Mercado Cabanyal

Onderwerpen

In Valencia zijn verschillende overdekte voedselmarkten waar de locals graag hun wekelijkse boodschappen doen. De Mercado Central is één van de bekendste markt van Valencia, hier is het dus vaak ook wat drukker. Een onbekende markt (met vis, vlees, groente, fruit etc.), waar je eigenlijk alleen de Valencianen tegenkomt, is de Mercado Cabanyal.

Cabanwat?

De Mercado Cabanyal is gelegen in de gelijknamige wijk, namelijk in El Cabanyal-El Canyamelar. Dit is de oude visserswijk aan het strand gelegen, in het district Poblados Marítimos. Leuk aan de wijk is dat je er nog steeds authentieke vissershuisjes kunt spotten. Sommigen denken dat de gehele wijk naast het strand Cabanyal heet, maar niets is minder waar. Je vindt hier namelijk ook de wijken El Grao, Malvarrosa, Beteró en Nazaret. Cabanyal (El Cabanyal-El Canyamelar) is een oude visserswijk en was tussen 1837 en 1897 een zelfstandige gemeente. Vroeger heette dit Pueblo Nuevo del Mar (Nieuwe dorp van de Zee, Poble Nou de la Mar in het Valenciaans) en bestond dit uit slechts drie wijken, namelijk Cabanyal, Canyamelar en Cap de França.

Mercado Cabanyal vanaf 1837

De Mercado Cabanyal is misschien lastig te vinden, maar wanneer je eenmaal in de wijk bent, dan is de markt niet meer te missen. Deze is namelijk opvallend van kleur. Toen Cabanyal nog Pueblo Nuevo del Mar heette, werd besloten een voedselmarkt te bouwen. Het was gebruikelijk dat vroeger elk dorp of elke stad een eigen markt had waar de inwoners hun boodschapjes konden doen. De autoriteit van deze periode vond het belangrijk dat de markt een goede service aan de bewoners kon bieden. In de jaren voorafgaand aan de onafhankelijkheid konden de boodschappen namelijk alleen gehaald worden bij een paar open kraampjes op straat. Hier waren de volgende gildes vertegenwoordigd: vlees, wijn, azijn, ‘aguardiente’ (alcoholische dranken), olie en zeep. Vooral voor de bewoners uit de wijk Canyamelar was het een gedoe om (in de zomer) boodschappen te doen. Of ze moesten naar het nabijgelegen dorp El Grao (tegenwoordig een wijk naast El Cabanyal-El Canyamelar) of naar het centrum van Cabanyal. Om er te komen, moesten ze over irrigatiekanalen, door zandterreinen en dat onder de brandende zon. Niet ideaal dus…

Komt die markt er nog?

Het idee was dat de gemeente verschillende percelen zou kopen van particulieren, huur zou betalen aan de staat en nog een aantal financiële consequenties zou hebben om toch een markt te kunnen bouwen. De gemeente had er helaas niet genoeg budget voor. Uiteindelijk, vele jaren later, kwam toch het voorstel weer op tafel en in 1867 werd de lokale architect Joaquin Calvo gevraagd voor een projectvoorstel. De kosten bleken te hoog en er moest voor een simpeler ontwerp gekozen worden. Die kwam er van Vicente Bochons (hij bouwde ook de chalet van de Valenciaanse schrijver Blasco Ibañez). Maar, de gemeente wilde een ontwerp dat nóg simpeler was. De opdracht belandde bij José Llorca Vidal (en zijn broer Pedro, die uiteindelijk de markt bouwde). Deze markt is zo’n 89 jaar het middelpunt van de wijk geweest met een oppervlakte van 1.800 m2 en 52 kraampjes. De bouw heeft zo’n 30.000 peseta’s gekost. 1 euro staat gelijk aan zo’n 166 peseta’s. Dit betekent dat de eerste Mercado Cabanyal slechts €180 heeft gekost! Dit kan je je bijna niet voorstellen tegenwoordig.

Leuk om te weten, is dat de markt stond voor kwaliteit; vergelijkbaar met de kwaliteit van de Mercado Central. Er waren in die tijd zelfs mensen die speciaal voor bepaalde producten naar de Mercado Cabanyal kwamen. Zo was de kwaliteit van de verse vis erg goed (vanwege de ligging aan zee en de vele vissersfamilies die er woonden). Ook de kwaliteit van tuinbouw was erg goed, door de ligging naast Alboraya en dat ging samen met de mooie espadrilles die van sterk ‘esparto’ werden gemaakt.

De huidige Mercado Cabanyal

Omdat de bevolking in de wijk groeide, is er een grotere markt gebouwd. Deze markt is 3350 m2 groot en is op 2 juli 1958 geopend. Er was plek voor 400 kraampjes. Daarbij kwamen ook de moderne faciliteiten, zoals toiletten, airconditioning, beveiliging camera’s, automatische schuifdeuren en andere moderne toevoegingen. Het leuke is dat niet alles is veranderd; zo is de kwaliteit van de visverkoop hetzelfde gebleven én ook de humor en vrolijkheid van de visverkopers.

Wat vind je in de Mercado Cabanyal?

De markt van Cabanyal is redelijk groot. Er zijn verschillende kraampjes die ontzettend veel aanbieden. Natuurlijk kun je er terecht voor vlees, groenten en fruit, maar er zijn ook speciale kraampjes voor bloemen, gedroogd fruit, brood, spulletjes voor in huis, wijnen en slakken. Er is ook een barretje, Bar Mercado genaamd, waar je terecht kunt voor een kop koffie, maar ook verschillende broodjes en Spaanse hapjes. Ze zijn gespecialiseerd in huisgemaakte kroketjes…

Tip! Koop wat lekkers op de markt en ga picknicken op het strand! Haal bijvoorbeeld wat broodjes bij Panadería Gloria y Concepción, laat wat ham snijden bij Charcutería Jesús en kies uit al het heerlijke fruit van Carmen Hidalgo Gil. In de Mercado Cabanyal is ook een bodega gevestigd. Lekker flesje wijn erbij en de picknick kan beginnen. Niet zo’n zin om van alles te verzamelen? Bij de kraam van Cristina Alós Prats kun je gerechtjes to-go kopen.

Praktische informatie

  • Carrer de Martí Grajales 4
  • Website
  • Maandag t/m zaterdag: 7.00–14.30 uur

Tips!

  • Wil je vanuit de Mercado Cabanyal even je verse aankopen aan het thuisfront laten zien? Fijn om te weten is dat er in de hele markt gratis WiFi is die je zonder wachtwoord kunt gebruiken.