Kathedraal

In het historische centrum van Valencia vind je de Kathedraal van Valencia, la Catedral de Valencia. Aan het plein Plaza de la Reina in het centrum van Valencia vind je de hoofdingang van de Kathedraal. Eigenlijk is het niet te missen; het is het grootste gebouw aan het plein. Van buiten is het al een plaatje, maar het is zeker de moeite waard om de kathedraal en het bijbehorende museum van binnen te bekijken. Op Verrassend Valencia vind je een omschrijving van de kathedraal, de openingstijden, kosten van een toegangskaartje en aanvullende achtergrondinformatie.

Geschiedenis kathedraal van Valencia

De eerste beginselen van de kathedraal van Valencia gaan terug tot de zesde eeuw na Christus. Zo zijn er nog een kleine kapel en baptisterium (doopkapel) te vinden uit die tijd. In de achtste eeuw na Christus stond er op de plek van de huidige kerk een grote moskee, de moskee van Balansiya. Op 9 oktober 1238 ontstond het plan om van de moskee weer een kathedraal te maken. Dit was de datum dat koning Jaime I de Moren (Noord-Afrikaans Arabisch volk) versloeg.

In 1262 werd de eerste steen van de huidige kathedraal van Valencia gelegd. De kathedraal is gebouwd in een Latijns kruisachtige vorm. In de veertiende eeuw werd er met de bouw van verschillende details begonnen, uitgevoerd door Arnau Vidal. In 1300 begon men met het maken van de gotische deur en de koepel in 1356. In 1381 begon de bouw van de klokkentoren, El Micalet, en in 1425 was deze afgerond. De laatstgenoemde werken werden uitgevoerd door Andreu Juliá.

Verdere werken & het bezoek van de paus

De kathedraal is niet alleen in de gotische stijl gebouwd. Er zijn daarnaast namelijk elementen uit de Renaissance en de Barok terug te vinden. In de jaren erna werd de kathedraal steeds verder uitgebreid. In 1788 werden twee schilderijen door de beroemde kunstenaar Goya geschilderd voor de kathedraal. Zelfs na de Spaanse Burgeroorlog (1936 – 1939) werd er nog bijgebouwd. In 1982 bezocht de toenmalige paus Johannes Paulus II de kathedraal van Valencia. Een aantal jaar later, in 2006, bezocht ook paus Benedictus XVI de kathedraal.

Een kijkje in de kathedraal

Bij binnenkomst valt het extravagante altaar met veel kleuren en goud je ongetwijfeld direct op. Het altaar kun je gratis bekijken, maar als je meer wilt zien van de kathedraal, zoals de verschillende kapelletjes, het bijbehorende museum of wil je een kaarsje branden? Dan zul je een kaartje moeten kopen. Wij vinden het eigenlijk wel een must om de binnenkant te bekijken.

Zwanger en in Valencia?

Als je in verwachting bent, is het misschien ook handig een kaartje te kopen. Het verhaal gaat dat wanneer je hoog zwanger bent je langs de gehele binnenhal negen rondjes om het altaar dient te lopen. Elk rondje staat gelijk aan één maand zwangerschap. Voordat je begint kun je een kaars kopen bij de kassa naast de ingang van El Micalet. Daarbij krijg je een gebedje. Wanneer je met de kaars langs Nuestra Señora del Buen Parto komt lees je het gebedje op. Dat is dus maar liefst negen keer in totaal! Hiermee eer je ‘Nuestra Señora del Buen Parto’, oftewel Onze-Lieve-Vrouw van de verwachting en bevalling. Verder is het het idee dat je de kaars pas aansteekt als je gaat bevallen om de bevalling goed te laten verlopen. Natuurlijk mag je de rondjes ook lopen wanneer je nog geen negen maanden zwanger bent.

Het museum

In het bijbehorende museum kun je aan de kant van het Plaza de la Virgen de de authentieke beelden zien van de Deur van de Apostelen. In het museum worden daarnaast 90 werken tentoongesteld, verdeeld over vijf hallen. Dit kunnen schilderijen zijn, maar ook voorwerpen en beelden. In hal 2 zul je voornamelijk kunst uit de Renaissance zien en in hal 5 kun je een groot kunstwerk van Goya bewonderen.

Een rondje om de kathedraal

De kathedraal van Valencia heeft drie ingangen, namelijk de paleisdeur in Romaanse stijl (de oudste ingang), de metalen deur in Barok stijl en de aposteldeur in Gotische stijl. Bij de aposteldeur is de ingang voor het watertribunaal, El Tribunal de las Aguas. Dit is het oudste juridisch systeem van Europa. Hier wordt tot op de dag van vandaag elke donderdag om 12.00 uur een bijeenkomst gehouden door acht rechters van het tribunaal om te vergaderen over de waterverdeling. Het watertribunaal heeft een lange geschiedenis. Toen Valencia nog geleid werd door de Arabieren, hebben zij een aantal goede dingen voor ‘Balansiya’ gedaan. Zij zorgden er onder andere voor dat de wilde rivier de Turia werd ingedamd en ze maakten er een irrigatiesysteem van. Dit systeem wordt tot op heden geregeld door het watertribunaal. Het zorgt voor een eerlijke verdeling van het water tussen landbouwers. Sinds 2009 staat het watertribunaal op de Immateriële & Culturele Werelderfgoedlijst van UNESCO.

El Micalet

Aan de kathedraal van Valencia zit een klokkentoren vast, El Micalet. Deze werd in 1381 gebouwd en het is mogelijk deze te beklimmen. Vanaf El Micalet toren heb je namelijk een spectaculair uitzicht over de stad en zie je bijvoorbeeld de Mercado Central, verschillende pleinen en de rest van prachtig Valencia. Het is daarbij een geweldige fotospot. Let op: er zijn 207 treden en de trappengang is op sommige plekken smal. Misschien is het niet de allerbeste plek wanneer je hoogtevrees hebt aangezien El Micalet 51 meter hoog is…

Kathedraal en museum

Locatie
Plaza de la Reina (zonder nummer)
46005 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00-18.30 uur
Zon- en feestdagen: 14.00–18.30 uur

Prijs
€7,00 (algemeen tarief)
€5,50 (kinderen van 3 – 12 jaar, studenten en 65+)
€4,00 (groepen onder begeleiding van een officiële gids)
De prijzen zijn inclusief een audioguide in het Valenciaans, Spaans, Engels, Italiaans, Frans, Duits, Japans of Russisch.

EL Micalet

Openingstijden
Zomermaanden (april tot oktober):
Maandag t/m zondag: 10.00–19.30 uur

Wintermaanden (november tot maart):
Maandag t/m zondag: 10.00–18.30 uur
Zaterdag: 10.00–19.30 uur
Zondag: 10.00-13.00 uur en 17.30-19.00 uur

Prijs
€2,00 (algemeen tarief)
€1,50 (groepen vanaf 15 personen)
€1,00 (kinderen tot 12 jaar, journalisten en mindervaliden)