Corpus Christi

De Latijnse benaming Corpus Christi staat voor “het lichaam van Christus”. Dit is een katholieke viering en dit wordt jaarlijks op een andere dag gevierd. In 2022 vindt Corpus Christi op donderdag 16 juni plaats. Op de dagen erom heen vinden ook vaak festiviteiten plaats.

Wat

Corpus Christi is een viering vanuit de Katholieke kerk waarop wordt gevierd dat Jezus Christus in de vorm van brood en wijn zich aan de gelovigen geeft. Het brood staat voor het lichaam van Jezus en de wijn staat voor het bloed dat Jezus geofferd heeft voor de mensen. Corpus Christi is een feest binnen de Katholieke Kerk en deze valt op de tweede donderdag na Pinksteren. Meestal wordt dit feest gevierd op de eerstvolgende zondag erna, op Sacramentszondag.

Programma 2019

Rondom Corpus Christi vinden er verschillende processies en activiteiten plaats. Omdat de activiteiten en processies voor 2022 nog niet bekend zijn, vind je hier het programma van 2019. In de jaren 2020 en 2021 werd veel van de activiteiten online gedaan en zo krijg je toch een beeld hoe Corpus Christi in Valencia gevierd wordt.

Donderdag 16 juni 2022
Plechtigheid in de kerk Iglesia de Patriarca om 20.00 uur.

Vrijdag 17 juni 2022
Op vrijdag 17 juni worden de beelden (Rocas) om 09.00 uur verplaatst van het ‘Casa de las Rocas’ naar het ‘Plaza de los Fueros’. Vervolgens worden ze om 20.00 uur weer verplaatst naar het Plaza de la Virgen, daar zullen ze worden tentoongesteld. Rond 23.30 zal hier en rond Casa de las Rocas en Palacio Arzobispal gedanst worden.

Zaterdag 18 juni 2022
Om 19.30 uur worden er toneelstukjes gespeeld op het Plaza de la Virgen over Corpus Christi. 23.00 uur zal het Valenciaanse gemeente orkest optreden op het Plaza de la Virgen. Rond 00.00 gaat er nog een band door de straten waarbij er prijzen worden uitgedeeld aan verschillende balkonnetjes. Deze worden namelijk versierd tijdens Corpus Christi.

Zondag 19 juni 2022
Op zondag is er om 10.30 uur mis in de kathedraal. Om 12.00 uur start de processie genaamd ‘Cabalgata del Conviti’. De processie start bij het Palacio de la Generalitat waarna deze via Plaza de la Virgen, daarna loopt de tocht verder over Plaza de la Reina, door Carrer del Micalet; Carrer de las Avellanas; Plaza de la Almoina waarna de processie eindigt bij El Palau.

Als laatste op deze dag start om 19.00 uur een plechtige processie waarbij gestart wordt voor de ‘Puerta de los Aposteles’ de ingang van de kathedraal op het Plaza de la Virgen. De route gaat over het Plaza de la Virgen. door Carrer de Caballeros, Carrer de Bolsería, Carrer de Maria Cristina, Carrer de San Vicente Martir, Plaza de la Reina, Carrer del Mar, Carrer de Avellanas, Plaza de la Almoina en eindigt bij de ingang van de kathedraal.

Impressie

Wil jij een indruk krijgen van de processie? Dan kun je hier het filmpje bekijken.

Comments are closed.