IVAM

Onderwerpen

Het IVAM, Instituto Valenciano de Arte Moderno, is het museum van moderne kunst in Valencia. Als je openstaat voor uiteenlopende moderne kunst is dit museum zeker een bezoekje waard. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent openingstijden, prijzen en collecties van het museum IVAM Valencia

Ontstaan

Het IVAM valencia werd in het jaar 1989 gesticht met als doel om de karakteristieken van de moderne en contemporaine kunst te belichten. De collectie bestaat uit meer dan 11.300 creaties die de fundamentele expressies illustreren uit de 20e eeuw. Er zijn verschillende kunstvormen opgenomen, waaronder schilderijen, beeldhouwkunst, tekenen, maar ook bijvoorbeeld fotografie en video. Er is speciale aandacht besteed aan de origine van moderne kunst. Mixen van stijlen als kubisme, surrealisme en Popart kun je hier aanschouwen. Het IVAM beschikt over een vaste collectie moderne kunst, maar er zijn tevens tijdelijke tentoonstellingen.

Vaste kunstwerken

Het gebouw bestaat uit twee delen met in totaal acht zalen. In het Julio González gedeelte kun je de permanente collectie bekijken. De permanente collectie bestaat o.a. uit werken van de Spaanse beeldhouwer Julio González en de Valenciaanse schilder Ignacio Pinazo. Julio González wordt gezien als de grondlegger van de beeldhouwkunst met staal. Ignacio Pinazo leefde eind 19e eeuw en was een belangrijke impressionistische kunstenaar in zijn tijd. Naast de werken van deze mannen vindt je in het IVAM diverse creaties van andere invloedrijke kunstenaars (zoals Picasso en Matisse) op het gebied van fotografie, abstracte kunst, popart en beeldhouwen.

Tijdelijke collectie

Er zijn in het IVAM ook tijdelijke collecties. Meestal wisselen deze collecties iedere drie tot zes maanden. Er worden regelmatig fotocollecties en moderne installaties tentoongesteld. Een bijzondere zaal met tijdelijke tentoonstellingen is de Sala de la Muralla. Deze zaal bevindt zich onder de grond en je kunt hier Middeleeuwse overblijfselen uit de 14e eeuw van de stad Valencia bewonderen. Voor meer informatie over de huidige tijdelijke collecties die er in het museum zijn kun je op deze Engelstalige website kijken. Naast het tentoonstellen van permanente en tijdelijke kunst tentoonstellingen, worden er ook lezingen, cursussen en workshops georganiseerd.

Bibliotheek IVAM Valencia

Het museum heeft een eigen bibliotheek om de tentoongestelde werken en de moderne kunst in het algemeen te ondersteunen. Je vindt hier ruim 47.000 boeken, naslagwerken en wetenschappelijke onderzoeken over moderne kunst. Er is een speciale leesruimte in de bibliotheek voor boekenwurmen. Hier staan tevens enkele computers.

Openingstijden bibliotheek:
Maandag, woensdag en vrijdag: 10.00-15.00 uur
Dinsdag en donderdag: 10.00-19:00 uur
In augustus gelden aangepaste openingstijden. Bekijk hiervoor de website van het IVAM Valencia.

Praktische info IVAM

Het IVAM Valencia bevindt zich aan de noordkant van het centrum van Valencia, net onder het park Turia, en is goed bereikbaar. De dichtstbijzijnde metrohalte is Turia. Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten wandelen naar het museum.

 • Carrer Guillem de Castro 118
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 19.00 uur
  Vrijdag: 10.00 – 20.00 uur
  24 en 24 december en 1 en 6 januari: gesloten
 • Toegangsprijzen:
  Algemeen: €5,00
  Gratis op woensdag tussen 16.00 en 19.00 en op zondag de hele dag

Tips

 • In het IVAM bevindt zich het sterrenrestaurant La Sucursal. Bekijk meer informatie via Sterrenrestaurants.
 • In de bibliotheek, het café en de grote tentoonstellingszaal van het IVAM Valencia is gratis Wi-Fi. Daarnaast is er in entreehal de ook ruimte om met je laptop te zitten.
 • Neem eens een kijkje op deze pagina met alle musea in Valencia.