Wijnregio

Onderwerpen

De grootste, belangrijkste en oudste wijngaard van Valencia heet Utiel-Requena. Hier werden laatst overblijfselen van 2.700 jaar oude druivenpitten teruggevonden in de oude stenen wijnhuizen, zó lang worden er in dit gebied dus al met veel passie druiven omgetoverd tot de lekkerste wijnen die een perfecte aanvulling zijn bij vlees, vis of paella! Met zoveel ervaring is het niet zo gek dat steeds meer (internationale) wijnliefhebbers kiezen voor de wijnen uit de wijnregio in Valencia!

Kwaliteitwijnen uit wijnregio Valencia

Net als in de rest van Spanje en Europa hebben de wijnregio´s in Valencia een speciaal keurmerk voor kwaliteitswijnen: Denominación de Origen Protegida, kort gezegd D.O. Zie jij een DO-erkenning op het etiket staan? Dan weet je zeker dat deze wijn gemaakt is van gekwalificeerde Valenciaanse druiven. Regelmatig winnen de wijnen uit deze regio een prijs voor hun uitmuntende kwaliteit.

Breng een bezoekje aan een bodega

Wil je graag meepraten over deze wijnen – of beter nog: ze zelf proeven! – ga dan zeker op bezoek bij één van de vele bodega´s voor een wijnproeverij. Ook als je niet zo’n wijnliefhebber bent, is het de moeite waard om er naartoe te gaan voor het prachtige panoramische uitzicht of om een heerlijke wandeling langs de uitgestrekte wijngaarden te maken.

Wil je de ultieme ervaring waarbij je alle wijntradities en -cultuur kunt leren, dan is het een leuk idee om mee te gaan met één van onze wijnexcursies. Je kunt zelfs een wijnexcursie met een luchtballonvaart boeken, als je op zoek bent naar een echte verrassende activiteit!

Wijnregio Utiel-Requena

Utiel-Requena ligt op ongeveer zeventig kilometer afstand ten noordwesten van het centrum van Valencia en is goed te bereiken met de auto, maar ook met de trein of de bus is het mogelijk deze regio te bezoeken. De enorme wijngaard is opgedeeld in vier kweekgebieden. Al deze gebieden bestaan uit verschillende hoogtes, temperaturen en bodems. De druiven – en dus ook de wijnen – hebben daardoor allemaal verschillende kenmerken en karakters. Wij zetten deze gebieden hieronder voor je op een rij. We zijn benieuwd welke boomgaard jouw hart weet te veroveren!

1. Alto Turia

Wauw, alleen voor het uitzicht zou je hier eigenlijk al heen moeten! Deze wijngaard staat namelijk op een zonnige helling die gegarandeerd de mooiste foto´s en de lekkerste wijntjes oplevert! Door de hoogte hebben druiven in dit gebied meer moeite om goed rijp te worden. Houd je dus meer van droge wijnen met een hogere zuurtegraad? Dan is dit jouw plek!

Deze regio biedt heldere, frisse, fruitige en subtiel aromatische witte wijnen die jong gedronken moeten worden. Perfect op een tropische Valenciaanse zomerdag!

2. Valentino

Wil je je niet beperken tot een paar druifsoorten? Ga dan naar Valentino. Doordat dit de breedste wijngaard is en door verschillende klimaat- en bodemzones loopt, bestaat dit gebied uit de meest gevarieerde druivensoorten. Dit gebied levert vooral overheerlijke lichte, fruitige en aromatische witte wijnen.

Goed nieuws voor als deze wijn jouw smaakpapillen heeft weten te strelen: de wijnen van Valentino zijn over het algemeen niet duur en zijn in de meeste (super)mercado’s te koop!

3. Moscatel

Ben jij dol op sterkere wijnen, maar ook mousserende wijnen? Dan is Moscatel jouw gebied! Zoals de naam al verraadt, komt hier de (droge) muskaatwijn vandaan. Door de warme en vochtige temperatuur zijn de wijnen die hier ontstaan van nature zachter en zoeter dan de wijnen uit de andere gebieden.

Ook hebben deze wijnen bloemige en fruitige aroma´s die veel weg hebben van jasmijn, mandarijn, perzik, rozen en/of sinaasappelbloesem. In één woord: HEERLIJK!

4. Clariano

Ben jij vooral van de lichte en witte wijnen dan is Clariano wat voor jou. Clariano is te verdelen in drie regio’s die erg wisselen tussen valleien en bergen. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 200 en 700 meter in. Door de temperatuurverschillen ‘s nachts en overdag kun je hier prachtige foto´s van de wijngaard maken die langzaam verschijnt vanuit de ochtendnevel!

Wist je dat…

….de DO wijnproductie in Valencia meer dan tachtig wijnhuizen heeft en over meer dan12.000 wijnbouwers en13.000 hectare wijngaard beschikt?

– er momenteel balletjes worden opgegooid om in Spanje een nationale wijndag aan de evenementenkalender toe te voegen? In heel veel regio’s in Spanje is de wijnsector de motor van de economie: 450.000 mensen genereren inkomsten uit deze sector, 2,5 procent van de werkende populatie werkt met wijnen en Spanje kent zo’n 7.000 bodega’s. Een speciale dag zou de gehele sector en de midden- en kleinbedrijven extra in de spotlights zetten. Niet alleen binnen Spanje, maar ook internationaal zou het de reputatie voor Spanje als wijnland goed doen, zo zeggen voorstanders van de Dia del Vino. Ze willen onder meer de geschiedenis van wijn in Spanje onder de aandacht brengen en het zou een perfecte dag zijn om als wijnspecialisten onderling bij elkaar te komen en kennis uit te wisselen. To be continued…

– er een verborgen schat aanwezig is in Valencia? Misschien ben je er al tientallen keren langs gelopen zonder het te weten. De oudste wijnkelder van ongeveer 800 jaar oud vind je aan de Carrer de Baix 31. De ontdekking van deze kelder gebeurde bij toeval aan het einde van de jaren negentig, toen een aantal huizen in het gebied werden gesloopt.

Handige wijnapp: Vivino

Voor de besluiteloze wijnliefhebbers is er een slimme app die jou helpt om de meeste geschikte wijnkeuzes te maken bij elke eetgelegenheid. De wijnapp Vivino herkent in slechts een paar klikken de wijn en zijn waardering. Je hoeft alleen een foto van het etiket te maken en vervolgens geeft Vivino jou alle nodige informatie, onder andere over de prijs, reviews en welk bijpassend gerecht geschikt is. De app is helemaal gratis en gemakkelijk te begrijpen voor wijndrinkers van elk niveau. Na jouw registratie kun je via je profiel jouw gescande wijnen bekijken en vrienden toevoegen om jouw favoriete Valenciaanse wijn mee te delen!