Día de Reyes

Onderwerpen

In Spanje vieren de mensen Día de Reyes, voor ons een mengelmoes van Sinterklaas en Kerst. Dit wordt gevierd op 5 en 6 januari in Valencia. Dan zal je getuige zijn van deze dag, oftewel “Dag der Koningen”. Je zult dit misschien kennen als Driekoningen. Op deze pagina van Verrassend Valencia vind je meer informatie over Driekoningen in Valencia.

Er waren eens drie wijzen uit het Oosten…

Op 6 januari wordt Día de Reyes gevierd, oftewel Driekoningen. In het Spaans heten de drie koningen “Reyes Magos”. Op deze dag wordt gevierd dat de wijzen een ster zagen oprijzen en daarna de Koning der Joden gingen zoeken. Deze ster wees hen de weg. De drie wijzen waren Caspar, Balthasar en Melchior. Onder invloed van een Bijbelse tekst werden de wijzen later de koningen genoemd. Zij kwamen aan in Bethlehem en vonden daar het pasgeboren kindje Jezus. Hij zou volgens hen de Koning der Joden moeten zijn.

Nergens in de Bijbel staat duidelijk vermeld dat er precies drie koningen zijn. Waarschijnlijk is dit getal ontstaan, doordat er drie geschenken werden aangeboden: goud, wierook en mirre. In Bijbelse verhalen reizen wijzen per kameel. Vandaar dat er in mediterrane landen op Día de Reyes vaak kamelen meelopen in parades. Daarnaast lopen er ook paarden mee.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is ‘carbon’

Het is de bedoeling dat kinderen al in december een brief schrijven aan de drie koningen. Hierin schrijven zij welke cadeautjes ze graag willen hebben. Hierna gaan de koningen terug naar het Oosten om alle cadeautjes te verzamelen.

Voorafgaand aan Driekoningen, wordt er op 5 januari een optocht gehouden. Dan zijn de koningen namelijk terug in Spanje. Deze optocht is in principe voor kinderen bedoeld, maar voor volwassenen is het ook erg leuk om mee te maken. Tijdens de optocht worden er vanaf mooie praalwagens snoepjes en kleine cadeautjes naar kinderen toegegooid. Het heeft erg veel weg van de sinterklaasoptocht die wij in Nederland kennen. Op een van deze praalwagens zijn ook de drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior te vinden. Bij andere varianten van de optocht zitten de koningen op kamelen.

Na de optocht zetten de kinderen wortels en water klaar onder de kerstboom voor de kamelen en zoete lekkernijen en melk voor de drie koningen. Wanneer de kinderen zoet zijn geweest, liggen er op 6 januari cadeautjes onder de kerstboom. Wanneer de kinderen het voorgaande jaar niet zoet zijn geweest, kan er “carbon” onder de boom liggen, oftewel kolen. De kinderen krijgen cadeautjes op deze dag, omdat Jezus op deze dag “cadeautjes” kreeg van de wijzen. 6 januari is in Spanje een vrije dag en hiermee wordt de kerstvakantie afgesloten.

Programma 2024

De georganiseerde optocht op 5 januari vindt in het centrum plaats. Let op dat de tijden nog wel kunnen veranderen, het gaat dan voornamelijk om de speech. De route die de 3 koningen moeten lopen is 30 minuten lang, maar duurt altijd langer in verband met drukte en vele bezoekers. De route die de 3 koningen moeten wandelen gaat onder andere langs Plaza de la Reina, Plaza del Ayuntamiento èn Marqués de Sotelo. De gehele route is hier te bekijken.

16.30 uur – Aankomst per boot 3 koningen in de haven van Valencia (El Puerto)
18.00 uur – Begin van de optocht op Paseo de la Alameda
19.00 uur – Optocht door de straten van Valencia
20.00 uur – Eind speech van de 3 koningen bij Valencia City Hall

Lunchen

Wil je tijdens Dia de Reyes even lekker er tussenuit en samen met je kids/gezin een lekker hapje eten ergens? Dat kan zeker, want er zijn genoeg restaurants die speciaal voor deze feestdag een lunchmenu hebben samengesteld. 

Nou Gourmet

In het centrum van Valencia ligt dit gezellige restaurant met een Spaanse touch, waar je heerlijk kan lunchen onder het genot van een hapje of drankje. Tijdens Dia de Reyes kan je genieten van een driegangen menu met o.a. de Spaanse jamón ibérico, bloemkool, rijsgerechten en als toetje een heerlijke verrassing die je alleen op deze dag kan benuttigen.

De lunch kost €60,00 euro per persoon, inclusief drank. Het is ook mogelijk om een wijn te drinken die perfect bij het lunch menu past. De obers vertellen je er graag meer over! Let op, omdat het een feestdag is, is het handig om van te voren te reserveren. 

 • Carrer de Martí 3
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zaterdag: 11.00 – 17.00 uur en van 20.00 – 0.00 uur
  Zondag: 12.00 – 18.00 uur en 20.00 – 0.00 uur

Tagomago lunch

Geniet van een heerlijke lunch bij Tagomago midden in het centrum van Valencia. Met een moderne inrichting en gezellige sfeerlichten waan je je even in een complete rust. Je kan hier kiezen uit verschillende voor, hoofd en nagerechten waardoor er voor ieder wat wils is. Kies je voor een typisch Spaans voorgerecht zoals stokbrood met tomaat en alioli, of spreken garnalen met mayonaise je meer aan? Ook voor de vegetariër onder ons hebben ze opties, hoe tof is dat!

Je kan hier voor twee opties kiezen, namelijk een menu exclusief drankjes of een menu inclusief drankjes. Met drankjes kost €40,95 en zonder €30,95!

 • Carrer de Salvà 1
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 13.00 – 16.30 / 20.00 – 23.30 uur

Tarqueta 

Gelegen op een van de meest bekende wegen in Valencia, namelijk Gran Via ligt dit gezellig Mediteraanse restaurant Turqueta. Hier kan je ook terecht voor een heerlijk samengesteld menu op Dia de Reyes, waar je optimaal van kan genieten. Hier kan je kiezen tussen verschillende gerechtjes zoals bijvoorbeeld heerlijke truffel croquetas of totaal het tegenovergestelde: een verrassend, frisse salade.

Ook voor het hoofdgerecht is de keuze reuze, je kan namelijk kiezen uit zes gerechten! Je kan kiezen om hier te lunchen met of zonder drankjes erbij. Inclusief drankjes kost €39,95 en exclusief tien euro minder, namelijk €29,95.

 • Gran Via del Marqués del Túria 35
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 13.00 – 16.30 en 20.00 – 23.30 uur

Saona

Je bent er vast wel eens voorbij gelopen, Saona. Er zitten heel veel locatie’s van dit restaurant in het prachtige Valencia verstopt, maar dat maakt het niet minder lekker! Bij dit heerlijke restaurant waar je vooral veel uit de Italiaanse keuken kan proeven is het ook mogelijk om te lunchen tijdens Dia de Reyes. Kip met truffel croquetas, artisjokken met tempura, een zalmsalade… begin je al een beetje trek te krijgen?

Omdat de keuze reuze is als het gaat om het menu, is de kans klein dat je hier geen fantastische middag tegemoet gaat op het gebied van eten. Je kan hier kiezen voor twee menu’s, namelijk eentje met drinken en eentje zonder. Wil je graag genieten van een wijntje, of twee, dan kost een menu inclusief drank €36,95. Denk jij het geld er niet helemaal uit te halen als het gaat om drinken, dan neem je toch gewoon een lunch menu zonder drank! Dan kost het je maar 26,95 per persoon. 

 • Saona heeft vele locatie’s door Valencia heen. Deze kun je hier terug vinden.
 • De openingstijden verschillen per locatie. Deze kun je hier terugvinden.