Atarazanas

Onderwerpen

Het pand Atarazanas in Valencia, bij de haven in Valencia is een erg interessant gebouw dat in de geschiedenis een zeer belangrijke functie had voor de stad. Misschien is het een gebouw dat je niet meteen bekend in de oren klinkt, maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Belangrijke opslagplaats bij de haven

Gelegen in de wijk Grao, bij het strand en de haven van Valencia, vind je het Atarazanas. Dit gebouw was bedoeld voor de bouw en reparatie van militaire en commerciële boten, als opslag voor maritieme uitrustingen, wapens en voor belangrijke goederen die met de boot in de haven van Valencia aankwamen, zoals tarwe en andere handelswaar. De overzeese handel van Valencia was in de 14e, 15e en 16e eeuw één van de belangrijkste handelsroutes die over de Middelandse Zee ging.

De bouw van het Atarazanas begon in 1377 en ging in de 15e eeuw nog steeds door. Zelfs in de 16e eeuw werden er nog extra dingen toegevoegd aan het gebouw. De Gotische architectuur van het Atarazanas is erg opvallend en misschien ook wel één van de beste voorbeelden van deze bouwstijl. Helaas zijn er geen geschreven documenten over het ontwerp en onstaan van het gebouw, maar er wordt gezegd dat koning Jaime l in 1238 opdracht heeft gegeven om een opslagplaats bij de zeehaven te bouwen. Opvallend is dat hij dus meer dan honderd jaar eerder al met dit idee kwam!

Nationaal Historisch Artistiek Monument

Vandaag de dag is alleen nog het centrale deel van de scheepswerf te bewonderen van de Atarazanas in Valencia. Denk je dat dit een klein onderdeel is? Het tegendeel is waar! Het Atarazanas van tegenwoordig is maar liefst 3.500m2 groot. En omdat het Atarazanas een grote rol heeft gespeeld in de Valenciaanse geschiedenis is het in 1949 uitgeroepen tot Nationaal Historisch Artistiek Monument.

Een plaatje: zowel binnen als buiten

Tegenwoordig is het Atarazanas opengesteld als museum. Wat vandaag de dag over is gebleven van het gebouw, is in originele staat gebleven. Het is zowel van de binnen- als buitenkant erg mooi om te zien. Binnenin het gebouw hangen foto’s die de overzeese handel van Valencia goed laten zien. Daarnaast zie je zowel binnen als buiten verschillende voorwerpen die voor de overzeese handel werden gebruikt, zoals grote scheepsboeien en werktuigen. Ook zie je regelmatig het wapen van Valencia terugkomen.

 • Plaza Juan Antonio Benlliure s/n
 • Openingstijden
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-14.00 uur en 15.00-19.00 uur
  Zondag: 10.00-15.00 uur
 • Prijzen
  Regulier: €2,00
  Met korting: €1,00
  Gratis: op zondagen en feestdagen

In de omgeving

Zoals eerder benoemd, ligt het Atarazanas in de wijk Grao, bij de haven en het strand. In deze omgeving is dus een hoop te doen!

 • Wanneer je richting de haven loopt, kom je terecht bij de America’s Cup. Hier werden in 2007 en 2010 internationale zeilwedstrijden gehouden, zoals je nog kunt zien aan de zeilboot die er staat en die tijdens de wedstrijd gebruikt is. Ook zie je hier het Veles e Vents gebouw, dat speciaal voor het evenement gebouwd is.
 • Als je nog verder doorloopt, kom je aan bij Playa La Malvarrosa. Op het heerlijke strand van Valencia kun je natuurlijk fijn wandelen of genieten van de zon in het zachte zand, maar er is ook een boulevard met veel restaurants!
 • Wil je weten wat er nog meer te doen is bij de haven en het strand en hoe je er makkelijk kunt komen? Lees via Strand en haven meer!