Eco y mas

Groen is het nieuwe cool en duurzaam het nieuwe sexy. In Nederland schieten groene cafés, winkeltjes, etc. als paddenstoelen uit de grond, maar in Spanje laat dit nog even op zich wachten. Hierdoor kan het wat lastig zijn om de goede spots te vinden. Wij hebben de leukste groene adresjes van Valencia op een rijtje gezet om het je iets gemakkelijker te maken.

Goed groen eten

Op verschillende plekken in Valencia bevinden zich restaurants die beroepen op een ecologische of organische productie van hun ingrediënten, die een vegetarische keuken hebben of die op een andere manier het stempel ‘groen’ verdienen. Hieronder geven we tips voor de leukste groene eetadresjes van Valencia.

Copenhagen (wijk: Ruzafa)

Bij binnenkomst in dit restaurant zul je verward je hoofd schudden. Ben je plotseling in de hippe Deense hoofdstad aangekomen? We kunnen je geruststellen, dat is niet het geval. Je bent in het hipste en beste vegetarische restaurant van Valencia. Lucky you! Laat je verrassen door de originele smaken die geïnspireerd zijn op keukens van over de hele wereld. Van de Méditerrannée tot Japan en Thailand.

Locatie
Carrer del Literato Azorín 8
46006 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag: 13.30 – 16.00 uur
Dinsdag t/m zondag: 13.30 – 16.00 uur en 20.00 – 23.30 uur

La Lluna (El Carmen)

Dit vegetarische en veganistische restaurant in de pittoreske wijk El Carmen is een must do voor iedereen die houdt van no-nonsense, maar goed eten. In de zomer is er een groot terras aan de overkant van de straat. Elke dag – behalve in het weekend – vind je op hun Facebook het viergangendagmenu voor maar €8,00. In het weekend zijn er vaak ook menu’s (tussen de €10,00 en €15,00), maar je kunt natuurlijk ook à la carte bestellen.

Locatie
Carrer de San Ramon 23
46003 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 08.00 – 16.00 uur en 20.00 – 00.00 uur
Zondag: gesloten

Goede groene adresjes

Bij veel van de onderstaande adresjes kun je een koffietje doen, lekkernijen kopen en even lekker snuffelen. De zaakjes hebben allemaal een relaxte sfeer, dus ook als je niet perse groen wilt doen, zijn dit fijne plekken om even te relaxen.

Hinojo Bazar (Wijk: Ruzafa)

Naast één van onze favoriete koffietentjes, Bluebell coffee, vind je Hinojo Bazar. Een winkel geheel gericht op goed en gezond leven. Je vindt er er alles omtrent het groene leven, zoals shampoo bars, bamboe tandenborstels en planten. 

Locatie
Carrer de Buenos Aires 5, bajo 2
46006 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 en 17.00 – 20.00 uur
Zondag: 11.00 – 14.00 uur

La Ola Fresca (wijk: Benimaclet)

Bij La Ola Fresca, in de verrassende wijk Benimaclet, kun je terecht voor goede organische koffie en thee, lekkere sapjes en nog veel meer. In het cafe vind je een leuke selectie kook-, fashion- en reisboeken, waar je in kunt bladeren als je zit te sippen van je koffie.

Locatie
Carrer de Musico Magenti 11
46020 Valencia
Website

Openingstijden
Dinsdag en woensdag: 09.30 – 20.00 uur
Donderdag en vrijdag: 09.30 – 23.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 20.00 uur
Zondag: 10.30 – 15.00 uur

La Petite Planèthé (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Welkom in de Valenciaanse theehemel. Hier kun je alle soorten losse thee vinden die je maar wenst en ze hebben ook een behoorlijke selectie biologische theetjes. Leuk om mee naar huis te nemen, is de Esencia de Valencia. Je kunt kiezen uit de rooibos of de groene variant.

Locatie
Carrer de San Fernando 4
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 14.00 en 17.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 19.00 uur

Goede groene supermarkten

Ecorganic (wijk: Canovas, Gran Via)

Een andere supermarkt is Ecorganic die met drie vestigingen in Valencia de bekendste is. Toen ze in 2008 hun deuren openden, waren ze de eerste groene supermarkt van de stad. De groenten in de winkels zijn lokaal geteeld en komt zoveel mogelijk uit de omgeving van Valencia. Ook fijn om te weten is dat ze niet sluiten tussen de middag!

Locatie
Gran Vía Marqués del Turia 42
46004 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 09.00 – 21.30 uur

BioBasic & SuperSano

Twee andere goede supermarkten met een ruim assortiment zijn BioBasic in Ruzafa en een SuperSano die in de buurt van metrohalte Colon zit.

Locatie Biobasic (wijk: Ruzafa)
Carrer de Pintor Salvador Abril 31
46005 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 09.30 – 20.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 14.00 uur

Locatie Supersano (wijk: Canovas, Gran Via)
Carrer de Jesús 105
46007 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 09.00 – 21.00 uur
Zondag: 11.00 – 20.00 uur

Goed groene drankjes

Tarongino

Deze speciale eco-wijn is gemaakt van Valenciaanse sinaasappels. Tarongino heeft een verfrissende citrussmaak en een prachtige lichtgele kleur. Heerlijk om te drinken op een warme dag op een kleedje in het Turiapark, maar natuurlijk ook leuk om mee te nemen als souvenir.

Cava Magnanimvs Brut Reserva Ecológico

De Valenciaanse Cava is in opkomst en gelukkig wordt in die ontwikkeling de ecologische cava niet vergeten. Vergeet even alles en kom tot jezelf met deze sprankelende heerlijkheid waar je je geen moment schuldig over hoeft te voelen. Bekijk meer informatie via Cava Magnanimvs Brut Reserva Ecológico.

Goed groen reizen

Om je ecologische voetafdruk in Valencia zo klein mogelijk te houden, staan je een paar reisalternatieven ter beschikking. Die vind je hieronder. Natuurlijk kun je ook met het openbaar vervoer, daarvoor verwijzen we je graag door naar de pagina Openbaar vervoer.

BlablaCar

Ben je in Valencia en wil je graag ook wat van de prachtige omgeving zien of misschien zelfs een trip maken naar Barcelona of Madrid en ben je wel in voor een onverwachte ontmoeting? Dan is BlablaCar zeker iets voor jou. Eigenlijk is het een veredelde vorm van liften, zonder dat je uren op een verlaten parkeerplaats staat te wachten. Het werkt zo: online kijk je of er ritten worden aangeboden. Tegelijkertijd kan je zien hoeveel plekken er vrij zijn in de auto en hoeveel de bestuurder vraagt voor de lift. Wanneer je een account aanmaakt kan je het benodigde aantal stoelen boeken.

Ecotaxi

Hoe fijn is het om je bij je hotel op te laten halen door een taxi? Dat kan gelukkig ook op een goed groene manier, want sinds november 2013 rijdt er in Valencia ook een speciale taxi rond: de Ecotaxi. De hybride auto’s die hiervoor worden gebruikt, stoten minder vervuilende gassen uit dan de normale taxi’s. Hierdoor is Ecotaxi een goed en duurzaam alternatief voor de reguliere taxi. Wil je een taxi bestellen, bel dan: 960 300 300.

Fiets

Met de fiets veroorzaak je geen belastende uitstoot en de fiets brengt je natuurlijk precies waar je zijn wilt. In Valencia fietsen is niet zwaar, het is namelijk zo vlak dat het net lijkt of je in Nederland rondfietst. Overal in de stad vind je Valenbisi-punten. Hier kun je tegen een klein bedrag voor een week gebruik maken van een fiets. Voor meer info ga naar de volgende pagina. Een ander idee is om een fiets te huren.

Tip

  • Dichtbij Valencia bevindt zich Aranleon, een ecologische bodega waar een holistische ecologische en biologische visie leidend is. Sinds 2007 zijn de wijngaarden van Aranleon gecertificeerd met het label ‘organisch’.

Comments are closed.