Almudín

Onderwerpen

Ga je naar Valencia en ben je geïnteresseerd in historie? Dan is het museum El Almudín een must-visit. Dit monument en museum is in het centrum gelegen en om precies te zijn in de wijk La Seu. Het gebouw komt uit de veertiende eeuw en werd toentertijd gebruikt voor iets wat je misschien niet zou verwachten wanneer je het Almudín ziet…

Het gebouw en de bouwstijlen

Het Almudín (Almodí in het Valenciaans) in het centrum van Valencia is gebouwd rond het jaar 1307 in de Valenciaans-gotische stijl en werd gebouwd op de plek waar eerst een “alcázar” stond, oftewel een Moors paleis. Lange tijd heeft Valencia namelijk onder de Moren geleefd, een Arabisch volk uit Noord-Afrika. Veel van deze periode is niet meer terug te zien in Valencia. Zo ook niet op de plek waar nu het Almudín staat. Begin veertiende eeuw werd hier namelijk een opslagruimte voor tarwe gebouwd. Behalve voor opslag, werd het ook gebruikt als distributie- en verkoopplaats.

Deze opslagruimte zag er toen niet helemaal hetzelfde uit zoals het Almudín van nu. Het is namelijk uitgebreid in de vijftiende en in de zestiende eeuw. Er is een veranda die in de eerste helft van de zestiende eeuw werd gebouwd. Het oorspronkelijke gebouw had een centrale open patio. In de zeventiende eeuw veranderde dit toen ze er een overdekte patio van maakten. In 1969 werd het Almudín uitgeroepen tot nationaal monument.

Moorse touch en renovaties

Veel van de islamitische elementen is niet meer terug te zien bij het Almudín. Wel leuk om te weten, is dat de naam ‘almudín’ van het Arabische woord ‘almud’ afstamt. Dit is een woord voor een maateenheid die gebruikt wordt bij graan. Hoewel het almudín na de Moorse tijd gebouwd is, lijken er wel islamitische elementen in terug te komen. Zo zijn er binnen diverse puntbogen met islamitische uitstraling. Binnen is de ruimte verdeeld in drie schepen waarbij de middelste wat breder en hoger is. Het dak is van hout. Oorspronkelijk had het gebouw kantelen en tegenwoordig kan je nog steeds zien waar deze vroeger zaten.

Leuk om te weten, is dat er binnen diverse muurschilderingen te zien zijn. Deze stammen uit de zeventiende eeuw. Er zijn verschillende voorstellingen te zien, zoals het invoeren van tarwe, het functioneren en de organisatie van het Almudín en sociale en religieuze afbeeldingen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Zo is bijvoorbeeld de Virgen de los Desamparados ertussen te spotten, de beschermheilige van de stad Valencia. Het oudste schilderij stamt uit het jaar 1609.

Bogen en ingangen

Het gebouw heeft twee ingangen. De hoofdingang zit aan het plein Plaza de San Luis Betrán, maar je kunt ook binnenkomen via de Carrer Almudín. Dit is de nieuwe ingang met een grote poort. De hoofdingang bij het plein is te herkennen aan de drie grote bogen op een soort veranda. Boven elke boog staat het wapen van Aragón. Deze veranda werd midden zestiende eeuw gebouwd.

Van graanhandel tot kunst

Lange tijd werd het Almudín als graanopslagplaats gebruikt, maar in de twintigste eeuw kwam daar verandering in. Van 1908 tot 1991 heeft hier eventjes het Paleontologisch Museum gehuisd. Vanaf 1996 wordt het gebruikt als tentoonstellingsruimte. Tot nu toe hebben er veel verschillende kunstenaars hun werk tentoongesteld, waarvan de bekendste misschien wel Salvador Dalí en Yoko Ono zijn. Wat ook leuk om te weten is, is dat het Almudín de tentoonstellingen een etnografisch karakter wil geven. Zo zijn er diverse exposities geweest over plekken en plaatsen zoals het oude Egypte, Bhutan, Toearegs (nomaden uit de woestijn) en Mongolië. Ook hebben er tentoonstellingen plaatsgevonden die van historisch belang zijn (geweest), zoals Jaime I, het overnemen van het Albufera park door de stad Valencia of de grote overstroming van de Turia rivier.

Praktische informatie

 • Locatie
  Plaça de San Luis Bertrán 1
  46001 Valencia
 • Openingstijden
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 en 15.00 – 19.00 uur
  Zondag: 10.00 – 14.00 uur
 • Prijs
  €2 (algemeen)
  €1 (65+, groepen van meer dan 10 personen, studenten en kinderen tot 16 jaar)
  Gratis op zondag en voor kinderen tot 7 jaar

Tips

 • Lijkt het je leuk om meer mooie bezienswaardigheden te bekijken in Valencia? Neem dan een kijkje op Snuif cultuur.