10 geheimen van Valencia

Wanneer je Valencia bezoekt, kan de stad nog wel eens als een mysterie aanvoelen. Kleine straatjes, verstopte pleinen, unieke verhalen en weetjes. Zelfs wanneer je de stad al meerdere keren bezocht hebt, kom je telkens weer achter verrassende anekdotes én nieuwe spots. Maar wist je dat Valencia ook een aantal geheimen kent? Hieronder zijn de 10 geheimen van Valencia voor je beschreven.

1. Verstopte romantische tuin

Tijdens een bezoek aan Valencia is het bekende Turia park een must-visit. De groene strook die om het noordelijke gedeelte van het centrum kronkelt, is eigenlijk niet te missen. Een ander (kleiner) park dat ook zeker de moeite waard is om een kijkje te nemen, zijn de Jardines de Monforte. Deze tuinen liggen op een steenworpafstand van het Turia park, maar wordt door menig persoon overgeslagen. Misschien omdat de tuin enigszins verstopt is en je maar net van het park af moet weten… Het park is perfect voor wanneer je van de rust wilt genieten. Neem zeker een goed boek mee en plof neer op een van de bankjes.

Grappig weetje: vroeger werden de Jardines de Monforte voornamelijk voor Koninklijke doeleinden gebruikt. In de tuinen werden toen grote feesten georganiseerd. Het romantische park wordt tegenwoordig ook voor andere doeleinden gebruikt. De Jardines de Monforte is een populaire trouwlocatie en voor trouwfotoshoots. Vooral de lange boog met prachtige roze bloemen wordt vaak gekozen voor de romantische foto’s.

Handig om te weten: de metrostations Facultats en Alameda liggen op loopafstand van het park. Zin in een wandeling? Vanaf het centrale plein Plaza Ayuntamiento is het zo’n 20-25 minuten wandelen naar de Jardines de Monforte. Een ander idee is om met de fiets naar het park te gaan.

2. Onbekende ‘joodse’ parel

Het huis wordt door velen zo voorbij gelopen; je moet namelijk ook wel eventjes omhoog kijken om het gebouw te spotten. Casa Judía, gebouwd in 1930, is vrolijk, met veel blauw, groen en oranje. Op de poort staat een davidsster en waarschijnlijk hierdoor wordt het huis Casa Judía (Joods huis) genoemd. Echter is tot op heden niet helemaal duidelijk waarom de ster op het huis staat. Was het een eigen toevoeging van de architect? Of was het een wens van de opdrachtgever, José Salom, die waarschijnlijk joods was?

Locatie
Carrer Castellón 20 (tussen het Plaza de Toros en de Gran Vía)

3. Dineren met uitzicht op de Stad van Kunst en Wetenschap

Een prachtig uitzicht op de bijzondere Stad van Kunst en Wetenschap én relatief betaalbaar. Dit klinkt toch te mooi om waar te zijn? Maar dromen kunnen werkelijkheid worden… Bij Restaurante Vertical hebben ze relatief gezien betaalbare lunch- en dinermenu’s. Het lunchmenu kost €55 en het dinermenu €70. Beide menu’s zijn proefmenu’s met unieke smaken. Een greep uit het lunchmenu: noodles met inktvis en rode gamba’s (hoofdgerecht), lychees met een passievruchtgel (pre-dessert) en chocolade crumble met koekjesschuim en vanillechampignons (dessert). Handig om te weten, is dat je bij Vertical op hoogte dineert. Het restaurant is bij het winkelcentrum Aqua gelegen. Om bij het restaurant te komen, dien je bij het hotel Aqua**** de lift naar de bovenste verdieping te nemen. Wel even reserveren voordat je naar Vertical gaat!

4. Het museum van de stilte

Een wandelroute over een begraafplaats. Het klinkt bijna te gek om waar te zijn, maar het is wel wat het Museo de Silencio (het Museum van de Stilte) aanbiedt. De begraafplaats Cementerio General de Valencia werd in 1807 geopend, nadat het verboden werd dat in het historische centrum begraafplaatsen kwamen bij elke kerk. Er zijn bijzondere personen begraven, waaronder de bekende Valenciaanse schrijver Vicente Blasco Ibañez, bij het Cementerio General de Valencia. Er gaan vier routes over de begraafplaats: 18 levens en 18 stiltes (belangrijke personen uit Valencia), Vrouwen die hun sporen hebben achtergelaten, Illustere personen en Populaire personen. Spreek je een woordje Spaans? Dan kun je de bijbehorende app op je smartphone zetten waarbij je de routes kunt volgen.

5. Valencia als grootste bordeel van Europa in de Middeleeuwen

Het is bijna niet voor te stellen, maar in de Middeleeuwen was katholiek Valencia een stad die onder andere bekend stond vanwege… prostitutie. Van 1356 tot 1671 had Valencia namelijk het grootste bordeel van Europa. Misschien denk je, dat zal vast wel in een achterliggende wijk liggen, maar niets is minder waar. Het bordeel was in hartje centrum gelegen, naast de bekende zijdebeurs La Lonja. Zou dit een reden kunnen zijn waarom er in en rondom La Lonja veel erotische beelden te zien zijn? Het bordeel in Valencia kende een goede organisatie en hieraan waren ook regels verbonden. Zo mochten mannen geen relatie hebben met dames in het bordeel. 280 mannen tussen 1367 en 1399 lapten deze regel aan hun laars en kregen uiteindelijk een boete. Boetes kon je toentertijd ook ontvangen wanneer je als jood of moslim een relatie aanging met een christen. Drie personen werden hiervoor beboet.

Dit en nog veel meer bijzondere gegevens zijn vastgelegd waardoor het duidelijk is dat Valencia in de Middeleeuwen een vrij erotische stad was. In de zeventiende eeuw kwam er meer tegenstand tegen de bordelen en de prostitutie. Aan het eind van de zeventiende eeuw verdween de massale prostitutie voor een groot deel in Valencia. Bijzonder weetje: een van de laatste prostitutiegebieden in Valencia was in het Convento de San Gregorio, wat een klooster was! Tegenwoordig is hier het theater Teatro Olympia te vinden.

6. Romeinse resten onder de kathedraal

Valencia is in 138 voor Christus gesticht door de Romeinen. De stad kreeg als naam ‘Valentia Edetanorum’. Invloeden uit deze Romeinse tijd zijn nog steeds te merken in Valencia. Zo begonnen de Romeinen met irrigatiekanalen en dammen die de Moren (van geheim 8) later zouden uitwerken. Toen in de moderne tijd de basiliek wilde uitbreiden en met uitgraven begon, stuitte men op overblijfselen van deze Romeinse periode! Van 1985 tot 2005 werd er gegraven in het centrum waarbij verschillende voorwerpen gevonden werden. Deze Romeinse overblijfselen kun je bewonderen in het Almoina museum (achter de kathedraal en de basiliek).

Nog later werden er meer Romeinse resten gevonden, namelijk onder de bekende kathedraal van Valencia! Toen het museum zou worden gerenoveerd en uitgebreid, kwamen Romeinse resten op drie meter diep tevoorschijn. Er werd een Romeinse straat en minstens drie huizen gevonden uit de eerste en tweede eeuw. Delen hiervan kunnen bewonderd worden in het nieuwe museum van de Valenciaanse kathedraal.

7. Paella Valenciana in El Palmar

Misschien ben je al bekend met paella, maar wist je dat dit Spaanse gerecht oorspronkelijk uit de regio Valencia komt? En bij de echte paella horen ook wat lokale geheimen… Zo eten de locals het liefste de paella als lunch. Vooral zondag is volgens de locals een goede dag voor dit rijstgerecht. Graag gaan ze dan uit de stad, bijvoorbeeld bij een vakantiehuisje waar de gehele dag in thema staat van familie en eten.

Is er geen vakantiehuis tot beschikking? Dan voldoet ook het dorp El Palmar. Dit is net buiten Valencia gelegen en met maar tientallen inwoners en ruim dertig paellarestaurants, kun je ook hier goed je slag slaan. Hier eet je het rijstgerecht in het hart van de paella, namelijk tussen de rijstvelden. Waar Valencianen na een goede paella Valenciana graag even bijkomen met een siësta’tje, kan dat in El Palmar met een rustgevend boottochtje over het Albufera meer.

Een aantal paella weetjes:
  • Een goede paella herken je aan de ‘socarrat’. Dit is het ‘aangekoekte’ laagje op de bodem van de paellapan. Hier heeft de meeste smaak zich verzameld en menig Valenciaan wordt er enthousiast van. Even lekker schrapen tot je een goede hap socarrat hebt en smullen maar!
  • Een paella duurt minimaal 40 minuten om te bereiden. Komt de paella na tien minuten al op tafel? Dan heb je niet te maken met een verse voor jou bereide paella.
  • Bij de meeste restaurants wordt een paella voor minimaal twee personen bereid. Een paella in een kleine pan voor één persoon is vaak ook niet vers voor jou bereid.
  • In de regio Valencia vind je drie soorten paella’s: Paella Valenciana (met kip, konijnen slakken), Paella de Marisco (met zeevruchten) en Paella Mixta (met kip en vis).

8. Historische elementen na de Moorse tijd

Valencia heeft jarenlang onder Moorse heerschappij geleefd. De Moren kwamen uit Noord-Afrika en waren moslim. In het jaar 711 werd Valencia door hen veroverd. De stad kreeg de Arabische naam ‘Balansiya’. Onder de Moren (in samenwerking met de lokale bevolking) groeide Valencia en werd het een belangrijke stad in de omgeving. Natuurlijk kwamen er in deze periode ook islamitische elementen in de stad, zoals moskeeën. In het jaar 1238 werd Valencia definitief heroverd door de Spanjaarden. Hiermee kwam een einde aan het Moorse tijdperk en ook aan de vele islamitische elementen in Valencia (ook wel de mudejar-stijl genoemd). Waar je bijvoorbeeld in Zuid-Spanje nog ontzettend veel prachtige herinneringen hebt aan de Moorse periode (bijvoorbeeld het Alhambra in Granada), zie je er in Valencia nauwelijks iets van terug.

Eén van de best bewaarde elementen in Valencia van de Moorse periode is de Portal de la Valldigna in de wijk El Carmen. De poort komt uit 1400 en scheidde christelijk Valencia van het Moorse. Je vindt geen grote moskeeën meer in Valencia, maar bepaalde elementen doen wel herinneren aan de Moorse periode. Na deze periode wilde Valencia zich beter beschermen tegen gevaar van buitenaf. Er werd besloten een stadsmuur te bouwen die het hele centrum zou omringen. Deze stadsmuur werd in de negentiende eeuw afgebroken. Op een paar plekken in Valencia kun je nog resten van de stadsmuur bewonderen. De bekendste plek waar dit kan, is bij het IVAM museum.

9. Trencadís in de Stad van Kunst en Wetenschap

De Ciudad de las Artes y las Ciencias (Stad van Kunst en Wetenschap) is één van de bekendste bezienswaardigheden van Valencia. De moderne gebouwengroep valt op door de spierwitte en donkerblauwe kleuren die gebruikt worden. Van veraf lijken de meeste gebouwen “gewoon” in deze kleuren geverfd, maar wat niet iedereen weet, is dat de gebouwen betegeld zijn met trencadís. Dit is een mozaïeksoort die je ook bijvoorbeeld tegenkomt in het Valenciaanse treinstation Estación del Norte.

Als je de gebouwen (en andere elementen in de Stad van Kunst en Wetenschap, zoals de bankjes) van dichterbij bekijkt, zie je alle kleine steentjes. Wat een priegelwerk, denk je misschien. Gelukkig hoefden de immense gebouwen niet steentje voor steentje beplakt te worden. Vellen met trencadís zijn gebruikt om de gebouwen te betegelen. Het lijkt een goed systeem, maar op den duur begonnen deze steentjes er alsnog af te vallen wat een vervallen beeld van bijvoorbeeld het Palau de les Arts Reina Sofia (operagebouw) gaf. Gelukkig werd dit gebouw opnieuw betegeld en sinds 2016 ziet in ieder geval het Operagebouw er weer als nieuw uit!

10. America’s Cup

In 2003 vond in Valencia de America’s Cup plaats, een zeilwedstrijd die sinds 1851 wordt georganiseerd. Dit evenement vindt om de zoveel jaar plaats en normaal gesproken wordt dit gedaan in het land van de winnaar. De winnaar van de editie van Valencia was eigenlijk Zwitserland, maar omdat er in dit land geen zee is, werd een wedstrijd uitgeschreven waaraan steden konden deelnemen die het evenement graag wilden organiseren. Valencia werd de winnaar en speciaal voor de America’s Cup werd een heel complex aangelegd, dat de America’s Cup genoemd wordt.

De eyecatcher van het complex is het futuristische witte gebouw Veles e Vents, ontworpen door de Brit David Chipperfield. De wedstrijd werd ook in 2007 en in 2010 in Valencia gehouden, maar helaas gebeurde er daarna vrij weinig in het complex. Daarbij kwam ook nog eens dat veel Valencianen en reizigers het complex niet gemakkelijk konden vinden. Deze is namelijk iets verwijderd van het Valenciaanse strand.

Gelukkig komt er steeds meer verandering in en wordt de America’s Cup populairder. In 2016 opende net buiten de America’s Cup de eerste beach club van Valencia: de Marina Beach Club Valencia. Hier zijn enkele restaurantjes gevestigd met fijne loungegedeeltes waar het gehele jaar door gerelaxt kan worden. Vervolgens werd in de tweede helft van 2016 het Veles e Vents gebouw onder handen genomen. Het werd omgetoverd tot horeca hotspot met onder andere een restaurant en een bar. Vooral in de weekenden (in de zomermaanden) is het ’s avonds bij de restaurantjes en het Veles e Vents gebouw erg gezellig.

Comments are closed.