Beleef!

De feestdagen in Spanje en Valencia worden anders gevierd dan dat wij ze in Nederland kennen. Ook zijn er veel meer feestdagen per jaar. Daarnaast worden er jaarlijks veel (sport)evenementen en festivals georganiseerd waarbij de Valenciaanse gewoonten en tradities naar boven komen. Het is ontzettend leuk om Valencia te leren kennen bijvoorbeeld tijdens Las Fallas. Beleef Valencia!

Corpus Christi

Corpus Christi is een viering vanuit de Katholieke kerk waarop wordt gevierd dat Jezus Christus in de vorm van brood en wijn zich aan de gelovigen geeft. Deze feestdag wordt in Valencia gevierd in de vorm van twee processies. Meer over Corpus Christi lees je op Verrassend Valencia.

Día de la Comunidad Valenciana

Valencia is een stad, maar ook een regio; de regio Comunidad Valenciana. Deze regio heeft haar eigen feestdag waarop de oprichting van Valencia wordt gevierd. Tot de veertiende eeuw werden grote delen van Spanje bezet door de Moren, een Arabisch volk uit Noord-Afrika. Zo ook Valencia. Onder leiding van Jaime I de Veroveraar (later Koning) werd het gebied bevrijd. Zo ontstond de stad. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks gevierd op 9 oktober. Meer achtergrondinformatie en leuke weetjes vind je op Día de la Comunidad Valenciana.

Día de la Constitución

In 1978 stemde Spanje in met de grondwet. Daarvoor had Spanje een streng, dictatuurachtig regime; als een van de laatste landen in Europa. Hierna werd het land eindelijk democratisch. Deze gebeurtenis wordt gevierd op 6 december. Meer over de activiteiten die plaats vinden in Valencia en Spanje vind je op Día de la Constitución.

Día de Reyes

In Nederland vieren we Sinterklaas. De oude man komt elk jaar vanuit Spanje naar ons land. Maar wie is er dan voor de kindertjes in Spanje wanneer de goedheiligman daar niet is? Dat zijn de Drie Koningen. Zij gaan juist naar het Verre Oosten om voor de kinderen pakjes mee te nemen. In december hebben zij al een lijstje geschreven met wensen. Op 6 januari liggen er dan cadeautjes onder de kerstboom. De stoute kindertjes krijgen dan “carbon”. Weten wat “carbon” is en het verschil tussen Sinterklaas, de Kerstman en de Drie Koningen? Lees dan de pagina Día de Reyes.

Feestdagen

De Spanjaarden houden wel van een feestje, ze hebben namelijk ook erg veel feestdagen! Niet alleen Spanje in het algemeen, maar elke regio, provincie of stad heeft ook weer zijn eigen feestdagen. Als jij naar Valencia gaat, is het handig om te weten of er een feestdag is gedurende jouw verblijf in Valencia, de winkels zijn namelijk vaak gesloten! Lees meer over wanneer welke nationale en lokale feestdag is op de pagina feestdagen.

Divina Pastora Marathon

In november wordt in Valencia de marathon gelopen. Het bijzondere aan deze marathon is, dat de start en finish in de Stad van Kunst en Wetenschap zijn. De marathon wordt Valenciaans afgesloten met een medaille én een netje Valenciaanse mandarijntjes. Meer informatie kun je vinden op de Marathon van Valencia.

Feria de Julio

De hele maand juli is feest in Valencia! Dan vindt namelijk het Feria de Julio plaats. Een maand vol feest, concerten, optredens, proeverijen en evenementen. Highlights tijdens deze maand zijn het Batalla de Flores, stierenvechten en het paella proeven. Voor meer informatie over deze gezellige, zomerse maand, kijk je op de Feria de Julio pagina.

Festiviteiten en evenementen

Jaarlijks zijn er weer verschillende festiviteiten en evenementen aan de gang in Valencia, en wie weet is er wel een festiviteit tijdens jouw verblijf! Lees hier over de jaarlijkse festiviteiten en evenementen in Valencia.

Festival Internacional de Benicàssim

In juli vindt het FIB plaats, oftewel het Festival Internacional de Benicàssim. In de voorgaande jaren was de line-up op dit festival te gek, met onder andere Jessie J, Mumford & Sons, David Guetta, Tinie Tempah en Ed Sheeran. Lees meer op Festival Internacional de Benicàssim .

Fiesta de Todos los Santos

Op 1 november viert Spanje het feest Fiesta de Todos los Santos, oftewel het Allerheiligen feest. Op deze dag worden alle heiligen geëerd die geen eigen feestdag hebben. In de Spaanse regio’s wordt het feest vaak op hun eigen manier gevierd. Er zijn ook speciale gerechtjes die voor deze dag worden gemaakt, bijvoorbeeld “panellets”. Meer weten over het Fiesta de Todos los Santos en erachter komen wat “panellets” zijn? Kijk dan op de pagina over Fiesta de Todos los Santo.

Fiesta Nacional de España

Op 12 oktober viert Spanje het Fiesta Nacional de España. Op deze dag wordt door 500 miljoen mensen met een Spaanse achtergrond gevierd dat Columbus zijn eerste stappen op het ontdekte land Amerika zette. Zonder deze gebeurtenis zouden er misschien niet zoveel Spaanse invloeden de wereld over zijn gegaan. Meer informatie vind je op Fiesta Nacional de España .

Sportevenementen

Elk jaar zijn er diverse grote sportevenementen in Valencia, zoals de marathon, maar ook een groot tennistoernooi. Lees op de pagina sportevenementen met wat er allemaal te doen is.

Kerst in Valencia

Ben je rond de feestdagen in Valencia? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk geen witte Kerst tegemoet gaan. In Valencia kan het rond de feestdagen zelfs nog zulk lekker weer zijn dat je in een shirt op een terras in het zonnetje kan zitten. Tijdens de feestdagen is Valencia wel helemaal in Kerstsferen. Wat er te doen valt, kun je lezen op Kerst in Valencia .

La Inmaculada Concepción

Jaarlijks wordt op 8 december La Inmaculada Concepción gevierd. Dit staat voor de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, niet te verwarren met de Onbevlekte Bevangenis van Maria. Spaanse dames heten vaak Inma, afgeleid van Inmaculada. Wil je weten wat er op deze feestdag gebeurt in Valencia? Neem dan even een kijkje op de La Inmaculada Concepción pagina.

Las Fallas

In maart vindt het bekendste feest van Valencia plaats. Las Fallas met haar optochten, Fallera’s en mascletas. Jaarlijks komen er ongeveer twee miljoen mensen dit spektakel aanschouwen. Het is echt een aanrader om in deze periode in Valencia te zijn. Informatie vind je op Las Fallas .

MotoGP

Geïnteresseerd in de motorsport? Dan ben je op de goede plek in Valencia. De stad heeft haar eigen racecircuit, net iets buiten de stad gelegen. Elk jaar rond de tweede week van november scheuren hier de coureurs over het asfalt. Het circuit is vernoemd naar de lokale held en vroegere wereldkampioen, Ricardo Tomo. Meer informatie vind je op de MotoGP pagina.

San Juan

De Spanjaarden houden van warmte en vooral van de zomer. Er is zelfs een feestdag aan gewijd. Dit feest heet San Juan en wordt gevierd met kampvuren op het strand in Valencia. Meer informatie vind je op San Juan .

Semana Santa

Wat we in Nederland kennen als Eerste en Tweede Paasdag, is in Valencia een hele Paasweek. In deze week wordt de laatste week van Jezus nagespeeld met processies en beelden. Meer (achtergrond)informatie vind je op Semana Santa .

Stierenvechten

In Spanje worden er vaak stierengevechten georganiseerd. Het is er erg controversieel onderwerp. Catalonië is de eerste Spaanse regio waar het stierenvechten is afgeschaft (2010). In Valencia is er een grote groep tegenstanders. Toch vindt hier het vechten nog steeds plaats. Er zijn namelijk ook veel voorstanders voor wie het cultuur en traditie is. Meer informatie over dit onderwerp lees je op Stierenvechten.

Tomatina

Honderden kilo’s tomaten worden er overgegooid. De mensen hebben zwembrilletjes op. Er zijn wel regels. Dit is het Tomatina festival. In Buñol, een klein dorpje buiten Valencia, wordt dit festival gehouden. Jaarlijks komen er honderden mensen op Tomatina af. Meer informatie over dit voedselgevecht vind je op Tomatina .

Virgen de los Desamparados

De Virgen de los Desamparados is de beschermheilige van de stad Valencia. Zij heeft ook haar eigen basiliek. Op de tweede zondag in mei is er een feestdag aan haar gewijd. Meer informatie over de Virgen de los Desamparados vind je op Verrassend Valencia.

Voorjaar in Valencia

Tijdens de lentemaanden in Valencia en nog geen idee wat er te beleven valt rond deze periode in de stad? Doe dan wat inspiratie op op de pagina Voorjaar in Valencia. Huur bijvoorbeeld een fiets en ontdek Valencia op een verrassende manier!

Winter in Valencia

Winter… sneeuw, kou, warme chocolademelk… Maar niet in Valencia! Tijdens de wintermaanden kan het zonnetje nog goed schijnen in Valencia. Kerst en Oud & Nieuw worden gevierd, misschien anders dan je gewend bent. Leuke ideetjes voor de ‘koudere’ maanden in Valencia lees je op de pagina Winter in Valencia.

Comments are closed.