Corpus Christi

De Latijnse benaming Corpus Christi staat voor “het lichaam van Christus”. Dit is een katholieke viering en dit wordt jaarlijks op een andere dag gevierd. In 2023 valt Corpus Christi op donderdag 8 juni. Op de dagen daarna vinden ook vaak festiviteiten plaats. Spanjaarden vieren het feest vooral op zondag 11 juni 2023, Sacramentszondag.

Wat is Corpus Christi?

Corpus Christi is een feest van de Katholieke kerk waarmee ze vieren dat Jezus Christus zich in de vorm van brood en wijn aan de gelovigen geeft. Het brood staat symbool voor het lichaam van Jezus en de wijn staat voor het bloed dat Jezus geofferd heeft voor de mensen. Corpus Christi valt op de tweede donderdag na Pinksteren en de zestigste dag na de afloop van Semana Santa, de week waarin Spanje Pasen viert. Tegenwoordig viert men Corpus Christi grootschalig op de eerstvolgende zondag erna, op Sacramentszondag. Zo hoeven de Valencianen geen vrije dag op te nemen om erbij te zijn!

Valencia vierde Corpus Christi voor het eerst in 1355. Voor eeuwen was dit het grootste feest van de stad. De Valencianen noemden het feest zelfs ‘la festa grossa’, letterlijk ‘het dikke feest’! Ondanks dat het eigenlijk een Christelijke viering is, heeft het tegenwoordig ook een grote culturele waarde. Valencia laat tijdens deze dagen op verschillende momenten haar traditionele muziek, dans en kunst zien!

Programma 2023

Rondom Corpus Christi vinden er verschillende processies en activiteiten plaats. De precieze tijden voor de activiteiten en processies voor 2023 zijn nog niet bekend gemaakt, dus hieronder vindt je een overzicht waarbij de tijden van voorgaande jaren zijn aangehouden. Dichterbij het feest zullen we dit overzicht bijwerken met de definitieve tijden. Zo krijg je toch een beeld van hoe Corpus Christi in Valencia gewoonlijk gevierd wordt.

Donderdag 8 juni 2023
Plechtigheid in de kerk Iglesia del Patriarca om 19.00 uur.

Vrijdag 9 juni 2023
Op vrijdag 9 juni rijden er speciale beelden op grote houten wagens (Rocas) om 09.00 uur naar buiten bij het Casa de las Rocas. Deze elf wagens gaan naar Plaza de los Fueros, net om de hoek. Deze wagens gaan om 20.00 uur naar het Plaza de la Virgen, waar ze worden tentoongesteld. Rond 23.30 zijn er hier en rond Casa de las Rocas en Palacio Arzobispal dansvoorstellingen.

Zaterdag 10 juni 2023
Om 19.30 uur voert men toneelstukjes uit op Plaza de la Virgen over Corpus Christi. Om 23.00 uur treedt het Valenciaanse gemeentelijk orkest op, ook op Plaza de la Virgen. Rond 00.00 gaat er nog een band door de straten waarbij er prijzen worden uitgedeeld aan verschillende balkonnetjes. Deze worden namelijk versierd tijdens Corpus Christi.

Zondag 11 juni 2023
Op zondag is er om 10.30 uur mis in de kathedraal. Om 12.00 uur start de processie genaamd ‘Cabalgata del Conviti’. De processie start bij het Palacio de la Generalitat en gaat door via Plaza de la Virgen, Plaza de la Reina, door Carrer del Micalet, Carrer de las Avellanas en Plaza de la Almoina, waarna de processie eindigt bij El Palau. Tijdens deze processie kun je onder andere de dans van ‘La Moma i els Momos’ zien, waarbij een wit geklede persoon vecht tegen zeven figuren die de zeven hoofdzondes voorstellen. Ook dansen er grote reuzen van wel vier meter hoog mee! Muzikanten begeleiden dit allemaal met de traditionele ‘dolçaina’, een houtblaasinstrument, en de ’tabalet’, een trommel. Allebei deze instrumenten zijn al sinds de Middeleeuwen in gebruik in Valencia.

Om 16.30 uur begint de Paso de las Rocas. Elf monumentale houten wagens, in de vorm van boten en getrokken door paarden, leggen een route af door het centrum. Deze houten wagens stellen ‘Els Misteris’ voor, verhalen rondom belangrijke heiligen zoals San Vicente Ferrer en de Virgen de los Desamparados. Deze optocht gaat praktisch heel het centrum door en komt onder andere langs Plaça del Tossal, de Mercado Central, Carrer de Sant Vicent, het Palacio Arzobispal, Plaça Tetuan en Plaça dels Furs (achter de Torres de Serranos).

Als laatste op deze dag start om 19.00 uur een plechtige processie waarbij gestart wordt voor de ‘Puerta de los Aposteles’, de ingang van de kathedraal op Plaza de la Virgen. De route gaat over het Plaza de la Virgen, door Carrer de Caballeros, Carrer de Bolsería, Carrer de Maria Cristina, Carrer de San Vicente Martir, Plaza de la Reina, Carrer del Mar, Carrer de Avellanas, Plaza de la Almoina en eindigt bij de ingang van de kathedraal.

Impressie

Ben jij niet in Valencia tijdens Corpus Christi en wil je toch een indruk krijgen van de processie? Dan kun je hier het filmpje bekijken. Je kunt ook Casa de las Rocas bezoeken om hier de elf houten praalwagens te bezichtigen!

Locatie
Carrer de les Roques 3
46003 Valencia

Openingstijden
Dinsdag tot zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 15.00 – 19.00 uur
Zondag en feestdagen: 10.00 – 20.00 uur
Gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december

De toegang is gratis

Comments are closed.