Eco y mas

Groen is het nieuwe cool en duurzaam het nieuwe sexy. In Nederland schieten groene cafés, winkeltjes, etc. als paddenstoelen uit de grond, maar in Spanje laat dit nog even op zich wachten. Hierdoor kan het wat lastig zijn om de goede spots te vinden. Wij hebben de leukste groene adresjes van Valencia op een rijtje gezet om het je iets gemakkelijker te maken.

Goed groen eten

Op verschillende plekken in Valencia bevinden zich restaurants die beroepen op een ecologische of organische productie van hun ingrediënten, die een vegetarische keuken hebben of die op een andere manier het stempel ‘groen’ verdienen. Hieronder geven we tips voor de leukste groene eetadresjes van Valencia.

Copenhagen (wijk: Ruzafa)

Bij binnenkomst in dit restaurant zul je verward je hoofd schudden. Ben je plotseling in de hippe Deense hoofdstad aangekomen? We kunnen je geruststellen, dat is niet het geval. Je bent in het hipste en beste vegetarische restaurant van Valencia. Lucky you! Laat je verrassen door de originele smaken die geïnspireerd zijn op keukens van over de hele wereld. Van de Méditerrannée tot Japan en Thailand.

Locatie
Calle del Literato Azorín 8
46006 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m woensdag: 13.30-16.00 uur
Donderdag t/m zondag: 13.30-16.00 uur en 20.30-23.30 uur

Pink Flamingo (wijk: Ruzafa)

Originele en innovatieve pizzeria die dezelfde naam draagt als gelijknamige Amerikaanse komedie uit 1972. Met vier zaken in Parijs en een in Amsterdam beginnen de Franse eigenaars Marie en Jamie Europa voorzichtig te veroveren. De pizza’s worden bereid met ecologisch ingrediënten en worden eventueel ook bezorgd met de Pink Flamingo bezorgfiets.

Locatie
Calle Pedro III el Grande 7
46005 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag: gesloten
Dinsdag: 13.00-15.30 uur en 20.00-23.30 uur
Woensdag t/m zaterdag: 20.00-23.30 uur
Zondag: 13.00-15.30 uur en 20.00-23.30 uur

La Lluna (El Carmen)

Dit vegetarische en veganistische restaurant in de pittoreske wijk El Carmen is een must do voor iedereen die houdt van no-nonsense, maar goed eten. In de zomer is er een groot terras aan de overkant van de straat. Elke dag – behalve in het weekend – vind je op hun Facebook het viergangendagmenu voor maar €8,00. In het weekend zijn er vaak ook menu’s (tussen de €10,00 en €15,00), maar je kunt natuurlijk ook à la carte bestellen.

Locatie
Calle San Ramon 23
46003 Valencia
Facebook

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 9.00-16.00 uur en 20.00-23.30 uur
Zondag: gesloten

Kimpira (wijk: Ciutat Vella, centrum)

De naam van dit vegetarische en organische restaurant verwijst naar een Japanse kookstijl waarin sauteren wordt gecombineerd met sudderen. Bij Kimpira kun je genieten van op de Aziatische keuken geïnspireerde gerechten. Let op: Het is alleen mogelijk om op vrijdag- en zaterdagavond te dineren bij Kimpira. Op overige dagen is het restaurant geopend voor lunch.

Locatie
Convento San Francisco 5
46002 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m donderdag: 8.30-16.00 uur
Vrijdag en zaterdag: 8.30-16.00 uur en 20.30-0.00 uur
Zondag: 8.30-16.00 uur

Miobio (wijk: Ruzafa)

Hier kun je terecht voor een snel broodje, maar als je binnenstapt, zie je gelijk dat het daar niet om draait bij Miobio. Eigenlijk is Miobio een traiteur en cateraar tegelijk. Achter de vitrine zie je schalen met salades, verschillende soorten couscous en gemarineerde groentes, aardappelbereidingen en pasta’s. Om mee te nemen dus en thuis of in het park of aan het strand of waar dan ook, lekker op te eten.

Locatie
Carrer de Cadis 67
46004 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 13.30-16.00 uur
Zaterdag: gesloten
Zondag: gesloten

Goede groene adresjes

Bij veel van de onderstaande adresjes kun je een koffietje doen, lekkernijen kopen en even lekker snuffelen. De zaakjes hebben allemaal een relaxte sfeer, dus ook als je niet perse groen wilt doen, zijn dit fijne plekken om even te relaxen.

La Ola Fresca (wijk: Benimaclet)

Bij La Ola Fresca, in de verrassende wijk Benimaclet, kun je terecht voor goede organische koffie en thee, lekkere sapjes en nog veel meer. In het cafe vind je een leuke selectie kook-, fashion- en reisboeken, waar je in kunt bladeren als je zit te sippen van je koffie.

Locatie
Calle Musico Magenti 11
46020 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00-22.00 uur
Zaterdag: 10.30-16.30 uur en 18.00-22.00 uur
Zondag: 11.00-20.00 uur

La Petite Planèthé (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Welkom in de Valenciaanse theehemel. Hier kun je alle soorten losse thee vinden die je maar wenst en ze hebben ook een behoorlijke selectie biologische theetjes. Leuk om mee naar huis te nemen, is de Esencia de Valencia. Je kunt kiezen uit de rooibos of de groene variant.

Locatie
Calle San Fernando 4
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Zomer
Maandag t/m vrijdag: 10.00-14.00 uur en 18.00-20.30 uur
Zaterdag: 10.00-14.30 uur
Zondag: gesloten

Winter
Maandag t/m vrijdag: 10.00-14.00 uur en 17.00-20.30 uur
Zaterdag: 10.00-20.30 uur
Zondag: gesloten

La Higuera (wijk: Pla del Real)

Het hippe Spaanse equivalent van de Gezondheidswinkel. In deze eco-oase vind je allerlei ecologische en macrobiologische producten. Van eerlijke olijfolie tot verzorgingsproducten en van sieraden tot lokale vruchtensappen. In de binnentuin staat een prachtige vijgenboom. Ook geven ze je hier ontspannende massages, geen slechte deal toch?

Locatie
Calle Micer Masco 17
46010 Valencia

Goede groene supermarkten

Ecorganic (wijk: Canovas, Gran Via)

Een andere supermarkt is Ecorganic die met drie vestigingen in Valencia de bekendste is. Toen ze in 2008 hun deuren openden, waren ze de eerste groene supermarkt van de stad. De groenten in de winkels zijn lokaal geteeld en komt zoveel mogelijk uit de omgeving van Valencia. Ook fijn om te weten is dat ze niet sluiten tussen de middag!

Locatie
Gran Vía Marqués del Turia 42
46004 Valencia
Zie website voor de locaties van de andere vestigingen.

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 9.00-21.30 uur

BioBasic & SuperSano

Twee andere goede supermarkten met een ruim assortiment zijn BioBasic in Ruzafa en een SuperSano die in de buurt van metrohalte Colon zit.

Locatie Biobasic (wijk: Ruzafa)
Calle Pintor Salvador Abril 31
46005 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 9.30-14.30 uur en 16.00-20.30 uur
Zaterdag: 10.00-14.00 uur
Zondag: gesloten

Locatie Supersano (wijk: Canovas, Gran Via)
Calle Jesús 105
46007 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 9.00-15.00 uur en 17.00-20.00 uur

Goed groene drankjes

Tarongino

Deze speciale eco-wijn is gemaakt van Valenciaanse sinaasappels. Tarongino heeft een verfrissende citrussmaak en een prachtige lichtgele kleur. Heerlijk om te drinken op een warme dag op een kleedje in het Turiapark, maar natuurlijk ook leuk om mee te nemen als souvenir.

Cava Magnanimvs Brut Reserva Ecológico

De Valenciaanse Cava is in opkomst en gelukkig wordt in die ontwikkeling de ecologische cava niet vergeten. Vergeet even alles en kom tot jezelf met deze sprankelende heerlijkheid waar je je geen moment schuldig over hoeft te voelen. Kijk voor meer informatie op de volgende website

Goed groen reizen

Om je ecologische voetafdruk in Valencia zo klein mogelijk te houden, staan je een paar reisalternatieven ter beschikking. Die vind je hieronder. Natuurlijk kun je ook met het openbaar vervoer, daarvoor verwijzen we je graag door naar de volgende pagina

BlablaCar

Ben je in Valencia en wil je graag ook wat van de prachtige omgeving zien of misschien zelfs een trip maken naar Barcelona of Madrid en ben je wel in voor een onverwachte ontmoeting? Dan is BlablaCar zeker iets voor jou. Eigenlijk is het een veredelde vorm van liften, zonder dat je uren op een verlaten parkeerplaats staat te wachten. Het werkt zo: online kijk je of er ritten worden aangeboden. Tegelijkertijd kan je zien hoeveel plekken er vrij zijn in de auto en hoeveel de bestuurder vraagt voor de lift. Wanneer je een account aanmaakt kan je het benodigde aantal stoelen boeken.

Ecotaxi

Hoe fijn is het om je bij je hotel op te laten halen door een taxi? Dat kan gelukkig ook op een goed groene manier, want sinds november 2013 rijdt er in Valencia ook een speciale taxi rond: de Ecotaxi. De hybride auto’s die hiervoor worden gebruikt, stoten minder vervuilende gassen uit dan de normale taxi’s. Hierdoor is Ecotaxi een goed en duurzaam alternatief voor de reguliere taxi. Wil je een taxi bestellen, bel dan: 960 300 300.

Fiets

Met de fiets veroorzaak je geen belastende uitstoot en de fiets brengt je natuurlijk precies waar je zijn wilt. In Valencia fietsen is niet zwaar, het is namelijk zo vlak dat het net lijkt of je in Nederland rondfietst. Overal in de stad vind je Valenbisi-punten. Hier kun je tegen een klein bedrag voor een week gebruik maken van een fiets. Voor meer info ga naar de volgende pagina. Een ander idee is om een fiets te huren.

Tip

  • Dichtbij Valencia bevindt zich Aranleon, een ecologische bodega waar een holistische ecologische en biologische visie leidend is. Sinds 2007 zijn de wijngaarden van Aranleon gecertificeerd met het label ‘organisch’.

Comments are closed.