Huis kopen

Ben je na meerdere bezoeken (of misschien wel op slag) verliefd geworden op Valencia? Zit je er serieus aan te denken om een huis te kopen in Valencia? Dan zullen er vast een hoop vragen zijn waar je mee zit. Om je iets op weg te helpen, heeft Verrassend Valencia een paar handige tips op een rijtje gezet. Op deze pagina vind je van alles wat bij een huis kopen komt kijken.

Wonen in Valencia of tijdelijk verblijf?

Een huis kopen in Valencia kan allerlei redenen hebben; je gaat daadwerkelijk emigreren, je wilt een vakantiehuis of je wilt investeren. Misschien wel om er een b&b van te maken of het te verhuren. Fijn is dan om in ieder geval al te weten wáár in Valencia je op zoek gaat naar een woning. De stad bestaat uit een aantal districten, elk weer onderverdeeld in wijken. Woningen in de modewijken Canovas en Ruzafa zullen wat duurder zijn; voor de luxe wijk Pla del Remei zal je de hoofdprijs betalen. Woningen aan het strand zullen weer wat lager in prijs zijn, maar in dat geval ben je wel iets verder van het centrum verwijderd. Qua locatie is het een idee om de plus- en minpunten van een bepaalde wijk op een rijtje te zetten. Voor meer tips over wonen in het algemeen in de stad, kun je een kijkje nemen op Wonen in Valencia.

Papieren op orde

Het lijkt allemaal een ver-van-je-bed-show, maar wanneer je van plan bent een huis te kopen in Valencia, is het handig om de zaken niet te gaan uitstellen. Als eerste kun je beginnen met het op orde maken van de papieren. Het meest belangrijke document dat je dient te bemachtigen, is een N.I.E. Dit staat voor ‘Número de Identificación de Extranjero’, een soort fiscaal identificatienummer. Hiermee kun je ook onder een bankrekening openen of een mobiel telefoonabonnement afsluiten. En nog belangrijker; om een huis te kopen! Het N.I.E. nummer kun je aanvragen bij de ‘Comisería de Policía’. Mocht je nog in Nederland verblijven, dan zijn er ook mogelijkheden om dit nummer bij de Spaanse ambassade in Amsterdam aan te vragen. Het N.I.E. nummer aanvragen kan soms wat lastig zijn. Hoe je dit precies aanvraagt en meer handige tips vind je in onze digitale Wonen in Valencia gids.

PreviewWonenVLC


Kijk hier voor een gratis preview!

Makelaars

Je kunt in Valencia per toeval tegen een huis in de verkoop aanlopen, maar vaak is dit niet het geval. De meeste huizen te koop worden aangeboden door makelaars. Soms gebeurt het dat één huis door meerdere makelaarskantoren wordt aangeboden. Het aanbod van huizen kun je uiteraard terugvinden op de websites van de makelaars of op de ruit bij een makelaarskantoor. Iets handiger is om de Spaanse huizenwebsites een kijkje te nemen. Hier vind je allerlei huizen, aangeboden door diverse makelaars en heel af en toe door een particulier. Een handige website die je kunt bezoeken, is bijvoorbeeld Fotocasa. Houd er rekening mee dat er regelmatig woningen online staan die al verhuurd of verkocht zijn. Besluit je een huis, onder handen van een makelaar, te bezoeken en uiteindelijk te kopen? Dan dienen er makelaarskosten betaald te worden. Dat is misschien jammer, maar wanneer een huis niet helemaal naar wens is tijdens de bezichtiging, kan een makelaar je ook tips geven voor andere huizen. Vaak betaal je bij het kopen van het huis 2 tot 4% (+21% BTW) van de uiteindelijke koopsom aan makelaarskosten. Deze kosten hoeven natuurlijk niet betaald te worden op het moment dat je het huis niet koopt.

Hypotheek in Spanje

Uiteraard kun je je Valenciaanse woning met eigen middelen financieren of met een Nederlandse hypotheek; een andere optie is om een hypotheek in Spanje af te sluiten. Dit kan, zoals eerder benoemd, alleen gedaan worden wanneer je in het bezit bent van een N.I.E. nummer. Houd er rekening mee dat je zelf bij een afgesloten hypotheek, eerst al zo’n 40-50% van de koopsom zelf dient te betalen. Daarnaast dien je voldoende inkomen te hebben, wat je kunt aantonen met een Spaans arbeidscontract. Over het algemeen mag je in Spanje 35% van je inkomen aan woonlasten besteden.

En dan…?

Oké, je hebt een huis op het oog en je kunt er een hypotheek voor krijgen. Wat nu? De koop kan (eventueel na onderhandelingen) beginnen! Ben je er van overtuigd dat het jóuw huis is? Dan is het zeer aan te raden om (tegen betaling) het huis te “reserveren”, dit omdat het huis waarschijnlijk door meerdere makelaarsbureaus wordt aangeboden. In werkelijkheid koop je trouwens vaak niet het huis, maar de grond. Het huis kan namelijk een andere eigenaar hebben dan de grond. De verkoper moet je een ‘escritura’ (eigendomsakte) kunnen overleggen. Wanneer je een makelaar of ‘gestor’ (tussenpersoon) hebt ingeschakeld, kan hij/zij uitzoeken of de eigendomsakte klopt. Dit duurt ongeveer 15 dagen, maar houd rekening met de Spaanse tijd.

Wanneer het allemaal klopt en de koopprijs is bepaald, wordt het koopcontract opgesteld en ondertekend (‘contrato privado’). Vaak wordt ter bevestiging van de aankoop een aanbetaling van 10% van de overeengekomen koopsom gedaan.

Vervolgens wordt de notaris bezocht. De notaris controleert eventuele openstaande schulden op het pand bij de gemeente en/of de vereniging van eigenaren. Ook wat betreft de hypotheek, indien deze op het pand rust, wordt nagegaan of bepaalde schulden openstaan. Indien er schulden worden ontdekt, worden deze op het moment van aankoop van de uiteindelijke koopsom afgetrokken. Vervolgens wordt een nieuwe eigendomsakte opgemaakt en opgeslagen. Je krijgt een kopie hiervan en het origineel blijft bij het kadaster. Wanneer jouw naam bij het kadastrale register staat ingeschreven, ben je de eigenaar van het huis. Let er op dat er in de eigendomsakte de juiste prijs van de woning wordt vermeld. Het kan voorkomen dat wanneer je het huis ooit wil verkopen, je anders voor de kosten dient op te draaien wanneer er een lagere waarde van het huis in de akte is opgenomen! Tot slot dien je jouw woning ook bij het ‘catastro’ (het kadaster) in te schrijven, onderdeel van het Ministerie van Financiën.

Architecten

Wanneer je het huis wilt verbouwen, is het een aanrader om op zoek te gaan naar een architect. Regelmatig denken zij met je mee, geven praktische tips en ze kunnen zelfs (ver)bouwvergunningen aanvragen. Hij kan de hele verbouwing begeleiden en dat kan veel tijd schelen. Een idee is wel om offertes bij verschillende architectenbureaus aan te vragen, maar ook zeker te kijken bij welke architect je je het prettigst voelt. In de digitale Wonen in Valencia gids kun je een lijstje aanraders vinden.

Verbouwen & aannemers

Hetzelfde geldt voor verbouwbedrijven en aannemers; vraag verschillende offertes op en kies ook voor degene waar je je prettig bij voelt. Houd er rekening mee dat het in Spanje niet altijd zo snel gaat met de verbouwingen. Een idee is om een boeteclaim in het verbouwcontract op te nemen. Afhankelijk van de grootte van het project kan bijvoorbeeld in overleg een bepaald bedrag per dag te laat opgeleverd worden vastgesteld. En dan na een eventuele verbouwing is het zover… Je hebt jouw droomhuis in Valencia!

Comments are closed.