La Nau

Onderwerpen

Het cultureel centrum La Nau is het voormalige universiteitsgebouw van Valencia. Dit prachtige bouwwerk werd opgetrokken nadat de originele universiteit door Napoleons leger was vernietigd. Tegenwoordig vind je hier niet alleen mooie architectuur én interessante exposities terug, maar ook een oase van rust!

Geschiedenis van La Nau

In de 15e eeuw ging Valencia door een ware Gouden Eeuw heen. De stad verdiende goed aan de handel over de Middellandse Zee en werd zo erg rijk. Ook groeide de bevolking van Valencia hard. De stad was zowel op financieel als op cultureel gebied één van de belangrijkste steden van Spanje! Valenciaanse schrijvers zoals Ausias March en Joanot Martorell werden internationaal beroemd. Het hielp hierbij zeker mee dat Valencia één van de eerste grote boekdrukkerijen van Spanje had!

Verschillende geleerden woonden en werkten in Valencia en hadden ieder hun eigen kleine school met wat studenten. Desondanks was er geen universiteit, en de gemeenteraad wilde hier verandering in brengen. Alle academici van Valencia moesten hier in één instituut bij elkaar komen en samenwerken. De eerste plannen hiervoor bestonden al in 1410, maar er moest nog veel tijd voorbij gaan voordat er echt actie werd ondernomen.

Een goed begin…

Vanaf de 1490 begon de gemeenteraad met het opkopen van huizen, tuinen en andere stukken grond in de buurt van waar tegenwoordig het gebouw La Nau te vinden is. De belangrijkste van deze huizen en stukken land was een grote woning die eigendom was geweest van Isabel Saranyó, de rijke weduwe van een beroemde Valenciaans jurist. Maar om de universiteit echt op te richten, was de toestemming van de paus nodig. Diploma’s werden destijds namelijk uitgegeven door de kerk. De Valencianen hadden echter geluk: de paus was een Valenciaan, Alexander VI uit het Valenciaanse stadje Xàtiva. Hij keurde de stichting van de universiteit goed op 22 januari 1500. Twee jaar later keurde ook de koning, Fernando II van Aragón, het goed. Het studeren kon beginnen!

De nieuwe universiteit moest veel verschillende studies bij elkaar brengen. Je kon onder andere oude talen, kunsten, rechten, geneeskunde, wiskunde, theologie en filosofie studeren! De Universitat de València bouwde al snel een goede reputatie op, zowel binnenlands als internationaal. De faculteit die de meeste prestige verwierf was de medische faculteit.

Het originele La Nau

De Valenciaanse architect Pere Compte bouwde de opgekochte huizen om tot een prachtig nieuw universiteitsgebouw. Deze architect had al aan verschillende beroemde Valenciaanse bouwwerken meegewerkt, zoals de Lonja de la Seda (de voormalige zijdebeurs) en de stadspoort Torres de Quart. Het originele gebouw was waarschijnlijk in dezelfde bouwstijl gemaakt, de Valenciaanse Gotiek.

Het originele universiteitsgebouw is helaas bijna helemaal verdwenen. In 1812 vielen Napoleons troepen Valencia aan tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Een bom lande midden in de bibliotheek en al snel verspreidde het vuur zich door een groot deel van het complex. Toen de stad zich overgaf, zag Franse bevelhebber Suchet de schade die hij had aangericht. Blijkbaar voelde hij zich zo schuldig dat hij zijn best deed om de universiteit snel in een klooster onder te brengen en de schade deels te compenseren.

La Nau verandert

Na de oorlog zijn de overblijfselen gerestaureerd en uitgebreid naar de huidige versie van La Nau, ontworpen in de neoklassieke bouwstijl. Het gebouw neemt nu een heel blok in beslag voor een totaal van 2900 vierkante meter. In dezelfde periode werd ook het imposante standbeeld van Joan Lluís Vives in de patio geplaatst. Hij was een Joodse geleerde afkomstig uit Valencia en een goede vriend en collega van de Rotterdamse humanist Erasmus.

In 1964 vond de laatste grote aanpassing aan het gebouw plaats: de fontein tegen de gevel op het Plaza del Colegio del Patriarca. De donkere beelden stellen de vier belangrijkste personen rondom de oprichting van de universiteit voor. Van links naar rechts zijn dit Vicente Blasco, de eerste rector, de Valenciaanse paus Alexander VI en de koning en koningin van Spanje die de laatste goedkeuring gaven voor de universiteit. In het midden staat een wit beeld, wat de wijsheid voorstelt.

Een nieuwe functie

Tegenwoordig geeft de Universitat de València geen les meer in La Nau. Hiervoor zijn er grote campussen gebouwd aan de Avinguda de Blasco Ibañez en de Avinguda dels Tarongers. Vandaag de dag is La Nau een cultureel centrum waar veel speciale activiteiten van de universiteit van Valencia plaatsvinden. Er zijn tentoonstellingen, workshops, theater, muziek en nog veel meer. Ook is de historische bibliotheek hier gevestigd en vinden er belangrijke overleggen van het management van de universiteit plaats. De activiteiten zijn voornamelijk gericht op cultureel erfgoed.

De namen van La Nau

De Valencianen noemden het gebouw van oorsprong geen universiteit, maar ‘Estudi General’, Algemene Studie. Je kunt deze titel nog steeds terugvinden boven de ingang van La Nau op Plaça del Col·legi del Patriarca.

De naam La Nau heeft verschillende mogelijke betekenissen. Sommigen zeggen dat het gebouw simpelweg vernoemd is naar de straat die er naast ligt, Carrer de la Nau. Die was op haar beurt weer vernoemd naar een herberg met de naam Nau (of Nave, in het Spaans), wat ‘schip’ betekent. Volgens anderen is het een afkorting van ‘La Nostra Antiga Universitat’: Onze Oude Universiteit.

Praktische informatie

  • Carrer de la Universitat 2
  • Website       
  • Openingstijden:
    Maandag: gesloten
    Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 en 16.00 – 20.00 uur
    Zondag en feestdagen: 10.00 – 14.00 uur

De ruimtes

La Nau heeft verschillende ruimtes. De ruimtes zijn het Claustro Mayor, de hal, Aula Magna, Capilla de la Sabiduría en verschillende expositieruimtes.

Claustro Mayor

Dit is de centrale patio waar La Nau omheen gebouwd is. Omringd door pilaren op twee verdiepingen is het een stijlvolle plek waar het vaak lekker rustig is. Je vindt hier ook het beeld terug van een man die erg op onze Rotterdammer Erasmus lijkt. Dit is Joan Lluís Vives, een Joodse Valenciaan die een paar jaar lang in La Nau studeerde voordat hij Spanje moest ontvluchten vanwege jodenvervolging. Hij werkte daarna onder andere voor de Franse Sorbonne en voor het Engelse koninklijk huis. Hij was ook goed bevriend met Erasmus! In het Claustro Mayor kun je ook afbeeldingen terugvinden van anderen die door de eeuwen heen belangrijk zijn geweest voor de universiteit van Valencia

De hal

De hal, ook wel Paraninfo genoemd, is de plek waar de universiteit van oudsher belangrijke vergaderingen houdt, vroeger in het Latijn en tegenwoordig in het Spaans of in het Valenciaans. Daarnaast is de ruimte gedecoreerd met schilderijen van bekende personen van de universiteit. Op dit moment vinden in de Paraninfo speciale zittingen plaats, zoals de jaarlijkse opening van het academische jaar en het promoveren van doctoren.

Aula Magna

Op de begane grond kun je vanuit de patio direct in de Aula Magna komen. In deze ruimte worden vooral presentaties, congressen en debatten gehouden. Vanuit deze ruimte worden gedachtes en meningen uitgewisseld over de huidige samenleving. Zo hebben hier bijvoorbeeld verkiezingsdebatten plaatsgevonden.

Capilla de la sabiduría

Capilla de la Sabiduría betekent Kapel van wijsheid. Pere Compte bouwde de originele kapel, maar deze is volledig gerenoveerd door Miquel Martínez in 1737. Je ziet in deze ruimte een duidelijke barokstijl terugkomen. Deze ruimte wordt vooral gebruikt voor muziek, poëzieconcerten, boekpresentaties en meer van dit soort evenementen. De reden dat deze in de kapel plaatsvinden is door de prachtige akoestiek die de ruimte heeft.

Andere expositieruimtes in La Nau

Naast de eerder genoemde ruimtes zijn er nog meer tentoonstellingsruimtes zoals la Sala Academia, de algemene studiekamer, la Sala Martínez Guerricabeitia, la Sala Duque de Calabria (de hertog van Calabrië) en la Sala Oberta. Naast deze ruimtes, die gebruikt worden voor tentoonstellingen en andere zaken, zijn er ook klaslokalen in de oude universiteit die kunnen worden gehuurd.

Wist je dat…

…je de oude Moorse stadsmuur van Valencia onder La Nau terug kunt vinden? Bij de ingang aan de kant van Carrer de la Universitat loop je over glas in plaats van stenen. Onder dit glas is een deel van de fundering van deze oude stadsmuur zichtbaar.