was een belangrijke impressionistische kunstenaar in zijn tijd. Naast de werken van deze mannen vindt je in het IVAM diverse creaties van andere invloedrijke kunstenaars (zoals Picasso en Matisse) op het gebied van fotografie, abstracte kunst, installaties, pop art en beeldhouwen.

Tijdelijke collectie

Er zijn in het IVAM ook tijdelijke collecties. Meestal wisselen deze collecties iedere 3 tot 6 maanden. Er worden regelmatig fotocollecties en moderne installaties tentoongesteld. Een bijzondere zaal met tijdelijke tentoonstellingen is de Sala de la Muralla. Deze zaal bevindt zich onder de grond en je kunt hier Middeleeuwse overblijfselen (uit de 14e eeuw) van de stad Valencia bewonderen. Voor meer informatie over de huidige tijdelijke collecties die er in het museum zijn kun je op deze (Engelstalige) website kijken. Naast het tentoonstellen van permanente en tijdelijke kunst tentoonstellingen, worden er ook lezingen, cursussen en workshops georganiseerd.

IVAM

Bibliotheek

Het museum heeft ook een eigen bibliotheek om de tentoongestelde werken en de moderne kunst in het algemeen te ondersteunen. Je vindt hier ruim 43.000 boeken, naslagwerken en wetenschappelijke onderzoeken over moderne kunst. Er is een speciale leesruimte in de bibliotheek waar gratis Wi-Fi en ook computers met internet zijn.

Openingstijden bibliotheek:
Maandag, woensdag en vrijdag: 10:00 tot 15:00
Dinsdag en donderdag: 10:00 tot 19:00

Praktische informatie IVAM

Het IVAM bevindt zich in het noorden van het centrum van Valencia, net onder het park Turia, en is dus goed bereikbaar. De dichtstbijzijnde metrohalte is Turia, vanaf hier is het ongeveer 10 minuten wandelen naar het museum.

Locatie:
IVAM
Guillem de Castro, 118
46003 Valencia
Website

Openingstijden:
Di t/m do van 11:00 – 19:30
Vrij van 11:00 21:00
Za & zo van 11:00 – 19:30
Gesloten op maandag

Entree:
€ 6,00 voor volwassenen
€ 3,00 voor studenten
Gratis voor kinderen tot 10 jaar, 65+, op zondag en vrijdag van 19:30 – 21:00

Tips

– In het IVAM bevindt zich het sterrenrestaurant La Sucursal. Hier vind je meer informatie over dit restaurant.
– In de bibliotheek, het café en de grote tentoonstellingszaal van het IVAM is er gratis Wi-Fi beschikbaar. Daarnaast is er in entreehal de ook ruimte om met je laptop te zitten.

Comments are closed.