Valenciaans

Denk je nét wat Spaans onder de knie te hebben, kom je in Valencia woorden tegen die je helemaal niet kent. Waarom staat er ‘Carrer’ op het straatnaambordje en ‘Mercat’ op de deur van de markthal? Waarom schrijft de één Ruzafa en de ander Russafa? Niet schrikken! In Valencia wordt, naast het Spaans, namelijk ook Valenciaans gesproken. Wij vertellen je graag meer!

Een stukje geschiedenis

Spanje is van 1939 tot 1975 in handen geweest van Franco. In die tijd was het land een dictatuur. Franco was een nationalist en streefde naar één Spanje. Dus hij besloot alle streektalen, regionale talen en dialecten te verbieden. Zo ook het Valenciaans. Toen Franco overleed en daarmee de dictatuur ten einde kwam, was de behoefte aan het spreken van deze talen en dialecten des te groter. Voor velen staat het spreken van een eigen regionale taal inmiddels symbool voor het moderne Spanje. In 1978 werd in de Spaanse grondwet een aantal officiële regionale talen vastgelegd. Vanaf dat moment is het ‘normale’ Spaans – ook wel Castellano genoemd – niet langer de enige officiële taal in het land.

Eén land, vier talen

Je vindt in Spanje vier officiële regionale talen: Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Een kwart van de bevolking spreekt, naast Spaans, een van deze talen. Het Catalaans is veruit de grootste regionale taal en wordt gesproken in Catalonië (waar Barcelona weer de hoofdstad van is) en op delen van de eilanden Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera. Om je een idee te geven: 18% van de totale Spaanse bevolking spreekt Catalaans. Ook in stukjes van Frankrijk en in Andorra wordt Catalaans gesproken. Naast deze regionale talen, kom je in Spanje talloze streektalen en dialecten tegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het Andalusisch, dat wordt gesproken in het zuiden van Spanje, of het Valenciaans.

Valenciaans-Catalaans

Het Valenciaans heet eigenlijk Valenciaans-Catalaans, en is weer een dialect van het Catalaans. Lekker ingewikkeld, hè? Het Valenciaans hoor je in de hele Comunidad Valenciana en lijkt sterk op het Catalaans. Sommige mensen beweren zelfs dat er nauwelijks meer verschil hoorbaar is, maar laat het de inwoners van Valencia niet horen! Ze zijn trots op hun eigen dialect, en willen zéker niet worden vergeleken met hun noorderburen. Als je op straat wandelt, kom je het Spaans en Valenciaans beide tegen. Aan de ene kant van de straat hangt een bordje met ‘Calle Cuba’, en aan de andere kant van diezelfde straat zul je ‘Carrer de Cuba’ zien staan. De zijdebeurs wordt soms Lonja de la Seda, en soms Llotja de la Seda genoemd. Soms staan het Valenciaans en het Spaans naast elkaar. Maar het zal dan weer niet snel voorkomen dat je op straat in het Valenciaans wordt aangesproken.

De rol van het Valenciaans

Het Valenciaans speelt wel degelijk een belangrijke rol in zowel de stad Valencia als de rest van de provincie. Er bestaan vandaag de dag nog steeds scholen waar kinderen uitsluitend les krijgen in het Valenciaans. Daarnaast zijn er ook veel scholen waar kinderen in het Spaans (of zelfs Engels) les krijgen. Valencia is natuurlijk een grote stad, waar ook mensen uit andere delen van Spanje wonen. Daarnaast zijn er veel internationale studenten en reizigers. Vandaar dat de invloed van zowel Spaans als Engels groot is. Hoe meer je richting de (kleine) dorpen in de Comunidad Valenciana trekt, hoe meer Valenciaans je hoort.

Spaans leren

In heel Spanje kom je makkelijk uit de voeten met een (basis)kennis van Spaans. Catalanen staan er echter om bekend zeer trots te zijn op hun comunidad en dus hun eigen regionale taal. Het kan dus zomaar zijn dat je hier ineens in het Catalaans wordt aangesproken! Vooral oude mensen die in kleine dorpen wonen, hebben er een handje van om uitsluitend Catalaans te willen spreken. Toch zal je je in de grotere steden absoluut geen zorgen hoeven te maken. Ben je in Valencia en wil je een woordje Spaans leren? Bekijk dan eens dit overzicht van taalscholen in Valencia.

Tip! Elke week vinden er in de stad verschillende intercambios plaats, waar jij Spaans (of Valenciaans!) kan oefenen en waar je Spanjaarden een handje kan helpen met Engels. Elke maandagavond kun je bijvoorbeeld terecht in het boekencafé Ubik  in de gezellige wijk Ruzafa.

Een lesje Valenciaans

Voor je stedentrip naar of verblijf in Valencia is het natuurlijk wel leuk om een klein woordje Valenciaans te spreken. Daarom hebben wij wat handige woorden en zinnen voor je op een rijtje gezet. ¡Molta sort!

 • Hoe heet jij? Com et flames?
 • Hoe gaat het? Com estàs?
 • Waar woon jij? On vius?
 • Goedendag! Bon dia!
 • Goedenavond! Bona nit!
 • Alsjeblieft Per favor
 • Dankjewel Gràcies
 • Graag gedaan De resHoe heet jij? | Com et flames?
 • Hoe gaat het? Com estàs?
 • Waar woon jij? On vius?
 • De rekening, alstublieft. El compte, per favor.

Comments are closed.