Día de Reyes

In Spanje vieren de mensen Día de Reyes, voor ons een mengelmoes van Sinterklaas en Kerst. Dit wordt gevierd op 5 en 6 januari in Valencia. Dan zal je getuige zijn van deze dag, oftewel “Dag der Koningen”. Je zult dit misschien kennen als Driekoningen. Op deze pagina van Verrassend Valencia vind je meer informatie over Driekoningen in Valencia.

Er waren eens drie wijzen uit het Oosten…

Op 6 januari wordt Día de Reyes gevierd, oftewel Driekoningen. In het Spaans heten de drie koningen “Reyes Magos”. Op deze dag wordt gevierd dat de wijzen een ster zagen oprijzen en daarna de Koning der Joden gingen zoeken. Deze ster wees hen de weg. De drie wijzen waren Caspar, Balthasar en Melchior. Onder invloed van een Bijbelse tekst werden de wijzen later de koningen genoemd. Zij kwamen aan in Bethlehem en vonden daar het pasgeboren kindje Jezus. Hij zou volgens hen de Koning der Joden moeten zijn.

Nergens in de Bijbel staat duidelijk vermeld dat er precies drie koningen zijn. Waarschijnlijk is dit getal ontstaan, doordat er drie geschenken werden aangeboden: goud, wierook en mirre. In Bijbelse verhalen reizen wijzen per kameel. Vandaar dat er in mediterrane landen op Día de Reyes vaak kamelen meelopen in parades. Daarnaast lopen er ook paarden mee.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is ‘carbon’

Het is de bedoeling dat kinderen al in december een brief schrijven aan de drie koningen. Hierin schrijven zij welke cadeautjes ze graag willen hebben. Hierna gaan de koningen terug naar het Oosten om alle cadeautjes te verzamelen.

Voorafgaand aan Driekoningen, wordt er op 5 januari een optocht gehouden. Dan zijn de koningen namelijk terug in Spanje. Deze optocht is in principe voor kinderen bedoeld, maar voor volwassenen is het ook erg leuk om mee te maken. Tijdens de optocht worden er vanaf mooie praalwagens snoepjes en kleine cadeautjes naar kinderen toegegooid. Het heeft erg veel weg van de sinterklaasoptocht die wij in Nederland kennen. Op een van deze praalwagens zijn ook de drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior te vinden. Bij andere varianten van de optocht zitten de koningen op kamelen.

Na de optocht zetten de kinderen wortels en water klaar onder de kerstboom voor de kamelen en zoete lekkernijen en melk voor de drie koningen. Wanneer de kinderen zoet zijn geweest, liggen er op 6 januari cadeautjes onder de kerstboom. Wanneer de kinderen het voorgaande jaar niet zoet zijn geweest, kan er “carbon” onder de boom liggen, oftewel kolen. De kinderen krijgen cadeautjes op deze dag, omdat Jezus op deze dag “cadeautjes” kreeg van de wijzen. 6 januari is in Spanje een vrije dag en hiermee wordt de kerstvakantie afgesloten.

Programma

De georganiseerde optocht op 5 januari vindt in het centrum plaats. Om 16.30 uur komen de 3 koningen aan in de haven van Valencia (el Puerto) en vervolgens start de optocht om 18.00 uur op Paseo de la Alameda. De tocht komt vervolgens langs Carrer de la Pau, Plaza de la Reina, Carrer de Sant Vicent Martir en Plaza Ayuntamiento. Kijk hier voor de route van de optocht.

Comments are closed.