Eco y mas

Onderwerpen

Groen is het nieuwe cool en duurzaam het nieuwe sexy. In Nederland schieten groene cafés, winkeltjes, etc. als paddenstoelen uit de grond, maar in Spanje laat dit nog even op zich wachten. Hierdoor kan het wat lastig zijn om de goede spots te vinden. Wij hebben de leukste groene eco adresjes van Valencia op een rijtje gezet om het je iets gemakkelijker te maken.

Goed groen eten

Op verschillende plekken in Valencia bevinden zich restaurants die beroepen op een ecologische of organische productie van hun ingrediënten, die een vegetarische keuken hebben of die op een andere manier het stempel ‘groen’ verdienen. Hieronder geven we tips voor de leukste groene eetadresjes van Valencia.

Copenhagen (wijk: Ruzafa)

Bij binnenkomst in dit restaurant zul je verward je hoofd schudden. Ben je plotseling in de hippe Deense hoofdstad aangekomen? We kunnen je geruststellen, dat is niet het geval. Je bent in het hipste en beste vegetarische restaurant van Valencia. Lucky you! Laat je verrassen door de originele smaken die geïnspireerd zijn op keukens van over de hele wereld. Van de Méditerrannée tot Japan en Thailand.

  • Carrer del Literato Azorín 8
  • Website
  • Openingstijden:
    Maandag t/m zaterdag: 13.30 – 16.00 uur en 20.00 – 23.30 uur
    Zondag: 13.30 – 16.00 uur

La Lluna (El Carmen)

Dit vegetarische en veganistische restaurant in de pittoreske wijk El Carmen is een must do voor iedereen die houdt van no-nonsense, maar goed eten. In de zomer is er een groot terras aan de overkant van de straat. Elke doordeweekse dag vind je op hun Facebook het viergangendagmenu voor maar €9,50. In het weekend zijn er vaak ook menu’s (rond de €20,00), maar je kunt natuurlijk ook à la carte bestellen.

  • Carrer de San Ramon 23
  • Website
  • Maandag t/m zaterdag: 09.00 – 17.00 uur en 20.00 – 23.30 uur

Goede groene adresjes

Bij veel van de onderstaande adresjes kun je een koffietje doen, lekkernijen kopen en even lekker snuffelen. De zaakjes hebben allemaal een relaxte sfeer, dus ook als je niet perse groen wilt doen, zijn dit fijne plekken om even te relaxen.

La Ola Fresca (wijk: Benimaclet)

Bij La Ola Fresca, in de verrassende wijk Benimaclet, kun je terecht voor goede organische koffie en thee, lekkere sapjes en nog veel meer. In het cafe vind je een leuke selectie kook-, fashion- en reisboeken, waar je in kunt bladeren als je zit te genieten van je koffie.

  • Carrer de Musico Magenti 11
  • Website
  • Openingstijden:
    Dinsdag t/m vrijdag: 09.30 – 23.00 uur
    Zaterdag: 09.30 – 21.00 uur
    Zondag: 10.30 – 14.00 uur

La Petite Planèthé (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Welkom in de Valenciaanse theehemel. Hier kun je alle soorten losse thee vinden die je maar wenst en ze hebben ook een behoorlijke selectie biologische theetjes. Leuk om mee naar huis te nemen, is de Esencia de Valencia. Je kunt kiezen uit de rooibos of de groene variant.

  • Carrer de San Fernando 4
  • Website
  • Openingstijden:
    Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 14.00 en 17.00 – 20.00 uur
    Zaterdag: 10.00 – 20.00 uur

Goede groene supermarkten

Veritas (verschillende locaties)

Een andere supermarkt is Veritas die met vijf vestigingen in Valencia de bekendste is. Toen ze in 2008 hun deuren openden, waren ze de eerste groene supermarkt van de stad. De groenten in de winkels zijn lokaal en eco geteeld en komt zoveel mogelijk uit de omgeving van Valencia. Ook fijn om te weten is dat ze niet sluiten tussen de middag!

  • Diverse locaties, zie hun website
  • Website
  • Maandag t/m zaterdag: 09.00 – 21.30 uur

Goed groene drankjes

Tarongino

Deze speciale eco-wijn is gemaakt van Valenciaanse sinaasappels. Tarongino heeft een verfrissende citrussmaak en een prachtige lichtgele kleur. Heerlijk om te drinken op een warme dag op een kleedje in het Turiapark, maar natuurlijk ook leuk om mee te nemen als souvenir.

Cava Magnanimvs Brut Reserva Ecológico

De Valenciaanse Cava is in opkomst en gelukkig wordt in die ontwikkeling de eco cava niet vergeten. Vergeet even alles en kom tot jezelf met deze sprankelende heerlijkheid waar je je geen moment schuldig over hoeft te voelen. Bekijk meer informatie via Cava Magnanimvs Brut Reserva Ecológico.

Goed groen reizen

Om je ecologische voetafdruk in Valencia zo klein mogelijk te houden, staan je een paar reisalternatieven ter beschikking. Die vind je hieronder. Natuurlijk kun je ook met het openbaar vervoer, daarvoor verwijzen we je graag door naar de pagina Openbaar vervoer.

BlablaCar

Ben je in Valencia en wil je graag ook wat van de prachtige omgeving zien of misschien zelfs een trip maken naar Barcelona of Madrid en ben je wel in voor een onverwachte ontmoeting? Dan is BlablaCar zeker iets voor jou. Eigenlijk is het een veredelde vorm van liften, zonder dat je uren op een verlaten parkeerplaats staat te wachten. Het werkt zo: online kijk je of er ritten worden aangeboden. Tegelijkertijd kan je zien hoeveel plekken er vrij zijn in de auto en hoeveel de bestuurder vraagt voor de lift. Wanneer je een account aanmaakt kan je het benodigde aantal stoelen boeken. Lekker eco!

Eco taxi

Hoe fijn is het om je bij je hotel op te laten halen door een taxi? Dat kan gelukkig ook op een goed groene manier, want sinds november 2013 rijdt er in Valencia ook een speciale taxi rond: de Ecotaxi. De hybride auto’s die hiervoor worden gebruikt, stoten minder vervuilende gassen uit dan de normale taxi’s. Hierdoor is Ecotaxi een goed en duurzaam alternatief voor de reguliere taxi.

  • +34 960 300 300

Fiets

Met de fiets veroorzaak je geen belastende uitstoot en de fiets brengt je natuurlijk precies waar je zijn wilt. In Valencia fietsen is niet zwaar, het is namelijk zo vlak dat het net lijkt of je in Nederland rondfietst. Overal in de stad vind je Valenbisi-punten. Hier kun je tegen een klein bedrag voor een week gebruik maken van een fiets. Voor meer info ga naar de volgende pagina. Een ander idee is om een fiets te huren.

Tip

  • Dichtbij Valencia bevindt zich Aranleon, een ecologische bodega waar een holistische ecologische en biologische visie leidend is. Sinds 2007 zijn de wijngaarden van Aranleon gecertificeerd met het label ‘organisch’.