Corpus Christi

Onderwerpen

De Latijnse benaming Corpus Christi staat voor “het lichaam van Christus”. Dit is een katholieke viering en dit wordt jaarlijks op een andere dag gevierd. In 2024 valt Corpus Christi op donderdag 30 mei. Op de dagen daarna vinden ook vaak festiviteiten plaats. Spanjaarden vieren het feest vooral op zondag 2 juni 2024, Sacramentszondag.

Wat is Corpus Christi?

Corpus Christi is een feest van de Katholieke kerk waarmee ze vieren dat Jezus Christus zich in de vorm van brood en wijn aan de gelovigen geeft. Het brood staat symbool voor het lichaam van Jezus en de wijn staat voor het bloed dat Jezus geofferd heeft voor de mensen. Corpus Christi valt op de tweede donderdag na Pinksteren en de zestigste dag na de afloop van Semana Santa, de week waarin Spanje Pasen viert. Tegenwoordig viert men Corpus Christi grootschalig op de eerstvolgende zondag erna, op Sacramentszondag. Zo hoeven de Valencianen geen vrije dag op te nemen om erbij te zijn!

Valencia vierde Corpus Christi voor het eerst in 1355. Voor eeuwen was dit het grootste feest van de stad. De Valencianen noemden het feest zelfs ‘la festa grossa’, letterlijk ‘het dikke feest’! Ondanks dat het eigenlijk een Christelijke viering is, heeft het tegenwoordig ook een grote culturele waarde. Valencia laat tijdens deze dagen op verschillende momenten haar traditionele muziek, dans en kunst zien!

Programma 2024

Rondom Corpus Christi vinden er verschillende processies en activiteiten plaats. De precieze tijden voor de activiteiten en processies zijn hieronder te zien.

Donderdag 30 mei 2024
Plechtigheid in de kerk Iglesia del Patriarca om 20.00 uur.

Vrijdag 31 mei 2024
Op vrijdag 31 mei rijden er speciale beelden op grote houten wagens (Rocas) om 20.00 uur naar buiten bij het Casa de las Rocas. Deze wagens gaan van het Corpus Museum naar de Alameditas de Serranos, waar ze zullen worden tentoongesteld. Deze wagens gaan vervolgens naar het Plaza de la Virgen, waar ze weer worden tentoongesteld. Rond 23.30 is de “Nit d’albaes”, met stops bij het aartsbisschoppelijk paleis, de deur van het Casa de las Rocas en de tentoongestelde wagens op de Plaza de la Virgen.

Zaterdag 1 juni 2024
Om 12.00 zullen er in de straten van Cabillers en Avellanas, traditionele “Penja de poals” plaatsvinden. Die de plaats symboliseert waar de soldaten van koning Herodes (La “Degolla”) zullen worden aangevallen met waterbellen, als het einde van de Parade van de Convite. Om 18.00 is er op het podium bij Plaza de la Virgen de “Representació dels misteris”. Dit jaar geregeld door de studenten van de Ntra. Sra del Pilar school die de misteri zullen vertegenwoordigen: Misteri de Sant Cristofol en de Misteri d’Adam i Eva.

Om 19.30 uur is er een concert gewijd aan Corpus Christi door de Banda Simfónica de la Unió Muscial D’Alaquas onder leiding van Mikael Celda op Plaza de la Virgen. Om 23.00 uur is er weer een concert, maar dan van de gemeentelijke band van Valencia, ook op Plaza de la Virgen. De band voert representatieve werken van het feest uit, die eindigen met het symfonisch gedicht “Es chopà hasta la moma”, van Salvador Giner, gebaseerd op een gedicht in het Valenciaans van Luís Cebrián Mezquita, dat de plechtige processie van Corpus Christi beschrijft terwijl deze doorgaat de straten van Valencia op 9 juni 1746, waar een grote storm uitbrak. Rond 00.00 gaat er nog een band door de straten waarbij er prijzen worden uitgedeeld aan verschillende balkonnetjes. Deze worden namelijk versierd tijdens Corpus Christi.

Zondag 2 juni 2024
Op zondag is er om 10.30 uur mis in de kathedraal van Valencia. Aan het einde, op de Puerta de los Hierros, wordt het gezegende brood uitgedeeld aan de gelovigen die de eucharistieviering verlaten, ter nagedachtenis aan een oude traditie. Om 12.00 uur start de processie genaamd ‘Cabalgata del Convite’. De processie start bij het Palacio de la Generalitat en gaat door via Plaza de la Virgen, Plaza de la Reina, door Carrer del Micalet, Carrer de las Avellanas en Plaza de la Almoina, waarna de processie eindigt bij El Palau. Tijdens deze processie kun je onder andere de dans van ‘La Moma i els Momos’ zien, waarbij een wit geklede persoon vecht tegen zeven figuren die de zeven hoofdzondes voorstellen. Ook dansen er grote reuzen van wel vier meter hoog mee! Muzikanten begeleiden dit allemaal met de traditionele ‘dolçaina’, een houtblaasinstrument, en de ‘tabalet’, een trommel. Allebei deze instrumenten zijn al sinds de Middeleeuwen in gebruik in Valencia.

Als laatste op deze dag start om 19.00 uur een plechtige processie waarbij gestart wordt voor de ‘Puerta de los Aposteles’, de ingang van de kathedraal op Plaza de la Virgen. De route gaat over het Plaza de la Virgen, door Carrer de Caballeros, Carrer de Bolsería, Carrer de Maria Cristina, Carrer de San Vicente Martir, Plaza de la Reina, Carrer del Mar, Carrer de Avellanas, Plaza de la Almoina en eindigt bij de ingang van de kathedraal.

Impressie

Ben jij niet in Valencia tijdens Corpus Christi en wil je toch een indruk krijgen van de processie? Dan kun je hier het filmpje bekijken. Je kunt ook Casa de las Rocas bezoeken om hier de twee houten praalwagens te bezichtigen!

  • Carrer de les Roques 3
  • Openingstijden
    Dinsdag tot zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 15.00 – 19.00 uur
    Zondag en feestdagen: 10.00 – 20.00 uur
    Gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december
  • Gratis entree