Mindfulness in Valencia

Onderwerpen

Een groot cultuurverschil tussen Nederland en Spanje is dat de Spanjaarden zich minder snel druk maken, het woord ‘haast’ niet in hun woordenboek voorkomt en meer leven in het ‘nu’. Daarom is een bezoek aan Valencia wellicht een goed moment om je eens te verdiepen in mindfulness. Met de tips op deze pagina kun je mindfulness in Valencia ontdekken en leren om net als de locals meer in het ‘nu’ te leven.

Mindfulness oefenen met Spaanse gewoontes

Bewust bezig zijn met het moment waarop je leeft, zonder je gedachten bij andere zaken in het heden of verleden te hebben, is de basis van mindfulness. Probeer het een gewoonte te maken om dit te oefenen tijdens alledaagse bezigheden, zoals het eten van een maaltijd of tijdens een wandeling.

Neem de tijd om te eten

Voor Spaanse mensen is eten zo’n beetje de belangrijkste activiteit op de dag. Ze nemen de tijd om een maaltijd te maken en te genieten van de maaltijd, zonder zich druk te maken over later op de avond. Probeer eens om een maaltijd zo bewust mogelijk te maken en te eten. Sta stil bij iedere hap die je eet, hoe de structuur van het eten voelt in je mond en de smaak. Dit is natuurlijk tegelijkertijd een goed excuus om jezelf te trakteren op tapas bij een van de vele tapasbarretjes in Valencia.

Mindfulness in de natuur

Door de lange dagen en de warme temperaturen komen Spanjaarden veel meer buiten dan mensen in Nederland. Verschillende scheikundige onderzoeken gaven al aan dat het ‘groen’ van de natuur een rustgevende en herstellende werking op het welzijn van mensen heeft. Probeer daarom zoveel mogelijk lopend of fietsend te doen en te genieten van de natuur om je heen. Valencia heeft genoeg groen en natuur om van te genieten!

Mindfulness spots in Valencia

Ondanks dat Valencia zo’n grote stad is, zijn er een aantal bijzondere, groene en rustige plekken in en rondom de stad te vinden, waar locals heen gaan om even helemaal tot rust te komen.

Turia Park

Het Turia Park in Valencia heeft prachtige grote bomen, rustige plekjes om te chillen en kleurrijke bloemen. Het park is daarom niet voor niks dé plek waar de Valencianen vaak na hun werk heen gaan om te genieten van de natuur of hun hoofd leeg maken door te sporten. Doordat het park zo groot is, kun je altijd wel een rustig plekje vinden om te mediteren of yoga-oefeningen te doen.

Jardines de Monforte

Jardines de Monforte is een historische tuin die dankzij zijn verborgen locatie lekker rustig is. En dus ook de ideale locatie om in stilte te mediteren of een boek te lezen. Of doe eens een middagje je telefoon uit en laat je tijdens een wandeling verrassen door de standbeelden, fonteinen en de zogenaamde liefdestunnel.

Jardín Botánico

Deze botanische tuin bevat plant-, boom- en bloemsoorten van over de hele wereld. De Jardín Botánico is ideaal om te oefenen met het mindful gebruiken van je zintuigen. Hoe voelen alle bomen, hoe ruiken de bloemen en welke vormen hebben de planten? Door op deze manier te observeren, laat je jezelf verrassen door flora en fauna die je normaal gesproken misschien niet zouden opvallen

Mindfulness spots in de regio

Ook rondom Valencia zijn voldoende mindfulness spots te vinden die je absoluut niet mag missen. Er zijn twee prachtige natuurparken in de buurt.

Parque Natural Albufera

Natuurpark Albufera ligt vlak bij Valencia en is een groot natuurpark waar je het grootste zoetwatermeer van Spanje vindt en die heerlijke paellarijst wordt verbouwd. Wanneer je dol bent op yoga of meditatie op het strand of bij het water, maar de stranden bij Valencia te druk vindt, ben je bij natuurpark Albufera aan het goede adres. Je kunt er namelijk genieten van een combinatie van duinen, strand en bos onder het gezang van diverse vogelsoorten.

Parque Natural de Chera-Sot de Chera

Zorgt wandelen ervoor dat jij je hoofd leeg kunt maken en heb je geen hoogtevrees? Dit natuurpark ligt 90 kilometer van Valencia en is ideaal om een bergwandeling te maken of om de berg te beklimmen. Geniet boven op de berg van het prachtige uitzicht, de rust en de natuur.

Meditatie studios in Valencia

Yoga en meditatie kunnen je helpen om bewuster te ademen, je lichaam te ontspannen en lichaam en geest weer in balans te brengen. Valencia heeft prachtige rustgevende stranden en parken, maar voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met mindfulness kan het leuk en leerzaam zijn om eerst eens een bezoek te brengen aan een yoga- of meditatiestudio.

Yoga flow

Yoga Flow is een moderne yogastudio in Valencia waar ook veel les wordt gegeven in het Engels. Je vindt er regelmatig bijzondere en uiteenlopende workshops over onder andere aromatherapie, acro yoga, bewuste beweging en meditatie, maar ook speciale workshops voor studenten die net beginnen met yoga. De lessen worden de hele dag doorgegeven.

 • Carrer del Pintor Salvador Abril 9
 • Website
 • Openingstijden verschillen per dag. Bekijk het lesschema op de website.
 • Prijzen:
  Losse les: €15
  Rittenkaart: vanaf €6,50 per les
  Onbeperkt lessen voor een maand: €130

Boeddhistisch Centrum Valencia

Bij het Boeddhistisch Centrum in Valencia worden elke week allerlei workshops en evenementen georganiseerd met betrekking tot het boeddhisme, mindfulness leven, meditatie en Tai Chi. De meeste lessen worden in het Spaans gegeven, maar er zijn ook regelmatig Engelstalige lessen.

 • Carrer de Sagunt 97 bajo
 • Website
 • De openingstijden en prijzen verschillen per les of cursus. Bekijk het lesschema op de website.

Mindfulness retreats in Valencia

Wil je puur ontspannen in Valencia, maar tegelijkertijd jezelf op spiritueel en persoonlijk vlak ontwikkelen? Dan is een mindfulness retreat iets voor jou. Tijdens een yoga- of mindfulness retreat leer je ontspanningstechnieken. Doordat je hier meerdere dagen mee bezig bent, leer je de ontspanningstechnieken als een gewoonte toe te passen in je dagelijkse leven. Zo kun je na de retreat, wanneer het drukke leven weer begint, mindful blijven leven.

Boek je yoga retreat online

Op de website van Book YogaRetreats kun je yoga retreats over de hele wereld met elkaar vergelijken. Er zijn verschillende retreats mogelijk in Valencia en je kunt kiezen tussen retreats van tussen de 7 en 21 dagen.

Mindfulness benodigdheden

Zit je liever niet vast aan bepaalde tijden, maar wil je wel graag zelf in Valencia mindfulness beoefenen, met bijvoorbeeld filmpjes of een boek? Koop al je benodigdheden dan bij een van onderstaande shops.

Nagarjuna Center

Het Nagarjuna Center is een boeddhistisch centrum waar vooral Spaanstalige meditatielessen worden gegeven en de boeddhistische leer wordt verspreid. In het centrum is een bibliotheek met boeken over het boeddhisme en spirituele oefeningen. Deze boeken zijn zowel Spaans- als Engelstalig. Ook is er een kleine winkel waar je boeken, wierook, gebedsvlaggen, schalen en nog meer voorwerpen kunt kopen om jouw mindfulness ritueel aangenamer te maken.

EcoYoga

EcoYoga is een website waar je yoga-benodigdheden van ecologisch materiaal kunt shoppen, zoals yogamatjes, meubels, kleding, wierook en boeken.

Decathlon

Voor een mooie en comfortabele yoga-outfit kun je terecht bij de webshop Decathlon. Hier vind je overigens ook andere sportieve outfits!

Mindfull meet-ups

Bij meet-ups komen mensen met een gedeelde passie of interesse bij elkaar om deze passie te delen. Je leert niet alleen van elkaar, maar je ontmoet ook nog eens nieuwe inspiratievolle mensen! In Valencia worden regelmatig mindfulness meet ups en meet ups over gezondheid en welzijn georganiseerd.