Torres de Quart

Onderwerpen

In Valencia zijn er nog heel wat historische overblijfselen. Een stadsmuur, zoals een aantal Spaanse steden heeft, zal je niet snel vinden in Valencia (alleen op een paar verstopte plekken). Wel zijn er nog twee (van de twaalf) authentieke toegangspoorten te vinden. Eén hiervan is de Torres de Serranos, de ander is de Torres de Quart. Een imposante poort die een fotomoment waard is.

Geschiedenis in 2 minuutjes

De Torres de Quart en de Torres de Serranos maakten deel uit van de middeleeuwse stadsmuur die om de oude binnenstad van Valencia stond. Het doel van de torens was om de stad te beschermen tegen gevaar van buitenaf. Ze werden in de vijftiende eeuw gebouwd door Francesc Baldomar en Pere Compte, ook wel de meesters van de architectuur genoemd toentertijd. Ze zijn tussen 1441 en 1460 met de bouw bezig geweest. De stijl is Valenciaans laatgotisch met militaire invloeden. Opvallend zijn de gaten in de torens. Velen denken dat dit door verweer komt, maar niets is minder waar! Dit zijn kanonsgaten van tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808–1814). Sinds 1931 behoort de Torres de Quart tot nationaal historisch erfgoed.

Welke torens?

De Torres de Quart worden ook wel Torres de Cuart genoemd. Met een Q is namelijk de Valenciaanse benaming en op z’n Spaans is het met een C. De naam stamt af van de plek waar de torens staan. Vroeger liep er namelijk een weg van het Plaza de la Virgen, onder de poort door naar het dorpje Cuart de Poblet. De torens staan op de kruising van de straten Carrer de Guillem de Castro en Carrer de Quart.

Opgesloten in de torens

De Torres de Quart hadden voornamelijk een beschermende functie. Van gevaar van buitenaf, maar ook in andere opzichten. In 1562 werden de torens gebruikt als opslagruimte voor buskruit. Dit zorgde wel voor wat spanningen tussen de militaire autoriteiten en de Valenciaanse gemeente… Tot 1626 had één van de torens nog een functie. Deze werd namelijk gebruikt als gevangenis voor vrouwen. In de negentiende eeuw veranderde dit naar een militaire gevangenis. In 1865 viel de Valenciaanse stadsmuur en in 1932 stopte ook de functie van de toren als militaire gevangenis.

Structuur en stijl

De torens zijn in elkaar gemetseld met kalk en steen. Bij onder andere de hoeken en bogen is gewerkt met parement. Dit is een type natuursteen. Tussen de twee torens is de poort te zien. Deze is van hout en wel vier meter hoog! De twee torens zijn cilindervormig en hierbij zie je goed het verschil met de Torres de Serranos. Deze zijn namelijk erg hoekig en de Torres de Quart juist rond. Op de toppen van de torens zijn kantelen geplaatst. De torens zijn verdeeld in begane grond, twee verdiepingen en een terras.

Binnen de torens is er een aantal ruimtes die je kunt bewonderen. Opvallend zijn enkele geribde welven. Ook erg interessant is het contrast van de voor- en achterkant van de poort. Waar het aan de kant van de weg een ronde vorm heeft, heeft de poort aan de kant van Carrer de Quart juist een rechthoekige uitstraling. De stijl van de Torres de Quart (laatgotisch) kun je in veel Italiaanse steden terugzien, zoals in Genua.

Praktische informatie

 • Plaza Santa Úrsula 1
  46003 Valencia
 • Website
 • Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 19.00 uur
  Zondag: 10.00 -14.00 uur
 • €2,00
  €1,00 (groepen van >10 personen, scholieren tot 16 jaar, 65+)

Tips

 • Verlaat de torens op tijd! Na sluitingstijd gaan de poorten dicht.
 • Op een paar minuten wandelen van de Torres de Quart vind je de botanische tuinen. Leuk om een bezoek aan de torens te combineren met de tuinen.