Kathedraal

In het historische centrum van Valencia vind je de Kathedraal (Catedral). Op Verrassend Valencia vind je een omschrijving van de kathedraal, de openingstijden, kosten van een toegangskaartje en veel interessante achtergrondinformatie!

Aan het plein Plaza de la Reina in het centrum van Valencia vind je de hoofdingang van de Kathedraal. Eigenlijk is het niet te missen; het is het grootste gebouw aan het plein en het is zeker de moeite waard om een kijkje binnen te nemen in de kathedraal en het bijbehorende museum.

Kathedraal1

Geschiedenis

De eerste beginselen van de kathedraal van Valencia gaan terug tot de zesde eeuw na Christus! Zo zijn er nog een kleine kapel en baptisterium te vinden uit die tijd. In de achtste eeuw na Christus stond er op de plek van de huidige kerk een grote moskee. De moskee van ‘Balansiya’. Op 9 oktober 1238 ontstond het plan om van de moskee weer een kathedraal te maken. Dit was de datum dat koning Jaime I de Moren (Noord-Afrikaans Arabisch volk) versloeg. In 1262 werd de eerste steen van de huidige kathedraal gelegd. De kathedraal is gebouwd in een Latijns kruisachtige vorm. Het eerste werk van de kathedraal werd uitgevoerd door Arnau Vidal. In de veertiende eeuw werd er met de bouw van verschillende details begonnen. In 1300 begon men met het maken van de gotische deur en de koepel in 1356. In 1381 begon de bouw van de klokkentoren, El Micalet. In 1425 was El Micalet afgerond. De werken werden uitgevoerd door Andreu Juliá.

Verdere werken & het bezoek van de paus

De kathedraal is niet alleen in de gotische stijl gebouwd; er zijn ook elementen uit de Renaissance en de Barok terug te vinden. In de jaren erna werd de kathedraal steeds verder uitgebreid. In 1788 werden twee schilderijen door de beroemde kunstenaar Goya geschilderd voor de kathedraal. Zelfs nog na de Spaanse Burgeroorlog (1936 – 1939) werd er nog bijgebouwd. Toen werd een deel van een altaar geplaatst. In 1982 bezocht de toenmalige paus Johannes Paulus II de kathedraal van Valencia. Een aantal jaar later, in 2006, bezocht ook paus Benedictus XVI de kathedraal.

Kathedraal4

Een kijkje binnenin de kathedraal

Het is het zeker de moeite waard om de kathedraal binnen te gaan. Wat je waarschijnlijk direct opvalt, is het altaar. Een zeer extravagant altaar, veel kleuren en ontzettend veel goud. Het altaar kun je gratis bekijken. Wil je meer zien van de kathedraal, zoals de verschillende kapelletjes, het bijbehorende museum of wil je een kaarsje branden, dan zal je een kaartje moeten kopen. Eigenlijk is het wel een must om de binnenkant te bekijken!

Zwanger en in Valencia?

Als je in verwachting bent, is het misschien ook handig een kaartje te kopen. Het verhaal gaat dat wanneer je in verwachting bent (net voor de bevalling), je negen rondjes om het altaar (langs de gehele binnenhal) dient te lopen. Elk rondje staat gelijk aan één maand zwangerschap. Voordat je begint, kan je een kaars kopen (bij de kassa naast de ingang van El Micalet, binnen). Daarbij krijg je een gebedje. Beide neem je mee bij elk rondje. Wanneer je steeds langs Nuestra Señora del Buen Parto komt (met de kaars), lees je het gebedje op. Hiermee eer je ‘Nuestra Señora del Buen Parto’, oftewel Onze-Lieve-Vrouw van de verwachting en Bevalling. Verder is het het idee is dat je de kaars pas aansteekt als je gaat bevallen. Dit om de bevalling goed te laten verlopen. Natuurlijk mag je de rondjes ook lopen wanneer je nog geen negen maanden zwanger bent.

Het museum

In het bijbehorende museum kun je de authentieke beelden zien van de Deur van de Apostelen (aan de kant van het Plaza de la Virgen). In het museum worden daarnaast 90 werken tentoongesteld, verdeeld over vijf hallen. Dit kunnen schilderijen zijn, maar ook voorwerpen en beelden. In hal 2 zal je voornamelijk kunst uit de Renaissance zien. Ga naar hal 5 om een groot kunstwerk van Goya te bewonderen.

Kathedraal3

Een rondje om de kathedraal

De Kathedraal heeft drie ingangen, namelijk de paleisdeur in Romaanse stijl (de oudste ingang), de metalen deur in Barok stijl en de aposteldeur in Gotische stijl. Bij de aposteldeur is de ingang voor het watertribunaal (El Tribunal de las Aguas). Dit is het oudste juridisch systeem van Europa. Hier wordt elke donderdag om 12:00 bijeengekomen door acht rechters van het tribunaal om te vergaderen over de waterverdeling. Het watertribunaal heeft een lange geschiedenis. Toen Valencia nog geleid werd door de Arabieren, hebben zij een aantal goede dingen voor ‘Balansiya’ gedaan. Zij zorgden er onder andere voor dat de wilde rivier de Turia werd ingedamd en ze maakten er een irrigatiesysteem van. Dit systeem wordt tot op heden geregeld door het watertribunaal. Het zorgt voor een eerlijke verdeling van het water tussen landbouwers. Sinds 2009 staat het watertribunaal op de Immateriële & Culturele Werelderfgoedlijst van UNESCO.

El Micalet

Aan de kathedraal zit een klokkentoren vast, El Micalet. Deze werd in 1381 gebouwd en het is mogelijk deze te beklimmen. Vanaf deze toren heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Zo zie je bijvoorbeeld de Mercado Central, verschillende pleinen en de rest van prachtig Valencia. Het is daarbij een geweldige fotospot. Let op: er zijn 207 treden. Ook is de trappengang op sommige plekken smal. Houd er ook rekening mee dat El Micalet 51 meter hoog is. Misschien niet een te beste plek wanneer je hoogtevrees hebt.

Kathedraal2

Locatie
Plaza de la Reina (zonder nummer)
46005 Valencia

Entree kathedraal & museum
€ 5,00 (algemeen tarief)
€ 3,50 (kinderen van 3 – 12 jaar, 65+)
€ 3,30 (groepen onder begeleiding van een officiële gids)
Prijzen inclusief een audioguide (Valenciaans, Spaans, Engels, Italiaans, Frans, Duits, Japans of Russisch)

Entree El Micalet
€ 2,00 (algemeen tarief)
€ 1,50 (groepen vanaf 15 personen)
€ 1,00 (kinderen tot 12 jaar)

Openingstijden kathedraal & museum
20 maart tot en met 31 oktober
Ma t/m za: 10:00 – 17:30
Zon- en feestdagen: gesloten tussen 14:00 – 17:00

1 november tot en met 19 maart
Ma t/m za: 10:00 – 17:30
Zon- en feestdagen: variërende openingstijden

Openingstijden El Micalet
Ma t/m za: 10:00 – 19:00 (El Micalet)
Zon: 10:00 – 13:00 en 17:15 – 19:00

Comments are closed.