Alboraya

Inmiddels is het in bijna alle supermarkten te koop: amandelmelk. Wist je dat de zo populaire amandelmelk ook een Spaans equivalent heeft? In dit artikel geven we je informatie en leuke tips voor een dagtrip naar Alboraya, een stadje ten noorden van Valencia, dat wordt beschouwd als de hoofdstad van de horchata of orxata. Het unieke, verfrissende drankje wordt gemaakt van aardamandelen (Spaans: chufas) en biedt op warme dagen de nodige verfrissing. Net als amandelmelk bevat horchata weinig vet, maar des te meer vitamines. Valencianen drinken horchata in de naar het drankje genoemde horchateria’s.

Chouf

In de achtste eeuw introduceerden de Moren tijdens hun dynastie dit knolletje in de omstreken van Valencia vanwege het geschikte klimaat. Het stamt oorspronkelijk uit de regio Chouf in Soedan. Het land in de omstreken van Valencia werd door de Moren geïrrigeerd waardoor zogenaamde wetlands ontstonden. Op deze manier creëerde men de ultieme omstandigheden voor een succesvolle chufa-teelt.

Horchata & farton

Tijdens een bezoek aan Alboraya, een pittoresk en van origine agrarisch stadje, kan je in de Avenue Orxata in een van de drankgelegenheden, samen met de locals, genieten van dit verfrissende en authentieke Valenciaanse streekproduct. Neem er een heerlijke farton (zoet broodje) bij. Je kan ook even een omweg maken en langsgaan bij Horchateria Daniel, een populair zaakje waar je ook verschillende huisgemaakte specialiteiten (ijs, verschillende broodjes) kunt bestellen.

Alboraya Barraca Horchata Chufa

Locatie

Av. de la Horchata
46120 Alboraya
Website
Elke dag geopend van 10.00 – 24.00 uur

Snuffelen

Natuurlijk zijn er ook andere redenen om Alboraya te bezoeken. Op Els Peixtas (Tweede Pinksterdag) is er rondom de Ermita de Els Peixets een grote vlooienmarkt en wordt er door de stad een enorme hoeveelheid paella gemaakt en uitgedeeld. Een ultieme gelegenheid om tussen de locals te snuffelen naar leuke snuisterijen en souvenirs. Overigens kan je ook de Mercado Municipal bezoeken en daar verse en vaak lokaal geteelde groente en fruit kopen.

Sportief

Of maak een fietstocht door het prachtige platteland en peddel rustig door de boomgaarden en zie met eigen ogen hoe de chufa’s worden geteeld en verwerkt. De gemeente heeft ook een aantal wandelroutes uitgezet door de stad en de omliggende terreinen. De routes zijn ook geschikt als ruiterpad. De routes leiden je langs een oude Valenciaanse woning (barraca). Deze karakteristieke woningen met hun typische schuine daken bouwden de bewoners van dit gebied in vervlogen jaren zelf, met materialen die in hun directe omgeving voor handen waren.

Museum

Een andere culturele bezienswaardigheid is het Museo de la horchata y la chufa, waar je meer te weten komt over de traditionele chufa-teelt. Alleen al de ligging van het museum is een reden om het te bezoeken, het is prachtig gelegen tussen de landerijen. Denk er wel aan om te controleren of het museum geopend is, er vinden regelmatig festiviteiten plaats.

Locatie

Partida de Masmardá 51
Alboraya
Tel.: (+34)655 570 761
Email: info@elmachistre.es
Website
Let op: neem voor je bezoek contact op met het museum om de openingstijden te controleren!

Strand

Op warme dagen kan je heerlijk uitblazen op een van de drie stranden (Port Saplaya Norte/Sur of Patacona) van Alboraya, voordat je met de metro of de fiets terugkeert naar Valencia. Op minder warme dagen kan je natuurlijk ook even genieten van het strand terwijl je het op de Mercado Municipal gekochte fruit verorbert, of maak je een lekkere strandwandeling.

Overnachten

Lijkt het je wat om een dagje Alboraya in stijl af te sluiten? Boek dan een overnachting bij een van de volgende hotels.

Olympia Spa&Fitness
In het centrum van Alboraya vind je achter een wat grijzige façade Olympia Spa&Fitness Hotel. Trek een paar baantjes door het zwembad of geniet (optioneel) van de ontspannende baden (met buffet of massage tegen meerprijs) of van een aanvullend romantische spa- en massagetreatment (prijzen € 80-114 per paar). Voor meer informatie over actuele prijzen en beschikbaarheid kan je kijken op Olympia hotel.

La Mozaira
Houd je het liever in de landelijke sferen? Dan is La Mozaira wat voor jou! Deze 17e-eeuwse boerderij is verbouwd tot luxe hotel met buitenzwembad. Geniet van een zalig diner in de fantastische tuin met prachtig uitzicht over de omliggende landbouwgronden. Na een heerlijk ontbijt wandel je naar het nabijgelegen metrostation en ben je binnen een kwartier weer in Valencia. Kijk voor de actuele prijzen en beschikbaarheid op hotel La Mozaira.

Alboraya Hotel Mozaira

Lekker eten

Ontbijt bij een horchateria
Voor een snel ontbijtje kan je langsgaan bij Horchateria Daniel, of een van de ander horchateria’s, en geniet van een paar zoete broodjes en een kopje koffie, voordat je de rest van de dag te lijf gaat.

Locatie

Av. de la Horchata
46120 Alboraya
Website

Diner bij Casa Navarro
Geniet bij Casa Navarro van de typisch Valenciaanse keuken op het terras onder de parasols met een fantastisch uitzicht op de Middellandse Zee, of binnen waar de muren betegeld zijn met authentieke Spaanse wandtegels. Je kunt online reserveren (min. 24 uur van tevoren) of even bellen.

Alboraya

Locatie

Avda. Mare Nostrum 32
Partida de Vera 110
46210 Alboraya
Tel.: (+34)963720027
Email: casa-navarro@tiatools.com
Website

Openingstijden

Van ongeveer half mei t/m september, 7 dagen per week geopend voor lunch en diner. Lunch vanaf 14.00 uur, diner vanaf 21.00 uur. Van oktober – half mei opent Casa Navarro alleen op zaterdag, en af en toe op vrijdag, haar deuren.

Bereikbaarheid

Fiets
Alboraya is makkelijk te bereiken. Met de fiets ga je langs de boulevard naar het noorden en buig je onder de V21 door naar links. De eerste aanblik van Alboraya is niet erg aanlokkelijk, maar laat je hierdoor niet weerhouden.

Metro
Neem vanuit het centrum van Valencia metro 3 halte Alboraia Palmaret of halte Alboraia Peris Arga.

Tips

• In de regio Valencia wordt zowel Valenciaans als Catiliaans gesproken. Daarom kan je op de borden zowel Alboraya als Alboraia tegenkomen.
• Mocht je op zoek zijn naar een plattegrond van Alboraya of meer informatie nodig hebben, dan kan je ook altijd nog even langsgaan bij de toeristeninformatie in Alboraya.

Locatie

Paseo Marítimo, s/n
Portsaplaya Posta Sanitaria Alcamp
46120 Alboraya
portsaplaya@touristinfo.net
Tel.: (+34) 963726673

Comments are closed.