Corpus Christi

De Latijnse benaming Corpus Christi staat voor “het lichaam van Christus”. Dit is een katholieke viering en dit wordt jaarlijks op een andere dag gevierd. In 2023 valt Corpus Christi op donderdag 8 juni. Op de dagen daarna vinden ook vaak festiviteiten plaats. Spanjaarden vieren het feest vooral op zondag 11 juni 2023, Sacramentszondag.

Wat is Corpus Christi?

Corpus Christi is een feest van de Katholieke kerk waarmee ze vieren dat Jezus Christus zich in de vorm van brood en wijn aan de gelovigen geeft. Het brood staat symbool voor het lichaam van Jezus en de wijn staat voor het bloed dat Jezus geofferd heeft voor de mensen. Corpus Christi valt op de tweede donderdag na Pinksteren en de zestigste dag na de afloop van Semana Santa, de week waarin Spanje Pasen viert. Tegenwoordig viert men Corpus Christi grootschalig op de eerstvolgende zondag erna, op Sacramentszondag. Zo hoeven de Valencianen geen vrije dag op te nemen om erbij te zijn!

Valencia vierde Corpus Christi voor het eerst in 1355. Voor eeuwen was dit het grootste feest van de stad. De Valencianen noemden het feest zelfs ‘la festa grossa’, letterlijk ‘het dikke feest’! Ondanks dat het eigenlijk een Christelijke viering is, heeft het tegenwoordig ook een grote culturele waarde. Valencia laat tijdens deze dagen op verschillende momenten haar traditionele muziek, dans en kunst zien!

Programma 2023

Rondom Corpus Christi vinden er verschillende processies en activiteiten plaats. De precieze tijden voor de activiteiten en processies zijn hieronder te zien.

Donderdag 8 juni 2023
Plechtigheid in de kerk Iglesia del Patriarca om 20.00 uur.

Vrijdag 9 juni 2023
Op vrijdag 9 juni rijden er speciale beelden op grote houten wagens (Rocas) om 09.00 uur naar buiten bij het Casa de las Rocas. Dit jaar zijn er in plaats van elf wagens maar twee wagen. Deze wagens gaan van het Corpus Museum naar de Alameditas de Serranos, waar ze zullen worden tentoongesteld. Deze wagens gaan vervolgens om 20.00 uur naar het Plaza de la Virgen, waar ze weer worden tentoongesteld. Rond 23.30 is de “Nit d’albaes”, met stops bij het aartsbisschoppelijk paleis, de deur van het Casa de las Rocas en de tentoongestelde wagens op de Plaza de la Virgen.

Zaterdag 10 juni 2023
Om 12.00 zullen er in de straten van Cabillers en Avellanas, traditionele ” Penja de poals ” plaatsvinden. Die de plaats symboliseert waar de soldaten van koning Herodes (La “Degolla”) zullen worden aangevallen met waterbellen, als het einde van de Parade van de Convite. Om 18.00 is er op het podium bij Plaza de la Virgen de “Representació dels misteris”. Dit jaar geregeld door de studenten van Esclavas de María School die de misteri zullen vertegenwoordigen: Misteri de Sant Cristofol, Misteri del Rei Herodes en de Misteri d’Adam i Eva.
Om 19.30 uur voert is er een concert gewijd aan Corpus Christi door de A.C. Grup de Dolçainers I Tabaleters El Cudol onder leiding van Antonio de la Asunción op Plaza de la Virgen. Om 23.00 uur treedt is er weer een concert, maar dan van de gemeentelijke band van Valencia, ook op Plaza de la Virgen. De band voert representatieve werken van het feest uit, die eindigen met het symfonisch gedicht “Es chopà hasta la moma”, van Salvador Giner, gebaseerd op een gedicht in het Valenciaans van Luís Cebrián Mezquita, dat de plechtige processie van Corpus Christi beschrijft terwijl deze doorgaat de straten van Valencia op 9 juni 1746, waar een grote storm uitbrak. Rond 00.00 gaat er nog een band door de straten waarbij er prijzen worden uitgedeeld aan verschillende balkonnetjes. Deze worden namelijk versierd tijdens Corpus Christi.

Zondag 11 juni 2023
Op zondag is er om 10.30 uur mis in de kathedraal. Aan het einde, op de Puerta de los Hierros, wordt het gezegende brood uitgedeeld aan de gelovigen die de eucharistieviering verlaten, ter nagedachtenis aan een oude traditie. Om 12.00 uur start de processie genaamd ‘Cabalgata del Conviti’. De processie start bij het Palacio de la Generalitat en gaat door via Plaza de la Virgen, Plaza de la Reina, door Carrer del Micalet, Carrer de las Avellanas en Plaza de la Almoina, waarna de processie eindigt bij El Palau. Tijdens deze processie kun je onder andere de dans van ‘La Moma i els Momos’ zien, waarbij een wit geklede persoon vecht tegen zeven figuren die de zeven hoofdzondes voorstellen. Ook dansen er grote reuzen van wel vier meter hoog mee! Muzikanten begeleiden dit allemaal met de traditionele ‘dolçaina’, een houtblaasinstrument, en de ’tabalet’, een trommel. Allebei deze instrumenten zijn al sinds de Middeleeuwen in gebruik in Valencia.

Als laatste op deze dag start om 19.00 uur een plechtige processie waarbij gestart wordt voor de ‘Puerta de los Aposteles’, de ingang van de kathedraal op Plaza de la Virgen. De route gaat over het Plaza de la Virgen, door Carrer de Caballeros, Carrer de Bolsería, Carrer de Maria Cristina, Carrer de San Vicente Martir, Plaza de la Reina, Carrer del Mar, Carrer de Avellanas, Plaza de la Almoina en eindigt bij de ingang van de kathedraal.

Woensdag 14 juni 2023
Om 19.30 vindt er een Corpus Christi danst plaats in San Miguel de los Reyes.

Impressie

Ben jij niet in Valencia tijdens Corpus Christi en wil je toch een indruk krijgen van de processie? Dan kun je hier het filmpje bekijken. Je kunt ook Casa de las Rocas bezoeken om hier de twee houten praalwagens te bezichtigen!

Locatie
Carrer de les Roques 3
46003 Valencia

Openingstijden
Dinsdag tot zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 15.00 – 19.00 uur
Zondag en feestdagen: 10.00 – 20.00 uur
Gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december

De toegang is gratis

Comments are closed.