Fotografiespots

Onderwerpen

Misschien ben je fotograaf, misschien ben je beginner, hoe dan ook is fotograferen ontzettend leuk! Je kijkt anders naar de wereld en legt deze vast op een manier die anderen nog niet ontdekt hebben. Het verruimt blikken en je kan inspirerende verhalen vertellen met jouw beeld. Laat Valencia nou dé perfecte stad zijn om met je fotocamera te verkennen! Van straatfotografie tot architectuur- en natuurfotografie. Op het gebied van fotografie in Valencia is veel mogelijk. Naast sommige toeristische trekpleisters – die zeker de moeite waard zijn om vast te leggen – lees je hier ook over minder ontdekte plekken: de verborgen fotografiespots van Valencia!

Fotografiespots op straat

De straten van Valencia zijn prachtig. Mooie oude gebouwen en ontzettend veel groen! Je bevindt je in Spanje en daar vindt het leven plaats op straat. Super geschikt dus voor arty straatfotografie. Als je talent hebt voor fotografie, kun je altijd wel een catchy foto schieten, waar je ook bent. Toch zetten we de leukste, buurten in Valencia voor je op een rij. Hier vindt namelijk het echte Spaanse leven plaats, perfecte fotografiespots dus!

Ruzafa

In dé hippe wijk van Valencia, Ruzafa, kom je ontzettend veel locals tegen. Het is een erg levendige buurt met prachtig gekleurde gevels, palmbomen en het leeft! Wil je meer het traditionele leven van deze wijk vastleggen? Dan is het een echte aanrader om naar Mercado de Ruzafa te gaan. Hier halen alle locals hun groente, fruit en andere boodschappen. Doorgaans komen hier niet zo veel toeristen, dus pak je kans! Let op: de Mercado de Ruzafa sluit om 15.00 uur.

El Carmen

Oké, het is hier misschien wel wat toeristischer, maar als je jezelf toelaat te verdwalen in kleine steegjes, kom je verrassende fotografiespots tegen. Deze wijk staat vol met oude gebouwen met een verhaal en mag simpelweg niet overgeslagen worden. Daarnaast zul je zien dat street art in El Carmen echt een onderdeel is van het straatbeeld. Levensgrote, maar ook verscholen kunstwerken sieren en kleuren de straten! Op Plaça del Tossal vind je twee enorm grote kunstwerken. Als je vanaf daar verder loopt naar Carrer de la Corona, via Carrer de Dalt, kom je nog een aantal prachtige werken tegen!

Cabanyal

Dit is de wijk waar de Spaanse schilder Sorolla begin negentiende eeuw al het leven in de wijk vastlegde. Destijds was het een buurt waar veel vissers, zigeuners en fabrieksarbeiders werkten. Er gebeurde dus onwijs veel! Nu is dat een klein beetje anders, maar door de jaren heen heeft de wijk toch veel van haar schoonheid en authenticiteit weten te bewaren. Tijdens het dwalen door de straatjes kom je hier bijvoorbeeld veel originele gevels tegen met prachtige, oude mozaiekfaçades. Dit zijn de traditionele arbeidershuisjes uit de tijd dat Cabanyal nog werd gezien als een apart dorp naast Valencia. Het is een wat armere buurt vandaag de dag en dat zie je terug in het straatbeeld. Maar ook dit heeft juist zijn charme.

Fotografiespots voor architectuur

Houd je ervan om architecturale hoogstandjes vast te leggen? Dan kan je je hart ophalen in de stad van de sinaasappelen! Er zijn hier meer dan genoeg fotografiespots voor architectuur. In het begin van de 20e eeuw onderging Valencia een verandering op het gebied van kunst en architectuur. Rationalisme maakte plaats voor een meer romantische en modernistische stijl. Hierbij werd veel gebruik gemaakt van glas in lood, ijzer en andere materialen voor zo veel mogelijk decoratie. Dit is in ontzettend veel gebouwen terug te vinden.

Palacia de la Exposicion

Dit bijzondere paleis is gebouwd rond 1909 en werd in slechts zeventig dagen voltooid! Waarom? De architect Francisco Mora Berenguer kreeg de opdracht om de deadline van 22 mei 1909 te halen, omdat er die dag de regionale tentoonstelling was. Andere gebouwen die voor die tentoonstelling zijn gebouwd, zijn daarna afgebroken. Dit paleis heeft het overleefd! Wanneer de zon onder gaat en de toren nog een laatste glimp licht opvangt, lijkt hij wel van goud!

La Lonja de La Seda

Gebouwd tussen 1482 en 1533, tijdens de Gouden Eeuw van Valencia. Het gebouw kent zijn roem vooral door de zijde die er verkocht werd. La Lonja heeft prachtige, verstopte details. Heb je een goede zoomlens? Dan kan je deze grappige details goed vastleggen! Je vindt ze hoog op het gebouw terug. Lees hier meer over La Lonja.

Veles e Vents

Nog een anders strak staaltje bouwwerk is het Veles e Vents. Dit gebouw is in 2007 gebouwd voor de America’s Cup, maar biedt nu plek voor verschillende horecagelegenheden. Op een zonnige dag –en daar zijn er veel van in Valencia- steekt het witte gebouw mooi af bij een strakblauwe lucht. Ook wordt dit gebouw regelmatig verlicht met afwisselende kleuren. Dit levert met name in de avond coole fotografiespots en plaatjes op!

Mercado Central

De Mercado Central is net zo’n soort markt als in Ruzafa, maar is drie keer zo groot en dé versmarkt in het centrum. Wist je dat dit de grootste versmarkt in Europa is? Hier vind je locals die onderhandelen om de beste vis voor de beste prijs te bemachtigen, mensen die de wekelijkse boodschappen komen doen of inwoners van Valencia die komen socializen onder het genot van een lekkere cortado. Als je hier omhoog kijkt, zie je niets anders dan verrassende details, secuur afgewerkte decoraties en de meest prachtige lichtinval door de verschillende kleuren van het glas in lood.

De kathedraal van Valencia

De kathedraal van Valencia, waarvan de eerste steen werd gelegd in 1226, is een eeuwenoud gebouw met een verhaal. Loop de kerk ook even in als je foto’s wil maken van de prachtige lichtinval. Wist je dat de ramen in de toren van de kathedraal gemaakt zijn van marmer? Hierdoor krijg je heel zacht licht dat als een deken over de rest van de kerk heen valt.

Het smalste huisje van Valencia

Om de hoek bij de kathedraal, bij Plaza de Lope de Vega bevindt zich het smalste huisje van Europa. Misschien heeft het geen specifieke bouwstijl, toch springt het eruit. Het huisje is namelijk niet breder dan 1,07 meter! Vroeger was het huis bewoond door een meisje, dat op een gegeven moment zich buiten moest omkleden omdat haar communejurk te breed was. Niet zo handig, maar wel erg grappig!

Tip: heb je trek? Probeer dan een echte Valenciaanse delicatesse: turron! Dit kan op Plaça de Lope de Vega bij Turrones Ramos!

Canovas/Gran Via

Een fotogenieke wijk met veel fotografiespots in Valencia is Canovas/Gran Via. Hier staan hoge, statige huizen. Het is dan ook een wat rijkere buurt. De panden die hier staan hebben voornamelijk een Valenciaans modernistische bouwstijl. Hieronder lichten we een van de mooie gebouwen uit.

Casa Ortega

Een prachtig pand in de wijk Canovas is Casa Ortega. Geheel in modernistische stijl. Dit gebouw is het werk van de architect Manuel Peris. Als je met aandacht kijkt, zie je dat over de gehele gevel bijzondere details te zien zijn. Zo zie je bloemen, menselijke vormen en dieren. Je vindt dit huis aan de Gran Via Marqués del Túria 9.

Mercado de Colon

Yes! Nog zo’n mooie, modernistische markt. De Spanjaarden kunnen niet zonder. Op de gevel van de mercado zie je prachtige mozaïekdetails en de bloemenstalletjes bij de achteringang maken het kleurrijke geheel helemaal af. De Mercado de Colon heeft echter door de jaren heen een andere functie gekregen. Marktkraampjes maakten jaren geleden plaats voor hippe, nieuwe koffietentjes en goede lunchspots. De Valencianen nuttigen hier graag hun koffie, lunch of iets sterkers. En dat doen ze uitgebreid…

Ciudad de las Artes y las Ciencias

De zes wereldberoemde gebouwen, ontworpen door Santiago Calatrava, verschijnen op elke ansichtkaart en zijn niet te missen als je in Valencia bent! De futuristische uitstraling omgeven door prachtig blauw water maakt deze plek tot een perfecte fotografiespot! Het beste moment om de Stad van de Kunst en Wetenschap vast te leggen is met zonsopgang of zonsondergang. Het is dan rustiger en de lichtinval is verbijsterend mooi!

Fotografiespots van boven

Valencia is een prachtige stad om van boven te fotograferen. Op deze manier zie je het contrast tussen oude en nieuwe gebouwen, het groen in de stad en de levendigheid op straat. Er zijn een paar opties om mooie shots van boven te maken. Je kunt El Micalet beklimmen, de toren van de kathedraal van Valencia, de Torres de Quart of als je liever wat hoger gaat: Ateneo’s uitzichtpunt!

El Micalet

Dit is een zeer goede fotografiespot bij zonsondergang. De stad kleurt prachtig roze/oranje, wat het echte warme Spaanse gevoel goed tot zijn recht laat komen. Je moet er wel wat voor over hebben; de toren is ruim 200 treden hoog.

Torres de Serranos

Vanaf de Torres de Serranos kun je zowel het oude centrum van Valencia als het Turia Park goed fotograferen. Het is een kwestie van je even omdraaien en je hebt een totaal ander plaatje! Op zondag is de toren gratis te bezoeken!

Ateneo’s Viewpoint

Op het Plaça de l’Ajuntament (Plaza Ayuntamiento), vind je een dakterras met uitzichtpunt. Als je binnenkomt, word je naar de lift begeleid. Deze brengt je helemaal naar de achtste verdieping. Daar aangekomen betaal je eenmalig drie euro. Bewaar deze goed: met het bonnetje krijg je één euro korting op je drankje! Het uitzicht is prachtig en hier zijn gemakkelijk foto’s van te maken. Achter de bar kun je een trap op, zo kom je nog net iets hoger en kun je de andere kant van de stad ook zien!

Fotografiespots in de natuur

Nog geen halfuur met de fiets vanuit Valencia en je bevindt je in prachtige natuur. Het grootste zoetwatermeer van Spanje, in Albufera, is zeer fotogeniek. Daarnaast is er een enorme verscheidenheid op het gebied van flora en fauna in de omgeving van Albufera. Zo is dit natuurgebied een echt vogelwalhalla. Wanneer je hier langs het water fietst, kan het zo maar zijn dat je gepasseerd wordt door een laagvliegende reiger. Kom je in het winterseizoen naar Valencia? Dan kan je proberen een flamingo vast te leggen in Albufera!

Tip
Als je gek bent op kleine baaitjes en blauwe wateren, is het een idee om een auto te huren en meer richting het zuiden te rijden. Volg een mooie route langs de kust en maak prachtige stops om te fotograferen!

Fotografiespots voor bruiloften

De belangrijkste dag van je leven en misschien geven jullie elkaar wel het ja-woord in Valencia! Hele goede keus, want ook voor prachtige bruidskiekjes ben je hier aan het goede adres. Naast de bekendere fotolocaties, zoals de kathedraal en de Basilica de la Virgen de los Desamparados, is Valencia aoverladen met verstopte, romantische tuinen en straatjes…

Jardin de Montforte

Een favoriete fotolocatie van locals is Jardin de Monforte. In de tuin staan schitterende, oude beeldhouwwerken in Romeinse stijl. Laat je fotograferen onder een prachtige bloemenhemel van paars/roze bloemen, of bij de prachtige vijvers onder de groene bomen. Wil je je bruiloft echt goed aanpakken? Dan kan je er ook voor kiezen om hier te trouwen!

Jardines Real

Naast Jardines de Montforte liggen de tuinen van Jardines Real. Deze zijn groter, maar zeker niet minder mooi. In het midden van de tuin is een grote fontein: een prachtige plek voor bruidsfoto’s!

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ben je meer van de futuristische en strakke stijl in je foto’s? Dan is de Stad van de Kunst en Wetenschap jouw locatie voor trouwfoto’s!

Tips

  • Neem een statief mee als je een zonsondergang fotografeert. Doordat het donker is buiten, heeft je camera een tragere sluitertijd, omdat hij langer bezig is met licht verzamelen. Het zou zonde zijn als je foto onscherp is door beweging!
  • Het is aan de raden om in RAW te schieten. Dit is het grootste formaat foto, maar kwalitatief ook de beste.
  • Wil je een HDR foto maken van deze prachtige gebouwen? Zorg dan dat je drie exact dezelfde foto’s maakt (in RAW). Met behulp van Photoshop kun je deze samenvoegen en omzetten tot HDR. Op deze manier heb jij een ontzettend scherpe, realistische foto van één van de mooiste werken in Valencia!
  • Het is raadzaam om een landschapslens te gebruiken. Deze wordt ook wel groothoeklens genoemd. Het is zeker de moeite waard en hoeft qua prijs/kwaliteitverhouding zeker niet duur te zijn!
  • Heb je je fotografiespot gevonden? Vergeet dan niet nog even snel je lens schoon te maken!

Dit zit er in jouw cameratas voor Valencia

Natuurlijk kunnen we de technische specificaties niet overslaan. Bij verschillende situaties, passen verschillende lenzen. Een statief kan bijvoorbeeld ook handig zijn. Lees hieronder verder wat wij aanraden voor fotografie in Valencia!

Portretlens

Om Valencia in al haar facetten vast te leggen, raden wij aan om een portretlens (bijvoorbeeld 50mm met een diafragma van 1,8) te gebruiken. Hiermee kun je goed experimenteren met scherpte, diepte, prachtige close-ups maken van details of portretten van mensen op straat. Deze lens is een prime-lens en maakt ontzettend scherpe foto’s! Daarnaast vangt de 50mm ontzettend veel licht. Perfect voor als het al wat donkerder wordt maar nog steeds het Valenciaanse leven op straat wil vastleggen.

Groothoeklens

Daarnaast is een groothoeklens een absolute must. Deze hoeft niet super spectaculair te zijn, maar is wel onmisbaar in de straat- en interieurfotografie. Op deze manier krijg je zoveel mogelijk te pakken van het typisch Spaanse straatbeeld. Maar ook bij het fotograferen van gebouwen neem je op deze manier zoveel mogelijk mee.

Travel statief

Die kan goed van pas komen! Bijvoorbeeld wanneer je de Stad van Kunst en Wetenschap scherp wil krijgen. Natuurlijk heb je geen zin in gesjouw met te grote statieven, heel begrijpelijk. Een lichtgewicht statief met één poot kan een goede uitkomst zijn voor dit probleem!

Waterdichte case

Het grootste gedeelte van het jaar is het natuurlijk heerlijk weer in Valencia. Een strandbezoek zit er dus dik in. Heb je een auto? Dan kun je ook de omgeving van Valencia verkennen, op zoek naar baaitjes met helder blauw water. Als je een waterdichte camera case hebt, kun je ontzettend coole foto’s maken!

Weersomstandigheden

Valencia kent 300 zonnige dagen per jaar. Dat is geweldig natuurlijk, maar voor fotografie kan het soms lastig zijn. Als je in deze stad gaat fotograferen, zit het UV-filter en zonnekapje standaard in jouw tas. Hiermee voorkom je namelijk een blauwe waas of lichtreflecties in je foto’s.

Let op: bij fotograferen met tegenlicht, is een UV-filter minder praktisch. Je krijgt hierdoor snel last van lens flares. In dit geval is het de beste optie om met een zonnekapje te werken. Mocht je per ongeluk je camera laten vallen, heb je op deze manier ook nog extra bescherming!

Foto’s editen op een hippe plek

Is je SD-kaart vol of ben je het type dat niet kan wachten met het editen van de foto’s? Heel begrijpelijk. Neem je laptop en oplader maar mee, want hieronder zetten wij wat fijne hotspots op een rij, waar je onder het genot van een koffie en een taartje lekker aan de slag kunt met editen.

Federal Café

Federal is een heerlijk ruim opgezet, licht café waar je fijn kunt werken. Het heeft een relaxte sfeer en bovendien genoeg stopcontacten waar jij je fotografie gear kunt opladen om vervolgens weer op pad te gaan!

Carrer de l’Ambaixador Vich 15
46002 Valencia
Website

Dulce de Leche

Gave plaatjes geschoten in de bohemian wijk Ruzafa? Neem dan lekker een pauze bij Dulce de Leche. Houd je camera nog maar even in het gareel, want als je hier eenmaal binnen bent, zie je dat dit één van de meest fotogenieke cafés is in Valencia!

Locatie
Carrer del Pintor Gisbert 2
46006 Valencia
Website

Directe afdruk van jouw herinnering

Een herinnering kan nog specialer worden als je een analoge afruk ervan hebt. Een polaroid- of wegwerpcamera zijn hiervoor erg geschikt. Het leuke van dit soort camera’s is dat zij van nature een soort filter over zich heen hebben. Hierdoor krijgt je foto een extra speciale touch. Rolletje vol geschoten? No worries, hieronder volgt een handige lijst met winkels in Valencia waar jij binnen no time naar buiten loopt met een nieuwe film!

Gnomo

Deze super hippe winkel zit in Ruzafa. Je zult het op het eerste gezicht niet herkennen als typische fotografiewinkel. Het is namelijk een winkel waar ze meerdere unieke creaties verkopen zoals illustraties, gekke boekjes, coole mokken en meer. Ga je met je polaroid foto’s maken voor een speciale gelegenheid? Dan kan je bij Gnomo ook terecht voor onwijs leuke polaroidfilms in verschillende kleuren. Zo krijgen jouw herinneringen een gouden randje…

Locatie
Carrer de Cuba 32
46006 València
Website

Ampliarte

Ampliarte is een fotostudio en een fotografiewinkel in één. Leuk om een kijkje te nemen als je nog nooit in een fotostudio bent geweest! Erg fijn is ook dat deze winkel midden in het oude, centrale centrum ligt. Mocht je onverhoopt iets nodig hebben, dan is de oplossing binnen handbereik!

Locatie
Plaza del del Miracle del Mocadoret 10
46001 Valencia
Website

Fotopro Valencia

Fotopro Valencia is één van de betere gespecialiseerde fotografiewinkels in Valencia. Hier is een ruim aanbod aan camera’s, lenzen en andere benodigdheden. Daarnaast staan ze in deze winkel klaar voor goed advies en antwoorden op vragen.

Locatie
Carre Castellón 2
46004 Valencia
Website

Fotografiegroep en -cursus in Valencia

Misschien ben je beginner en wil je graag meer leren over fotografie. Hier zijn verschillende opties voor in Valencia. Je kunt een cursus doen, maar je kunt je ook aansluiten bij een fotografiegroep.

Fotografiegroep

Ben je voor een langere tijd in Valencia, of zou je het leuk vinden om een dagje met een local te fotograferen of te babbelen over fotografie in Valencia? Op deze website ontmoeten mensen elkaar om samen te fotograferen, of als zij modellen zoeken bijvoorbeeld. Amateurs en professionals komen samen en dat is ontzettend leerzaam! Bovendien kom je op deze manier op nieuwe plekken in Valencia, die je in eerste instantie misschien helemaal niet in gedachten had!

Fotografiecursus

Daarnaast kan je natuurlijk ook een betaalde cursus volgen. Op deze website bieden ze verschillende soorten cursussen aan in Valencia. Ben je bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd in portretfotografie of wil je meer leren over werken met licht? Dan kan dat.

Locatie
Avinguda de les Corts Valencianes 10
Valencia
Website