Dagtrip Via Verde Valencia

Onderwerpen

Ben jij nou ook helemaal gek op fietsen en ben je na Valencia ontdekken op de fiets nog niet uitgefietst? Dan is deze fietstocht buiten Valencia gemaakt voor jou! Via Verde Ojos Negros is het langste spoorfietspad van heel Spanje en daarnaast ook één van de mooiste routes die je kan fietsen in de regio Valencia. In 1972 is deze spoorlijn gesloten en in het jaar 2002 is dan eindelijk de keuze gemaakt om er een groene route van te maken. Een groene route houdt in dat het makkelijke routes zijn om te fietsen, brede paden en vlakke afdalingen, de perfecte route voor een dagtrip in de omgeving van Valencia. 

Dagtocht Valencia 

Het doel van deze dagtocht is om je mee te nemen naar bijzondere plekken net buiten de stad die onder toeristen nog onbekend zijn. De dagtocht langs de Via Verde Ojos Negros is geschikt voor zowel gezinnen met kinderen, senioren maar ook voor de ervaren mountainbiker. Een ander pluspunt is dat het een Nederlands bedrijf is, waardoor alle communicatie in het Nederlands gaat, altijd fijn!

De weg ernaartoe…

Via Verde Ojos Negros ligt ongeveer een uurtje buiten het centrum van Valencia. Als je deze dagtocht boekt, zit de heenreis met de trein inbegrepen bij de prijs. Iemand wacht je op op het station van Valencia om je uitleg te geven over de route en om je het treinkaartje te geven. Binnen een uurtje ben je bij het startpunt, Barracas. Een dorpje dat ruim 1000m boven het zeeniveau ligt. Alleen de treinreis naar Via Verde Ojos Negros is al een ervaring. Onderwerg zie je een grote verandering in het landschap en merk je dat je richting de bergen gaat. Je kijkt uit over de Sierra de Calderona en Espadán. Deze reis is al een hele ervaring en moet je nagaan, je moet nog op je fiets stappen om de route te beginnen!

De route

De standaardafstand van de route is 40 kilometer. Het kan natuurlijk zo zijn dat je deze afstand wat aan de lange kant vindt (met kinderen bijvoorbeeld), daarom is er ook een mogelijkheid om de route na 22 of 32 kilometer te beëindigen. Denk jij nou, ik ben na 40 kilometer nog helemaal niet uitgefietst, dan bestaat er ook de mogelijkheid om de tocht te verlengen naar 55 of 65 kilometer. Deze is wel voor de echte fanatiekeling! 

De eerste paar kilometers die je aflegt gaan over de vlakte, daarna gaat de route eigenlijk alleen maar bergafwaarts. Lekker makkelijk fietsen dus! Onderweg kom je langs verlaten stationnetjes en fiets je over mooie spoorbruggen en een aantal tunnels. 

Het eerste dorpje dat je tegenkomt op de route is Caudiel, je kunt hier even opladen en wat lekkers halen bij één van de bars. Zit je er op dat moment net lekker in en heb je nog geen zin om een tussenstop te maken? Geen probleem! Iets verderop kom je namelijk het volgende dorpje alweer tegen. In het plaatsje Jerica kom je genoeg leuke barretjes en terrasjes tegen. Je kunt hier natuurlijk wat eten, maar je kan het ook to go meenemen en ergens gaan picnicken! Als je na het eten weer opgeladen bent en klaar bent om de route te vervolgen kom je uiteindelijk uit bij het Navajas, een fotogeniek dorpje waar het aan sfeer niet ontbreekt. Dit is dan ook het eindpunt van de route, je levert hier je fietsen weer in en de tocht zit erop! Het kan natuurlijk zijn dat je lekker doorgetrapt hebt en tijd overhebt. In dat geval kun je de ‘El Salto de la Novia’ nog bezoeken, een spectaculaire waterval waar je pootje kan baden.

… en weer terug 

De route zit erop, de fietsen zijn ingeleverd en je bent voldaan, tijd om weer naar huis te gaan! Net zoals op de heenweg heb je de optie om de trein terug te pakken naar de stad. Let wel op, deze trein vertrekt maar één keer per dag om 16:30. Dit kaartje kan alleen ter plekke gekocht worden en deze zit dus ook niet inbegrepen in de prijs. Je koopt het kaartje voor €7,00 en het is handig om hiervoor contant geld op zak te hebben. Als je liever wat langer blijft, kun je ook nog een taxi of bus terugnemen. 

Tarieven

Handig om te weten is dat bij alle prijzen van de tour de volgende dingen inbegrepen zijn: de fietshuur (wel zo handig), een helm voor de veiligheid maar ook worden je fietsen netjes afgeleverd bij het startpunt van de route. Om jezelf een beetje op weg te helpen krijg je ook een routebeschrijving en reparatiesetje mee. Zo is het dus niet nodig om bij een lekke band gelijk de tour te beëindingen! 

Er zijn verschillende opties die je kan reserveren. 

Kom met je eigen (huur)auto
Er is een mogelijkheid om met je eigen auto te komen, je rijdt dan met je auto naar het startpunt Barracas. De fietsen staan hier voor je klaar en je krijgt een uitleg over de route die je gaat afleggen. Na afloop van de route kan de rest van het gezelschap nog een drankje benutten in Navajas terwijl 1 persoon terug naar boven wordt gebracht om de auto op te halen. De prijs per persoon bedraagt €49 en er moet een minimaal aantal van 2 deelnemers zijn. 

Met de trein 
Je reist makkelijk met de trein vanuit Valencia of Sagunto naar het startpunt van de tour, Barracas. De prijs ligt dan wat hoger dan wanneer je met je eigen vervoer gaat, de prijs is dan €59,00 per persoon. Hier zit dan het kaartje van de heenreis bij. Ook hier moet er een minimum van 2 deelnemers zijn. 

Privé- vervoer/taxi 
Liever privé-vervoer rechtstreeks vanaf je hotel in Valencia of Sagunto/Canet? Dit is mogelijk! Je wordt hier in de ochtend opgehaald en in de avond ook weer afgezet. De prijs hiervoor bedraagt €109,00 per persoon bij 2 of 3 volwassenen en €89,00 per persoon bij 4 personen of meer. De bedragen die hierboven genoemd worden, zijn de prijzen die je voor volwassenen betaald, kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding van volwassenen) betalen een bedrag van €39,00 per persoon. Voor kinderen tot 4 jaar (in kinderstoeltje achter op de fiets) betaal je een bedrag van €5,00 per persoon. 

Zoals eerder benoemd is het ook mogelijk om de dagtocht met 15 of 25 km te verlengen, mocht je hier interesse in hebben dan betaal je een meerprijs van €15,00 per persoon.

Boeken