Benimaclet

Authentiek, artistiek en Valenciaans, dat is Benimaclet! Van oorsprong hoorde deze wijk niet bij de stad Valencia en je ziet dit nog steeds terug in bijvoorbeeld de architectuur. Een bezoekje aan deze wijk is leuk voor iedereen die de sfeer van een echte Spaanse barrio wil proeven.

Het dorpsgevoel van Benimaclet

De naam Benimaclet komt nog uit de Moorse tijden toen de Arabieren het gebied beheersten. Benimaclet was van oorsprong een dorpje ten noordoosten van Valencia. Van de 16e eeuw tot 1878 had het dorp een eigen vertegenwoordiging en burgemeester. Sinds 1970 heeft het dorp helemaal geen eigen vertegenwoordiging meer; het is helemaal onderdeel van de stad geworden.

Wanneer je door de wijk wandelt, merk je nog steeds het dorpse karakter. Het dorpsplein met zijn kleine kerk, de kleine huizen en de winkeltjes wijzen op het feit dat Benimaclet ooit een zelfvoorzienend dorp was. Je ziet ook wat het dorp Benimaclet is kwijtgeraakt aan de grote stad en aan de economische crisis. Het plein waarop vroeger een levendige markt was, is nu bijna leeg. De winkeltjes hebben door winkelcentra van Valencia geen business meer en sommige huisjes staan al een tijdje leeg.

Benimaclet

Een bezoekje aan de wijk

Benimaclet staat niet zoals het oude centrum vol met bezienswaardigheden. Je gaat er meer naar toe om een sfeer te beleven, je vindt er bijvoorbeeld (bijna) de enige laagbouw van Valencia. Je kunt er door de smalle straatjes dwalen om per ongeluk bij die leuke lokale spot uit te komen of plan je tripje aan de hand van een van de vele concerten met livemuziek die er gehouden worden. Bekijk tijdens je bezoek de liefelijke Spaanse huisjes waarvan de muren boordevol mozaïekpatroontjes staan, drink net zoals de locals een biertje op een zonnig terras, luister naar livemuziek in café Cronopio of Kaf Café of ga voor een lage prijs wat eten in een van de vriendelijke restaurantjes.

De mensen

De populatie van Benimaclet is een mengelmoes. Er wonen bijvoorbeeld oudere Spanjaarden die nog steeds van het dorp Benimaclet praten, maar ook vele studenten. De Universiteit van Valencia ligt namelijk niet ver van de wijk af. Benimaclet is een goedkope wijk om te wonen en te leven. Naast studenten heeft dit ook immigranten en hippies getrokken. Over het algemeen is de sfeer in Benimaclet dan ook artistiek te noemen, er zijn veel kleine barretjes met livemuziek en andere culturele activiteiten. Groepen toeristen zal je er in ieder geval niet tegenkomen.

Benimaclet bezienswaardigheden

Bereikbaarheid

Voor degene die even een kijkje wil nemen in Benimaclet zijn er genoeg mogelijkheden om de wijk te bereiken. In de wijk ligt de metrohalthe Benimaclet die via lijn 3 een directe verbinding met het centrum heeft. Daarnaast lopen tramlijn 4 en 6 door de wijk, die een directe verbinding naar het strand bieden. Vanaf het centrum is het ongeveer 30 minuten lopen en 10 minuten fietsen om Benimaclet te bereiken.

Hapjes en drankjes

De beste manier om even de sfeer van Benimaclet te proeven is door er een hapje te eten of met een drankje van de zon te genieten. De prijzen zijn er laag en het eten is er lekker!

El Carabasser

El Carabasser is een gezellig Spaans restaurantje. Je kunt er terecht voor een biertje en een pincho (broodje met beleg en prikker erdoorheen) op het terras of wat originele en heerlijke tapasgerechten bestellen. Het vriendelijke personeel kookt met liefde voor je! Kom op tijd of reserveer, er zijn slechts een beperkt aantal tafels. Van dezelfde eigenaren vind je om de hoek (op Calle Doctor Vicente Zaragoza 57) La Carabasseta, een fris ingerichte ecologische winkel.

Locatie
Calle Reverendo Rafael Tramoyeres 35
46020 Valencia
Facebook

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 20.45-1.00 uur

Benimaclet El Carabaser

Restaurante Uma

Uma is een van de weinige restaurants in Valencia waar je pannenkoeken kunt eten. De pannenkoeken in Uma worden belegd met vele bijzondere ingrediënten. Bestel voor een Spaans tintje bijvoorbeeld een pannenkoek met Serrano ham, mozzarella en gekarameliseerde ui. Er staan voor de liefhebbers ook goede pasta’s op de kaart. Het restaurant is modern en sfeervol ingericht met vele leuke details.

Locatie
Reverendo Rafael Tramoyeres 11
46020 Valencia
Website

Benimaclet restaurant Uma

Arena winkelcentrum

In de wijk zelf vind je weinig winkels; er zijn vooral restaurants en barretjes. Ten noorden van Benimaclet ligt echter wel het grote winkelcentrum Arena Multiespacio. Het winkelcentrum ligt naast de metrohalthe Machado. Je vindt hier vele winkels van merken zoals Zara, Hollister, Amichi en Benetton. Er zijn daarnaast ook een aantal koffietentjes en eetgelegenheden. Het winkelcentrum is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 22.00 uur en op zondag van 11.00 tot 21.00 uur.

Tips

  • Op de website van Benimaclet Entra vind je (in het Spaans) een overzicht van alle culturele activiteiten die er dagelijks in Benimaclet georganiseerd worden. Van livemuziek tot cocktails maken!
  • In Calle de Cuenca Tramoyeres vind je een winkeltje speciaal voor heerlijke, verse Spaanse churros om mee te nemen!
  • Wandel of fiets je vanuit het centrum naar Benimaclet? Maak dan een tussenstop in het mooie park Jardines de Viveros.
  • Op een paar minuten wandelen van de wijk vind het voetbalstadion van Levante UD.
  • Jaarlijks vindt in het najaar in Benimaclet het conFusion Festival plaats, een festival met livemuziek, kunst en activiteit.

Comments are closed.