San Juan

Houd jij ook zo van de zomer? De Valencianen ook! In juni wordt er zelfs een feest georganiseerd om het begin van de zomer te vieren. Dit wordt gedaan tijdens San Juan. Op deze pagina van Verrassend Valencia lees je meer over dit zomerse, warme feest.

Wat

De viering van San Juan komt van de heilige Johannes de Doper. Het feest wordt niet alleen gevierd in Valencia, maar ook op verschillende plekken in en buiten Spanje. Op San Juan wordt het begin van de zomer gevierd én de langste dag van het jaar. Op deze avond/nacht mag iedereen een vreugdevuur maken op het strand. Iedereen neemt wat te eten en drinken mee en zo ontstaat er een groot feest. Verder zijn er vaak optredens en wordt er vuurwerk afgestoken.

Tradities

Er bestaan verschillende verhalen over tradities, zoals:
– Wanneer je over het vuur springt, mag je een wens doen;
– Wanneer je drie keer over het vuur springt, ben je gezuiverd van je zonden;
– Wanneer je ’s nachts de zee in gaat, spoel je de slechte geesten van je af;
– Wanneer je over de golven springt, mag je een wens doen.

In bijvoorbeeld Alicante wordt San Juan heel groots gevierd met de ‘Hogueras de San Juan’. Dit feest lijkt erg op Las Fallas in Valencia. Er worden namelijk ook grote beelden verbrand.

san juan

Waar

San Juan vindt plaats op verschillende stranden aan de Valenciaanse kust. De bekendste stranden zijn Playa Malvarosa, Playa Las Arenas en Playa Patacona.

Wanneer

In het jaar 2018 wordt San Juan gevierd op zaterdag 23 juni, maar het meeste spektakel gebeurt tijdens de nacht van de 23e op de 24e. Meestal wordt er aan het eind van de middag voor het feest al een houtstapel opgebouwd. Vooral bij de stranden Malvarrosa en Las Arenas zal er zeker veel gezelligheid zijn.

Leuk weetje!

Vorig jaar (2017) werd er 35.000 kilo hout verbrand tijdens San Juan. Dit brandhout kun je ophalen bij negen verschillende punten, tussen de stranden Playa las Arenas en Playa Malvarrosa.

Tips

– Houd er rekening mee dat het behoorlijk druk kan zijn op het strand en op drukke plaatsen is het zeker van belang dat je goed jouw spullen in de gaten houdt, ook in verband met zakkenrollers!
– Je mag geen glas meenemen.
– Doe goede schoenen aan, want zo voorkom je eventuele snijwonden.
– Je kunt een taxi nemen naar het strand, maar er rijden ook verschillende buslijnen, namelijk 2, 20 en 32. Deze zullen de hele nacht rijden, elke 10-20 minuten. Lijn 19 en 31 rijden tussen de 7-10 minuten tot middernacht. Lijn 23 rijdt elke 12-15 minuten, de gehele nacht. Tot slot rijdt lijn 25 tot 8.00 uur. Daarnaast rijden er ook nog diverse nachtbussen tot 2.30 uur.

Comments are closed.