Alboraya

Onderwerpen

Inmiddels is het in bijna alle supermarkten te koop: amandelmelk. Wist je dat amandelmelk ook een Spaans equivalent heeft? Onderstaand krijg je informatie en tips voor een dagtrip naar Alboraya, een stadje ten noorden van Valencia, dat wordt beschouwd als de hoofdstad van de horchata of orxata. Het unieke, verfrissende drankje wordt gemaakt van aardamandelen (Spaans: chufas) en biedt op warme dagen de nodige verfrissing. Net als amandelmelk bevat horchata weinig vet, maar des te meer vitamines.

Chouf

In de achtste eeuw introduceerden de Moren tijdens hun dynastie dit knolletje in de omstreken van Valencia vanwege het geschikte klimaat. Het stamt oorspronkelijk uit de regio Chouf in Soedan. Het land in de omstreken van Valencia werd door de Moren geïrrigeerd waardoor zogenaamde wetlands ontstonden. Op deze manier creëerde men de ultieme omstandigheden voor een succesvolle chufa-teelt. Op de pagina Wat is horchata? lees je meer over de ingrediënten en het proces.

Horchata en farton

Tijdens een bezoek aan Alboraya, een pittoresk en van origine agrarisch stadje, kan je in de Avenue Orxata in een van de drankgelegenheden, samen met de locals, genieten van dit verfrissende en authentieke Valenciaanse streekproduct. Neem er een heerlijke farton (zoet broodje) bij. Je kan ook even een omweg maken en langsgaan bij Horchateria Daniel, een populair zaakje waar je ook verschillende huisgemaakte specialiteiten (ijs, verschillende broodjes) kunt bestellen.

 • Avinguda l’Orxata, Alboraya
 • Website
 • Maart t/m December
  Zondag t/m donderdag van 10.00 – 22.00 uur
  Vrijdag en zaterdag van 10.00 – 00.00 uur

Vlooienmarkt

Natuurlijk zijn er ook andere redenen om Alboraya te bezoeken. Op Els Peixtas (Tweede Pinksterdag) is er rondom de Ermita de Els Peixets een grote vlooienmarkt en wordt er door de stad een enorme hoeveelheid paella gemaakt en uitgedeeld. Een ultieme gelegenheid om tussen de locals te snuffelen naar leuke snuisterijen en souvenirs. Overigens kun je ook de Mercado Municipal bezoeken en daar verse en vaak lokaal geteelde groente en fruit kopen.

Fietsen door Alboraya

Of maak een fietstocht door het prachtige platteland en peddel rustig door de boomgaarden en zie met eigen ogen hoe de chufa’s worden geteeld en verwerkt. De gemeente heeft ook een aantal wandelroutes uitgezet door de stad en de omliggende terreinen. De routes zijn ook geschikt als ruiterpad. De routes leiden je langs een oude Valenciaanse woning (barraca). Deze karakteristieke woningen met hun typische schuine daken bouwden de bewoners van dit gebied in vervlogen jaren zelf, met materialen die in hun directe omgeving voor handen waren.

Museum

Een andere culturele bezienswaardigheid is het Museo de la horchata y la chufa, waar je meer te weten komt over de traditionele chufateelt. Alleen al de ligging van het museum is een reden om het te bezoeken, het is prachtig gelegen tussen de landerijen. Denk er wel aan om te controleren of het museum geopend is, er vinden regelmatig festiviteiten plaats.

 • Partida de Masmardá 51, Alboraya
 • Website
 • +34 655 570 761
 • Let op: neem voor je bezoek contact op met het museum om de openingstijden te controleren!

Stranden in Alboraya

Op warme dagen kun je heerlijk uitblazen op een van de drie stranden (Port Saplaya Norte/Sur of Patacona) van Alboraya, voordat je met de metro of de fiets terugkeert naar Valencia. Op minder warme dagen kun je natuurlijk ook even genieten van het strand terwijl je het op de Mercado Municipal gekochte fruit verorbert, of maak je een lekkere strandwandeling.

Overnachten in Alboraya

Olympia Spa&Fitness

In het centrum van Alboraya vind je achter een wat grijzige façade Olympia Spa&Fitness Hotel. Trek een paar baantjes door het zwembad of geniet van de ontspannende baden (met buffet of massage tegen meerprijs) of van een aanvullende romantische spa- en massagetreatment (prijzen €80-114 per paar). Voor meer informatie over actuele prijzen en beschikbaarheid kun je kijken op Olympia hotel.

Prijs: Vanaf €94,00 per nacht      Aantal sterren: ★★★★     Hotelbeoordeling: 7.5+

La Mozaira

La Mozaira wordt gerund door gastvrije mensen, een heerlijk ontbijt en sfeervolle kamers die van alle gemakken zijn voorzien. Je kunt in de tuin je eigen groenten en fruit plukken en vervolgens gebruikt de keuken van het restaurant de verse groenten en fruit in de gerechten. Er is een buitenzwembad en voor bepaalde ‘kussen’ voorkeuren kijk je gewoon even op het kussenmenu. Kijk voor de actuele prijzen, beschikbaarheid en meer informatie op La Mozaira.

Prijs: Vanaf €220,00 per nacht   Aantal sterren: ★★★★      Hotelbeoordeling: 9+

Lekker eten in Alboraya

Ontbijt bij een horchatería

Voor een snel ontbijtje kan je langsgaan bij Horchateria Daniel, of een van de ander horchateria’s, en geniet van een paar zoete broodjes en een kopje koffie, voordat je de rest van de dag te lijf gaat.

 • Avinguda l’Orxata, Alboraya
 • Website
 • Maart t/m December
  Zondag t/m donderdag van 10.00 – 22.00 uur
  Vrijdag en zaterdag van 10.00 – 00.00 uur

Diner bij Casa Navarro

Geniet bij Casa Navarro van de typisch Valenciaanse keuken op het terras onder de parasols met een fantastisch uitzicht op de Middellandse Zee, of binnen waar de muren betegeld zijn met authentieke Spaanse wandtegels. Je kunt online reserveren (min. 24 uur van tevoren) of even bellen.

 • Avinguda Mare Nostrum 32, Alboraya
 • Website
 • Openingstijden juni t/m augustus
  Maandag t/m zaterdag van 11.00-18.00 uur en 20.30-23.30 uur
  Zondag van 10.00 – 18.00 uur
 • Openingstijden september t/m mei
  Maandag t/m donderdag van 11.00 – 18.00 uur
  Vrijdag en zaterdag van 11.00 – 18.00 uur en 23.30 – 01.00 uur
  Zondag van 10.00 – 18.00 uur

Bereikbaarheid

Fietsen naar Alboraya

Alboraya is makkelijk te bereiken. Met de fiets ga je langs de boulevard naar het noorden en buig je onder de V21 door naar links. De eerste aanblik van Alboraya is niet erg aanlokkelijk, maar laat je hierdoor niet weerhouden. Huur bijvoorbeeld een fiets en ontdek Alboraya.

Metro

Neem vanuit het centrum van Valencia metro 3 halte Alboraia Palmaret of halte Alboraia Peris Arga.

Tips

 • In de regio Valencia wordt zowel Valenciaans als Catiliaans gesproken. Daarom kan je op de borden zowel Alboraya als Alboraia tegenkomen.
 • Lijkt het je leuk om meer van de omgeving van Valencia te ontdekken? Neem dan een kijkje op omgeving van Valencia.