Eco y mas

Je mag je geitenwollensokken thuis laten, ook je Jeruzalemnikes mogen in de berging blijven staan. Het tijdperk dat bewust en duurzaam leven het equivalent was van leven als een veredelde holbewoner, ligt inmiddels lang achter ons. Groen is namelijk het nieuwe cool en duurzaam het nieuwe sexy. Omdat in Spanje de zogenaamde groene trend nog niet erg heeft doorgezet, is het wat lastig om de goede spots te vinden. Wij hebben alvast de leukste groene adresjes van Valencia op een rijtje gezet.

Groen Valencia

Goed groen eten

Op verschillende plekken in Valencia bevinden zich restaurants die beroepen op een ecologische of organische productie van hun ingrediënten, die een vegetarische keuken hebben of die op een andere manier het stempel ‘groen’ verdienen. Hieronder geven we tips voor de leukste groene eetadresjes van Valencia.

Copenhagen

Bij binnenkomst in dit restaurant zul je verward je hoofd schudden. Ben je plotseling in de hippe Deense hoofdstad aangekomen? We kunnen je geruststellen, dat is niet het geval. Je bent in het hipste en beste vegetarische restaurant van Valencia. Lucky you! Laat je verrassen door de originele smaken die geïnspireerd zijn op keukens van over de hele wereld. Van de Méditerrannée tot Japan en Thailand.

Locatie
Calle del Literato Azorín 8
46006 Valencia
Website

Copenhagen Valencia

Pink Flamingo

Originele en innovatieve pizzeria die dezelfde naam draagt als gelijknamige Amerikaanse zwarte komedie uit 1972. Met vier zaken in Parijs en een in Amsterdam beginnen de Franse eigenaars Marie en Jamie Europa voorzichtig te veroveren. De pizza’s worden bereid met ecologisch ingrediënten en worden eventueel ook bezorgd met de Pink Flamingo bezorgfiets.
Locatie
Calle Pedro III el Grande 7
46005 Valencia
Website

Pink Flamingo Valencia

La Lluna

Dit vegetarische en veganistische restaurant in de pittoreske wijk El Carmen is een must do voor iedereen die houdt van no-nonsense, maar goed eten. In de zomer is er een groot terras aan de overkant van de straat. Elke dag – behalve in het weekend – vind je op hun Facebook het 4-gangendagmenu voor maar €8. In het weekend zijn er vaak ook menu’s ( tussen de € 10 en € 15), maar je kunt natuurlijk ook a la carte bestellen.
Locatie
Calle San Ramon 23
46003 Valencia

La Lluna Valencia

Kimpira

De naam van dit vegetarische en organische restaurant verwijst naar een Japanse kookstijl waarin sauteren wordt gecombineerd met sudderen. Bij Kimpira kan je genieten van op de Aziatische keuken geïnspireerde gerechten. Let op: Het is alleen mogelijk om op zaterdagavond te dineren bij Kimpira. Op overige dagen is het restaurant geopend voor lunch.
Locatie
Convento San Francisco 5
46002 Valencia

Kimpira Valencia

Miobio

Hier kun je terecht voor een snel broodje, maar als je binnenstapt zie je gelijk dat het daar niet om draait bij Miobio. Eigenlijk is Miobio een traiteur en cateraar tegelijk. Achter de vitrine zie je schalen met salades, verschillende soorten couscous en gemarineerde groentes, aardappelbereidingen en pasta’s. Om mee te nemen dus, en thuis of in het park of aan het strand of waar dan ook, lekker op te eten.
Locatie
Carrer de Cadis 67
46004 Valencia
Facebook

Miobio Valencia

Goede groene adresjes

Bij veel van de onderstaande adresjes kan je een koffietje doen, lekkernijen kopen en even lekker snuffelen. De zaakjes hebben allemaal een relaxte sfeer, dus ook als je niet perse groen wilt doen, zijn dit fijne plekken om even te relaxen.

La Ola Fresco

Bij La Ola Fresco kan je terecht voor goede organische koffie en thee, lekkere sapjes en nog veel meer. In het cafe vind je een leuke selectie kook-, fashion- en reisboeken, waar je in kunt bladeren als je zit te sippen van je koffie.

Locatie
Calle Musico Magenti 11
46020 Valencia
Website

Ola Fresca Valencia

La Petite Planethe

Welkom in de Valenciaanse theehemel. Hier kan je alle soorten losse thee vinden die je maar wenst en ze hebben ook een behoorlijke selectie biologische theetjes. Leuk om mee naar huis te nemen, is de Esencia de Valencia. Je kunt kiezen uit de rooibos of de groene variant.
Locatie
Calle San Fernando 4
46001 Valencia
Website

Planethe Valencia

La Higuera

Het hippe Spaanse equivalent van de Gezondheidswinkel. In deze eco-oase vind je allerlei ecologische en macrobiologische producten. Van eerlijke olijfolie tot verzorgingsproducten en van sieraden tot lokale vruchtensappen. In de binnentuin staat een prachtige vijgenboom en daar klinkt het geklater van vallend water. Ook geven ze je hier ontspannende massages, geen slechte deal toch?

Locatie
Calle Micer Masco 17
46010 Valencia

Goed groene supermarkten

Ecorganic

Een andere supermarkt is Ecorganic die met drie vestigingen in Valencia de bekendste is. Toen ze in 2008 hun deuren openden, waren ze de eerste groene supermarkt van de stad. De groenten in de winkels is lokaal geteeld en komt zoveel mogelijk uit de omgeving van Valencia. Ook fijn om te weten is dat ze niet sluiten tussen de middag!

Locatie
Gran Via Ramón y Cajal 27
46007 Valencia
Gran Via Marques del Turia 42
Zie website voor de locaties van de andere vestigingen.

BioBasic & SuperSano

Twee andere goede supermarkten met een ruim assortiment zijn BioBasic in Ruzafa en een SuperSano die in de buurt van metrohalte Colon zit.
Locatie
Biobasic
Calle Pintor Salvador Abril 31
46005 Valencia
Website

Locatie
Supersano
Calle Isabel la Católica 8
46004 Valencia
Website

Groene groentes

Respetarte

100% vegetarisch, ecologisch en muchas glutenvrije producten! Respetarte is een natuurvoedingswinkel met allemaal gezonde, groene producten. Naast alle groene, ecologische verantwoorde producten, kan je hier ook deelnemen aan workshops, conferencies en kan je informatie krijgen van voedingdsdeskundigen om zo nog bewuster met je eten om te gaan. Leuk en bijzonder aan dit winkeltje is dat het ook een platform biedt voor jonge kunstenaars. In de winkel krijgen zij de mogelijkheid hun kunst te presenteren.

Locatie
Respetarte
Calle Matias Perello 9
46005 Valencia
Website

Goed groene drankjes

Tarongino

Deze speciale eco-wijn is gemaakt van Valenciaanse sinaasappels. Tarongino heeft een verfrissende citrussmaak en een prachtige lichtgele kleur. Heerlijk om te drinken op een warme dag op een kleedje in het Turiapark, maar natuurlijk ook leuk om mee te nemen als souvenir.

Antara

Een spannend ecologisch bier gemaakt van onder andere chufas (hiervan wordt ook horchata gemaakt).

Cava Magnanimvs Brut Reserva Ecológico

De Valenciaanse Cava is in opkomst en gelukkig wordt in die ontwikkeling de ecologische cava niet vergeten. Vergeet even alles en kom tot jezelf met deze sprankelende heerlijkheid waar je je geen moment schuldig over hoeft te voelen (oké, na vijf flessen toch wel een heel klein beetje). Kijk voor meer informatie op de volgende website

Groene producten

Goed groen snacken

Mon Orxata

Bij Mon Orxata kun je zonder slecht geweten een heerlijke horchata bestellen. De eigenaar bewijst sinds 2004 dat het heel goed mogelijk is de chufateelt te verduurzamen. Mon Orxata gebruikt de eigen chufa’s voor de heerlijke horchata, maar verder hebben ze ook eerlijke chocola en koffie voor je in de aanbieding. Overal in de stad staan de kraampjes van Mon Orxata, maar ze hebben ook een vaste winkel. Ga daarvoor naar Joaquin Sorolla (station voor de hogesnelheidslijn) en in het winkelgebied van het station vind je Mon Orxata.

Locatie

Calle San Vicent Martir 171
46007 Valencia
Website

Llaollao

Ben jij een ontzettende ijsliefhebber en gaat het soms zelfs zo ver dat je ’s nachts je bed uitsneakt om even een bezoekje te brengen aan de vriezer? Ben je zelfs al eens middenin de nacht betrapt met een mond vol ijs? Dan hebben wij goed nieuws: frozen yoghurt! In Valencia ontzettend populair. Een gezond en bewust alternatief voor alle soorten roomijs, met heerlijke toppings. Nee, dit is geen guilty pleasure, gewoon alleen maar hartstikke lekker.
Locatie
Calle San Vicente 8
Calle Xátiva 23
Website

Goed groen reizen

Om je ecologische voetafdruk in Valencia zo klein mogelijk te houden, staan je een paar reisalternatieven ter beschikking. Die vind je hieronder. Natuurlijk kan je ook met het openbaar vervoer, daarvoor verwijzen we je graag door naar de volgende pagina

BlablaCar

Ben je in Valencia en wil je graag ook wat van de prachtige omgeving zien of misschien zelfs een trip maken naar Barcelona of Madrid en ben je wel in voor een onverwachte ontmoeting? Dan is BlablaCar zeker iets voor jou. Eigenlijk is het een veredelde vorm van liften, zonder dat je uren op een verlaten parkeerplaats staat te wachten.

Het werkt zo: online kijk je of er ritten worden aangeboden. Tegelijkertijd kan je zien hoeveel plekken er vrij zijn in de auto en hoeveel de bestuurder vraagt voor de lift. Wanneer je een account aanmaakt kan je het benodigde aantal stoelen boeken.

Ecotaxi

Hoe fijn is het om je bij je hotel op te laten halen door een taxi? Dat kan gelukkig ook op een goed groene manier, want sinds november 2013 rijdt er in Valencia ook een speciale taxi rond: de Ecotaxi. De hybride auto’s die hiervoor worden gebruikt, stoten minder vervuilende gassen uit dan de normale taxi’s. Hierdoor is Ecotaxi een goed en duurzaam alternatief voor de reguliere taxi. Wil je een taxi bestellen, bel dan: 960 300 300.

Fiets

Eigenlijk is er een weinig duurzamer vervoersmiddel dan de fiets (Ja, oké, lopen is nóg beter, maar daar wordt je soms gewoon erg moe van). Met de fiets veroorzaak je geen belastende uitstoot en de fiets brengt je natuurlijk precies waar je zijn wilt. In Valencia fietsen is niet zwaar, het is namelijk zo vlak dat het net lijkt of je in Nederland rondfietst. Overal in de stad vind je Valenbisi-punten. Hier kan je tegen een klein bedrag voor een week gebruik maken van een fiets. Voor meer info ga naar de volgende pagina.

Groen reizen

Tip

Dichtbij Valencia bevindt zich Aranleon, een ecologische bodega waar een holistische ecologische en biologische visie leidend is. Sinds 2007 zijn de wijngaarden van Aranleon gecertificeerd met het label ‘organisch’. In regio Valencia vind je nog een andere ecologische bodega die een bezoekje waard is. Bodegas los Pinos, is wel even een stukje rijden, maar het ligt in een prachtig gebied. Daarom is de route erheen al een traktatie.

Comments are closed.