Voetbal in Valencia

Onderwerpen

In maar weinig landen zijn de mensen zo gek van voetbal als in Spanje. Oud-international van de Spaanse ploeg Xavi Hernandez wist het ooit goed te verwoorden: “Het is ongelooflijk hoe de passie voor het voetbal zoveel mensen verbindt.” Hij had het niet beter kunnen zeggen. In Spanje gaat het de hele dag door over voetbal en ook in Valencia neemt volkssport nummer 1 een prominente plaats in het dagelijks leven in. Op welke manieren voetbal in Valencia beleefd wordt en/of hoe je zelf deel uit kan maken van de voetbalgemeenschap lees je hieronder! 

Voetbalfans opgelet!

Ben jij voetbalfan in hart en nieren, dan heeft Valencia jou zeker wat te bieden! De stad kan met trots zeggen dat het één van de steden in het land is waar maar liefst twee voetbalclubs op het hoogste niveau uitkomen. Dit maakt dat voetbal in Valencia een spektakel is. Zowel Valencia CF als Levante UD spelen in La Liga, de hoogste Spaanse voetbalafdeling. Beide clubs hebben een prachtige, rijke historie. Valencia CF is de club die over het algemeen wat bekender is en meestal beter presteert. Levante UD is daarentegen de oudste club van de stad en mocht ooit Johan Cruijff tot een van z’n spelers rekenen! Je merkt misschien al wel dat voetbal in Valencia een grote rol speelt.

Valencia CF

De bekendste club van de stad, Valencia CF, speelt z’n thuiswedstrijden in het machtige stadion Mestalla. Het is niet voor niets dat bezoekende clubs vaak met knikkende knieën afreizen, want dit is een van de stadions met de steilste tribunes van de wereld. De sfeer is vaak erg intimiderend en de thuisploeg weet daar dikwijls van te profiteren. Een bezoek aan dit imposante stadion mag je eigenlijk niet missen.

Beleef Valencia CF van dichtbij

De ideale situatie is natuurlijk een wedstrijd bezoeken. In een uitverkocht, kolkend Mestalla weet je niet wat je meemaakt. Om het je een beetje makkelijker te maken, helpen we je een handje op weg om kaarten voor een wedstrijd van Valencia CF te bestellen. Overigens niet getreurd als Valencia CF tijdens jouw verblijf geen thuiswedstrijd speelt, je kunt ook een stadiontour doen! Jouw kennismaking met het voetbal in Valencia is eigenlijk niet compleet zonder een van deze twee activiteiten.

Wis je dat we voor groepen vanaf 10 personen de Mestalla stadiontour geheel voor jullie kunnen verzorgen in het Nederlands? Inclusief een enthousiaste Nederlandstalige voetbalfanaat als gids! Ben je met een groep van minimaal 10 geïnteresseerd in de rondleiding door Mestalla, dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen voor de mogelijkheden.

Levante UD

Misschien een wat minder bekende club, maar eigenlijk is dat niet helemaal terecht. Levante UD werd al in 1909 opgericht (tien jaar eerder dan Valencia CF dus). De club is meer een familieclub en het stadion ligt aan de rand van de stad. Allemaal redenen waardoor Levante UD af en toe een beetje ondersneeuwt ten opzichte van rivaal Valencia CF. Als je de echte Valenciaanse voetbalsfeer wilt proeven, is een bezoek aan een wedstrijd van Levante UD zeker aan te raden.

Amateurs en de kelderklasse

Waar je in Nederland tot in de allerlaagste afdelingen nog georganiseerd onder de bond (KNVB) kunt spelen in de beroemde of beruchte kelderklasse, is dat in Spanje wel ietsje anders. Onder de Spaanse voetbalbond (RFEF) zijn maar zeven niveaus. Van hoog naar laag zijn dat de volgende competities.

  • De Primera División of La Liga, wat het hoogste niveau is en waar Valencia CF, Levante UD en natuurlijk ook FC Barcelona en Real Madrid CF in uitkomen.
  • Dan een niveautje lager de Segunda División, te vergelijken met de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie.
  • Daaronder wordt de Segunda División B gespeeld, eigenlijk het derde niveau van het land dus.
  • De vierde competitie heet Tercera División, wat eigenlijk derde divisie betekent, maar in feite dus het vierde niveau is.
  • Daarna komen de regionale competities, onderverdeeld in Preferente, Primera Regional en Segunda Regional. Te vergelijken met de hoofdklasse, eerste klasse en tweede klasse in Nederland.

In Spanje komt het niet voor dat een club een eerste elftal heeft wat competitief speelt en daaronder nog allerlei recreatieve elftallen die in de kelderklasse spelen. Als amateurvoetballer uit Nederland zul je dus poeftrainingen moeten doen bij clubs uitkomend in bijvoorbeeld de Primera Regional en hopen dat ze je ‘contracteren’. Als je niet goed genoeg bent voor een team dat uitkomt in de Segunda Regional, dan is je kans om onder de bond competitief te voetballen verkeken. Via de site van de Valenciaanse voetbalbond kun je kijken welke clubs op welk niveau spelen en hoe je eventueel contact kunt leggen voor een proeftraining om deel te nemen aan het georganiseerde voetbal in Valencia.

Zelf een balletje trappen

Als je in Valencia woont en af en toe lekker recreatief een balletje wil trappen dan kun je natuurlijk ook zelf een potje voetballen. Of je bent op vakantie, maar je hebt zin om ook actief bezig te zijn. Door de hele stad zijn er diverse faciliteiten waar je een veld kunt huren, maar dat heeft misschien alleen zin als je met een grote groep bent.

Zoek online waar en met wie je kunt spelen

Als je als individu met anderen een wedstrijdje mee wilt spelen zijn er gelukkig ook een aantal opties. Op Facebook zijn er diverse groepen voetbalfanaten die op die manier met elkaar afspreken om te gaan voetballen. De groepen veranderen nogal eens van naam, maar met zoektermen als ‘fútbol en Valencia’, ‘fútbol 7 Valencia’, ‘play football in Valencia’, kom je doorgaans een heel eind. Vragen of je mag meedoen staat vrij en voor je het weet krijg je de dag, tijdstip en locatie doorgestuurd en kun je je opmaken voor je debuut op Spaanse bodem. Ook maken veel Valencianen gebruik van de website/app Timpik. Dit is een online platform waarop je eenvoudig kunt zien waar en wanneer iemand een wedstrijdje organiseert. Dit zijn meestal 7-tegen-7 wedstrijden van een uur met allemaal sportievelingen uit de hele stad. De organisator vraagt meestal een kleine bijdrage voor de huur van het veld om de kosten te dekken. Je kunt je daar dus ook als eenling voor aanmelden als je niemand anders kent. Gelukkig is de taal van voetbal universeel en je zult merken dat het de ideale manier is om mensen te leren kennen door middel van de sport die je zo graag beoefent.

Denk aan het juiste schoeisel

Probeer er rekening mee te houden dat de kwaliteit van de velden misschien niet is zoals je gewend bent. In Spanje wordt vrijwel alleen maar op kunstgras gespeeld. Op zich geen probleem, dit is in Nederland ook steeds meer het geval, maar verwacht niet de allerbeste, nieuwe generatie kunstgrasmatten. Het zal kunnen voorkomen dat het veld een versleten kunstgrasmat heeft waar je zeker niet met noppen op kunt spelen. Bijna altijd is het spelen op kunstgrasschoenen de ideale oplossing.

Voetballen op het strand

Soms liggen de kansen om te voetballen voor het oprapen. In Valencia is het over het algemeen maanden lang schitterend weer. Het strand geldt op die heerlijke zomeravonden nog steeds als dé ontmoetingsplek voor een potje voetbal. Fiets lekker richting het strand aan het einde van de middag en je zult zien dat hier en daar groepjes voetballers samendrommen. Trek je stoute schoenen aan (of juist uit!) en speel lekker met ze mee. Vermoeiend? Ja. Heel erg de moeite waard? Absoluut! Voor je het weet heb je nieuwe amigo’s gemaakt en praten jullie op het terras na over jouw winnende doelpunt.

Handig

  •  Ben je nu in Valencia, maar zaten je voetbalspullen niet in je koffer? De perfecte winkels om even gauw een shirt/broek en/of schoenen te scoren zijn Decathlon of Sprinter.
  •  Je kunt ook geheel in stijl gaan en het officiële tenue van Valencia CF of Levante UD kopen in de fanshops.
  • Als je onverhoopt een blessure oploopt, kun je terecht bij ziekenhuis Hospital La Fe of bij privékliniek Quiron Salud. Hopelijk zal het niet nodig zijn, maar als het wel zo is, denk dan aan je Europese gezondheidskaart!
  • Saint Martin’s Urban Irish is een leuke pub in het centrum waar ze ook nog eens bijna alle voetbalwedstrijden uit de grote Europese competities uitzenden. Heb je jouw wedstrijd wat verder uit de buurt van het centrum gespeeld, dan is The Market Bar Cabanyal een lekkere plek. De perfecte bars voor een gezellige derde helft!