San Juan

Onderwerpen

Houd jij ook zo van de zomer? De Valencianen ook! In juni wordt er zelfs een feest georganiseerd om het begin van de zomer te vieren. Dit wordt gedaan tijdens San Juan. Op deze pagina van Verrassend Valencia lees je meer over dit zomerse, warme feest.

Noche de San Juan

Wat?

De viering van San Juan komt van de heilige Johannes de Doper. Het feest wordt niet alleen gevierd in Valencia, maar ook op verschillende plekken in en buiten Spanje. Op San Juan wordt het begin van de zomer gevierd én de langste dag van het jaar. Op deze avond/nacht mag iedereen een vreugdevuur maken op het strand. Iedereen neemt wat te eten en drinken mee en zo ontstaat er een groot feest. Verder zijn er vaak optredens en wordt er vuurwerk afgestoken.

Tradities

Er bestaan verschillende verhalen over tradities, zoals:

  • Wanneer je over het vuur springt, mag je een wens doen
  • Wanneer je drie keer over het vuur springt, ben je gezuiverd van je zonden
  • Wanneer je ’s nachts de zee in gaat, spoel je de slechte geesten van je af
  • Wanneer je over de golven springt, mag je een wens doen.

In bijvoorbeeld Alicante wordt San Juan heel groots gevierd met de ‘Hogueras de San Juan’. Dit feest lijkt erg op Las Fallas in Valencia. Er worden namelijk ook grote beelden verbrand.

Waar?

San Juan vindt plaats op verschillende stranden aan de Valenciaanse kust. De bekendste stranden zijn Playa Malvarosa, Playa Las Arenas en Playa Patacona.

Wanneer?

In principe wordt San Juan altijd in de nacht van 23 op 24 juni gevierd.
Meestal wordt er aan het eind van de middag op de dag van San Juan voor het feest begint al een houtstapel opgebouwd. Vooral bij de stranden Malvarrosa en Las Arenas zal er zeker veel gezelligheid zijn.

Leuk weetje!

Meestal wordt er tussen de 20 en 35 duizend kilo hout verbrand! Vaak wordt het brandhout bij verschillende punten tussen de stranden Playa las Arenas en Playa Malvarrosa uitgedeeld tussen 18.00 en 20.00 uur ‘s avonds. Natuurlijk mag je zelf ook je eigen hout meenemen, maar zorg er wel voor dat er geen scherpe uitsteeksels (zoals spijkers etc.) nog in zitten!

Tips!

  • Houd er rekening mee dat het behoorlijk druk kan zijn op het strand en op drukke plaatsen is het zeker van belang dat je goed jouw spullen in de gaten houdt, ook in verband met zakkenrollers!
  • Je mag geen glas meenemen.
  • Doe goede schoenen aan, want zo voorkom je eventuele snijwonden.
  • Je kunt een taxi nemen naar het strand, maar er rijden ook verschillende buslijnen en metrolijnen. Namelijk buslijn 19, 24, 25, 93 en 99, deze zullen de hele nacht rijden. Metrolijnen 1, 2, 3, 5, 7 en 9 rijden ongeveer elke 20/30/40 minuten gedurende de gehele nacht van 23 juni op 24 juni.