La Nau

Het cultureel centrum La Nau is gelegen bij de vroegere universiteit van Valencia. Het is deels een klooster (Claustre de La Nau) waar het hoofdkantoor van de universiteit gevestigd zit, maar daarnaast ook de historische bibliotheek en andere universitaire diensten. Op deze pagina lees je meer informatie over dit prachtige historische pand.

Geschiedenis van La Nau

In 1498 werd door de gemeenteraad besloten om de universiteit meer verschillende functies te geven en zo werden een aantal huizen in de omgeving van de universiteit omgebouwd tot het La Nau-gebouw. Dit was speciaal voor culturele activiteiten. In de 15e eeuw werd het gebouw geopend. Dit was echter de eerste keer, maar niet de laatste keer. In de vijf eeuwen daarna is het gebouw meerdere keren gerenoveerd en uitgebreid.

De naam La Nau is afkomstig van de straat waar het gebouw de hoofingang heeft, namelijk Carrer de la Nau.

Het gebouw La Nau

De ontwerper van het gebouw is de Valenciaanse Pere Compte. Hij maakte een ontwerp om de huizen in de omgeving om te bouwen tot dit prachtige gebouw. Pere Compte heeft grootse dingen op zijn naam staan, zoals Lonja de la Seda (voormalige zijdebeurs) en de stadspoort Torres de Serranos . De neoklassieke stijl is vooral zichtbaar in de gevel van het gebouw en in het klooster. Het pand werd echter in 1830 gerenoveerd en uitgebreid door Joaquín Martínez. Het neemt nu een geheel blok in beslag. Het gebouw is op dit moment 2900 vierkante meter met een gevel van 70 meter lang bij de hoofdingang van het gebouw. De hoofdingang is (nog steeds) te vinden aan carrer de la Nau. Aan de kant van Carrer de Salvà is een soortgelijke gevel te vinden. De kleinere gebouwen bij het geheel kijken uit op de straat van de universiteit en op Plaza Patriarca. Dit plein heeft in 1960 een prachtige fontein gekregen.

De universiteit van Valencia is ondertussen verhuisd naar Blasco Ibáñez in. Hierbij bleef het hoofkantoor (La Nau) achter, maar wel nog steeds actief.

Huidige situatie

Vandaag de dag is het La Nau een cultureel centrum waar vele activiteiten van de universiteit van Valencia plaatsvinden. Er zijn tentoonstellingen, workshops, theater, muziek en nog veel meer. Ook is de historische bibliotheek hier gevestigd en vinden er belangrijke overleggen omtrent de universiteit plaats. De activiteiten zijn voornamelijk gericht op cultuur en erfgoed. Bij binnenkomst kom je bij een gang van het klooster die je leidt naar de trap tot de eerste verdieping. Op de begane grond vind je een binnenplaats waarbij je uitkomt bij de kapel. Op de binnenplaats staat een standbeeld van Juan Luis Vives. Deze is afkomstig uit 1880 en gemaakt door José Aixa.

Locatie
Carrer de la Universitat 2
46003 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 en 16.00 – 20.00 uur
Zondag: 10.00 – 14.00 uur

De ruimtes

Naast het klooster heeft La Nau nog andere ruimtes. De ruimtes zijn de hal, Aula Magna, Capilla de la sabiduría en verschillende expositieruimtes.

De hal

De hal, ook wel Paraninfo genoemd, is de plek waar de faculteit de debatten in het Latijn leerde. Daarnaast is de ruimte gedecoreerd met schilderijen van bekende personen van de universiteit. Op dit moment vinden in de Paraninfo plechtige zittingen plaats en is de jaarlijkse opening en huldiging voor de opleiding van artsen hier.

Aula Magna

Op de begane grond kun je vanuit het klooster direct in de Aula Magna komen. In deze ruimte worden vooral presentaties, congressen en debatten gehouden. Vanuit deze ruimte worden gedachtes en meningen uitgewisseld over de huidige samenleving. De verkiezingsdebatten hebben hier bijvoorbeeld plaatsgevonden.

Capilla de la sabiduría

Capilla de la sabiduría betekent Kapel van wijsheid. Deze ruimte is gebouwd door Pere Compte, maar volledig gerenoveerd door Miquel Martínez in 1737. Je ziet in deze ruimte een duidelijke barok stijl terugkomen. Deze ruimte wordt vooral gebruikt voor muziek, poëzieconcerten, boekpresentaties en meer van dit soort evenementen. De reden dat deze in de kapel plaatsvinden is door de prachtige akoestiek die de ruimte heeft.

Andere expositieruimtes in La Nau

Naast de eerder genoemde ruimtes zijn er nog meer tentoonstellingsruimtes zoals la Sala Academia, de algemene studiekamer, la Sala Martínez Guerricabeitia, la Sala Duque de Calabria (de hertog van Calabrië) en la Sala Oberta. Naast deze ruimtes, die gebruikt worden voor tentoonstellingen en andere zaken, zijn er ook klaslokalen in de oude universiteit die kunnen worden gehuurd.

Comments are closed.